Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Vanhemmuuden arki ja ilo

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Vanhemmuuden monipolvinen muoto ei jätä sinua koskaan huomiotta. Siis totu siihen ja elä sen kanssa. 3 360 lukijaa, joista 684 eli 20% on antanut arvosanan (7).

Vanhemmuuden arki ja ilo

VANHEMMUUS VALVOTTAA

-60 luvulla alkaneen maaltapaon seurauksena ovat perheet hajallaan ympäri maailmaa, lapset yhtäällä ja vanhemmat toisaalla, jääneenä kotikylään, yhteydenpito ja huolehtiminen on vaikeaa.

Työn alttarille on uhrattu perheen yhteys ja huolehtijan osan on saanut yhteiskunta.

Yhteiskunnalta osataan myös vaatia, hoivaa ja turvallisuutta. Maaseudun asukkaat harvenevat ja vanhenevat. Perintötilat pistetään miettimättä lihoiksi. Lapista tulee reservaatti. Uhkakuvia ei tarvitse maalailla ne piirtyvät itsestään jo muutenkin tummalle taivaalle.

Nyt kun kuvat on maalattu olisi aika yrittää purkaa pommi.

Millä saada työtä vietyä pois keskuksista, aikana, jolloin kaikki suuri on kaunista ja vielä suurempia havitellaan.

“Markkinavoimat” ovat eräänlainen vapaaehtoinen evoluutiomalli, jolla saadaan raha poikimaan pois köyhiltä ihmisiltä ja seuduilta, palaamaan suureen pankkiholviin.

Onko se hyvä malli: no ei todellakaan, mutta viennin vetävyys ja pelko nokialaisen muuttumisesta takaisin kumisaappaaksi ahdistavat mieltä.

Tietotekniikan esiinmarssi tuo mieleeni Neuvostoliiton asearsenaalin ohimarssit, kummankaan välttämättömyyttä ei kukaan edes uskalla kyseenalaistaa, aikanaan. On vielä liian aikaista sanoa kummasta oli vähemmän vahinkoa suoraan rahassa mitattuna.

Kännykkä on yhtä välttämätön kuin ydinpommi, kummankin käytöstä määrää yhteiskunta me.

Globalisoituminen on kuitenkin otettava käsittelyyn, eikä annettava rahan kuljettaa meitä. Tämä tulee olemaan pitkä ja kivinen tie. Monta sukupolvea kuluu ruvelle ennen kuin rahan liike edes hieman hellittää ja pehmeämmät arvot valtaavat maan.

Ainahan tähänkin prosessiin on olemassa oikotie, sota. Se muuttaa arvot kovalla kädellä, mutta suunta ei aina ole tiedossa.

No, nyt kun globalisaatio on hallussa pitää ajatella, miten saisi tuskallista omantunnon ääntä hiljennettyä, kun isoäiti on dementiaosastolla ja vanhemmat sen ovella. Käynti kerran pari vuodessa ei tuota tulosta. Matkaakin on. Olenko pettänyt sukuni, muuttamalla tänne etelän hetelmien pariin? Puheluistakin tuntuu tuska vain kasvavan. Lapseni taas ovat tänne niin juurtuneet etteivät juuri sääskien sekaan halua, perkele...

Mummien raahaaminen tänne, demetiaosastolle olisi yksi vaihtoehto.

Tai jospa lähtisin itse, sinne, omaishoidontuki aseenani, köyhyyttä ja vanhuutta vastaan taistelemaan. Yhteiskuntaa se helpottaisi. Mutta helpottaisiko se omantuntoni ääntä, vai kääntäisikö se vain suuntaa, nyt lapsiin päin. Kinkkinen juttu tämä vanhemmuus.

Paluuta menneisyyteen ei ole, nyt paetaan tulevaisuuteen. Kun asiat karkaavat ymmärryksen tuolle puolen onkin pienuus valttia, pienistä asioista, kuten luottamus, usko tulevaisuuteen, vaikkei se omalla kohdalla niin pitkä olisikaan, rakkaus ja ymmärtäväisyys voittavat suuruuden hulluuden.

Yhtäkkiä on aikaa, joka juuri oli kortilla. Mutta ennen kaikkea rakkaus vanhempien ja lasten kesken on se voima, joka ylittää pisimmätkin välimatkat ja tuo rauhan kaukaisille sukulaisille. Se rauhoittaa mielen, ja palauttaa yhteenkuuluvaisuuden tunteen sitä janoaville.

Silti rakkauskin vaatii uhrauksia sen, 500-1000 km.

Rakkain terveisin Mikko

-Mikko Nousiainen, 28.12.2006

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#4003

Totta, totta joka sana.. rahalla vain on merkitystä vaikka muitakin tärkeämpiä pehmeitä asiota on jolla on loppujenlopuksi enemmän mekitystä.

-louise80, 28.12.2006

#4004

Ei Vois Paremmin Sanoa!

-Oranssi, 28.12.2006

#4011

Ahdistusta, vaikeita kysymyksiä ilman vastauksia ja pahaa oloa. Suomalaista draamaa. Mikko on uskollinen tyylilleen.

Jostain syystä näen tilanteemme positiivisena ja täynnä mahdollisuuksia.

Maailman asiat, kaikesta huolimatta, eivät ole koskaan olleet paremmin. Ongelmiin on ratkaisuja, ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja välittävät toisistaan. Hyvä tästä tulee.

-Teemu, 30.12.2006

#4013

Paljon totta

-Timppa, 30.12.2006

#4014

Vanhemmuuteen kuuluu sisäänleivottuna tunne huolehtimisen tarpeesta. Määrätyn ajanjakson se lie paikallaan, mutta:

Toisaalta... Ihminen on oman osuutensa lajiketjunsa eteen tehnyt, kun on ehjänä lenkkinä elon myräkät kestänyt ja ammoisen geeniperimänsä seuraavalle lenkille siirtänyt ja lenkin vetolujuudenkin varmentanut. Eli, kukin sukupolvi pääasiassa kantakoon omat huolensa, sanoisin. HYVÄÄ UUTTA VUOTTA MIKKO!

-Ejuhan, 31.12.2006

#4748

Me, jokainen maalta muuttanut, tunnemme omantunnon pistoksen tällaisen tekstin kohdalla. Välittömästi alamme keksiä syyllistä siihen, miksi omaiset ovat jääneet ja miksi he ovat meidät jättäneet. Huolehtiminen ei ole myöhäistä vieläkään, vaikka olisi itse huolehtimisen kohteena. Jokainen on jonkun lapsi, useimmat jonkun vanhempi.

-RP, 25.2.2007

#4751

Mielenkiintoista, asiapitoista ja takerruttavaa tekstiä lukea Mikko, jatka samaan malliin!

-Portsari, 26.2.2007

#14167

Kyllä se näin taitaa olla

-T. Paappa, 26.3.2012

#14852

No nyt se on oma onki haudassa, tai melkein...

Itte Mikko

-Mikko N., 27.6.2016

#14867

Nyt melkein itteki, Eivittu en uskonu seinän tulevan näin äkkiä vasthaan. aika näköhjään tekkee...

istun rulliksessa ja mietin mitä salkkareiaassa seuraavaksi, pölkään seuraavaa vassakäyntiä enkä halua avustajaa. sain mitalin 30-vuotisesta työstä. kiitos.

Taianpa lopettaa tähän.....

-Mikko perkele se sama, 2.11.2017

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: