Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tanssietiketti

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tansseissa käyminen on harrastuksena ja viihteenä yleistynyt. Tanssilattiat täyttyvät hyvin eri-ikäisestä väestä ja yhteentörmäyksiltä ei vältytä. Onko tanssietiketti historiaa? 2 969 lukijaa, joista 471 eli 16% on antanut arvosanan (7).

Tanssietiketti

Suomalaisten vahvaan kansanperinteeseen kuuluvat lavatanssit. Näiden rinnalla perinteisiä paritansseja voi harrastaa myös ravintoloissa, työväentaloissa ja urheiluseurojen tiloissa. Viime aikoina tanssin suosio on kasvanut. Lieneekö siihen vaikuttanut Tanssii tähtien kanssa -ohjelma vai mikä, mutta kasvanneen väkimäärän huomaa tungoksena tanssilattialla. Itse en laittaisi suosiota TV-ohjelman piikkiin, vaan uskoisin pikemminkin siihen, että paritanssi antaa huomionarvoisen tavan syventää parisuhdetta tai löytää uusia tuttavuuksia. Lisäksi monet, erityisesti naiset, tulevat tansseihin siksi, että tanssi on myös oiva liikuntamuoto.

On hienoa, että tanssikulttuuri on saanut uusia, nuoria harrastajia. Itse en ole harrastanut varsinaista kilpatanssia, vaikka myönnän, että muutamalla tanssikurssilla on tullut hiottua taitoja kumppanini kanssa. Me arvostamme tanssiharrastuksessamme nimenomaan yhdessäoloa ja liikunnallisuutta. Olemme kotoisin keskikokoiselta paikkakunnalta, jossa tanssit ovat olleet aika pitkään keski-ikäisten tai vanhempien huvi. Aika usein olemme tansseissa nuorin pariskunta ja saamme kokea sekä ihailevia katseita että vastaavasti halveksuntaa. Halveksunta saattaa johtua kokemattomuudesta tanssilattiallla tai muiden muutamaan otteeseen tallotuista varpaista. Ei sillä, että hyväksyisin pahat katseet tai tahalliset kyynärpäätaklaukset. Kaikilla meillä on oikeus omaan tahtiin omaksua tanssitaitomme.

Se, että tanssit ovat yleistyneet ja niiden suosio on kasvanut, on tuonut mukanaan myös ikäviä haittapuolia. Ensimmäinen on alkoholi. Tietenkin tämä suuren kansansuosion saanut väkijuoma, kuuluu kaikkeen hauskanpitoon ja siksi sillä on myös tärkeä asema tanssi-iltojen suunkostuttajana. En ole mikään absolutisti, enkä vastusta alkoholia ilonpilaamisen vuoksi, vaan koska se aiheuttaa aina ongelmia. Aina joukosta joku ottaa liikaa ja aiheuttaa käytöksellään häiriötä. Mielestäni pahasti juopuneena tulisi ymmärtää pysyä tanssilattian ulkopuolella. Kukaan ei myöskään halua tanssia sellaisen henkilön kanssa, paitsi ehkä toinen yhtä juopunut. Varmasti alkoholi on ennenkin kuulunut tanssien sivuilmiöksi, mutta kuitenkin vähemmässä määrin.

Toinen haittapuoli ovat henkilöt, jotka eivät ymmärrä tai halua ymmärtää, että tanssilattian menoa turvaa tanssietiketti. Säännöt tietysti ovat monelle vain rajoitteita oman vapauden tiellä, mutta on muistettava, ettei tanssilattian kuuluisi olla väkivaltainen törmäysautorata. Nämä yhteisistä säännöistä välittämättömät henkilöt eivät käytöksellään kunnioita muiden tanssioiden olemassaoloa. Niille, jotka eivät etiketin sisällöstä ole tietoisia, voin tehdä pienimuotoista valistusta. Ensimmäinen sääntö on, että kiertosuunta on vastapäivään. Ainoan poikkeuksen tekevät paikallaan tanssijat (esim. jive), joiden tanssipaikka on tanssilattian keskiosa. Toinen sääntö on, että mitä kovempaa vauhtia etenet parisi kanssa, sitä reunemmalla on paikkasi. Tällöin vältetään vaaralliset törmäykset. Näistä nuoret selviävät usein mustelmilla, mutta vanhemmat parit voivat jopa murtaa luitaan. Lisäksi nykyään on tavallista, että jotkut parit yhtäkkiä pysähtyvät keskelle tanssilattiaa keskustelemaan. Tämä on todella inhottava tapa, koska lattialla ei muutenkaan ole välttämättä ylimääräistä tilaa. Sitäpaitsi lepohetkeä kaipaavat voivat siirtyä vapaasti kahvilan, baarin tai muun vastaavan tiloihin.

Tanssi on monipuolinen ja mukava harrastus. Siksi toivonkin, että mahdollisimman moni saa nauttia harrastuksestaan jatkossakin. Jotta kaikki halukkaat mahtuvat nauttimaan tanssin iloista ja hyvistä kotimaisista iskelmätähdistä, odotan tahdikkuutta ja toiset huomioivaa tanssikäyttäytymistä puolin ja toisin.

-Rusina, 6.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 6 kommenttia
Kommentit
#4849

On sitä Koskisen Korvalääkettä taidettu ennenkin tanssilattioilla nauttia, väittäisimpä että jopa enemmän kuin nykyään. Nykyisin ne, jotka tähtäävät vain aimo känniin, eivät lähde tansseihin ollenkaan vaan jumittuvat lähiökapakkaan. Mutta ennen näitä ei ollut.

-Teemu Jokela, 6.3.2007

#4858

Hyvin kirjoitettu teksti. Jopa minä tanssiumpiona ymmärsin mistä on kysymys.

Minua jäi vaivaamaan jotenkin moralisoiva tyyli. Kykyni ottaa vastaan ohjeita on heikko ja ärsyynnyn niistä helposti :-)

-Teemu, 7.3.2007

#4861

Ehkä minusta sitten löytyy se pieni paatoksellinen moraalisaarnaaja :)

-Rusina, 7.3.2007

#4862

Mikahan oli taman tarinan tarkoitus? Pahan mielen purkaminen? Ja taa Teemu vaikuttaa todellakin umpiolta ja vaaralliselta, taitavat asiat vaivata pahastikin?

-Kale, 7.3.2007

#4997

Käykäähän joskus oikeasti tanssilavalla:) Voitte myös lukaista, mitä lavatanssin heviuserit keskustelevat tanssinetissä.

-mää, 21.3.2007

#5893

Harvemmin tuo kuningas alkoholi lavoilla häiriötä aiheuttaa, ainankaan täällä Savonmaalla. Autonratti lienee yksi tekijä hillitsemässä ylipäätään kaljankittausta, mutta ei se epämääräisesti tuoksahtava hengityskään tanssiparia taida ilahduttaa. Todella harvoin kyllä ketään alkoholintuoksuista daamia on kohdalle sattunut.

-Satunnainen kulkija, 7.7.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.