Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ketä tuetaan ja millä nimellä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Korotettu ateriatuki menee suoraan yrityksien taskuun. 2 569 lukijaa, joista 502 eli 20% on antanut arvosanan (7).

Ketä tuetaan ja millä nimellä

Ensimmäisellä kouluviikolla tuli mukava yllätys, kouluruuan hinta oli laskenut 0,2€ eli hinta oli 2,15€. Hyvä näin, ajattelin mutta 1.Helmikuuta totuus paljastui, ruuan hinta hinta nousi takaisin vanhalle tasolleen (2,35€). Kysyin syytä tähän vastasi keittäjätäti minulle ystävällisesti että KELA on nostanut korvattavan ruuan maksimi hintaa 0,2€ eli KOKO opiskelijoiden tukemiseen tarkoitettu korotus valuu lyhentämättömänä suoraan ruokaa tarjoaville yrityksille. Ymmärrän kyllä että yirtyksiä pitää tukea, mutta pitääkö se naamioida opiskelijoille tarkoittuun ruokatukeen.

Onko tässä nyt mitään järkeä(kysyn mä vaan).

-jarre, 9.2.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 6 kommenttia
Kommentit
#4475

Yrityksiä ei pidä tukea. Yritysten toiminnan kautta maksetaan kaikki kulut tässä yhteiskunnassa (tietysti työntekijöiden panoksella). Jos yritys ei tuota eikä ole näköpiirissä että se alkaisikaan tuottaa, niin toiminta on lopetettava.

Osittain ongelma tässä on koko ateriatuki. Oliko siitä jotain iloa jollekin? Tuetuille aloille käy juuri näin: toiminta optimoideen tukien, ei tuotteiden tai palvelun kautta. Lehmiä viedään Lappiin teurstettavaksi koska tuet ovat paremmat.

Miksei opiskelijat itse saa ruokatukea opintotukena ja näin antaa heidän ihan vapaasti valita, missä syövät? Eihän se käy. Ihmiset syövät “väärin” ellei heitä valvo, ohjaa ja holhoa.

-Aapo, 9.2.2007

#4477

Oho... onpahan taas päässyt ääneen yksi näitä kitisijöitä joka ei ymmärrä ateriatuen merkitystä opiskelijan toimeentulolle tai opiskelijaruokaa tarjoaville yrityksille...

Ensinnäkin, tuolle ateriatuetulle aterialle on olemassa tarkat säädökset, mitä annoksen täytyy sisältää, jotta siitä saisi tarpeelliset ravintoaineet. Yritykset joutuvat tosiaankin tarjoamaan hyvin spesifiä palvelua saadakseen tuota tukea. Ateriatuen arvo on tällä hetkellä 1,67 euroa, joten kaikki jotka haluavat tuon rahan tuon opiselija-aterian enimmäishinnan, huimat neljä euroa (1,67+2,35), käteisenä ja aikovat jostakin sillä ostaa valmiiksi laitetun aterian niin tervemenoa vain. Kuvitteleeko jarrekin oikeasti että tuollainen on yrittäjälle jokin kultakaivos? Otapa selvää mitä kaikkea sen aterian täytyy sisältää, monenkolaisia vaihtoehtoja on oltava tarjolla ja miten usein jne. ja yritä itse tehdä ruokaa jonka voi voitolla myydä tuohon hintaan.

Lisäksi haluaisin jarrelta kuulla, että mitenkäs opiskelijan ateriatuki pitäisi järjestää, jos se ei saa mennä ruoan tuottajalle? Pitääkö valtion kasvattaa ruokaa kolhoosissa ja lähettää sieltä opiskelijalle syötävää?

-Kone, 9.2.2007

#4478

Jos ilmaisin itseäni epäselvästi korjataan:

Tarkoitin että jos nostetaan ateriatukea (joka on tarkoitettu opiskelijoille)

miksi samalla nostetaan ruuan hintaa?

Eli jos halutaan tukea pelkkiä yrittäjiä voisi joku muu tukimuoto olla parempi !

Itse kun opiskelen nyt kolmatta vuotta eli kyllä ymmärrän merkityksen opiskelijoille...mutta yrittäjät valitaan toimeensa kilpailuttamalla, eli

saadakseen ruuan tarjoajan paikan pitää HALUTA sitä paikkaa.

Nyt tehty tukien kierrätys näkyy varmasti hallituksen raporteissa opiskelun tuen nostona, vaikka opiskelijalle tulos oli +/- 0€

-Tuntematon, 9.2.2007

#4487

Jos nostetaan ateriatukea, ja samalla ruoan kokonaishintaa niin se tehdään yllätys yllätys siksi että on olemassa inflaatioksikin kutsuttu taloustieteellinen ilmiö, jonka vaikutuksesta asiat alkavat ajan oloon maksaa nimellisarvoltaan enemmän. Puhutaan toisinaan myös indeksikorotuksesta. Tätä samaa on ronguttu opintotukiin jo vuosia. Senkin vuoksi ateriatuki on nykyään opiskelijoille erittäin tärkeä, joska opintoraha on vuosien ainaka menettänyt reaaliarvostaan yli 20 %.

Jos nyt sitten sama korjaus tulisi niin että se raha menisi opintorahaan niin kerropa hyvä ihminen kelle se raha sitten menisi jos ei ruokaa tuottaville yrittäjille? Jos ateriatukea ei välillä korotettaisi niin kohta yritykset jotka tuota hyvin hyvin halpaa ruokaa tarjoavat menisivät nurin kannattamattomina. Tämän ehkäiseminenkö on opiskelijalle yhtä tyhjän kanssa?

Ihan muuten esimerkkinä sellainen juttu, että minä kyllä saan tuon korotuksen myötä ateriani hintaan 2,30 euroa. Oulun yliopistolla toimiva opiskelijoiden omistama yritys on sen verran kannattava ettei tarvitse pitää hintaa maksimissa. Ota oikeasti asioista vähän paremmin selvää ennen kuin huutelet että valtio syytää rahan opiskelijaa riistävälle yritykselle vaikka väittää tukevansa opiskelijaa.

-Kone, 9.2.2007

#4510

Juu tää “väittely on nyt mennyt vähän omituiseen suuntaan

eli selvennetään vähän:

- Kuten jo ensimmäisellä kerralla sanoin ymmärrän yrityksille menevää tukea

mutta purnasin tässä tuen nimestä

- Jos te saatte aterian tämän jälkeen halvemmalla, hyvä niin mutta kaikki eivät

eli olisiko jokin kollektiivisempi tukimuoto ollut parempi opiskelijan kannalta.

- Jos kannattamattomuus on ongelma pitää asiaa ratkaista mielestäni muulla tavalla kuin tälläisillä tukien kierrätyksellä jota vastaan ensimmäinen kirjoitukseni AINOASTAAN vastusti.

- ja jottei asia olisi epäselvä olen itsekin opiskelija ja pidän ateriatukea tärkeänä.

- Sivukommenttina voin arvella että jos kysytään päätöksiä tekeviltä että ”mites tää opiskelijoiden tukeminen“, tulee vastauksena että ateriatukea on korotettu niin ja niin monta posenttia.

- Ja vielä että jos yrityksien kannattavuus on ainoa joka turvattiin niin mites me opiskelijat; sama raha summa miinus inflaatio ei anna paljoa mahdollisuuksia muuhun kuin koulussa ruokailemiseen.(vaatteet ja kirjat)

-jarre, 10.2.2007

#4517

Tässä nyt on aikä vähän tekijöitä pelissä, ei tämä ole kuin matematiikkaa.

Kannattamattomuus opiskelijaruokailussa on ongelma, koska valtio säätelee myytävän ruoan hinnan. Tämä on varsin poikkeuksellista missään liiketoiminnassa. Tämä tehdään siksi, että opiskelijan toimeentuloa tuetaan.

Ateriatuen korotuksen rinnalla kannattamattomuusongelmaan voidaan puuttua enimmäishintaa nostamalla, hintakaton täydellisellä poistamisella, tai ruoan laatua heikentämällä. Mikä näistä nyt sitten on se paras vaihtoehto?

Nykyisessä ateriatukimallissa ruoan laatu, hinta ja saatavuus pidetään kohtuulliisina varsin kattavilla määräyksillä. Ateriatuki on opiskelijan ihan todellista tukemista, samoin kuin asumislisä, vaikka sekin menee suoraan vuokranantajan taskuun.

Sehän kyllä on totta että ruokalayritys saa nyt enemmän rahaa kuin ennen, mutta opiskelijan kulut eivät nouse. Toisin sanoen inflaation vaikutus opiskelijan talouteen hieman pienenee, vaikka se ei opintotuen reaaliarvoa kohtuulliselle tasolle nostakaan, on sekin tyhjää parempi.

Minusta ateriatuen nimi voi ihan hyvin olla ateriatuki, sehän on opiskelijaruokailuun annettavaa tukirahaa. Pitäisikö sitten myös asumislisän nimi muuttaa opiskelija-asuntojen vuokranantajatueksi?

-Kone, 10.2.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.