Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ehdotukseni äänioikeusikärajaan liittyen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: 15-vuotiaille pitäisi antaa testi äänestyspätevyydestä. 4 165 lukijaa, joista 615 eli 15% on antanut arvosanan ().

Ehdotukseni äänioikeusikärajaan liittyen

Mulla on idea liittyen äänioikeusikärajaan. Kun ihminen täyttää 15-vuotta, hänelle voitaisiin antaan testi, jossa testastaisiin hänen tiedot politiikasta. Jos tiedot olisi riittävät annettaisiin kyseiselle nuorelle äänioikeus. Näin saisivat politiikasta kiinnostuneet nuoret mahdollisuuden vaikuttaa asioihin (kyseinen mahdollisuus on tällä hetkellä lähes olematon). Olen lähettänyt tämän ehdotuksen eduskunnalle, mutta siellä ei ole ainakaan vielä reagoitu.

-mä., 8.3.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 24:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#5334

Käytännössä tuon toteuttaminen olisi todella hankalaa. Muuten ei ole mitään sitä vastaan että 15v saisi äänestää.

-Varjoritari, 23.4.2007

#5420

“Mielestäni periatteessa jokaisella joka pystyy olemaan vastuussa teoistaan pitäisi olla äänioikeus.”

Sittenhän ei kovin monella olisi sitä äänioikeutta...

-voidi, 3.5.2007

#5564

En oikein pidä sun teksteistäs... Ihan toimiva idea, mutta eihän välttämättä joku joka täyttää sen lappusen halua äänestää... Tuollainen voi olla hankalaa toteuttaa.

-Undunna, 19.5.2007

#7585

Sinänsä ihan hyvä idea, mutta miksi pitäisi testata kuinka hyvin nuoret politiikkaa osaavat? Eikö olisi tietoa oleellisempaa, että onko nuori tarpeeksi kypsä äänestämään? Toisaalta kypsyyttä ei voida ainoallakaan testilla luotettavasti mitata, kypsyyshän ilmenee lukemattomilla erilaisilla tavoilla. Sitä paitsi, kuinka monet nuoret oikeasti jaksaisivat päntätä politiikkaa ja tehdä jonkin typerän testin, vain jotta saisivat äänestää? Näiden nuorten määrä olisi varmasti hyvin pieni. Ja vaikka osaisikin kaiken politiikasta, ei se kerro, että onko nuori tarpeeksi kypsä äänestämään. Tieto ei ole kypsyyttä.

-Muumi, 19.1.2008

#8588

Mälsää... Mä en sais vieläkään äänestää, jos 15w sais äänioikeuden..

-Ajatuksen puolesta kommunisti, 20.5.2008

#8850

sotii vastaan demokratiaa

-kalke, 24.6.2008

#10044

Ehdottomasti hyvä idea, mutta saisivatko kaikki yli 18 vuotiaat äänestää esim: 40 vuotias mielisairaala potilas, jolla ei ole mitään tietoa yhteiskunnasta hänen ympärillään? Eikö kaikkien, jotka haluavat äänestää pitäisi läpäistä sama testi?

-Eezi, 14.10.2008

#10558

tärkein asia kuitenkin keskimäärin 15 vuotiaan syy ja seuraus käsitys on aikuista pienenpi. loppujen lopuksi aika minkä nuori joutuu odottaan että pääsee äänestämään on todella lyhyt. eikä hän sillä yhdellä äänellään juuri mihinkään vaikuta joten keskustelu on oikeestaan ihan turha. se on kyllä totta että nuoret äänestäisivät erillailla ehkä kun aikuiset mutta viisastuvatko he äänestysikään päästyään vai kyynistyvät on eri keskustelu.

-jeejee, 30.12.2008

#10559

en usko että 40v mielisairaalapotilas käy paljon äänestämässä mutta joku maksa-arvo/ äö-testi vois kyllä olla ihan hyvin ehtona äänestysoikeuteen. karsis noita lähiö juoppoja,maajusseja ja suomi ois parempi paikka. jee

-jeejee, 30.12.2008

#14807

Ai ei 15 oo kypsä päättämään kenet haluaa valtion johtoon? Tunnen hyvin monenlaisia viisitoistavuotiaita, on heitä, jotka osaavat suoraan luetella tämänhetkiset ministerimme ja kertoa päteviä mielipiteitä politiikasta, ja heitä, joiden mielestä arvokasta puuhaa on arvostella mimmien tissejä ja tulla paritanssitunnille sormet moottoriöljyssä. Osa viisitoistavuotiaista voisi hyvinkin olla kypsiä äänestämään, mutta pieni osa ei välttämättä ole sitä kaksikymppisenäkään.

-Emma, 5.7.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.