Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Saanko luvan katsoa TV:tä?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
5 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kuinka ns. vapaassa maassa voimme tarvita luvan jotta voimme katsoa televisiota? 5 320 lukijaa, joista 634 eli 12% on antanut arvosanan (8-).

Saanko luvan katsoa TV:tä?

80-luvun alussa, vain reilu 20 vuotta sitten, Suomen TV:ssä ja radiossa ei saanut näyttää muita kuin valtion eli YLEn uutisia. Niitä tuli iltaisin aina samaan aikaan, klo 20.30, molemmilta YLEn kanavilta. MTV3:a, Nelosta ja muita ei ollut olemassakaan. Ykköseltä ja kakkoselta tuli kyllä MTV:n ohjelmia, mutta ne oli upotettu YLEn omien ohjelmien sekaan. Radiosta tuli vain YLEn ohjelmaa, paikallisradiot olivat vielä kiellettyjä.

MTV oli rajattu viihteelle – uutisia sai lähettää vain YLE. Käytiin tiukkaa vääntöä siitä, voitaisiiko MTV:lle sallia oikeus lähettää uutisia. Uudistuksen taustalla oli ainakin Keskustapuolue, joka oli kyllästynyt siihen, että uutiset olivat aina niin sosialidemokraattisia. Lopulta pitkän keskustelun jälkeen annettiin oikeus lähettää yhdet uutiset illassa ja nekin vasta kaikkien YLEn uutisten jälkeen.

Jos ulkomaalainen tulisi meille kertomaan, että he katselevat ja kuuntelevat vain valtion tuottamia uutisia ja että muut uutislähteet on kielletty, pitäisimme hänen maailmankuvaansa yksipuolisena ja vääristyneenä. Miettisimme, mitä valtion haitalliseksi kokemaa tietoa mieheltä on sensuroitu. Samanlaisen vastaanoton veljeni sai kun kävi 80-luvulla Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana. Suomalaisena hän ei juuri osannut edes kyseenalaistaa valtion yksin laatimia uutisia. Mitä vikaa niissä voi olla, valtiohan on puolueeton ja hyvä? Systeemi oli jo saanut otteen.

20 vuoden päästä ihmettelemme, kuinka meillä koskaan voikaan olla ollut käytössä niin stalinistinen järjestelmä kuin TV-lupa. Vapaassa tiedonvälityksessä ei tarvitse lupaa että voi katsoa televisiota. Vapaassa tiedonvälityksessä meitä ei pakoteta rahoittamaan tiedonvälityksen vapautta rajoittavaa organisaatiota – varsinkin kun pakkorahoituksen perusteena on se, että omistaa laitteen, jolla sähköistä tiedonvälitystä ylipäänsä voi seurata. Olisiko oikein maksaa Microsoftille jo siitä että omistaa tietokoneen tai Soneralle siitä että omistaa kännykän?

TV-luvan siirtäminen veroksi ei paranna tilannetta, päin vastoin. Pakollisuus tarkoittaa, että YLElle ei ole riittävästi kysyntää. Jos kysyntää olisi, mitään pakkoa ei tarvittaisi. Jos YLEn palvelu ei miellytä, voi TV-luvan voi jättää maksamatta (tosin tällöin ei voi laillisesti katsoa muidenkaan kanavien ohjelmia, joihin YLEllä ei ole mitään osuutta). Mutta verot on pakko maksaa, vaikka YLE lähettäisi lisää Näin naapurissa -propagandaa. Palvelun rahoittaminen veroista tarkoittaa vääjäämättä kustannusten nousua, huonoa palvelua ja yksipuolista tiedonvälitystä.

YLEn siirtämista maksukortin taakse emme tule näkemään, koska se veisi YLEn konkurssiin. Liian moni jättäisi kortin hankkimatta. Maksunkorttiin siirtyminen osoittaisi ihan konkreettisesti, kuinka harva oikeasti haluaa YLEn palveluita nykyisellä hinnalla.

Me “hyväksymme” TV-luvan, koska “YLE tekee laadukasta ohjelmaa”, koska “systeemi romahtaisi muuten”, koska “YLE on meidän kaikkien etu”. Samoin ajattelevat uutislähteestään kaikki, jotka ovat yhden lähteen armoilla. YLEhän on kertonut meille, että se tekee laadukasta ohjelmaa, että se romahtaisi ilman lupamaksuja ja että YLE on meidän kaikkien etu.

Vapautta ei osaa arvostaa eikä sitä vaatia sellainen joka ei ole sitä koskaan osannut edes kuvitella. 20 vuoden päästä ihmettelemme, miten tuollainen propaganda on meihin uponnut. Mutta olemmehan me sitä lapsesta asti nielleet, koska siten olemme saaneet riippumattomia, rehellisiä ja puolueettomia uutisia. Näin on hyvä, ja ns. “vapautta” vaativa ei ymmärrä kuinka hyvä systeemi meillä onkaan.

-Aapo Puskala, 22.10.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 40 kommenttia
Kommentit
#3660

Minäkään en tajua että miksi tv:n katselusta pitää maksaa erikseen lupa. Eihän sairaalassa käyntiinkään tarvita erikseen sairaalalupaa, rikosilmoituksen tekemiseen rikosilmoituslipaa, koulunkäyntiin koululupaa jne... Sama se on kilkollisveronkin kanssa. Miksi kirkkoon kuulumisesta pitää maksaa erikseen veroa. TV-lupa rankaisee tv:n katselusta. Kirkollisvero rankaisee kirkkoon kuulumisesta.

-mä, 22.10.2006

#3661

20 vuoden päästä meillä on luultavasti käytössä niinkin omituinen ratkaisu kuin että sana “lupa” on vaihdettu sanaksi “vero”, mutta muuten on kaikki ennallaan. Ottaessamme pesäeroa totalitarismiin, johon olimme vielä 70-luvulla vakaasti liukumassa, emme tietenkään halua käyttää sanaa “lupa”, mutta sosiaalidemokraattisessa yhteiskunnassamme on kansalaisvelvollisuus rakastaa veroja!

Tämä on tietenkin syvältä, mutta minkäs teet. Valtion TV:tä katseleva vaalikarja on vain opetettu ajattelemaan tällä tavalla. Ja sehän päättäjille sopii!

-Orange, 22.10.2006

#3673

Se nyt on vain yksi rahoitustapa valtion omistamalle “yhtiölle”. No huh huh että taas parta tärisee kun joku innostui ajattelemaan.

Kyllä sinulla aapo tässä on pointtikin, mutta vedät aika usein yli ja menetät alkuperäisestä ideasta osan.

-Aapo on oikeasti ihan fiksu, 25.10.2006

#3676

Nyt kun siirrytään kohta virallisesti digiaikaan, olisi sellainen ratkaisu ihan poikaa, että YLEn kanavat saisi näkymään vain maksamalla sen maksun.. Että ei tarvitsisi turhaan maksaa, jos ei Yleisradiosta diggaa. Mutta tuskinpa tulee tapahtumaan, koska silloin vain harvat maksaisivat, ja YLE menisi konkkaan. Helvetin helvetti.

Itse olen opiskelija, enkä ehdi katsoa YLEä (tai muitakaan kanavia), mutta silti pitää maksaa se perkeleen 200€. Täysin typerää toimintaa. Olisin vain iloinen, jos YLEn kanavat poistettaisiin digiboksistani.. Hmph. YLEltä tulee vaan ruotsinkielisiä askarteluohjelmia ja muuta turhaa..

-Maria, 26.10.2006

#3684

Samaa mieltä Marian kanssa. Digitelkkarihan periaatteessa mahdollistaisi systeemin jossa kukin katselija maksaisi vain siitä mitä katsoo eivätkä muut kanavat edes näkyisi kyseisen katselijan ruudulla.

Itse en telkkaria katsele ollenkaan sillä tapaan katsella leffani yleensä vuokra-DVD:ltä ja uutiset yms. netistä.

Alkukesällä lupatarkastaja soitti minulle ja kertoi käyneensä ovellani, mutta en kuulemma ollut tuolloin kotona. Hän kysyi että omistanko TV:tä, johon vastasin että joo mutta käytän sitä ainoastaan DVD-levyjen katseluun eikä sitä ole liitetty antenniin/kaapeliin tai mihinkään millä TV-kanavat saisi näkyviin. Tarkastaja oli sitä mieltä että minun pitäisi joka tapauksessa maksaa TV-lupa, johon vastasin etten varmasti aio maksaa. Sitten hän sanoi että joutuisin viemään telkkarini huoltoliikkeeseen, jossa se tehtäisiin “toimintakyvyttömäksi” niin, ettei sitä voisi enää koskaan käyttää normaalina TV:nä. Minä tietenkin kysyin mitä sellainen maksaa ja ennen kaikkea KUKA sen maksaa. Tähän tarkastaja vastasi että hinta on noin 60€ ja itse joutuisin maksamaan.

Eli ei ole halpaa TV:stä kieltäytyminenkään. Ja entä jos joskus haluaisin ruveta katsomaan TV:tä? Uuden telkkarin osto koska vanha ei enää toimi. Helvetin typerää sanon minä...

-Julli, 27.10.2006

#3692

Tarkastajaa ei ole mikään pakko omaan kämppään päästää ja harva edes osaa tietokoneesta tv-korttia etsiäkään. Televisio sinällään on vanhentunut laite, netistä katsotaan paljon ja tietokoneen tv-kortilla loput. Erillistä digiboksia en aio hankkia, kun analogiset lähetykset loppuvat. Sen sijaan tulee uusi tietokone tv-kortteineen sekä nopea laajakaistayhteys. Tv-kyylä stalinismeineen saa jäädä rappukäytävään kurkistelemaan.

-Retu, 30.10.2006

#3696

Kun nyt rupesit vertaamaan tätä televisiota tietokoneeseen ja kännykkään, niin otetaanpa esille yksi fakta: Internetin käytöstä ja puheluista sekä tekstiviestien lähettämisestä peritään maksua. Miten mikään pysyisi pystyssä, jos kaikki olisi ilmaista?

TV-luvan periminen saattaa olla vanhentunut käytäntö, mutta välttämätön, ennen kuin parempi keksitään.

Vielä lopuksi: melko itsekästä toimintaa herra Retulta. Olisihan se kivaa jättää verotkin maksamatta...

-Rudolf, 30.10.2006

#3709

Kaikkea ei pidä saada ilmaiseksi. Tosin ohjelmatarjonta on paljon uusinta, mutta uutisiin vetoaminen ja kirjoituksen sävysi on nyt nuorien mielipiteitä provosoiva sosialistiseen malliin. Tosin nykynuoriso ei ähnyt sen mahdottomuutta.

Aapo kerää samalla itse rahaa, kun huomaa, että kaikkeen sitä tarvitaan, mikään ei toimi ilmaiseksi. Kun saisit tavallisen pankkitilin, olisin valmis tukemaan toimintaasi ja Lintukotoa heti ainakin 20 eurollaehkäpä enemmälläkin, mutta en käytä Visaani netissä toistaiseksi, olen niin vanhanaikainen, vaikka pankkia taas käytänkin netissä.

-Pippuri-Mummi, 4.11.2006

#3712

Jos todella mietin mikä olisi vaihtoehto Suomessa YLEn rahoittamiseksi jää miettiminen lyhyeksi. Pieni on maa pitää mahdollisimman laaja-alaista ja myös katsojakunnaltaan pienille kohderyhmille ohjelmaa, jos se perustetaan markkinatalouteen.

Jos YLE:kin joutuisi lähtemään taistelemaan todella maksavista katsojista, olisi vaarana taantuminen mainostelevisioiden yksipuoliseen tarjontaan, jotka orjallisesti joutuvat tuijottamaan katsojalukuja.

YLEn monipuolinen ohjelmatarjonta ilman mainontaa on mielestäni maan parasta, mutta ikävä kyllä, ilmaistahan se ei ole.

-Jumputin, 4.11.2006

#3736

Tämä teksti on nyt vain sitä, mitä olen muilta palstoilta lukenut: Ylen ylläpitämää televisioverkostoa (tai jotain hyvin paljon tuonne suuntaan) käyttävät myös maikkari, nelonen ja subtv (etc). Eli oikeastaan maksamme kaikkien noiden laitteiden ylläpidosta ja huollosta. Ja sellaisenkin kommentin olen lukenut että kriisitilanteessa ylen tv ja radiokanavat ovat ne viralliset kanavat, joissa lähetetään tietoa.

Mutta ehkä joskus mennään siihen, että noiden laitteiden ylläpito maksetaan verotuloilla ja kanavapaketit ovat päivän sana. Tai sitten tekniikka, jolloin maksetaan vain siitä ajasta minkä televisio on auki.

-Pähkäilijä, 10.11.2006

#3738

Kanavat maksullisiksi. Tai sitten ne on ilmaisiksi. Mutta ei veroja tai muita pakkomaksuja. Pääsisi YLE:kin leikkimään aivan oikeasti markkinataloutta, jossa pärjää ne joilla on tarjottavana semmosta ohjelmaa, että ihmiset on siittä valmiita maksamaan. Eli ei automaattista oikeutta käydä yhdelläkään televisiokanavalla lain suomin keinoin katsojan rahapussilla hakemassa rahaa.

-Ketku, 11.11.2006

#3805

En koskaan kysy saanko katsoa TV:Tä. istun vain ja otan kaukosäätimen ja vaihdan kanavaa.

-Löree, 25.11.2006

#3988

Minä katon mitä haluan.Ei äiti eikä isä ole sanonut“ei sitä saa katsoa”.Otan kaukosäätimen ja vaihtelen kanavia.Katson raakoja elokuvia,missä veri lentää.

-Hmmm, 26.12.2006

#6413

Ihan hyvä että on joku “perusta” josta ns.riippumattomat tuottajat voivat ottaa mallia tehdessään ohjelmia. Minusta esim. dokumentit joita yle tekee ovat todella hyvälaatuisia verrattuna vastaaviin “ilmaiskanavien” hömpötyksiin. Myös luotettavuus ohjelmien tiedonsisällössä on aivan omaa luokkaansa, eikä siinä ole aivopesusta kyse vaan siitä että ohjelmaa tehdessä ei tarvitse miellyttää rahoittajaa tms. muuta sponsoria joka pääsisi rahan vaikutuksella vaikuttamaan sisältöön.

-Johnny, 7.9.2007

#6415

Heh. YLEn ei tarvitse miellyttää edes katsojaa.

YLE on polittiisesti johdettu. Poliitkot päättävät mitä tuubista tulee ja mitä puolueen jäsen YLEn pomo on. Esim. BBC:n malli on parempi. BBC on vastuussa vain katsojille ohjelmistaan. Ei ihme, että suuri osa YLEn dokuja on BBC:ltä ostettuja. YLE:llä itsellään on kykyä aitoon kritiikkiin vain niin paljon kuin: SDP, Kepu ja Kokoomus sallivat.

YLEn valehteli meille järjestelmällisesti kymmeniä vuosia Neuvostoliitosta, kommunismista ja sosialismista. Suomessa ei ole toista tiedonvälittäjää, jolla olisi lähettänyt yhtä paljon propagandaa ja esittänyt sen totena.

-Teemu, 7.9.2007

#6417

“että ohjelmaa tehdessä ei tarvitse miellyttää rahoittajaa tms. muuta sponsoria joka pääsisi rahan vaikutuksella vaikuttamaan sisältöön.”

Johnny, tuo tarkoittaa suomeksi sitä että sinulla ei ole tosiasiassa minkäänlaista keinoa vaikuttaa YLEn ohjelmiin, edes teoriassa. Ehkä se on sinusta hyvä asia. Minusta ei. Raha/sponsori = katsoja.

-Aapo, 7.9.2007

#9718

Slovenia jätti jo toisen nootin Suomelle YLEn MOT ohjelman tiedoista. Toiminnan logiikka on ilmiselvä: Slovenia näkee YLEn Suomen hallituksen äänitorvena ja reagoi itseensä kohdistuneeseen parjaukseen.

Ainakin minun silmissä Stubi oli kyllä melkoisen Stubido, kun vastineessaan alkoi luennoimaan YLEn tiedonvälityksen riippumattomuudesta. Olisin odottanut häneltä suurempaa siviilirohkeutta.

-Orange, 6.9.2008

#9773

YLE mainostaa SubTV:ssä vanhoja HBO:n sarjoja, jotka se on ostanut.Tämä herättää ainakin muutamia kysymyksiä:

- Eikö mainostaminen ole juuri se paha, joka YLE:n mukaan tuhoaa ohjelmien laadun ja puolueettomuuden?

- Eikö YLE:n tehtävä ole tuottaa suomalaista ohjelmaa, eikä yrittää kilpailla vanhoilla jenkkien viihdesarjoilla kaupallista TV:ta vastaan?

-Teemu, 9.9.2008

#11443

Ylen arvostus nousi silmissäni monta pykälää. Tällä hetkellä Maarit Tastulan (TV2) Englanninkielinen Dalai-Laman haastattelu Ylen elävässä arkistossa läpäisee Kiinan silver shieldin .

Minkään sananvapautta rajoittavan valtion, esimerkiksi Suomen, resurssit eivät riitä sensuroimaan omilta asukkailtaan kaikkia järjestelmäänsä kritisoivia lähteitä. Vaikka kuika yrittäisivät.

Tärkeää on että lähteitä on paljon ja erityisesti pienten väkimäärien ja harvinaisten kielien keskuudessa. Niiden sensurointi on erityisen vaikeaa.

-Orange, 1.4.2009

#11474

Yhä harvemmat suostuvat maksamaan YLE:n tuotoksista, joten valtio meinaa pakottaa kaikki maksamaan YLE kustannukset veroina:

-Teemu, 7.4.2009

#11475

No voipa antaa potkut kaikille lupatarkastajille. Ehkä siinä jotain säätää.

-Tuomas, 7.4.2009

#11476

“Yle-maksun tai Yle-veron malliin on päädytty, koska sen uskotaan olevan tehokkain tapa kerätä rahaa.”

Täsmälleen. Sillä ei ole mitään väliä, haluavatko maksajat koko palvelua. Tavoite on kerätä rahaa, ja verot ovat hyvä keino ottaa ihmisiltä rahat väkisin.

-Aapo, 7.4.2009

#11489

Siis olisihan se kauheaa, jos joku ei saisi virallista propagandaa.

Tavallaan tämä on parempi niille kaikille, jotka maksoivat lupamaksua, koska nythän se summa per nuppi putoaa kun kaikki osallistuvat.

Ideologisesti se on kyllä ihan perseestä.

-Tuomas, 8.4.2009

#11663

Hyvä, jos saadaan tv-luvat historiaan ja siirrytään verorahoitteiseen YLEen.

Tällöin kyse olisi lähinnä siirtymäkaudesta, sillä kyllähän ne veroeurot ennen pitkää valuisivat Lipposen tai jonkun muun veijarin illallisjuhliin vaikka kuinka

olisivat YLElle korvamerkattuja.

Kyllähän YLE tietyn tiedonvälitysinfrastruktuurin tarjoaa ja toki kansa poliittisen äänitorven tarvitsee.

Se on sitten kokonansa toinen juttu, jos ihmiset uskovat uutisia varauksetta

(mikä on kyllä pelottavan yleistä). Tutkivan journalistin ja kulloinkin ko. alan

asiantuntijan tietotason välillä on usein valtava kuilu: Tutkivan journalistin tai toimittajan tiedot ja lähdekanta ovat usein suorastaan kvasaarisia.

-Jyrkkiksen Usko, 21.4.2009

#11699

Aamulehti kehottaa suomalaisia ottamaan yhteyttä kansanedustajiin, jotta YLE vero ei toteutuisi

-Teemu, 25.4.2009

#11701

Yksityiset yritykset ja yhteisöt joutuvat maksamaan tulevan YLE veron kolminkertaisena. Poikkeuksena ovat seurakunnat.

-Teemu, 25.4.2009

#11704

Henkirahan paluu Suomeen .

87 vuotta edellisen, maksukyvystä( tai tulottomuudesta) täysin irrallaan olevan , kaikille rahana yhtäsuuren veron lakkauttamisesta vain ehtii vierähtää.

Aiheuttamisperiaate kukoistaa vain energiaveroissa vihreidenkin hallitessa?

Kokoomuksen tasa-, ja tässä käänteiseen progressioverotukseen tähtäävä politiikka saa ansaitun riemuvoiton?

Alkua kaikkien kansalaisten euromääräisille tasamaksuille, joilloin epäoikeutettu tulovero voidaan korvata tasamaksupolitiikalla?

Aatelistoa ei nyt esitetä vapautettavaksi verosta.

Raha-aatelin kykyyn maksattaa kustannuksen muilla jokainen puolue ilmiselvästi luottaa.

-MK, 26.4.2009

#11757

Aapo eduskuntaan.

-Herska, 10.5.2009

#11788

Ylen onkin tarkoitus tehdä ei kaupallista tiedotusta, joten se pysyy paljon puoluettomampana jos se siirtyisi mainoskanavien puolelle.

-mielipidevaan, 20.5.2009

#11849

Suvi Linden: Mediamaksun on kritiikki johtuu siitä, että kaikki maksut ovat epämieluisia

-Teemu, 3.6.2009

#12459

tiukat ehdot henkiverosta vapautumiselle...

-Joonas, 12.9.2009

#12461

Milenkiintoista. Joonaksen linkissä Vanhanen sanoo, että YLE-maksusta pääsee eroon, jos kirjallisesti todistaa, että ei käytä mitään YLEn palvelua. Eli ei katso telkkarista, ei kuuntele radiosta, eikä lataa netistä. Kyllä tuo minulle käy.

Näillä ehdoilla olen valmis eroamaan Suomen hyvinvointiyhteiskunnasta :)

-Teemu, 12.9.2009

#12462

Teemu, oikeastaan uutisen mukaan Masa sanoo “etteivät käytä mitään välineitä, joista Yleisradion ohjelmaa lähetetään”. Kyse on siis edelleen välineistä, ei lähetysten seuraamisesta.

Ensin Kepulaiset verottavat meidät henkihieveriin, jotta syrjäkylille saadaan nettiyhteys. Ja sitten jos he erehtyvät sen hankkimaan, heillä ei tietenkään ole minkäänlaista ongelmaa maksa YLE-veroa.

-Aapo, 12.9.2009

#12463

Tietokoneen uutisessa kyllä puhutaan palveluista, ei laitteista

-Aapo, 12.9.2009

#12465

Lopulta YLE on poliitikkojen, ei kansan, haluama laitos. Ehkä puolueet voisivat maksaa homman kulut.

-Teemu, 12.9.2009

#12468

niin on, muutetaan tv-vero vapaan demokratian kannatus maksuksi.

-Joonas, 12.9.2009

#12469

pakollinen tietysti.

-Joonas, 12.9.2009

#12527

Hesari ymmärtää asian niin, että jos käyttää telkkaria, radiota tai nettiä, niin pitää maksaa mediamaksu koska näillä välineillä voi nauttia YLE:n kontentista.

Yhtäkkiä internetin käyttö rupeaakin maksamaan maltaita. Ehkä voisi lupautua käyttämään suodatinta, joka suodattaa YLE:n sisällön pois :-)

-Teemu, 17.9.2009

#12528

Jos YLEn sivut sais lapsipornosuodattimeen.. pitäs vaan keskustella jossain YLEn sivuilla lapsipornosuodatuksen ongelmista, ja ehkä linkata lapsiporno.infoon..

-Aapo, 17.9.2009

#13426

Niin, vapaa hyvinvointimaa, jossa paska on pakollista.

-~E~, 26.3.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.