Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Suomi ja Leningrad 1941

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
5 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Historia tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Saksa piiritti Leningradia 880 päivää toisessa maailmansodassa. Kaupunki ei antautunut, koska neuvostoliittolaisilla oli koko ajan huoltoreitti sinne. Suomalaiset olisivat voineet halutessaan katkaista tämän huoltoreitin. Saksalle Leningradin valloitus olisi ollut sen suurin voitto itärintamalla ja olisi vaikuttanut huomattavasti sodan kulkuun. 5 982 lukijaa, joista 527 eli 9% on antanut arvosanan ().

Suomi ja Leningrad 1941

Suomalaiset olisivat voineet halutessaan sulkea Leningradin “elämän tien”

Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941. Armeijaryhmiä oli kolme, joista pohjoisen armeijaryhmän tehtävä oli vallata Leningrad. Saksalaiset aloittivat Leningradin piirityksen syyskuussa 1941 jolloin myös suomalaiset saapuivat Leningradin pohjoisiin esikaupunkeihin.

Saksalaiset eivät saaneet koskaan Leningradia kokonaan piiritetyksi, sillä neuvostoliittolaiset pystyivät kuljettamaan ruokaa ja tarvikkeita kaupunkiin veneillä Laatokan kautta ja talvella jään yli. Huoltoreittiä kutsuttiin “elämän tieksi” ja neuvostoliittolaiset rakensivat tielle jopa öljyputken.

Saksan pyynnöstä huolimatta me suomalaiset kieltäydyimme auttamasta Saksaa Leningradin piirityksessä tai huoltoreitin katkaisussa, vaan linnoittauduimme asemiimme kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Saksa joutui ristiriitaiseen tilanteeseen: se ei voinut hyökätä Leningradiin pohjoisesta eikä edes johtaa tulta Leningradin pohjoispuolelta. Neuvostoliitto huomasi Suomen passiivisuuden nopeasti ja siirsi syyskuun 5. kaksi suomalaisia vastaan taistellutta divisioonaa taistelemaan saksalaisia vastaan. Rauhanneuvotteluissa 1944 Neuvostoliitto mainitsi, että Suomi oli auttanut Leningradia selviämään.

Suomalaisilla oli taito ja voimavarat katkaista Leningradin huoltoreitti tai ainakin pienentää onnistuneiden kuljetusten määrää ratkaisevasti. Talvella kaukopartiot olisivat voineet asentaa kauko-ohjattavia pommeja ja miinoja jään päällä kulkevalle reitille. Siirtämällä rintamalinjaa hieman lähemmäs Leningradia olisi tykistömme kantanut huoltotielle. Keinoja oli monia.

On todennäköistä, että ilman huoltoreittiä Leningrad olisi antautunut jo vuoden 1942 alkupuolella. Kaupungissa oli yli kolme miljoonaa ihmistä ja nälänhätä. Hautausmaille piti asettaa vartijat, jotta ruumiita ei olisi syöty. Syyskuussa 1941 neuvostoliittolaiset laskivat, että ruoka kaupungissa riittäisi pariksi kuukaudeksi.

Leningradin valloitus olisi ollut Saksan suurin sotamenestys itärintamalla. Kaupungissa oli huomattava määrä sotateollisuutta ja koko Neuvostoliiton itämeren laivasto oli sen satamassa saksalaisen miinakentän pidättelemänä.

Lähtiessään jatkosotaan Saksan rinnalla Suomi tiesi, että sota voidaan voittaa vain jos Saksa voittaa. Kuitenkin jotkut muut seikat nousivat voittoa tärkeämmiksi Leningradissa.

-Teemu, 12.1.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 29:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13833

Ja toiseksi se ettei saksalaisia ollut kannaksella hoitamassa pikkuveljen likaisia töitä ihmetyttää yhä enemmän mitä nyt tulee Hitlerin strategiamuutoksiin ratkaisevana elokuuna 1941 a)hyökkäys Leningradiin perutaan ja muutetaan piiritykseksi ja panssarit siirretään operaatio Taifuuniin Moskovan valtaamiseksi.B)Keskusarmejan panssarit sulkevat taas Kiovan motin ja palaavat tukemaan Moskovan valtausta.Elokuun loppupuolella Adolf Hitler käskee suomalaisia hyökkäämään Leningradiin mutta vastaus on kielteinen.Oliko tämä se syy siihen muutokseen että Adolf Hitler laittoi Leningradin piiritykseen mikä osoittautui huonoksi ratkaisuksi suomalaisten käsittämättömän passiivisuuden vuoksi.Oliko suomalaisilla saksan toimittamat tykit joilla piti moukaroida Leningradia mutta jätettiimpä veli kusiseen tilanteeseen.Kaiken lisäksi ryssä siirsi divisioonat kannakselta sakuja vastaan.Kyllä olisi selvitettävää tässä asiassa historioitsijoilla että mitä oikeestaan tapahtui näinä ratkaisun päivinä.Oliko Suomen toiminta tarkoituksellista sabotointia koska kannaksella oli vain suomalaisia joukkoja.Mitkä oli ne syyt että voitiin toimia näin vahingollisesti.Onko dokumentteja tuhottu liittoutuneiden toimesta ja salailu jatkuu näinä päivinäkin,miksi?

