Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Teollisuuden pakomatka

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
4 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Suomalaiset teollisuuspaon kaksinkertaisina maksumiehinä. 2 550 lukijaa, joista 483 eli 19% on antanut arvosanan (7).

Teollisuuden pakomatka

Ensin suomen kansalaisilta kerätyistä veroista maksetaan tukea Suomalaiselle yritykselle. Tämän jälkeen yritys päättää pistää lapun luukulle ja siirtää tuotantonsa halpatyövoimamaihin jotka pystyvät tarjoamaan halpatyövoimaa mm. sen vuoksi että Suomen valtio tukee taloudellisesti näitä kyseisiä maita, puhumattakaan muiden maiden tuista. Lopputulos on se, että firmat lypsävät Suomelta avustukset, muuttavat viiden vuoden takaisinperintäajan kuoleutumisen jälkeen pois ja jättävät jälkeensä työttömät sekä teollisuuspakoisen maan. On sanomattakin selvää, että kuka tällaisesta tukitoiminnasta hyötyy. Mutta miksei asiaan puututa?

Miksi Suomeen perustetuille yrityksille ei anneta muuttokieltoa vaikkapa kymmeneksi vuodeksi? Tämän jälkeen yritys voisi muuttaa vaikka Bangladeshiin jos sille tuntuisi, mutta ei ennen tuon määrätyn “kasvuiän” loppua. Tukijärjestelmä on maalaisjärjen mukaan olemassa sitä varten, että saadaan aloitteleva yritys seisomaan omilla jaloillaan joka vuorostaan luo työpaikkoja että myös sitä paljon kaivattua lähiteollisuutta. Verovaroistahan ne tuet maksetaan, joten jokainen meistä on omalla osallaan tukenut suomalaista yrittäjyyttä. Ja koska Suomen valtio ei muutoinkaan ryve rahassa, niin miksi sitä arvokasta rahaa tuhlataan Suomea hyödyntämättömiin yrityksiin? Sehän on kaiken järjen vastaista antaa rahaa ilmaiseksi pois, kun sairaaloissa ihmiset kuolevat leikkausjonoihin, opiskelijat kituuttavat köyhyysrajalla eivätkä ne ihmiset jotka tämän maan rakensivat tyhjästä pääse edes kunnalliseen hammashoitoon ilman turhanpäiväistä saikkinaa ja byrokratiaa.

Tukijärjestelmän tuleekin säilyä, mutta sen myöntämiseen täytyy sisällyttää konkreettiset ehdot yritykselle kuin yritykselle. Nykyinen tukien takaisinperintäaika ei ole mikään konkreettinen pakote yritysten pitämiseksi Suomessa. Autopesula tmi. Erkki Erkinpoika ei ole pakenemassa Suomesta halvemman työvoiman perässä. Sen sijaan suuryritykset ovat lähtemässä ja ovat lähtenneetkin mm. Intiaan, Viroon sekä Kiinaan. Syy lähdölle on se, etteivät suomalaiset tyydy tekemään ylipitkiä päiviä pienellä palkalla. Kyllä varmasti tekisivät jos elinkustannukset olisivat roimasti matalemmat ja työpaikat olisivat vakituisia. Naapurikunnassa kasvatettu kinkku on kalliimpi, kuin toiselta puolelta maapalloa tuotu tuote. Onhan se selvää, ettei Pertin Sikala ja Silava ky. voi kilpailla maailmanlaajuisten toimittajien kesken. Espanjalainen paprika on halvempi kuin suomalainen, mutta tuotetaanhan Espanjassa huomattavasti enemmän paprikoita kuin täällä kotimaassa. Jos Suomi kykenisi tuottamaan satoja tuhansia tonneja paprikoita vuodessa, niin varmasti olisivat niiden hinnatkin alemmat. Jos Pertti päättää muuttaa sikaloineen vaikkapa Tanskaan, niin jo tokkiinsa olisivat tuotantokustannukset halvemmat ja silavan voisi lähettää tyhjiöpakattuna takaisin Suomeen lähimmän Sparin tiskille. Tässä on se ongelma.

Pertti perustaa naskifarminsa Juankoskelle ja nostaa kaikki mahdolliset luomu-, pakkas- ja sikotautituet onnellisin mielin, mutta kiroaa samalla kuinka firman pyörittäminen on kallista ja vaikeaa. Heti, kun firma on saatu pyörimään täydellä tehollaan, niin hups'kuikkaa ja Pertti on vienyt naskinsa Kiinaan kasvatettaviksi. Sinne menivät myös sikafarmiin kohdistetut tuet ja odotukset kotimaisen tuotannon elvyttämisestä. Niin jäivät sikalan työntekijät työttömiksi vaikka heidän panostuksellaan ja myöskin heidän verovaroillaan koko sikala saatiin toimivaksi ja tuottavaksi. Tavallisella maalaisjärjellä ajateltuna koko tapaus on moraalisesti tuomittava ja jossa on käytetty järjestelmää räikeästi hyväksi. Mutta poliitikot eivät tee konkreettisia muutoksia asian ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Eivät ainakaan nykyiset päättäjät. Heitä huolestuttaa enemmänkin se, että millaisen kuvan ulkomaalaiset ovat saaneet Lordista. Tai onko heitä kutsuttu globaaleihin kissanristijäisiin ja kenenkä toimesta. Koko nykyinen valtaskenaario on täynnä hampaattomia, persoonattomia ja ennen kaikkea moraalittomia omaan pesään kakkijoita joita eivät yhteiset saatika sitten Suomen ja suomalaisten edut kiinnosta. Tärkeintä on se, että pääsee päivälliselle Valkoiseen Taloon tai EU:n kustantamaksi “konsulaatiksi”.

Nykymenolla “muuttolinnut” saavat kaksinkertaisen tuen. Ensin kotimaasta ja sitten kotimaan tukemien maiden halpatyövoimasta. Suomalaiset siis joutuvat maksamaan kahteen kertaan tukia yrityksille jotka muuttavat.

-Takarivin kyttääjä, 18.1.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 3 kommenttia
Kommentit
#4162

Luulen, että yritykset mieluummin maksaisivat vähemmän veroja ja olisivat ilman yhteiskunnan tukia. Niistä on enemmän harmia kuin iloa. Kannattaa hakea rahaa mieluummin sijoittajilta.

Kontrollin lisääminen ei lisää yritystoimintaa Suomessa. Yritykset pysyvät ja lisää tulee jos Suomi muuttuu yrityksille vähemmän vihamieliseksi.

Tämä vaatii mm.verojen alentamista ja henkilökohtaisen konkurssin hyväksymistä, jotta epäonnistumista ei tule elinikäistä velkaongelmaa kuten nyt. Monet maat ovat Suomea parempia paikkoja yrittää. Jos toimii Suomessa, niin tällä hetkellä kannattaa yritys perustaa Viroon.

Tähän liittyvä ongelma on sijoittamisen kalleus Suomessa. Suomalaisten ei kannata sijoittaa suomalaisiin yrityksiin verosyistä. Monissa maissa tällaista ongelmaa ei ole ja suomalaisten yritysten omistajat ovatkin ulkomailla. Myös suomalaisten kannattaa ostaa suomalaisten yritysten osakkeita ulkomailla kaupankäynnin halpuuden takia.

Olemme saaneet itsemme tilanteeseen, jossa yrittäminen tai omistaminen ei kannata.

-Teemu, 18.1.2007

#4185

Kaikki tuet ovat ongelma. Ne on väkisin otettu niiltä, jotka menestyvät. On aivan luonnollista että mennään tuottamaan sinne, missä on parhaat edellytykset sille. Sen sijaan että keksitään jotain muuttokieltoja niin pitää tehdä Suomesta sellainen että yritykset pitävät sitä parhaana paikkana toiminnalleen. Tätä ei saavuteta korkeilla veroilla, muuttokielloilla ja tuollaisella.

Et muuten lainkaan kyseenalaistanut koko tukijärjestelmää, vaan vain noita yrityksiä. Miksi niitä tukia pitää olla ollenkaan? Ellei firma kannata, ei se tukemalla muutu kannattavammaksi, pikemminkin päin vastoin. Tämä on nähty jo monesti. Esim maataloustuissa ovat tukisummat kasvaneet koko ajan (ehkä ihan paria viime vuotta lukuunottamatta), silti (tai siksi) ongelmat ovat koko ajan pahentuneet.

Jos yritys ei saa muuttaa niin saako työntekijä vaihtaa paremmin palkattuun työhön toiseen firmaan? Miksi? Eikö olisi vähintään oikeudenmukaista, että työntekijät eivät saa muuttaa tai vaihtaa firmaa?

-Aapo, 20.1.2007

#4273

Ilman tukia yritykset lähtevät ulos. Tuet maksavat – ja pakottavat verojen korotuksiin toisaalla. Se mitä täten saavutetaan, jää varsin pieneksi lopultakin – voipa lopulta haitta olla suurempi kuin hyöty.

Mutta asian ydin on, että itse ongelma on globaali. Globaalia ongelmaa ei ratkaista alueellisilla toimenpiteillä. Että tämän kaltaisten kysymysten kanssa voitaisiin tehdä globaalia yhteistyötä, on tietysti vielä perin kaukana. Ja jotain toimenpiteitä vaaditaan tämän kaltaista yhteistyötä odoteltaessa.

-Teemu Jokela, 28.1.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.