Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Lomakespämmi ja suhrut

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
2 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 6/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Verkkosivuilla olevat suhrut eli sotketut kirjainjonot ovat kauhistus käytettävyyden ja esteettömyyden kannalta. Eivätkä ne edes toimi, ainakaan pitkään. 2 887 lukijaa, joista 479 eli 17% on antanut arvosanan (7+).

Lomakespämmi ja suhrut

Suhruja

Verkkosivustoon rekisteröitymisessä tai blogia kommentoidessa joutuu usein syöttämään jonkinlaisen koodin, joka on sotkettu viivojen, kaarien ja värien sekaan. Sivustot haluavat tietää onko kävijä ihminen vai kone, jotta ne voisivat ohjata koneiden täyttämät lomakkeet suoraan roskakoriin. Tavoite on ymmärrettävä, mutta toimintatapa täysin väärä.

Näössäni ei ole mitään vikaa. Kuitenkin joka viidennellä kerralla syötän koodin väärin ja viestini hylätään. Jo kaksi vuotta sitten neuroverkko-ohjelmat tunnistivat eri tavalla väännettyjä kirjaimia ihmistä paremmin. Toistaiseksi ihmiset olivat parempia yhdessä tunnistuksen osa-alueessa, merkkien välisten rajojen havaitsemisessa, eli peräkkäin kirjoitettujen merkkien erottamisessa toisistaan. Parantuneiden ohjelmien vuoksi suhruista pitää tehdä entistä suhruisempia. Kierre on valmis.

Suhrujen ongelma on, että tavallisten käyttäjien toiminta vaikeutuu. Kaikkien muiden paitsi lomaketietoja lukevien ihmisten elämä muuttuu vaikeammaksi. Suhrut rikkovat useimpia Tieken Esteettömyysoppaan neuvoja ja ennenkaikkea sen periaatetta, verkkosivujen saamista mahdollisimman hyvin kaikkien ihmisten käytettäviksi. Kuinka näkövammaiset lukevat suhrun? Entä lukihäiriöiset tai kännykällä tai PDA:lla surffaavat? Tai ne, joiden näytön laatu tai asetukset eivät vastaa suhrun suunnitelleen leiskapetterin laitteistoa? He eivät ole koneen mielestä ihmisiä ollenkaan, ja heidän viestinsä katoavat bittitaivaaseen. Kiitos, kuulemiin.

Robotit tietysti kehittyvät koko ajan, ja osaavat paremmin esittää olevansa ihmisiä. Eikä joka kerta tarvitsekaan onnistua. Ylittäisi varmasti odotukset jos vaikka joka kymmenes koodi menisi oikein. Kiinassa tuntipalkat ovat McDonaldsissa 40-50 sentin luokkaa, keskipalkka on noin tuplat siitä. Jos lomakkeen automatisoi mahdollisimman pitkälle niin ihminen voi varmasti tunnistaa ja syöttää useita satoja koodeja tunnissa. Ihmistyövoimaakin käyttäen lomakkeen tietojen lähettäminen maksaa alle sentin. Jos tällaisella panostuksella viestinsä saa blogiin julkaistuksi, josta sen näkevät sadat ihmiset ennenkuin se poistetaan, on toiminta varmasti kannattavaa.

Lintukodon kautta saan useita kymmeniä lomakespämmejä päivässä. Roskalta voi kuitenkin suojautua helposti, sillä roskaviestien lähettäjät eivät tiedä millä kriteereillä heidän viestinsä tunnistetaan. He eivät edes tiedä että ne suodatetaan. “Suhrusivuilta” roskan lähettäjä saa heti palautteen, että lähetys ei onnistunut ja voi paljon nopeammin hioa ohjelmaansa.

Lintukodossa ei suhruja tulla näkemään. Ne ovat tehoton ja lyhytaikainen ratkaisu, josta ennenkaikkea tavalliset käyttäjät joutuvat kärsimään. Ihmisen ja koneen erottamiseksi toisistaan tarvitaan paljon hienostuneempia menetelmiä kuin suhrut. Tarvitaan toimiva CAPTCHA, completely automated public Turing test to tell computers and humans apart.

-Aapo Puskala, 5.4.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 4 kommenttia
Kommentit
#5119

Toisilla on taitoja tehdä suojaus itse, toisten pitää ladata netistä suhru-captcha pitääkseen bloginsa säädyllisessä kunnossa. Minkäs teen, lopetanko koko blogin kunnes osaan ohjelmoida sen kokonaisuudessaan itse?

-Hamu, 5.4.2007

#5123

Minä en oikein näistä asioista ymmärrä, mitä se lomakespämmi tarkkaan ottaen on? Mistä niitä tulee?

-öö, 5.4.2007

#5155

-sivuston kommenteissa on hyvin toteutettu spämmifiltteri.

-tiedox vaa niiq, 8.4.2007

#5775

Jossain tuli vastaan “suhru”, joka ei ollutkaan kuva, vaan md5-jonosta oli suurennettu viisi merkkiä jotka piti kopioida kenttään.

Toinen on “jätä tyhjäksi”-kenttä, jonka nimi oli verification_code, jolloin botti yleensä koittaa laittaa siihen jotain.

Itselle tuli joskus vastaan spammia vieraskirjaan, ja tyydyin kirjoittamaan yksinkertaisen “kirjoita kuvan koodi isoilla kirjaimilla kenttään”-pätkän, jossa aina vähintään yksi merkki oli pieni. Toiminut tähän asti ainakin, tosin se ei varmasti ollut kauhean kehittynyt postaajaohjelma

-isoveli, 13.6.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: