Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kiveen hakattu totuus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 19/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Hyvät ihmiset, historia ei tule koskaan muuttumaan - te muututte. 4 013 lukijaa, joista 561 eli 14% on antanut arvosanan (7+).

Kiveen hakattu totuus

Eipä kestä 1939 - 1945

Kiveä on aina pidetty valehtelemattomana ja stabiilina substanssina, joka ei valehtele, vaan on monumentaalinen todiste kaikelle tapahtuneelle ja olemassa olevalle. Osoituksena tästä lienevät maamerkit, hautakivet ja patsaat.

Virossa Tallinnan keskustassa natsismin ja fasismin kukistumista ja Euroopan vapauttamista sen kahleista kuvastaa neuvostoarmeijan sotilasta kuvaava patsas. Koskaan sen ei ole ollut tarkoitus kuvata miehitystä tai vapaudenriistoa, eikä yllyttää ihmisiä kiihkoon ja mellakkaan.

Mistä sitten on kyse Tallinnan mellakoissa? Kansalliskiihko ei ole uusi asia Euroopassa, ja on selvää, että itsenäisyys on virolaisille tärkeä asia, jonka uhkana neuvostomiehittäjät ovat aikanaan olleet. Keskustan patsaalla ei kuitenkaan mitään tekemistä miehityksien kanssa. Se kuvaa vapautumista toisesta vääryydestä, natsismista. Virolaiset eivät ole tyhmiä, mutta mistä oikein kyse?

Venäjävastaisuus on noussut “länsimaistuvissa entisissä Itä-blokin maissa” populistiseksi maailmanparannustavaksi. Kasvissyöjät ja turkiseläinten vapauttajat saavat herkästi kiihkoilijan maineen, toisin kuin venäjävastaisuus, joka vaatii ainoastaan mielipiteen ilmaisun oikealla hetkellä. Asiaa voi verrata rekkamieheen, joka pistää lippiksensä aina päähän, kun aurinko häikäisee.

Historiaa ei voi kuitenkaan muuttaa. Eivät edes isänmaalliset virolaiset pystyn siihen. Sota on päättynyt 60 vuotta sitten, eikä kivestä ja pronssista tehty sotilas ole ampunut laukaustakaan sen jälkeen, vaan on pyrkinyt muistuttamaan sen ohi kulkeville ihmisille vapauden hinnasta ja opettanut arvostamaan vapautta ja rauhaa.

Neuvostoliiton toimet viroa kohtaan sodan jälkeen ovat tuomittavia vääryyksiä. Mutta ne ovat mennyttä, eikä niitä voi enää muuttaa. Sitä totuutta, että Neuvostoliitto vapautti Viron saksalaisen äärioikeusliikkeen kahleista, on kuitenkin mahdotonta sivuuttaa. On häpeällistä sylkeä vapauttajan naamaan 60 vuoden jälkeen ja vahingoittaa tätä oikeuden muistomerkkiä.

Samalla patsaskiista on myös loukkaus sotaveteraaneja kohtaan, jotka uhrasivat henkensä sen puolesta, että kyseisen patsaan olemassaolo olisi mahdollista. Kyse on ennenkuulumattoman törkeästä pyrkimyksestä muuttaa historiaa. Eikö edes näitä sotansa sotineita ja elämänsä eläneitä miehiä voi enää kunnioittaa?

Kommunismi on ollut olemassa Euroopassa, ja Neuvostoliitto on kohdellut eri kansoja törkeästi. Tämä ei tarkoita, että sodassa sotineet sotilaat olisivat olleet tarkoittaneet tai halunneet sinänsä pahaa. Päin vastoin, he ovat ihmisiä, jotka ovat joutuneet pelkäämään henkensä puolesta vapauttaakseen Euroopan.

Lisäksi jo hajoitetun patsaan purkamiseen liittyy epäinhimmillisyyden huipentuma: Sodassa kaatuneiden luita, jotka on haudattu patsaan alle, kaivetaan paraikaa pois paikoiltaan. Eikö näiden sankareina kuolleiden ihmisten voi antaa levätä rauhassa?

Kaikki Euroopan 1900-luvun kehitys ja historia pyritään nyt romahduttamaan. Vetoan teihin asian takana oleviin ihmisiin Neuvostoliittoa ja äärivasemmistoa tyystin ihannoimatta: Ette voi muuttaa historiaa. Olkaa nöyriä historiaa tehneitä ihmisiä kohtaan ja osoittakaa heille kunnioituksenne. Lopettakaa samalla tämä hulluus ja muistakaa, että pystytte muuttamaan vain nykyistä maailmantilannetta.

-Jean Ange, 29.4.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 28:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#5451

Tässä on kyse itsemääräämisoikeudesta. Onko Virolla oikeus päättää mitä patsaita sen kaupungeissa on vai onko asia Venäjän päätettävissä.

Virolaisilla on rohkeutta tehdä se mikä on oikein vaikka Venäjä järjestää aktiivisesti mellakoita. Meillä suomalaisilla ei ole sodan jälkeen ole ollut munaa puhua totta Neuvostoliittoon liittyvistä asioista.

Suomettuminen teki meistä hymyileviä nyökkäilijöitä. Nyt Viro näyttää meille, että vapauden takia kannattaa käsitellä vaikeita asioita. Silti emme pysty edes Viron tukemiseen.

Selkä suorassa seisoen maailma näyttää erilaiselta kuin kyykyssä kärvistellen. Hyvä Eesti!

-Teemu, 6.5.2007

#5533

Siis Halonenhan jyrähti neukuille. Sanoi heti, että kyse on Viron sisäisistä asioista. Tämä meidän ns pressa puhuu muka suoraan ja asioista, mutta valitsee itse aina aiheet. Jumankauta näitä meidän viimeisiä pressoja. Koivisto, Ahtisaari ja Halonen. Siinä sitä on valtion päämiestä. No semmoinen johtaja kuin kansa. Kait.

-Sielu, 15.5.2007

#5560

Kaikki neukkujen pystyttämät patsaat ovat kommunistista propagandaa. Karhumäellä, Venäjän karjalassa on mielenkiintoinen muistomerkki. Vanha neuvostoliittolainen T-34 tankki on nostettu kiviselle jalustalle, ja sen tarkoitus on muistuttaa ihmisiä fasististen saksalais-suomalaisten vihollisten voittamisesta. Jos Karjala joskus palautettaisiin, tällaiset monumentit saisi kyllä jyrätä matalaksi. Tai, no ei ehkä, voisihan sen säästää jälkipolville hyvänä vitsinä...

-Julli, 19.5.2007

#5872

Huomattava määrä eestiläsiä osallistui Suomen vapauden puolustamiseen.

Hirmuhallitsija Stalinin vainoissa he joutuivat maksamaan siitä kohtuuttaman hinnan.

Suomalaiset: Kunniavelkaa ei ole maksettu takaisin!

-Orange, 1.7.2007

#6068

Suomen vapauden ja viron kunnian puolesta.

Kun Suomi taisteli itsenäisyydestään ja vapaudestaan, tuli Virosta 3350 nuorta vapaaehtoista meitä auttamaan. He tulivat miehitetystä maastaan taistellakseen yhteistä vihollista vastaan ja kasvaakseen Viron vapaustaistelijoiksi. He taistelivat suomalaisten rinnalla Karjalan kannaksen torjuntataisteluissa. He olivat toteuttamassa kesän 1944 ihmettä, torjuntavoittoa. Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Virolaiset ystävämme, Suomen-pojat, maksoivat kovan hinnan taistelustaan. Heistä kaatui kaksisataa Suomen rintamalla ja saman verran vielä Virossa, kun he palasivat käymään sodan katkeria lopputaisteluja isänmaansa kohtalosta. Yksin jätettyinä heillä ei ollut kuitenkaan mitään mahdollisuuksia. Viro menetti itsenäisyytensä ja vapautensa. Maa miehitettiin ja alkoi hirvittävä ajanjakso virolaisten elämässä. Noin kolmasosa Suomen-pojista pääsi Ruotsin kautta länteen, missä he ovat voineet rakentaa uuden elämänsä suotuisissa merkeissä.

Viroon jääneillä oli kovaa. Yli puolet heistä – kaikki joiden taistelu Suomessa tuli miehittäjän tietoon – saivat pitkät vankilatuomiot Siperiassa. Moni sinne menehtyikin. Vielä useampi menetti terveytensä. Heidän opiskelunsa estettiin, hyvät työpaikat olivat heidän ulottumattomissaan, terveydenhuolto oli puutteellinen ja kuitenkin kaikissa tilanteissa he säilyttivät ylpeytensä virolaisina, nuorison esikuvina sekä suurina Suomen ystävinä. Heitä, Viron kunniakansalaisia, elää Virossa enää vajaa 300 miestä, moni heistä kovin heikkokuntoisena.

Suomen-pojat ovat saaneet kokea haaveensa jälleen itsenäistyvästä Virosta toteutuvan. Useille heidän tovereistaan tuo tie oli liian pitkä. Meidän suomalaisten velvollisuutena on rakentaa virolaisille ystävillemme turvattu ja onnellinen vanhuus. Ennen kaikkea heidän on tunnettava, että heistä välitetään ja heitä arvostetaan. Sen voi jokainen suomalainen tehdä omalla panoksellaan ja asenteellaan.

-Hiljainen enemmistö, 30.7.2007

#6132

Jatkosodassa yli kymmenen prosenttia Suomen laivaston miesvahvuudesta oli Eestiläisiä. Lähestulkoon kaikki Viron gamlat koulutettiin Pansion Laivastoasemassa Turussa.

-Tagas Turgu, 7.8.2007

#6360

mites on käyny suomalaisten veteraanien muistomerkeille venäjällä?

-jm, 3.9.2007

#8505

“Neuvostoliiton toimet viroa kohtaan sodan jälkeen ovat tuomittavia vääryyksiä. Mutta ne ovat mennyttä, eikä niitä voi enää muuttaa. Sitä totuutta, että Neuvostoliitto vapautti Viron saksalaisen äärioikeusliikkeen kahleista, on kuitenkin mahdotonta sivuuttaa. On häpeällistä sylkeä vapauttajan naamaan 60 vuoden jälkeen ja vahingoittaa tätä oikeuden muistomerkkiä.”

Eli vääryyden (=äärioikeusliikkeen kahleet) korvaaminen vääryydellä (=NL:n toimet sodan jälkeen) on mielestäsi oikeutta? Aika ristiriitaista.

-Mikko, 6.5.2008

#8506

Noiden virolaisten rinnalla taisteli myös inkeriläisiä Suomen puolella. Kyllä heitä nyt jaksetaan kunnioittaa, mutta se tässä mietityttää, miksi näistä ihmisistä helvetin iso osa piti rauhanehtona palauttaa Stalinin hampaisiin. 50 000 inkeriläistä luovutettiin, virolaisia sotilaita myös. Heidän verellään maksettiin rauha.

Joten turha puhua kunniavelasta.

Ja veteraanien lunastama sananvapaus on mysö sitä, että saa julkisesti arvostella Mannerheimia, Suomen hallitusta, Viron hallitusta ja mitä ikinä lystääkään. Se vapaus on sitä, että Suomeen voidaan ottaa ulkomaalaisia ja kunnioittaa heitä, siinä, missä hekin meitä. Se, että nyt vihaa venäläisiä tai ulkomaalaisia ylipäätään, halventaa näiden veteraanien ponnistusta eikä ole ollenkaan isänmaallista, vaan ahdasmielistä.

Näillä perusteilla kuin minäkin voisin puoliksi inkeriläisenä pitää suomalaisia selkäänpuukottavina sikoina. Onneksi en ole aivopesty alentumaan moiseen.

-Jean, 6.5.2008

#8517

Veteraanien lunastama sananvapaus on myös sitä että saa julkisesti arvostella Putinia.

-Orange, 9.5.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.