Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Natoon

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 6/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Parin lauseen mittainen tiivistelmä 3 396 lukijaa, joista 565 eli 17% on antanut arvosanan (7).

Natoon

Saatan olla ehkä väärässä, mutta liittoutumattomuus näin pienenä valtiona on NATOLLE mitätön menetys. Epätodellinen uhka on Venäjä ja sitä ympäröivät vanhan Neuvostoliiton pienet valtiot.

Lainaus YK:n peruskirjasta; “hyökkäys jotain jäsenmaata vastaan, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa, tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenmaita vastaan. Jos tällainen hyökkäys tapahtuu, jokaisen jäsenmaan on YK:n peruskirjan 51. artiklan sallimin oikeuksin puolustautua yksikseen tai liitossa, puolustettava hyökkäyksen kohteeksi joutunutta omakohtaisesti ja muiden jäsenmaiden kanssa, tarvittavin keinoin, mukaan lukien asevoimia käyttäen, palauttaakseen ja pitääkseen yllä turvallisuutta Pohjois-Atlantin alueella.”

Viimeksi em. kohtaan on viitattu syyskuun 11. 2001. Kylmässä sodassa ei koskaan.

Toinen epätodellinen uhka on terroriteko erityisesti silloin jos Suomi on liittoutumaton. Liittoutuneena Natoon terroriteko on todennäköisempi. Aivopesty itsemurhakandidaatti ei pelkää sen kummemmin NATOA kuin kuolemaansakaan. Yleensä traumaattisin vahinko on jo tapahtunut kun liittolaiset alkavat jakamaan sanktioitaan.

Yksi huono syy liittyä Natoon on valtiota vaivaava rahapula kun tälläkin hetkellä varuskuntia lakkautetaan.

Eli todellisin uhka on naapurimme Venäjä. Mainilan laukauksista on jo aikaa miesmuisti, mutta jos viitsii lukea Everstiluutnantti G.F. Krivoshejevin teoksen “Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century” niin ymmärtää miksi suomalaiset olivat ylivertainen kansa.

Todellakin talvisodan henkeä ei poista mikään, mutta sitä ei osata kaivaa enää esille oikealla tavalla. Toivoisin, että edellämainittu hyve on geeniperimässä. Olemme kuitenkin hyvää vauhtia valikoitumassa väestöjoukoksi ja geeniperimäksi, jossa jokainen yksilö on tärkeämpi kuin joukon yhteinen päämäärä. Yksilö ei enää pelastu siksi koska on vaan “vitun vahva ja viisas” vaan siksi, että yhteiskunta kannustaa ja tukee päämäärättömiä “haihatuksia”. Pojista tulee tyttöjä ja tytöistä poikia ja sehän on ihan jeesh?!

No tämä Natokeskustelu taas karkasi käsistä osaltani. Mutta toivoisin että välillä palaisimme juurillemme ja niihin todellisiin urotekoihin. Toivoisin että jokaisella olisi se talvisodassa taistelut pappansa tai papanpappansa piruna olkapäällä karsimassa homoimmat valinnat. Se miten tämä em. lause liittyy Natoon en nyt muista , mutta sen muistan miten vieläkin tuloo sävärit ajatuksesta kun mahtavan Puna-armejan sotilaat niitattiin maastoon. Ilma oli kylmä, kädet paleltuivat, sormi ei taipunut liipasimelle. Suomalainen kusi housuihinsa, sormillensa ja liipasinsormi taas taipui. Menestys syntyy pienistä oivaltavista valinnoista ja se vahvuus saattaa olla kansallemme suurempi turva kuin heikkona roikkua Naton puntissa vikisemässä.

-Pinni, 2.6.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 24:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#5726

Mielenkiintoista kyllä, toisessa maailmansodassa ne maat, jotka antautuivat nopeiten Saksalle, selvisivät suhteellisen vähäisin vahingoin. Sen sijaan ne maat, jotka antautuivat Neuvostoliitolle, kärsivät kohtuuttomasti. Tietysti merkittävä asia on sekin, että Natsi-Saksan miehittäminen jäi muutamaan vuoteen, Neuvostoliiton miehitys/valta-asema useita kymmeniä.

Kaiuttimista kannattaisi siis kuuluttaa “We surrender” :-)

-Aapo, 7.6.2007

#5728

Jos esim. Puolan nopeaa antautumista pitää “vähäisinä vahinkoina” niin pitää hieman putsata silmälasejaan. Juutalaisväestön kohtalo koko Saksan miehittämän euroopan alla oli kurja. Samoin en sanoisi SS joukkojen siviileihin kohdistamia toimia, henkisiä ja aineellisia, vallatuilla alueilla “vähäisinä vahingontekoina” esim N-liiton alueella.

Pitää muistaa että kun konventionaalista sotaa käydään niin ei se katso maaperää että “hups, tässä on Puola, emme rikokkaan paikkoja”.

Ketkä antautuivat N-liitolle Saksa,Suomi,Unkari,Bulgaria ja Romania joista “alkuperäisiä” akselivaltioita on vain Saksa. Muut liittyivät sopimukseen sodan jo käynnistyttyä. Tosin Suomihan ei siihen sopimukseen tainnut koskaan liittyä. Totta Saksa kärsi kohtuuttomasti ja muut joutuivat varsovanliiton esiripun taakse (Suomi kai ei, kuka mitäkin mieltä on?).

Toki pitää muistaa myös N-liiton sodan jälkeen kohdistamat “puhdistustoimet” heidän vaikutuspiirinsä alueella. Tosin Saksalaisillakin oli kuulema suunnitelmansa väestön pakkosiirroita Uralin taakse jos olisivat voittaneet sodan.

-Masa, 7.6.2007

#5735

Sveitsissä on suora demokratia, eli kaikki tärkeät asiat päätetään kansanäänestyksillä. Tämä on tuottanut muita maita parempia päätöksiä sodan suhteen. Sveitsi ei ole osallistunut sotiin vuosisatoihin, vaikka välillä kaikki naapurir ovat sotineet.

Jos joku osaa pysyä poissa sodasta, niin se on Sveitsi. Sveitsiläiset eivät juuri koskaan anna muille päätösvaltaansa, eivätkä todennäköisesti liity sotilasliittoihin tulevaisuudessakaan.

Tämä strategia voisi olla hyvä myös Suomelle.

-Teemu, 7.6.2007

#5738

Itärintamalla toki Natsi-Saksa oli julma. Mutta Hollanti, Belgia, Ranska, Norja, Itävalta ja muut Länsi-Euroopan natseille antautuneet maat selvisivät suhteellisen vähäisin vahingoin. Olisi pitänyt täsmentää tarkemmin.

-Aapo, 7.6.2007

#5811

Teemu: Olen kanssasi samaan mieltä NATO:sta, joskaan Sveitsin kansanäänestysmallista en ole niinkään vakuuttunut. En erityisesti ole mikään Sveitsin asiantuntija, vaikka siellä on tullut oltua ja pidän maasta. Tässä kuitenkin voisi olla paikka kokonaan uudelle kirjoitukselle ja kommentoinnille, jos aihe kiinnostaa.

-Orange, 21.6.2007

#5813

Orange: olen kirjoitellut juttua suorasta demokratiasta jo jonkin aikaa. Demokratia vaikuttaa yhteiskunnassa lähes kaikkeen ja jutusta on paisunut iso ja sekava.

Ehdin jo lukea asiasta kirjan ja joukon tutkimuksia ja mielipiteitä. Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että suora demokratia tuottaa parempia päätöksiä lähes kaikissa asioissa kuin edustuksellinen demokratia. Koska ihmiset itse päättävät asioista, he myös kunnioittavat päättämiään lakeja.

Puolueiden lehmänkaupat eivät mene läpi niitä kun ei voi kähmiä kabineteissa, vaan kaikki tärkeät asiat pitää tuoda kansanäänestykseen.

-Teemu, 22.6.2007

#5968

Ei missään nimessä natoon. Siinä Suomi liittoutuisi USAn kanssa. Ja se USA on sellainen säheltäjä että kun se siellä Lähi-Idässä etenee tarpeeksi pitkälle syttyy 3. maailmansota. Ja jos Suomi kuuluu silloin natoon, Suomi joutuu mukaan.

-EI natolle, 20.7.2007

#5971

EI Natolle, osaatko sanoa milloin viimeksi oli NATO-operaatio maailmalla? Irak ei ollut sellainen, eikä Afganistan. Varsinkin Irakissa oli mukana monia ei-NATO-maita, sekä paljon NATO-maita oli siitä poissa. Sillä ei ollut mitään tekemistä NATOn kanssa.

Yhdysvallat ei ole NATO. Suurin osa Yhdysvaltain viime vuosien hankkeista on aivan heidän omiaan, ei NATOn. Itse asiassa YK-joukoissa on ollut paljon konflikteja, pitäisikö Suomen erota YK:sta ettei jouduta sotimaan jenkkien sotia?

90% NATO-vastaisista argumenteista on valitettavasti vailla todellisuuspohjaa.

-Aapo, 21.7.2007

#6020

SUOMEA EI TODELLAKAAN NATOON !!!!

-KANKITEBI, 27.7.2007

#6053

Aapo puhuu asiaa. USA ja NATO kannattaa erottaa toisistaan, se ei ole sama asia, ja muutenkin Suomella on jo nyt väestömäärään suhteutettuna eniten rauhanturvaajia maailmaalla.

Mielestäni NATO-jäsenyys ei olisi haitaksi Suomelle. Kuten kirjoituksessa mainittiin Venäjä on tällä hetkellä ehkä se suurin uhka. Sen maan johto on näköjään kovin arvaamatonta ja kovin hyvään suuntaan kehitys ei ole siellä menossa.. Ajatellaanpa hyökkäys Suomeen, joutuisimme (jälleen) pärjäämään omillamme, tuskin kovin moni valtio haluaisi antaa liittoutumattomalle Suomelle suoraa, laajamittaista tukea, sympatiaa varmasti löytyy.. Voisi vähän provosoivastikin todeta että mieluummin usan liittolainen kun venäjän alainen.

Ja Suomella on myös tärkeä luonnonvara, joka voi tulevaisuudessa olla maailamalla entistä pahemmin kiven alla, nimittäin puhdas vesi.

-parksi, 30.7.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.