Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Telaketjufeminismi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Feminismi on kirosana. Kun kysyin, olisiko ihminen mielummin tyhmä vai feministi, vain puolet valitsi feminismin. Feminismi ei aja tasa-arvon vaan naisten asiaa. 5 378 lukijaa, joista 597 eli 11% on antanut arvosanan ().

Telaketjufeminismi

Feminismi

Päivän kysymyksessä kysyin, olisiko vastaaja mielummin tyhmä vai feministi. Kysymys herätti joiltakin kävijöiltä kovasanaista palautetta. Se oli kuulemma typerä, loukkaava ja kaikin puolin kelvoton.

Kysymyshän on varsin yksinkertainen valinta, mikä siinä niin loukkaa? Jos feminismi on vastaajan mielestä tärkeä ja hyvä asia niin vastaus on aivan itsestäänselvä. Jos taas vastaustaan joutuu harkitsemaan niin se osoittaa, että sekä tyhmyydessä että feminismissä on jotain niin negatiivista että pitää miettiä kumman ottaisi “taakakseen”.

Saamissani palautteissa minun väitettiin rinnastavan feminismin ja tyhmyyden. Kuinka ihmeessä? Enkö siis voi kysyä onko ihminen mielummin tyhmä vai feministi ilman että sanon että feministit ovat tyhmiä? Voinko kysyä kannattaako ihminen Kokoomusta vai SDP:tä ilman että väitän kokoomuslaisia demareiksi? En ymmärrä, kuinka yksinkertaisesta kysymyksestä saa tuollaisen tulkinnan. Jos kysymyksessä olisi feministin tilalla mitä tahansa muuta niin se ei olisi herättänyt juurikaan vastustusta. “Olisitko mielummin rikas vai tyhmä?” “Sovinisti vai tyhmä?” “Poliitikko vai tyhmä?”

Feministeiksi itseään nimittävät sanovat feminismin ajavan tasa-arvoa. Feminismi ei aja millään tavoin sorrettujen etuja silloin kun nämä sorretut eivät ole naisia. Kuinka voi sanoa kannattavansa tasa-arvoa ja sitten olla niin valikoiva sen suhteen kenen tasa-arvoa edistää? Esimerkkejä epätasa-arvosta luettelen kirjoituksessa “Tasa-arvoa?”.

Wikipedian mukaan feminismi on valistusajan Euroopassa syntynyt aate, joka pyrkii parantamaan naisten asemaa. Sinänsä naisten asian ajamisessa ei ole mitään väärää, mutta sen nimittäimen tasa-arvoksi on yksinkertaisesti väärin. Silloin kun naisten asema on miesten asemaa huonompi niin naisten etujen ajaminen toki palvelee myös tasa-arvoa, mutta se on pikemminkin sivutuote kuin tarkoitus. MTK ajaa maanviljelijöiden asioita. Jos maanviljelijät ovat jossain asiassa heikommassa asemassa, toki MTK:n toiminta tällaisessa asiassa palvelisi tasa-arvoa, mutta se ei tarkoita, että MTK:n toiminta kokonaisuutena tai edes tavoitteiltaan olisi tasa-arvoon pyrkivää. Jos feministit tosiasiassa kannattaisivat tasa-arvoa, he puuttuisivat samalla vimmalla muidenkin kuin naisten kokemaan epätasa-arvoon.

Muhammed-pilapiirrosjupakassa ääri-islamilaiset polttivat lippuja, tuhosivat lähetystöjä ja uhkasivat länsimaita väkivallalla vastalauseena sille, että piirroksissa äärimuslimien vihjattiin olevan väkivaltaisia. Kun kysyin haluaisiko vastaaja olla mielummin feministi vai tyhmä, sain vihaisia viestejä, joissa väitettiin minun sanoneen feministejä tyhmiksi ja että nämä vastaajat eivät enää Lintukodossa käy. Jos näkee asiat mustavalkofeministisesti niin reaktion ymmärtää. Feminismi on tunnekysymys. Oleellista on tunne – ja ehkä kokemus – sorrettuna olemisesta. Kun on omaksunut uhrin tai sorretun aseman, näkee kaiken siitä näkökulmasta. Jos ainoa työkalu on vasara, näyttävät kaikki ongelmat nauloilta. En sano, etteikö tunnekokemus voisi perustua todellisuuteen ja aitoon epätasa-arvoon, mutta päivän kysymyksessä sitä ei kyllä ollut. Sehän oli vain yksinkertainen valintatilanne.

Feminismi on kirosana. Kaikista vastaajista puolet ja naisvastaajistakin kolmasosa valitsi mielummin tyhmyyden kuin feminismin tai ei osannut valita noiden kahden välillä. Feministejä pidetään usein nimenomaan telaketjufeministeinä, jotka laput silmillään ajavat vimmalla ja voimalla yhtä asiaa, välittämättä ja kuuntelematta argumentteja tai näkemättä ongelmia omassa toiminnassa. Jos aiheena ei olisi feminismi, vastaavaa nimitettäisiin terrorismiksi – tosin sillä erotuksella että terroristien kanssa voi neuvotella. Monet sanovat “kannatan tasa-arvoa mutta en ole feministi”. On vaikea löytää feministiä, joka ei olisi telaketjufeministi.

Feminismi on sitä miksi feministit sen tekevät. Vaikka tavoitteena olisi virallisesti tasa-arvo niin elleivät toimet tue tätä niin tavoitteet ovat vain tyhjiä sanoja. Sanat saavat sisältönsä käytännön, eivät tavoitejulistuksen mukaan. Feminismin maine on feministien, tai sellaiseksi itseään nimittävien, aivan itse hankkima. On ylimielistä kumota suuren joukon kokemus ja mielipiteet “vääriksi” jos he eivät miellä feminismiä tasa-arvon asiaksi. Syy on siis jälleen kerran muualla kuin feministeissä itsessään, ja jälleen kerran kyse on jonkinlaisesta sortomekanismista. Jos ainoa työkalu on vasara, näyttävät kaikki ongelmat nauloilta.

-Aapo Puskala, 28.1.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 27:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#4493

Aattelin tossa perustaa puolueen joka ajaa miesten tasa-arvon edistämistä. Miehiäkin nimittäin syrjitään, lastenhoitaja-setä saa vähemmän palkkaa kuin täti. Ja myös miehet eivat saa samalla tavalla osallistua lasten hoitoon kuin naiset, ja myös synnytystilanteessa kuulee usein sanottavan notta “anna meidän naisten hoitaa tämä asia” (no ainakin amerikkalaisissa leffoissa) No vitsit sikseen.

Seuraavaksi aion ehdottaa jotain radikaalia. Haluan naiset armeijaan, olen sitä mieltä, että sen sijaan että meillä on armeijassa sekä hyväkuntoisia miehiä, keskitason miehiä ja pullamössöjä, haluaisin armeijaan sekä hyväkuntoisia miehiä että naisia, pullamössöt pois. Tämä tietysti edellyttäisi että kaikille olisi samat testit, kaikki nukkuisivat samoissa tuvissa, ja käyttäisivät samoja suihkuja (sain idean battlestar galacticasta). Tämä edistäisi paljon tehokkaammin tasa-arvoa kuin mikään muu. Nykyään mm. erikoisjääkärin tehtävään ottaessa naisilla on pienemmät vaatimukset kuin miehillä, mitä puolustusvoimat ajaa tällä takaa? Mitä järkeä on ottaa tehtävään huonompi taistelija sukupuolikysymyksen perusteella?

Sama pitäisi saada myös koulumaailmaan, nykyään kun pojat pelaavat salibandya niin tytöillä saattaa olla vaikka aerobicciä. Tähän pitäisi soveltaa samaa kuin ylempään, samat pukuhuoneet, samat lajit, samat vessat, samat kilpailut. Nykyiset kilpasarjatkin syrjivät naisia, sillä yleensähän on se “normaali” sarja ja sitten naisille erikseen, tämä pitäisi muuttaa, sillä esim. jousiammunnassa naiset ovat ampuneet reilusti parempia tuloksia kuin miehet.

Tässä ovat keinoni tasa-arvon edistämiseen, josta olemme vielä 2000-luvullakin erittäin kaukana.

-Visa, 9.2.2007

#4499

Unohdin vielä mainita, että ei mitään kiintiöitä, ei miehille eikä naisille, sillä ne ovat tasa-arvon vihollisia. Muistan kuinka joku ehdotti niitä eduskuntaan naisille, ja joku toinen taas yliopistoihin miehille. Miksi? Jos kansa valitsee eduskuntaan enemmän miehiä kuin naisia, niin se on okei, siis okei jos maassa vallitsee tasa-arvo. Sama juttu yliopistoissa, jos mieihllä ei rahkeet riitä yliopistoon, niin sitten ei vaan riitä, ei siihen mitään kiintiöitä tarvita. Niin ja tuohon armeijahommaankaan ei tietenkään mitään kiintiöitä.

-Visa, 9.2.2007

#4579

<=> ei kehtaa enää irc-galleriaa käyttää kun sitä sanotaan “irkiksi”.

-nasse, 14.2.2007

#4892

Feministit ovat läpeensä pahoja ja hirveitä ihmisiä jotka haluavat tuottaa ja ovat jo onnistuneet tuottamaan miehille ja pojille sanomattomia kärsimyksiä ja suistaneet monia itsemurhaan. Feminismillä ei ole mitään tekemistä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kanssa vaan feministit ovat mielisairaita natseihin verrattavia totalitaristeja jotka haluavat tappaa miehet. Miesten on noustava viimeiseen puolustustaisteluun naisten ilmestyskirjamaista pahuutta vastaan joka ilmenee feminisminä. Miesten on ryhdyttävä epätoivoisiin tekoihin koska miestä solvataan ja mies on ajettu nurkkaan.

-Feminismin pahuuden uhri, 9.3.2007

#5227

Vesa kirjoitti: “Nykyään mm. erikoisjääkärin tehtävään ottaessa naisilla on pienemmät vaatimukset kuin miehillä, mitä puolustusvoimat ajaa tällä takaa?”

Ei pidä paikkansa, mistä tuollaista olet kuullut? Naisille on ihan tasan samat vaatimukset erikoisjääkäriksi hakiessa, samoin muihin fyysisesti raskaisiin erikoisjoukkoihin. Valintakokeiden sisältö ja vaatimukset löytyvät Utin jääkärirykmentin nettisivuilta (ja muiden joukkojen vaatimukset ao. joukko-osastojen sivuilta), voit vaikka sieltä tarkistaa. Ei ole erillisiä naisten rajoja ja pisteytyksiä.

-Ressu, 15.4.2007

#7350

Tottahan se on. Feministit ei aja tasa-arvoa vaan omaa etuaan. Jos ne OIKEASTI kannattais tasa-arvoa, ni nehän olis myös puuttumassa siihen, että miehillä on asevelvollisuus, muttei naisilla. Äskeinen asevelvollisuus on mielestäni paljon enemmän epäoikeudenmukaista kuin jotkut feministien ajamat asiat.

-Turun tyttö, 7.12.2007

#7854

“Feminismi on tunnekysymys. Oleellista on tunne – ja ehkä kokemus – sorrettuna olemisesta.”

Väärin. Feminismin ei tarvitse olla tunnekysymys, vaan sen kannattaminen voi olla yhtä tietoinen ja looginen valinta kuin minkä tahansa muun aatteen. On myös loukkaavaa vihjata, että vaikkapa minun valinnallani ryhtyä feministiksi olisi jotain tekemistä sorrettuna olemisen tunteen kanssa. Ensinnäkään ollakseen feministi ei tarvitse tuntea olevansa sorrettu, ja toisekseen feminismin kannattaminen sinänsä ei ole yhtään enempää tunneasia kuin Kokoomuksen tai sosialismin kannattaminen.

-Boney, 23.2.2008

#13125

Hieno kirjoitus. Täyttä asiaa!

-HuppeJuppe, 8.1.2010

#13127

Minun mielestäni feminismi on menneen ajan aate. Sitä ei tarvita enää, koska naiset ovat jo sen avulla saaneet haluamansa, eli tasa-arvon :)

-Da Dam, 8.1.2010

#13172

Hyvin kirjoitettu juttu. Kysymyksiahan saa aina kysya. Jokos muuten olet lopettanut homoilun? ;-)

-Isaskar Keturi, 15.1.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: