Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Uskomisen älyllisiä perusteluja

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Luojan olemassaolo on mahdollinen - pelkästään siinä on uskolle relevantti perusta. 3 881 lukijaa, joista 544 eli 14% on antanut arvosanan (7-).

Uskomisen älyllisiä perusteluja

Luojan luoma. © MH

Luojan olemassaolo on vuorenvarmasti mahdollinen, ja pelkästään siinä on teistin uskolle täysin relevantti perusta. Sumeaa logiikkaa soveltaen uskoa puoltavien seikkojen ei tarvitse pohjautua niinkään laskennallisiin todennäköisyyksiin vaan pikemminkin ilmeisyyteen ja jopa intuitioon. Sen pohjalta Jumalan olemassaoloa voidaan pitää totena ainakin jossakin määrin. Varmaa tietoahan ei uskolta tietenkään voida edellyttää, mutta on huomattava, että pienikin teoreettinen mahdollisuus tarjoaa uskolle täysin riittävän tilan. Teismille on olemassa järjellisiä perusteita, joiden valossa ateismi voi tuntua hyvinkin järjettömältä.

Tieteellinen tieto ei faktisesti ole ristiriidassa uskonnollisen uskon kanssa. Tiede ei ole uskoa vastaan eikä usko tiedettä vastaan, sillä tiede tutkii luomakuntaa. Monille tieteellinen maailmankatsomus merkitsee kuitenkin vain havaittavan todellisuuden järjestelmää. On selvää, ettei metafysiikalla ole tällöin sijaa ajattelussa.

Jotkut ihmiset eivät siis voi uskoa Luojaan, koska häntä ei voida todentaa eikä “saada esiin”. Mutta teistille luomakunta on sellaisenaan täysin riittävä välillinen todiste Luojan olemassaolosta, sillä hänen tekonsa voidaan ajatella olevan jatkuvasti esillä ja kaikkien todennettavissa. Ja yksinkertainen evankeliumi eli hyvä sanoma sovituksesta, lähimmäisenrakkaudesta ja ikuisesta elämästä tarjoaa sellaisenaan varsin korkeatasoisen eettisen sisällön ja täysin riittävän perusteen kristilliselle uskolle. Meeminä eli “kulttuurigeenimolekyylirakenteena” leviävä evankeliumi on nimittäin sisältönsä puolesta kaikin puolin vastaanottamisen (uskomisen) arvoinen. Kiehtovaa on sekin, että ainakin me itse olemme tiedostava osa universumia. Ehkäpä siten jo meissä itsessämme on jotakin alkuperäisen “jumalallista”, joka puhuu luomisen puolesta. “Ihmisen silmät ovat Jumalan web-kamera.”

-Ameda, 30.5.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 44:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#6390

jos jumalaa ei olis,ni ei kai siitä sitten olisi mitään? tuntemuksia/kirjoituksia/puheita/uskontoja/kokemuksia, kuten omat.. jne...

-jm, 6.9.2007

#6393

Minäkin olen nähnyt hallusinaatioita valtavista vaaleanpunaisista elefanteista. Pakkohan niiden on olla olemassa tuossa takapihalla.

-K., 6.9.2007

#6396

se on varmaan sinun ihan oma juttus luulen:) -k Minä en ole nähnyt hallusinaatioita.... ne ei vissiin ole totta jos ne on niitä.. hallusinaatioita.

-jm, 6.9.2007

#6401

jm, noi tuntemukset ja kokemuset jumalasta on varmaan sinun ihan oma juttus luulen :)

-K., 6.9.2007

#6403

jm, eikä Jeesuksen sun muiden puheet ollut sitten heidän omia juttujaan/hallusinaatioitaan?

-Jora, 6.9.2007

#6405

nooh.. taitaa niitä kokemuksia uskoontulosta olla muutamalla muullakin:)

-jm, 6.9.2007

#6815

^JM, luotamme siis joukkohallusinaation ja harhan voimaan.

-Everfr0st, 13.10.2007

#6817

Jos tulee Suomessa uskoon, niin todennäköisesi uskoo luterilaisten Jahveen. Jos sama tapahtuu Intiassa, niin kaverista tulee vääräuskoinen hindu. Jotenkin Jahven ilmoitus ei yllä Intiaan asti.

Vai valitsevatko uskoon tulevat alueensa uskonnon vaihtoehtoja miettimättä?

-Teemu, 14.10.2007

#6824

Hyvä pointti Teemu! Mielestäni toinen kiinnostava kysymys on helvetin olemus. Nimittäin joudut helvettiin, jollet usko Jumalaan.

Onko helvetti eksoterminen (=lämpöä vapauttava) vai endoterminen (=lämpöä sitova paikka)? Onko helvetin tilavuus vakio, vai muuttuuko se sinne kadotettujen sielujen tilavuuden funktiona? Sielullahan täytyy olla tilavuus jonakin palavana materiaalina ja helvetissä täytyy olla happea. Muuten sielu ei voisi palaa helvetissä. Paljonko energiaa vapautuu sielun palaessa helvetissä?

Jos helvetin tilavuus on vakio, nouseeko lämpötila ja paine uusien palavien sielujen ahtautuessa sinne, kunnes lopulta helvetti räjähtää valloilleen? Vai kasvaako helvetin tilavuus dynaamisesti per yksi kadotettu sielu vaiko esimerkiksi sadantuhannen sielun sloteissa? Voisiko helvetti laajeta automaattisesti nojautuen ennusteeseen kadotettujen sielujen lukumäärästä tulevina vuosina? Silloin on tosin vaarana, että helvetti laajenee liian nopeasti. Tällöin lämpötila ja paine saattavat laskea, minkä seurauksena helvetti voi jäätyä.

-Orange, 14.10.2007

#7573

Tietysti jumalat ovat olemassa. Nimittäin ihmisen instituutioissa, mielikuvissa ja ajatuksissa. Abstraktiona. Mahdollista tietysti on, että näitä ajatuksia inspiroivat todelliset jumalolennot. Pidän sitä kuitenkin epätodennäköisenä.

-Koiruohp, 19.1.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.