-Marcus28vHki, 4.11.2010

#13839

Liitouduneiden salaiset raportit Hitleristä ovat edelleenkin salaisia.Selvä asia mitä olen tutkinut on se että hän oli antikristus ja sotaretkellä itään oli myös muita vaikuttimia kuin sotastrateginen menestys.Symbolina hakaristi edusti paljon ja siihen piti jokaisen akselivallan tehdä oma panoksensa kuka nyt olikin tehnyt kaupat“pirun”kanssa mm.Suomi lukeutui tähän ryhmään.Saksan valtiolla oli jonkinlainen telepaattinen kone jolla he pystyivät kuuntelemaan“kansakunnanajatuksia”.Hitlerin vaikutusvalta perustui kokonaan tähän laitteeseen joita oli toimittanut ulkopuolinen sivilisaatio kuten myös mm. tv:n,jota pidetäänkin natisien keksintönä.Säilynyt versio on myös Suomella jota tietysti pidetään visusti valtiosalaisuutena ja käytetään mm.erilaisissa vainooperaatioissa ja jopa loton päävoittojen jaossa.Huomio!Nykyeuroopassa vainoa ei voi tehdä enään näkyvästi demokraattisen lainsäädännön puitteissa samalla tavalla kuin 30-40luvulla.Rodunjalostuskin on siirtynyt pakolaisperäiseksi jossa ei ole oikeestaan väliä onko kyseessä ns.aliihminen.

-Marcus28vHki, 13.11.2010

#14032

Suomen itsenäisyys perustuu valtiopetokseen.Mannerheim kusetti saksalaisia jättämällä valtaamatta sorokan radan tärkeän solmukohdan ja salaamalla sen saksalaisilta.Nyt internet aikakaudella on viimeaikoina avattu valtava määrä salaisia tiedostoja ja kuva-videomateriaalia mm.youtubessa joita pidettiin salassa vuosikymmeniä esim:Usan ja Britannian valtava materiaaliapu joka tuli viimehätään syksyllä Murmanskin kautta ja ohjattiin juuri tuon sorokan kautta puna-armeijalle.Monessa kartta-animaatiossa tuo alue on merkitty vallatuksi joka on virheellinen tieto.Totuus on että Churchill sai Mannerheimilta kirjeitse tiedon ko.asiaan liittyen ja Stalin oli jo evakuoimassa itseään kunnes tieto avusta ja Suomen myötämielisyydestä eli hyökkäyksen pysäyttämisistä saavutti hänet jolloin hän päätti jäädä puolustaa vielä Moskovaa tietoisena että Japani ei uhkaa hyökkäyksellä.Hitler ei tiennyt totuutta ilmeisesti vielä vuonna 1942 käydessään Marskin synttäreillä ihmetellen Nl:n tehokasta sotateollisuutta joka mukamas syyti jatkuvasti uusia panssareita ja lentokoneita tilalle hah...totuushan oli että ne oli pääosin USA:n materiaaliapua Murmanskista.Miltäköhän mahtoi tuntua istua petturina Aatua vastapäätä ainakin oli hiljaa.Liekö hyötynyt muuten kuin syytesuojalla ja muutamalla elinvuodella sodan jälkeen...Tässä olisi vielä pengottavaa historian tutkijoille!Liekö pientä kansakuntaa suojeltu jälkipolvien kostolta näihin päiviin asti?

-Marcus28vHki, 17.7.2011

#14742

Leningradin antautuminen olisi ollut kova isku Neuvostoliitolle.

Saksan Pohjoinen Armeijaryhmä olisi tällöin päässyt etenemään syvälle Neuvostoliittoon.

Ilmeisesti Moskova olisi kyetty valtaamaan ajoissa ennen talven pakkasia.

Paljon on asioita jäänyt hämärän peittoon.

Esimerkiksi se miksi Saksa ei suorittanut maihinnousua Englantiin.

Perimmäinen syy ei ollut Englannin laivasto tai ilmavoimat, vaan se että Saksan

sotilastiedustelun Abwehrin kommenossa oli henkilö nimeltään Canaris joka välitti

harhaanjohtavia ja vääriä tietoja Englannin vahvuuksista saarivaltakunnan puolustukseen

liittyen.

Englannilla oli korkeintaan 5-10 divisioonaa koko saareen puolustusta varten ja reservissä muutama lisää. Saksa olisi kyennyt maihinnousun jälkeen etenemään kohti

Lontoota nopeasti.

Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan.

Englannin antauduttua ainakin huomattava osa sen siirtomaista olisi kuulunut Saksalle.

Välimeri olisi ollut Saksan ja Italian hallussa. Atlantin euroopan puoli olisi ollut Saksalaisten hallussa. Saksa olisi kiihdyttänyt sota-alusten sekä sukellusveneiden rakennusohjelmaa ja liittänyt sotasaaliksi saadut Englannin laivaston alukset merivoimiinsa. Yhdessä Japanin ja Italian merivoimien kanssa Saksa olisi hallinnut maailman meriä ja kansainvälistä kauppaa.

Neuvostoliitto pelattu ulos.

Ratkaisusota olisi käyty Saksan ja USAn välillä. Suursota näiden välillä olisi ollut väistämätön. Juutalaiset olivat julistaneet sodan Saksallle jo 1933!

Mikäli Saksa olisi onnistunut ajoissa rakentamaan ballistisia ohjuksia(V2) niitä olisi käytetty mm. New Yorkia vastaan.

(allied atrocities in World War II)

-Hyvä Saksa, Paha liittoutuma, 14.5.2013

#14743

Englannin maihinnousuaikeen aiheuttaman epävarmuuden pääsyynä pidetään

amiraali Canarisin jakamaa muistiota. Sen sisältö käy selville löydetystä tilannekatsauksesta, joka syyskuussa vuonna 1940 jaettiin sotamarsalkka Gerd von Rundstedtin Armeijaryhmä A:lle.

Katsauksessa sanottiin “Defeat in the West” teoksen mukaan, jonka kirjoittaja majuri Milton Shulman oli Kanadan armeijan vakoiluosaston Saksan armeijan jaoston päällikkö, seuraavaa:

1) Vihollinen: Englannin armeijan sijoitus syyskuun alussa on arvioitu seuraavaksi:

a) Seitsemäntoista(17) divisioonaa rannikkopuolustuksessa, läheisessä yhteistyössä rannikkotykistön, ilmavoimien ja laivaston kanssa.

b) Kaksikymmentä kaksi(22) divisioonaa Lontoon alueella taktisena ja operatiivisena reservinä.

Ei ihme, että Saksan pääesikunta epäröi, kun sen olisi pitänyt lähettää vain kaksikymmentäkuusi(26) divisioonaa hyökkäykseen yli Kanaalin yli kolmeakymmentä yhdeksää divisioonaa vastaan. Churchill on jo kertonut, ettei sellaista mielikuvituksellista voimaa ollut siihen aikaan Englannissa olemassakaan. Tuskin sata panssarivaunua ja pari kolme divisioonaa oli paras, mitä Englanti olisi saanut silloin liikkeelle...

Toisin sanoen Englannin kukistaminen olisi tapahtunut nopeasti.

Valitettavasti Saksan sotilastiedustelun johdossa oli maanpetturi, vakoilija joka levittämällä väärää tietoa Saksalaisille Englannin vahvuuksista aiheutti epäröintiä Saksan sodan johdossa. Tämä kyseinen Canaris teloitettiin myöhemmin kun selvisi mikä hän on miehiään.

-Hyvä Saksa, Paha liittoutuma, 14.5.2013

#14746

Totuus on selvinnyt omat koirat purivat ja myös jotkut Saksan liittolaiset.Pohjois-Suomen saksalaissotilaita vedätettiin urakalla mm.laittamalla ruoka-annoksiin myyrän ulostetta näin ollen saatiin suurin osa sairastuvalle kun Kantalahteen piti iskeä.Amerikan juutalaisten aseapu virtasi Murmanskiin ja Suomalaiset alkoivat koota palapelejä ja pelata shakkia teltta synagoogien pystyttämisestä puhumattakaan etenkin kannaksella.Hyökätä olisi pitänyt mutta Mannerheim pääjehuna ilmeisesti oli Amerikan juutalaisten pyöritettävänä.Historia on liittoutuneiden kirjoittama ja epäilempä että Suomen erillissota käsite on täyttä roskaa .Suomen budjettikin(talousopit) nykyään on juutalaisten söhläämä vielä 3 a:ta mutta ei kauaa.Myös Muurmannin radan feikkikopiolla harhautettiin sakuja oikea rata olisi ollut idempänä tästä johtuen karttaanimaatioissa on yllättävän vähän edetty lapin rintamalla.Liikaa söhellystä parissa maassa ja Saksa luotti näihin rottavaltioihin silloin ei ollut nykyisen kaltaista mediaa joten salaaminen onnistui...Hitler oli oikeassa sionismin maailmanhallinnasta.

-Marcus28vHki, 31.5.2013

#14751

Ainutlaatuista että suomalaiset Saksan asein ja kypärein pelasivat amerikan juutalaisten ja puna-armejan pussiin,t o d e l l i n e n rottavaltio.Ihmettelen että Saksa edes käy ulkomaankauppaa tälläisen takinkääntäjämaan kanssa joka solmi jo elokuussa 1945 kauppasuhteet britanniaan ja vieläpä törkein temppu oli että Mannerheim vieraili Helsingin juutalaisessa synagoogassa syksyllä 1944.Suomalaisten ja Mannerheimin typeryyden takia euroopassa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä,Saksa,Puola jne menetti maa-alueitansa infrastruktuuri tuhottiin miljoonia naisia raiskattiin ja kokonaisuudessaan Eurooppa menetti sotilaallisen ja poliittisen mahtiasemansa.Nyt lilliputti Eu-maat yrittävät apinoida yhdysvaltoja pyramidihuijauksella mikä“sairaudenoireena”näkyy suomessakin mm. järkyttävänä maahanmuuttopolitiikkana.Tilanne on toivoton eikä korjaudu.Kansa herää vasta kun kaupoista loppuu ruoka.

-Marcus28vHki, 10.7.2013

#14757

Aika epäisänmaallinen heppu tuo Helsingin Marcus.

-Jep, 23.7.2013

#14758

No miten sen nyt ottaa.Googlaa : Rytin ja Mannerheimin kirje Churchillille 24.6.1941

-Marcus28vHki, 23.7.2013

#14786

Todennäköinen asia mitä salataan on että Suomi kävi Mannerheimin,Rytin(sotakabinetin) johdolla nk.naamiosotaa jossa Saksan annettiin ymmärtää että taistelemme viimeiseen mieheen asti,mutta salassa oli kuitenkin toteutettu palkkiosuunnitelmat Stalinin kanssa joita Churchill tuki/toimi välittäjänä ja näitä neuvotteluja ei ole voitu käydä muuten kuin tapaamalla siihen aikaan.

Jonkinlaisia kokouksia on pidetty? missä on raapustettu ja sovittu Suomen säilymisestä itsenäisenä valtiona vastineeksi Suomi pitää huolen ettei pohjoisen jäämeren huoltoyhteyttä katkaista ja Leningradiin hyökätä.Stalin on antanut jopa sodan käynnissä ollessa ohjeita radioteitse miten Suomen kuuluu toimia.Tästä ei ole tehty tutkimusta ja vain huhupuheita on liikkunut.

Erikoista että “kusetussotaa” käytiin ilman sen kummempia päämääriä ja miestä kaatui, myös juutalaisia oli Suomen armeijassa.Saksa luuli Suomen toimivan ja tekevän operaatiot pyydettäessä,mutta Mannerheim petti saksalaiset voiton portilla.Todellinen aseveli?empä usko enneminkin petturiveli ,joka tyytyi katsomaan sivusta kun sankarillinen Wehrmact joutui ahdinkoon tahallisen salamasodan sabotoinnin johdosta.

Sitä näkee nykyäänkin;ihmisiä hakataan kadulla ja muut tuijottaa sivusta puuttumatta asiaan ELI pelkurimaisesti suomalaiset kaivautuivat poteroihinsa 8.9.1941 ja jättivät raukkamaisesti Saksan kuseen,joka ruokki ja aseisti tulevat Eu:n kermaperseet...löytyy sitä arkielämän esimerkkejäkin tästä pohjolan Zimbabwesta.

-Karma kostaa vielä, 7.1.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Historia tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: