Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Webbisivu pitää tehdä käyttäjälle, ei hakukoneelle. Hakukoneoptimointi ei pääosin ole tekniikkaa. Hyvät sivut päätyvät hakukoneiden kärkeen, eivät hakukoneoptimoidut sivut. 6 722 lukijaa, joista 498 eli 7% on antanut arvosanan (7½).
Hakukoneoptimointi – hyvät vai optimoidut sivut?
Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization, SEO) tarkoittaa verkkosivujen tekemistä siten, että ne sijoittuvat korkealle hakukoneiden tuloksissa. Tarkoitus on usein lisätä liikennettä sivustolle.
Maailmalla on kymmeniä hakukoneita. Suomessa Googlen asema on poikkeuksellisen vahva, n. 90%. Yhdysvalloissa Googlen osuus on 50%, Yahoon n. 25% ja MSN:n reilu 10%. Muita ovat esimerkiksi Altavista ja HotBot tai suomalaiset www.fi, Eniro ja Suomi24. Eri hakukoneilla on eri algoritmeja sivujen lajitteluun. Jos onnistuukin väliaikaisesti virittämään sijoitustaan yhdessä hakukoneessa, ei se paljonkaan auta muilla hakukoneilla. Algoritmeja muokataan usein – pääosin juuri yli-innokkaan optimoinnin takia – ja tällöin voivat sivut pudota äkisti paljon alaspäin. Vaaditaan jatkuvaa päivittämistä, jota hakukoneoptimointifirmat mielellään myyvät.
SIRCin tutkimuksessa lueteltiin käyttäjien tarpeita sivujen suhteen: yksinkertaisuus, selkeys, nopeus, helppokäyttöisyys ja oikea toiminnallisuus. Flash, multimedia ja mainonta häiritsevät ja ärsyttävät. Voit itsekin kokeilla mittaria webbisivun hyvyydelle. Hakukoneiden tarpeet tulossivujensa suhteen ovat samat kuin käyttäjienkin, sillä hakukoneet haluavat kärkeen tulokset, joista heidän käyttäjänsä pitävät. Hakukoneoptimoituja sivuja haluavat vain optimointia myyvät yritykset.
Gradussani Tiedonhakustategiat World Wide Webissä sain selville, että ainakin vielä 2002 noin puolet käyttäjistä käytti tiedonhaussaan ensijaisesti hakukoneita, noin 30% navigoi perille ja loput vaihtoivat strategiaa tarpeen mukaan. Ihmiset päätyvät perille muutenkin kuin hakukoneilla ja selkeä navigointi auttaa kaikkia käyttäjiä. Parhaiten tiedon löytämistä palvelevat selkeä navigointi ja looginen hierarkia, ei hakukoneoptimointi.
Tehokkain tapa estää sivuston käyttöä ja vaikeuttaa sen löytymistä hakukoneista on pakollinen kirjautuminen. Helsingin Sanomien artikkeleita on harvoin Googlen etusivun tuloksissa. Ei kannata huijata antamalla hakukoneille vapaa pääsy indeksoimaan sivuja mutta vaatia käyttäjiltä kirjautuminen. Tällaisesta seuraa paitsi vihaisia käyttäjiä ja roskatunnuksia niin parhaassa tapauksessa myös sivun poisto hakukoneesta. Käyttäjät voivat katsoa tuloksen Googlen cachesta ja olla lainkaan saapumatta koko sivulle. Ja miksi saapuisivatkaan, heitähän huijattiin heti kättelyssä. Haluatko ärsyttää käyttäjää, joka on jo ilmaissut kiinnostuksensa sivustoosi ja yrittää sinne tulla?
Optimointiyritykset kehuvat kuinka hyvin he tuntevat hakukoneiden toiminnan, sehän on teknislähtöisessä optimoinnissa välttämätöntä tietoa. Paljon tärkeämpää kuin tuntea hakukone on tuntea käyttäjä. Käyttäjien tarpeista hakukoneoptimoijat eivät tiedä eivätkä välitä. Melko varmasti tulokset ovat paremmat jos ostaa käytettävyysasiantuntijan eikä hakukoneoptimoijan palveluita. Kaiken lisäksi valtaosa hakukoneoptimointia myyvistä yrityksistä ei osaa omiakaan sivuja optimoida niin että pääsisivät kovin korkealle Googlessa hakusanalla “hakukoneoptimointi”.
Hakukoneoptimoijat korostavat usein optimoinnin monimutkaisuutta. Sen tekemiseen tarvitaan erityinen alan asiantuntija. Hakukoneoptimointi ei ole läheskään niin monimutkaista kuin uskotellaan eikä se vaadi neitsyiden uhraamista netin jumalalle salaisissa riiteissä, vaan yksinkertaisesti se on käyttäjien tarpeiden mukaan tehtyjä helppokäyttöisiä standardin mukaisia sivuja. Parasta optimointia on tehdä sivut käyttäjien tarpeiden mukaan. Sivut pitää tehdä käyttäjille, ei hakukoneelle.
On muutamia asioita, joita kannattaa muistaa jos haluaa sivunsa Googlessa – ja muissakin hakukoneissa – korkealle.
- Keskity sisältöön, älä hakukoneoptimointiin. Tee sivuillesi sitä, mitä käyttäjäsi tarvitsevat ja kaipaavat. Varmista, että he ovat tyytyväisiä päästyään sivullesi.
- Tee sivuistasi helppokäyttöiset. Lue käytettävyysvinkkejä ja ongelmalistoja.
- Testaa käytettävyystestein, että sivustosi hierarkia ja nagointi toimivat, että käyttäjät ymmärtävät rakenteen ja arvaavat, mitä kunkin linkin takaa tulee.
- Karta kaikkea animointia, etenkin animoituja mainoksia, ellei se nimenomaan ole sivustosi oleellinen sisältö
- Karta Flashiä, tai jos käytät sitä niin varmista, että samat tiedot on mainitty myös HTML:ssä. Älä käytä Flashiä navigointiin.
- Älä käytä HTML frameja.
- Tee sivulle TITLE-tägiin otsikko, jolla käyttäjät haluavat sen bookmarkata. Otsikon tulee olla selkeä, yksiselitteinen, lyhyt ja sivukohtainen.
- Kirjoita META keywords -hakusanakenttään hakusanoja, joita sivuillesi tahtovat käyttäjät itse käyttävät.
- Kirjoita META description -kenttään käyttäjän näkökulmasta ja kielellä lyhyt kuvaus, mitä sivusi tekee ja mikä sen oleellinen sisältö on.
- Käytä kuven sanalliseen kuvaukseen ALT-määrettä, linkeissä TITLEä.
- Tee navigoinnista yksinkertainen ja selkeä. Käytä käyttäjän kieltä. Otsikot toisensa poissulkeviksi.
- Tee osoitteista lyhyitä ja ikuisia. Jos sivu muuttaa, laita vanhaan paikkaan automaattinen uudelleenohjaus (HTTP-protokollan 301 REDIRECT) mielummin kuin HTML redirect. Eikä ainakaan virheilmoitusta
- Älä rakenna navigointia URLissa kulkevien muuttujien varaan. Hakukoneet pätkäisevät osoitteen erotinmerkin kohdalla eivätkä sellaiset osoitteet ole käyttäjällekään helppoja muistaa, kirjoittaa tai ymmärää.
- Älä käytä kuvakarttoja tai Javascriptiä navigointiin. Paras navigointi niin käyttäjälle kuin hakukoneelle on yksinkertainen lista linkkejä, tietysti ulkoasultaan sivuun mukautettu ja väreiltään erottuvat jne.
- Käytä REL=nofollow linkeissä. jotka johtavat sivustoltasi mutta jotka eivät ole itsesi sinne laittamia (esim blogien kommentit).
- Varmista, että saat hyvät arvosanat Webbimittarissa
- Noudata standardeja. Standardinmukaiset sivut ovat sekä käyttäjälle että hakukoneelle parhaat ja luotettavimmat. Tarkista, että sivusi ovat validia koodia HTML- ja CSS-validaattorilla.
- Tarjoa hakukoneille sama sivu kuin mitä kävijöillekin. Jos käyttäjä tulee sivullesi klikkaamalla linkkiä, josta luulee pääsevänsä häntä kiinnostavalle sivulle ja päätyykin jollekin toiselle, et tule koskaan näkemään tätä käyttäjää uudestaan.
- Älä yritä huijata. Älä laita taustavärin värisiä hakusanalistoja tai linkkejä tai yritä muuta kepulipeliä. Munaat vain itsesi ja suututat käyttäjäsi.
Tuleeko Googlessa yleensä alkupäähän hyviä vai hakukoneoptimoituja sivuja? Kumpaan on keskitytty, hakukoneeseen vai sivuun? Minkä vuoksi Wikipedia tulee niin usein ensimmäiseksi? Laadukkaan sisällön vai onnistuneen hakukoneoptimoinnin vuoksi? Et voi paikata huonoa sisältöä hakukoneoptimoinnilla, mutta hyvä sisältö ei vaadi kummoistakaan optimointia ollakseen löydettävissa. Lähinnä sitä, että jättää tökeröimmät virheet tekemättä.
-Aapo Puskala, 22.1.2007
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.
Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: