Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ikuinen elämä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: sapluuna: kaavio, malli (jonkin tekemiseksi)
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 25/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Voimme pian selvitä elämästä hengistä ja elää ikuisina 25-vuotiaina 6 781 lukijaa, joista 693 eli 10% on antanut arvosanan (8-).

Ikuinen elämä

Nuoria ja terveitä ihmisiä nauttimassa elämästä

Kuoleman ajatteleminen on epämiellyttävää. Evoluutio ei halua hukata aikaamme turhan pohdintaan, sillä kuolemamme on sille välttämättömyys. Evoluutio toimii muuttamalla hieman jokaista sukupolvea ja valikoimalla sopeutuvimmat yksilöt tuottamaan seuraavan. Meidät on ohjelmoitu kuolemaan, jotta emme voita sopeutumiskilpailussa omia lapsiamme.

Osaamme pian häkätä koodimme ja parantaa vanhenemisen. Lääketieteen suurin läpimurto häämöttää. Tällöin voimme elää maailman tappiin, ellemme kuole sairauteen, luotiin tai muuhun ikävään. Ehkä lapsenlapsemme voivat halutessaan elää ikuisina 25-vuotiana. Ehkä myös me.

Kuoleman automaatti

Kuolemiseen ei ole biologista tarvetta. Solut voivat yhtä hyvin jatkaa jakaantumistaan ikuisesti. Esim. hydra ei vanhene. Jokaisessa solussamme on DNA:n osa nimeltä telomeeri. Telomeeri pitää DNA-ketjua koossa solun jakautuessa, mutta jakautumisen merkiksi telomereeni lyhenee. Kun telomeeri loppuu, niin solu kuolee.

Lisää tietty geeni telomeeriin, niin se ei enää lyhene, eikä solu ei vanhene. Vanhentumaton ihmissolu onkin jo tehty laboratoriossa. Jos telomeeri-geenimuunnos tehdään hedelmöitettyyn munasoluun, niin vanhenemattomuus leviää kaikkiin soluihin. Syntyvä vauva ei vanhene parasta ikäänsä pidemmälle. Sama pätee hänen jälkeläisiinsä.

Vaihda solusi ikinuoriksi

Kantasolut ovat ihmisalkion soluja, joista muut solut kehittyvät. Niistä voi kasvattaa minkä tahansa kehonosan, jos saa kantasolun ja kertoo sille mitä tehdä. Osaamme jo kelata solun kehityksen taaksepäin kantasoluksi, mutta emme vielä tiedä miten ne saadaan tuottamaan tiettyjä elimiä. Osaamme kuitenkin kasvattaa kantasoluista ihmisen aivo- ja verisoluja ja hiirille hampaita. Kasvatetut aivosolut oppivat nopeasti tuhoutuneiden tehtäviä, kun niillä hoidetaan aivovaurioita.

Tekemällä telomeeri-muunnoksen kantasoluihin ne saa vanhentumattomiksi. DNA-muunnoksilla voimme myös korjata DNA-virheiden tuottamia ongelmia, kuten syövän, diabeteksen ja Parkinssonin taudin. Voimme vähitellen vaihtaa solummme ikääntymättömiin ja bugittomiin lisäämällä niitä kuolleiden tilalle.

Made in China

Tutkimuskäyttöön ihmisen kantasoluja saadaan hedelmöidyshoidoista ylijääneistä ihmisalkioista, jotka muuten joutuisivat kaatopaikalle. EU ja USA ovat kuitenkin kieltäneet valtion rahan käytön tällaisiin soluihin. Elämän pyhyyttä korostavat ryhmät ovat sanoneet painavan sanansa. He pitävät muutaman solun kokoista ihmisalkiota elävänä ihmisenä, jonka tappaminen on murha. Tällöin kantasolututkimusta nykyteknologialla ei voi hyväksyä.

Kiinalla on uhmakas kantasoluohjelma. Kavereiden filosofia ei perustu jumalien tahtoon ja he arvostavat pitkää ikää. Meidän uudet elimemme tullaan tekemään Kiinassa.

Ärsyttävä teoria

Aubrey de Greyn mielestä annamme turhaan sadantuhannen ihmisen kuolla päivittäin vanhuuteen. Hän arvioi, että pystymme halutessamme parissakymmenessä vuodessa pidentämään elämää viitisen vuotta. Vähitellen pienet parannukset johtavat ikuiseen elämään.

Artikkeli de Greyn teoriasta, Strategies for Engineered Negligble Senecence (SENS), julkaistiin MIT:n lehdessä. Se ärsytti niin paljon, että teorian kumoamisesta tarjottiin $20,000. Yksikään viidestä kumousyrityksestä ei onnistunut.

Kuolenko minä?

William Haseltine uskoo, että ensimmäinen ikääntymätön ihminen syntyy tämä vuosisadan loppupuolella. De Grey laskee, että nyt alle 45-vuotialla on mahdollisuus elää ikuisesti.

De Grey on julistanut kilpailun, jossa hiiren jäljellä oleva elämä yritetään tuplata. Ideana on, että kun on osoitettu, että elämää voi pidentää, niin ikääntyvät rikkaat tarjoavat rahat tutkimukseen.

Live long and prosper

Jos toivot eläväsi kunnes ikuinen elämä keksitään, niin paras keino on terveellinen ja rauhallinen elämä. Käy lenkillä, syö vihanneksia ja tottele äitiäsi. Kartoita geenisi, jotta voit varautua perinnöllisiin sairauksiisi ja näet mitkä lääkkeet sopivat sinulle. 23andme hoitaa homman tonnilla. Lue myös Kurzweil:n kirja.

Jos tämä ei riitä, niin minimoimalla syömäsi kalorit pystyt elämään 40% pidempään. Kokeellinen testi on vielä kesken, mutta homma toimii testatuilla nisäkkäillä. Parituhatta ihmistä noudattaa tätä calorie restriction-ruokavaliota. He näyttävät anorektikoilta, mutta ovat ällistyttävän terveitä. Heidän painoindeksinsä on noin 15, kun se yleensä on 20 – 25. Kavereiden mielestä elämä on niin hienoa, että kannattaa kärsiä nyt, jotta saa myöhemmin nauttia ikuisesti.

Mutta onko se oikein?

Voisi kuvitella, että vapaus vanhenemisesta ja valta päättää oman elämän pituus olisivat hienoja asioita. Länsimaat suhtautuvat asiaan kuitenkin nyrpeästi. Yleensä virallinen mielipide on joku näistä:

  • Kuolema on hyväksi ihmiselle, ymmärsi hän sitä tai ei
  • Ei ole ihmisen asia muuttaa Jumalan hänelle määräämää kohtaloa
  • Vanhuus ei ole tauti. Siihen ei tarvita hoitoa

Ehkä kuolema tekee meille elämästä elämisen arvoisen. Uskallammeko päästää siitä irti?

-Teemu, 14.8.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 80:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#12655

Minusta idea elää niin kauan tai vähän kuin huvittaa olisi hienoa. Näyttää vaan niin kovasti siltä, että kumpikaan ei kelpaa vaikka toinen on jo nyt _mukavasti_ saatavilla ja toinen kehitteillä ainakin kirjoituksen perusteella. Ylikansoituksesta tuskin tulee ongelmaa, riittävä määrä tulee kuolemaan varmasti (vai oliko tämä olevinaan ongelma?) ja jos kaikki menee niin eipä ole kukaan voivottelemassa vahinkoa.

-S....., 6.10.2009

#12656

“Ylikansoituksesta tuskin tulee ongelmaa, riittävä määrä tulee kuolemaan varmasti (vai oliko tämä olevinaan ongelma?)”

Kuoleeko ihmisiä nyttenkään riittävästi? Maailman väkiluku kasvaa koko ajan, eikä tänne mahdu loputtomasti kuluttajia.

-Rokkomies, 7.10.2009

#12659

No ei kuole (vain mielipiteeni, tietty, josta seuraava lause sitte johtuu), mutta tulee kuolemaan, “jos tarve vaatii”. Ei se luonnon kantokyky kaikkea jaksa. Sanoisinpa että se olisi vaan kiva jos reilusti yli puolet heittäs henkensä. Mutta siis ei siinä periaatteessa ole ongelmaa, liika menee pois, ja jos kaikki sattuu menemään niin eipä kukaan ole ruikuttamassa.

-S....., 7.10.2009

#12668

Vähemmän tieteellinen näkökulma asiaan:

Miltähän tuntuisi tavata vaikka tanssipaikalla tyyppi, joka näyttäisi aivan ikäiseltäsi (sanotaan vaikkapa kaksvitoselta) ja sanoisi: “Terve, olen 995-vuotias”. Eihän siihen voisi vastata muuta kuin että: “Minä täytin juuri 790 vuotta”.

Nämä näkökulmat mielessä kuolen mieluummin nuorempana, sanotaan vaikkapa 90-vuotiaana.

-Da Dam, 8.10.2009

#12677

Minulle tuli mieleen, että mitenkäs ikuinen elämä ja eläke sopivat yhteen? Tällöin olisi käytännöllisintä jokaisen suunnitella itse eläkkeensä säästöillä. Oltaisiinko tietty aika töissä, vaikka 50 vuotta, ja sitten huilattaisiin 20 vuotta säästettyjen rahojen varassa ja sitten palattaisiin työelämään? Vai oltaisiinko vaikka 500 vuotta töissä, 200 vuotta eläkkeellä ja sitten kuoltaisiin? Tietysti jos tarpeeksi kauan eläisi, niin voisi varmaan nähdä ajan, jolloin ei tarvitsisi ns. välttämättömiä töitä tehdä itse ollenkaan, jolloin ihmisen tehtävänä olisi enää lähinnä tieteen ja taiteen kehitys.

-The Unfortunate One, 10.10.2009

#12696

Ikuinen elämä tarjoaisi ihmiskunnalle mahdollisuuden selvittää kaikki (luonnon) salaisuudet, jos olisi siis noita 1000v vanhoja tyyppejä. Olisi myös mukavaa nähdä 3000 luku! ;)

-Agakonna, 11.10.2009

#12923

Ilman mies geenejä elää 30% pitempään. Tai siis hiiret elävät, mutta ne muistuttavat ominaisuuksiltaan paljon ihmisiä

-Teemu, 5.12.2009

#13401

“And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years.” Abraham Lincoln

-Teemu, 14.3.2010

#13845

Thats good

-Lincoln, 23.11.2010

#13866

Mietin tässä, että kuinkahan paljon ihmisaivoissa on muistikapasiteettia. Kuinkahan moneksi vuodeksi aivoissa riittää tilaa uuden oppimiseen? Aivojen “kovalevytilan” loppumisen jälkeen oppiminen ja uusien asioiden muistaminen lakkaisi, ellei vanhoja “tiedostoja” poistettaisi tai muistia laajennettaisi joko koneellisesti tai bioteknisesti.

Elämä muuttuisi varmaankin aika merkityksettömäksi, kun muistaisi vain vanhoja asioita, mutta ei sitä, mitä teki sekunti sitten.

-kyynikko, 6.12.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: