Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Onnellisuus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Onnellisuuden tavoittelu on elämäntehtävämme ja onnellisuus on päämäärämme. Miten onnen tavoittaa? 5 519 lukijaa, joista 595 eli 11% on antanut arvosanan ().

Onnellisuus

Einsteinin mielestä onnellisuus sopii sian päämääräksi

Onnellisuus on ainoa asia, mitä tavoittelemme vain sen itsensä takia. Kaikki muu on arvokasta ainoastaan onnen tavoittelun työkaluna. Tämä Aristoteleen ajatus on onnenkäsityksemme pohjana.

Onnellisuudella on halpa leima. Se kuuluu juorulehtiin, saippuaoopperoihin ja self-help-kirjoihin. Onnellisuus on itsekästä. Miten kehtaatkin keskittyä onneesi kun maailmassa on niin paljon murhetta! Viinanjuontimme antaa kuitenkin ymmärtää, että pienikin onnellisuuden nousu on arvokasta.

Uskontomme ja filosofiamme perustuvat onnen tavoitteluun. Mitä enemmän, ja mitä isommalle joukolle, teko tuottaa onnea, sitä moraalisempi se on. John Stuart Mill:in ajatus pätee.

Raha ei juuri lisää onnellisuutta. Englantilaisten tulot ovat kolminkertaistuneet vuodesta 1950, mutta onnellisuus pysyy 50-luvun tasolla. Tiedemiesten mukaan jo 7,000 – 15,000€ vuodessa riittää onneen. Tämän enempää onnea ei voi ostaa. Raha tuottaa taas onnea ainoastaan jos olet selvästi tuttujasi varakkaampi. Kyseessä on nollasummapeli, tuttujesi onnellisuustaso laskee kun omasi nousee ja päinvastoin.

Rahan sijasta brutto-kansan-onnellisuus mittaa yhteiskunnan tuottamaa onnellisuutta. Onnellisuusmittauksissa parhaiten pärjäävät Sveitsi, Nigeria ja keskiamerikan maat. Mittauksia häiritsee se, että kahden ihmisen onnellisuus ei ole vertailukelpoista. Emme pysty mittaamaan onnen tasoa objektiivisesti.

Emme koe onnellista aikaa, aika kuluu nopeasti ja katoaa. Vasta kun kivi menee kenkään, tiedostamme elämän. Paras strategia geenien selviytymiseksi on ollut keskittyä vaaroihin, tauteihin ja muihin ikävyyksiin.

Psykologiakin on tutkinut ongelmiamme. Traumoista, masennuksesta ja stressistä on laadittu monituisia tekstejä. Negatiivisista tunteista on sata kertaa enemmän tutkimustietoa kuin positiivisista. Emme tunne onnellisuutta. Martin Seligman on positiivisen psykologian tunnetuin puolestapuhuja.

Onnen tavoittelu

Mittaa onnellisuutesi lähtötaso täällä.

Onnea tutkitaan yleensä kysymällä onnellisuudesta ja uskomalla vastaus. Tutkimusten mukaan ihmissuhteet, avioliitto, usko johonkin itseä suurempaan ja työskenteleminen omien arvojen mukaisen tavoitteen saavuttamiseksi tuottavat eniten onnellisuutta. Asenteemme elämän tapahtumiin on onnellisuuden kannalta usein tärkeämpi kuin itse tapahtuma. Onnen tavoittelijan ei ole syytä epäillä tätä.

Lasten kanssa vietetty aika tuottaa saman onnen kuin puhelimessa puhuminen. Onnellisuuden kannalta lasten kanssa täytyy viettää liikaa aikaa. Sama pätee työhön. Muutama tunti töitä tai leikkimistä tuottaa onnellisuutta, kahdeksan tuntia ei. Onnen tavoittelijan kannattaa vaihdella tekemisiään.

Onnellisuus katoaa nopeasti. Myös negatiivisille tunteille käy samoin. Daniel Gilbert huomasi, että erittäin onnellisilla tapahtumilla, niin kuin häät ja erittäin negatiisilla tapahtumilla, kuten läheisen kuolema, ei ole vaikutusta pitkän aikavälin onnellisuuteemme. Onnellisuus palaa takaisin perustasoonsa. Nauti onnea usein, mutta pieninä annoksina. Kärsi harvoin, mutta kunnolla.

Onnen tavoittelijan päivä alkaa näyttää tältä: aamukävely, kirjan lukemista, töitä, keskustelua ystävän kanssa, urheilua, lepoa, tärkeän järjestön kokous, elokuva,.... Onnellisuuden nostaminen on kuin ilmapallon pomputtelua. Tarvitaan paljon pieniä pompautuksia.

Seligman arvioi, että elämäntavan muutoksilla onnellisuutta voi nostaa 10% – 15% perustason yläpuolelle. Toiset arviot lupaavat enemmän. Perustaso on geneettisesti määrätty.

Kemiallinen oikotie

Onnellisuuden tunteen saa vaikuttamalla fyysisesti aivojen mielihyväkeskuksiin. Opiaatit tuottavat ehkä parhaan kemiallisen onnellisuuden. Oopiumin, morfiinin ja heroiinin tuoman onnen jälkeen tulee halu lisää. Näihin jää koukkuun. Toisella sijalla ovat serotoniiniin perustuvat yhdisteet, kuten MDMA eli ecstasy. Ne tuottavat rauhallisemman ja rentoutuneemman onnen tunteen. Ei ole vielä selvää aiheuttaako MDMA riippuvuutta.

Kannabis ei tuo onnen tunnetta, vaan rentoutuneen ja keskittyneen olotilan. Sitä on käytetty kauan, kukaan ei ole siihen kuollut, eikä se aiheuta riippuvuutta. Hamppu on onnelle vaarallista koska sen käytöstä tulee pamppua. Alkoholi tuottaa miellyttävän sekavuustilan, mutta ei onnea. Sen sijaan se aiheuttaa riippuvuutta.

Voit popsia nappeja koko päivän, mutta onnellisuutesi alkaa ajan mittaan vähentyä. Lopulta olet omalla perustasollasi kun käytät ja kärsit kun et. Onnellisuuden kohottaminen on muuttunut kalliiksi tyytyväisyyden ylläpitämiseksi. Sätkit koukussa. Ainoa tapa selviytyä on kärvistellä aikansa onnellisuuden normaalitason alapuolella. Se vaatii munaa.

Onnellisuuden kemian alalla ei ole juuri rehellisiä yrittäjiä sen laittomuuden vuoksi. Mahdolliset suuret tuotot houkuttelisivat lääketehtaita kehittämään parempia ja turvallisempia rohtoja jos toiminta sallittaisiin ja sitä valvottaisiin. Onnen tavoittelijalle tilanne on hankala. Omistatko oman kehosi? Vaatii rohkeutta ylittää lain ja oikeuden välinen raja ensimmäisen kerran. Oikotiellä olet lainsuojaton.

Ohjauspyörän osa

Uskomme eläinten onnen olevan onnistumista tavoitteen saavuttamisessa, ehkä sama pätee meihin. Onni on palautemekanismi, joka palkitsee geeniemme selviytymiseen johtavista teoista. Kun tottelemme geeniemme käskyjä, niin koemme mielihyvän tunteen. Jos tekomme eivät tuota toivottua tulosta, niitä heikennetään pettymyksen-, surun-, pelon- tai muilla negatiivisillä tunteilla.

Ihmissuhteiden kanssa palautemekanismi on monimutkainen, mutta kutinan kanssa yksinkertainen. Kätesi kutiaa, raavit, tunnet mielihyvää, raavit uudelleen. Raapiminen poisti loisia luolamiehistä, mutta nykyään sen tuottama mielihyvä on bugi. Raapiminen aiheuttaa tulehduksen pahenemisen. Levitä rasvaa ja pidä sormesi kurissa.

Uudet psykologian ja biologian tutkimukset tukevat teoriaa, että olemme eläinten kanssa samanlaisia. Onni on vain geenien etua toteuttava palautemekanismi. B.F. Skinner esitti jopa, että meillä ei olisi vapaata tahtoa ollenkaan. Palautemekanismi hoitaisi kaikki päätökset puolestamme.

Palautemekanismi ei toimi, jos ihminen on koko ajan onnellinen tai surullinen. Kun onnellisuuden palauttaa perustasolle, niin ohjattavuus säilyy. Ratti palautuu keskelle joka käännöksen jäkeen. Ihminen tehtiin ohjattavaksi, ei onnelliseksi. Onni on vain ihmisen ohjauspyörän osa. Einstein ehkä aavisti tämän kun vanhoilla päivillään sanoi: “Hyvä olo ja onnellisuus eivät koskaan tuntuneet minusta ehdottomilta päämääriltä. Olen taipuvainen vertaamaan niiden moraalia sian pyrkimyksiin.”

Aivojamme pitää vielä tonkia ennen kuin tiedämme miten palautemekanismi toimii fyysisesti. Sitten olemme onnemme herroja. Moraali perustuu onnellisuuteen. Vihdoinkin saamme päättää itse mikä on oikein ja mikä väärin. Vai saammeko? Valtio voi hoitaa asian puolestamme. Neuvolassa isänmaallisuus, veronmaksuhalu ja viranomaisten kunniotus tuottamaan viiden tähden onnea.

Onnellisuuden resepti

Tämän hetkisen tietomme tasolla onnellisuutta voi parantaa suunnilleen näin:

  • pidä yllä hyviä suhteita perheeseesi ja kavereihisi
  • mene naimisiin ja pysy naimisissa. Lasten hankkiminen ei välttämättä nosta onnellisuutta
  • ajattele filosofiasi. Miten asioiden pitäisi olla ja miksi?
  • elä filosofiasi. Tee sitä mikä on tärkeää ja oikein
  • optimoi onnea tekemällä yhtä asiaa vain muutama tunti kerrallaan
  • valitse oikein oikotiellä

Ei ole takuuta, että mitään tapahtuu. On vain korkeampi todennäköisyys onneen.

-Teemu, 2.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 23:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#8174

Tutkimus: saman rahamäärän käyttö toisen hyväksi lisää onnea enemmän kuin sen käyttö itsensä eduksi:

-Teemu, 22.3.2008

#8179

Jotta rahaa voi käyttää toisen hyväksi, pitää se ensin jotenkin hankkia ;D

-Orange, 23.3.2008

#8180

Netto-onnelisuuden kannalta toiselle tuotetun onnellisuuden pitäisi olla suurempi kuin rahan hankinnan itselle aiheuttama onnellisuuden väheneminen, muuten toiminta on onnellisuudelle haitallista. Esim. Joku tekee pitkää päivää ja ostaa perheelleen kalliita lahjoja, vaikka yhdessä vietetty aika lisäisi onnellisuutta ennemmän.

Taitaa olla niin, että kulutusyhteiskunta tuottaa paljon kamaa, mutta usein vähentää onnellisuutta.

-Teemu, 24.3.2008

#8182

Raha on kehnoin väline, kun halutaan tuottaa toiselle onnellisuutta ja sitä kautta lisätä omaa onnellisuutta. Onnen tunne syntynee varsin eri asioista ja materian tuottama tunne näin epätieteellisesti ajatellen (mutu) on varsin lyhytkestoinen. Luulisin kyllä, että onnellisuuden määrän mittaaminenkin on melkoinen haaste.

-Malla, 24.3.2008

#8349

Robert Frank:in kirjasta: “Ne jotka uskovat, että onnellisuutta ei voi ostaa, shoppaavat väärässä paikassa”

...

“Those who think money can't buy happiness, don't know where to shop. People would be happier and healtier if they took more time off and spent it with their friends and families, if they reduced commuting time, if they bought basic functional appliances, if they invested and saved their money for future consumption. If fact people choose to do the opposite in America, Europe and Japan.

-Teemu, 12.4.2008

#12482

Deutsche Bank teki tutkimuksen kapitalismien onnellisuudesta

Suomi ja Uusi-seelanti on luokiteltu parhaaseen onnellisten kapitalismien luokkaan, mutta sen kakkoskastiin. Onnellisempi kapitalismeja ovat Australia, Sveitsi, Kanada, UK, USA, Tanska, Ruotsi, Norja ja Hollanti. Näiden maiden yhteiskunnat parantavat jäsentensä onnellisuutta.

Portugalin, Italian ja Kreikan systeemit taas alentavat onnellisuuden tasoa.

-Teemu, 15.9.2009

#12671

Teemu: 250000 dollaria. Ei nyt ole ihan mitätön hinta. Tosin voi olla, että jos tuollaisen saisi, ei paljon haittaisi velkakaan. Olisiko Internetissä jotain juttua aiheesta, kun lehtien hankkiminen on aika vaivalloista (olettaen, että tuo Wired on lehti)?

Tuo “Onni on vain ihmisen ohjauspyörän osa.”-kohdassa oleva linkki muuten vie Agoran kaikki kirjoitukset -listaukseen.

-Joku anonyymi, 9.10.2009

#12682

Wired on teknologia-lehti. Olen jo heittänyt tuon lehden roskiin, eikä wired.com:ssä näytä olevan tuota artikkelia. En ole nähnyt asiasta muita juttuja.

Olisi mielenkiintoista pystyä säälemään mielialaansa. Voimmeko hyötyä päättämällä mielialamme itse vai onko evoluution kehittämä, osin vanhentunut, mieliala-automaatti parempi?

Jos löydät lisää tietoa kerro meillekin.

Poistin toimimattoman linkin. Kiitos parannuksesta

-Teemu, 10.10.2009

#14182

Suomi on maailman toiseksi onnellisen maa:

Maailman onnellisimmat ihmiset asuvat näissä maissa.

1 Denmark

2 Finland

3 Norway

4 Netherlands

5 Canada

6 Switzerland

7 Sweden

8 New Zealand

9 Australia

10 Ireland

Kaikki menestyneet maat ovat pohjoisen ihmisten asuttamia ja pääosin protestanttisia, kovan työmoraalin, maita.

-Teemu, 3.4.2012

#14186

Voiko tästä vetää johtopäätöksen että jos ilma on lämmintä, viinissä tanniineja, tytöt vähäpukeisia sekä on mahdollista saman päivän aikana viilettää mutkasuksilla rinnettä alas ja nauttia dinneri beachillä palmun katveessa, tulee onnettomaksi?

Toisaalta jos saa rahaa sossusta, sähköä töpselistä ja pussikaljaa Siwasta, onni kukoista ilman huolta huomisesta. Silloinhan se rospuuton kesekellä kärvistelevä DDR – tyylinen ylihintainen & moniongelmainen betonilähiökin muuttuu kansankodin onnelaksi.

Varoitus: Herneen vetäminen nenään tämän kommentin takia aiheuttaa vakavia hengitysvaikeuksia ;-)

-Pera, 4.4.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: