Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Puoluekuri muuttaa demokratian harvainvallaksi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Puoluekurin avulla puoluejohto päättää asioista, joista päättämiseen emme ole antaneet heille valtuutusta 6 550 lukijaa, joista 692 eli 11% on antanut arvosanan (8-).

Puoluekuri muuttaa demokratian harvainvallaksi

Suurimpien puolueiden puoluejohtajat

Puoluekuri tarkoittaa puolueen johdon päätöstä velvoittaa kansanedustajat äänestämään puolueen johdon tahdon mukaisesti. Käytäntö on Suomessa yleinen ja puoluejohto usein rankaisee tottelemattomia kansanedustajia.

Rankaisukeinot ovat toimivia. Puoluejohto voi jättää kansanedustajan ulos valiokunnista joissa päätöksiä tehdään, rahakkaita eläkevirkoja tai poliittisia virkanimityksiä ei tule, poliittinen ura katoaa vähitellen sivuraiteelle, jne.

Kansanedustajat edustavat meitä, suomalaisia. Me valitsemme heidät tekemään päätöksiä puolestamme ja maksamme heidän palkkansa. Kansanedustajien tuleekin olla vastuussa tekemisistään meille, ei puoluepomoille.

Argumentit puoluekurin puolesta ovat yleensä nämä: äänestäjät äänestävät ensisijaisesti puoluetta, eivätkä yksittäistä kansanedustajaa ja kun asioista päättää pienempi porukka, niin päätöksiä on helpompi tehdä. Pienellä porukalla päättäminen ei kuitenkaan ole kansanvaltaa vaan harvojenvaltaa. Puolueisiin kuuluu muutama prosentti suomalaisista. Heistä puoluejohtoon kuuluu muutamia kymmeniä henkilöitä.

Perustuslakimme sanoo asiasta näin:

“Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset”

Perustuslaki: 29 § Kansanedustajan riippumattomuus

Puoluekuri siis toimii, koska edustaja vapaasta tahdostaan “ymmärtää” muuttaa mielipiteensä samoiksi puoluejohdon kanssa.

Perustuslakiin tulisi lisätä, että kansanedustaja on vastuuussa Suomen kansalle ja äänestää eduskunnassa parhaan kykynsä ja omantuntonsa mukaan Suomen kansan edun mukaisesti.

Jotta voisimme seurata kansanedustajien äänestämiskäyttäytymistä, niin kaikki äänestämistulokset tulee laittaa eduskunnan webbisivustolle helposti käytettävään muotoon. Nyt eduskunnan äänestystulosten selvittäminen vaatii niin paljon työtä, että yksityisen ihmisen on mahdoton seurata niitä.

-Teemu, 7.1.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 17:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#7367

Lähetin Sauli Niinistölle ehdotuksen muuttaa eduskunnan webbisivut sellaisiksi, että edustajien ja puolueiden äänestyskäyttäyminen on helposti löydettävissä.

Hänen avustajansa vastasi, että eduskunnan tieto- ja viestintäyksikkö tulee katsomaan asiaa.

-Teemu, 10.12.2007

#7375

Kannatettava ajatus! Mäkin taas alan muistaa minkä niminen henkilö siell minunkin ääntäni edustaa. Varsin vähän näkyy kansanedustajaani, mutta sekin vois järjestää vaiks jonkun uutiskirjesysteemin, kertoilla aina välillä, mitä kuuluu ja mistäs nyt on puhuttu ja mitä mieltä oltu. Pitääköhän alkaa kyhää sille postia?

-Malla, 11.12.2007

#7377

No niin laiska äänestäjä meni äänestämänsä edustajan sivuille ja huomasi tällä olevankin uutiskirjepalvelu. Nyt jännittyneenä odottelen toimiiko systeemi, ja jos toimii, mitä ihmettä edustajani on saanut aikaan. Suosittelen samaa muillekin! Nyt jos vielä kuulisi senkin onko edustajani koskaan harkinnut edes puoluekurista irtautumista..

-Malla, 11.12.2007

#7380

Teemu se vaan jaksaa suorasta demokratiasta jauhaa. Usko nyt, että se tarkoittaisi käytännössä sitä, että Suomen asioista päättäisi Erkon suku. Heidän lehtosellaan kun sattuu olemaan monopoliasema Suomessa, ja juuri sen erään lehden mielipiteellä pystyy vaikuttamaan koko Suomen mielipiteeseen sormiaan naksauttamalla.

Kansan valitsemat poliitikot päättävät puolueen linjat asioihin. Samalla jokainen suomalainen voi kuulua puolueeseen ja olla sitä kautta vaikuttaa puolueensa linjaan. Unohdat, että ennen kuin koko puolue äänestää jonkin asian puolesta, sitä ennen on käytännössä puolueen sisällä päätetty asiasta.

Mutta joo, hyvin ihmeellistä tämä nykypäivän lässynlässyn -demokratia. Eihän se edes ole aatteellisella tasolla millään muotoa paras hallitusmuoto. Monarkiassa viisaat päättävät, siellä ei jätetä ydinvoimalakysymystä kansalle, vaan siitä päättävät luonnontutkijat, ydinfyysikot, energiantuoton asiantuntijat... Valitettavaa on, että korruptoitunoimatonta monarkkivaltaa tuskin on ihmisen perusluonteen takia mahdollista koota. Sen takia demokratia on käytännön ratkaisu, ja minun mielestäni nimenomaisesti puoluedemokratia.

Äänestystulokset olisivat kyllä mannaa tällekin nettisivulle, kannatetaan :) Selviäisi sekin, että SDP, Keskusta, RKP ja KD äänestivät opintotuen korotusta vastaan 19.12.2006. Idiootit demarit eivät sitten tajunneet ennen vaaleja oikeasta tehdä jotain, tällä kertaa jopa positiivista. Oppositiossa ollessaan sitten puolisen vuotta myöhemmin äänestivät korotuksen puolesta :) Politiikka on mielenkiintoista, oikeastaan jopa turvallista, kunhan säilyttää oikeistolaisen näkökannan asioihin.

-Jean Ange, 13.12.2007

#7382

“Teemu se vaan jaksaa suorasta demokratiasta jauhaa. Usko nyt, että se tarkoittaisi käytännössä sitä, että Suomen asioista päättäisi Erkon suku. Heidän lehtosellaan kun sattuu olemaan monopoliasema Suomessa, ja juuri sen erään lehden mielipiteellä pystyy vaikuttamaan koko Suomen mielipiteeseen sormiaan naksauttamalla.”

Kerro toki kuka sitten NYT asiat oikeasti mielestäsi päättää? Monopoliasema tarkoittaa että kilpailua tai muita medioita ei ole. Suomessa on paljon muita medioita ja kanavia kuin Erkon suvun hallitsemat. Ja jos noin on, eikö samalla Erkon suvulla ole juuri nyt juuri samanlainen valta ellei suurempikin?

Monarkiassa viisaat päättävät? Ai? Monarkiassa ei päättäjillä ole yhtään sen enempää tarvetta olla “viisaita” kuin nytkään.

“korruptoitunoimatonta monarkkivaltaa tuskin on ihmisen perusluonteen takia mahdollista koota” Eikös tuo tarkoita muutakin kuin monarkkivaltaa? Samaan hengenvetoon kannaat puoluedemokratiaa ja toteat että korruptoitumatonta valtaa ei ole. Etkö tosiaankaan näe ristiriitaa? Miksi valta korruptoisi monarkiassa sen enemmän kuin demokratiassakaan?

-Aapo, 13.12.2007

#7734

Palatkaamme takaisin muinaiseen kunnia systeemiin!

Oikein on se mikä on asiaan liittyvien kanssa ihmisten mukaan on kyseisessä tilanteessa kunniallista.

Lait ovat surkea systeemi sillä ne johtavat vääjäämättä nykyiseen systeemiin jossa vain erillinen pienen pieni luokka ihmisiä(lakimiehet) tuntevat lait ja hekin niistä vain pienen osan, johtaen muiden ihmisten oikeuskäsityksen ja sitä kautta moraalin rappeutumiseen (vain se on väärin minkä hämärtynyt laki tuomitsee. “Mikä ei ole kiellettyä on sallittua”).

Jos demokratiassa on tarkoitus valita itselleen “edustaja” edustamaan itseään, niin miksi eduskunta on täynnä urheilijoita, muusikoita ja oikeustieteen maistereita, vaikka näitä kansasta on reilusti alle prosentti. Missä ovat metsurit, merkonomit ja tarjoilijat? Systeemi on äärimmäisen korruptoitunut puolue uskollisuuden vain pahentaessa asiaa hävittämällä viimeisetkin uudistus halujen rippeet johtajiltamme/“edustajiltamme”.

Poliitikon unelmakaudella ei tehdä yhtään päätöstä!

-Tarja Halonen, 5.2.2008

#8497

tarja haloselle:

Meillä on edustuksellinen demokratia, mutta siihen on kuin salaa kaikkien silmien alla hiipinyt vähintään yksi edustuksellisuus lisää ja se pieni, mutta pieni klikki on todella unohtanut äänestäjänsä.

Nyt en vielä usko äänestäjien pystyvän vaikuttamaan, koska eivät halua...

Niinja raha ja raha ratkaisevat.

-Mikko Nousiainen, 4.5.2008

#8775

mitäs nyt kun paloivat ne vaaliavustus paperit milläs nyt todistat asiaa kumpaankaan suun taan kysyn vain

-roope, 15.6.2008

#10111

60% ihmisistä äänestäisi kunnallisvaaleissa, jos puoluekuria ei olisi ja ehdokas saisi itse tehdä päätöksensä:

-Teemu, 25.10.2008

#14821

Suomeen on syntynyt uusi puolue, jossa ei ole puoluekuria, vaan ajatus siitä, että kansanedustajalla on oikeus omaan vapaaseen viisaaseen tahtoonsa. Puolueella voi olla samanaikaisesti esillä useitakin eriäviä mielipiteitä samasta asiasta.

-Stefanus, 31.3.2015

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.