Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Limtukoyo.cm

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Suositut webbisivut keräävät ympärilleen rekisteröintejä väärin kirjoitetuista webbiosoitteista. Lintukodosta näitä on rekisteröity jo 30. 5 033 lukijaa, joista 535 eli 11% on antanut arvosanan (7).

Limtukoyo.cm

Typosquatting

Typosquatting, toiselta nimeltään URL-kaappaus, tarkoittaa sellaisen webbiosoitteen rekisteröimistä, joka eroaa vain vähän jostakin tunnetusta osoitteesta.

URL-kaappaajien tarkoitus on pääasiassa taloudellinen. Suositun sivun väärinkirjoitetut versiot saavat “vahinkokävijöitä”. Joskus väärinkirjoitetuilla sivuilla on mainoksia, joskus shokkisivuja kuten Goatse, joskus alkuperäistä muistuttava sivu, joka voi sekoittaa ihmisen joka ei alkuperäisellä sivulla ole usein käynyt. Tyypillisin sisältö on kuitenkin jonkinlainen hakemistosivu, jolla ei ole muuta yhteyttä alkuperäiseen kuin lähellä oleva osoite. Väärinkirjoitettuja osoitteita yritetään joskus myydä alkuperäisen osoitteen omistajalle. Niitä on siirretty myös oikeusteitse, tunnetuin esimerkki lienee Googlen oikeustapaus vuonna 2005. Nyt esimerkiksi osoitteet gooogle.com, goolge.com, gogle.com ja gewgle.com osoittavat suoraan google.comiin. Oikeudessa näitä on kuitenkin hidasta ja kallista saada haltuunsa, usein myös toivotonta.

Olen hiukan otettu, mutta myös huvittunut siitä, että lintukoto.net on URL-kaappausten kohde. Osoittaahan tuo, että osoitetta pidetään arvokkaana ja haluttuna. Kokeilin työkalua väärinkirjoitettujen domainien löytämiseksi ja tein omaakin tutkimusta. Lintukoto.netistä löysin kolmisenkymmentä eri muotoa, joista yksikään ei ole minun. Väärinkirjoitettuja muotoja on ainakin luntukoto.net, lontukoto.net, lntukoto.net, llntukoto.net, llintukoto.net, litukoto.net, linyukoto.net, linukoto.net, lintuloto.net, lintukutu.net, lintukuto.net, lintukto.net, lintukoyo.net, lintukotu.net, lintukoto.org, lintukoto.eu, lintukoto.com, lintukoto.cm, lintukoti.net, lintukota.net, lintukot.net, lintukoo.net, lintukito.net, lintucoto.net, lintokoto.net, lintkoto.net, lintikoto.net, limtukoto.net ja intukoto.net.

Valtaosan näistä on rekisteröinyt muutama domain-rekisteröintiin erikoistunut yritys Yhdysvalloista. Domainin rekisteröinti on varsin edullista, .net-osoitteen vuosittainen hinta on alle 10 euroa. FI-domainin hinta on moninkertainen.

Onko joku Lintiksen kävijä käynyt vahingossa joissain noista osoitteista, tai ihan suomalaisessa Savipaja Lintukodossa (lintukoto.fi), johon Lintukoto.netillä ei ole mitään yhteyttä?

-Aapo Puskala, 4.2.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 16 kommenttia
Kommentit
#4422

Niin, minä kävin eilen vahingossa limtukoto.net:ssä, siitä kai tämä koko keskustelu lähti. Myöskin lintukoto.fi:ssä olen käynyt monet kerrat :)

-K., 4.2.2007

#4426

Mulla on kirjanmerkkinä, ei tuu osoiteriviä käytettyä useinkaan :)

-PtePaul, 4.2.2007

#4431

Mulla on tää Aapon Lintukoto suosikeissa mut kun ostin uuden koneen ja lisäilin tuttuja sivuja suosikkeihin, käväisin jonkun muun päätteen lintokodossa, taisi olla tuo savipaja.

-flikka tält pualelt jokke, 5.2.2007

#4439

joo savipaja tulee aika yleisesti ruutuun.

-mike, 5.2.2007

#4440

Ei ole tultu käyty. Bookmarks Toolbar. Kerran koulussa tunnilla kävin vahingossa ilmainensanakirja.comissa, .fi:n sijaan.. Nykyään tuolla .comissa ei ole mitä siellä ennen oli.. Tuli silloin aika kiire sulkea selain :D

-Catrik, 5.2.2007

#4442

Täh? Eksää myykkään keramiikkaa?

-Teemu Jokela, 5.2.2007

#4447

Lopeta ja, Aapo. Ei kukaan jaska lukea sun krijotuksia koska, ne on liian pitkiä. lisäksi niissä' ei ole sisltöä, eikä juonta. Jätä nää hommat niille jotka, sen osaa.

Ps. Oot krijottanut otsikonkin väärin.

-Mikko, 5.2.2007

#4453

Mikä on Goatse?

-Ihmettelijä, 5.2.2007

#4454

Goatse on ällöttävä kuva jossa mies repii persettään. Et halua, toistan, et halua nähdä sitä. Wikipedia kertoo

-Aapo, 5.2.2007

#4461

Minullakin lintukoto on kirjanmerkkinä, joten en ole käynyt noissa yhdessäkään.

-Pirkko, 7.2.2007

#4463

Goatsee ei joo herkkien kannata katsoa eikä tubgirliä myöskään. :) Mulkin on Lintis bookmarkeisssa mutta matkustaessa ja muuten joutuu välillä vieraiden koneiden ääreen jolloin pitää kirjoittaa osoite käsin ja väärinhän se menee näillä nakkisormilla :)

-K., 7.2.2007

#4584

“Lopeta ja, Aapo. Ei kukaan jaska lukea sun krijotuksia koska, ne on liian pitkiä. lisäksi niissä' ei ole sisltöä, eikä juonta. Jätä nää hommat niille jotka, sen osaa.

Ps. Oot krijottanut otsikonkin väärin.”

Eknä mina jaska lukkea, snun krijotus vihhreittä!

Ja jos nämä ovat sinusta liian pitkiä, niin huhhuh! No tottakai, jos ei satu kiinnostamaan, mutta minua ja uskon että monia muitakin kiinnostaa! Jos et jaksa lukea näin “pitkiä” tekstejä, niin älä lue, kukaan ei pakota sinua... Aapisessa on mukavan lyhyitä tekstejä...

-Keetu, 14.2.2007

#4585

“Ps. Oot krijottanut otsikonkin väärin.”

Hmmm, njoo, tämä onkin trolli. Ei olisi pitänyt vastata mitään...

-Keetu, 14.2.2007

#4707

Hyvä (80-85p). Tekstin perusajatus välittyy kohtalaisen selvästi, mutta käsittely on melko yksipuolista ja tavanomaista. Ilmaisu ei myöskään ole erityisen loisteliasta. Tekstin alkuun voisi kokeilla esimerkiksi lennokasta kuvausta esimerkkitilanteesta. Näin lukija saataisiin temmattua mukaan jo tekstin alusta alkaen.

-YTL, 23.2.2007

#4782

Etkös tekisi kirjoitusta siitä muisteluosuutesi tempusta joka sai jopa virallisen lööppilehden mainostamaan lintukotoa? Siihen sitten jotain jeesustelua siitä, kuinka tarkkaavaisuutesi pääsi horjahtamaan ja olet nyt saavuttanut aivan uudenlaisen statuksen jumalten rinnalla.

-Tuntematon, 27.2.2007

#4797

hmm, sen kirjoituksen pääteema vois olla kuinka porukan (naapurisi, äitisi, kansanedustajasi, pomosi, lakimiehesi) suhteellisuudentaju on ihan pihalla nettiasioiden suhteen...

-Tää, 1.3.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.