Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.
Tiivistelmä: “Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.” Eläinten vallankumous 5 544 lukijaa, joista 577 eli 10% on antanut arvosanan (8-).
Etuoikeudet ovat yhteinen haitta
Poliitikot mielellään lupaavat edistää suomalaisten yhteistä etua ja julistavat, että kaikki suomalaiset ovat saman arvoisia lain edessä. Kuitenkin valtaan päästyään puolueet usein pyrkivät antamaan etuoikeuksia jäsenilleen. Suomen kaltaisessa maassa, jossa valtio päättää lähes kaikesta, tämä on erityisen houkuttelevaa.
Kun puolue haluaa kannattajiensa etuoikeuksia kirjattavaksi lakiin, niin sen pitää saada etuoikeus näyttämään yhteiseltä edulta. Lakiehdotukset, jotka tunnistaa heti oman edun tavoitteluksi, menevät harvoin läpi ja voivat johtaa äänten menetykseen vaaleissa. Etuoikeudet pitää ujuttaa lakeihin pitkän ajan kuluessa ja samalla tehdä niistä pysyviä.
Reippaasta neljästäkymmenestä Suomessa sotien jälkeen vaikuttaneesta puolueesta kolme on ollut lähes koko ajan hallituksessa. Nämä kolme puoluetta edustavat muutamaa kymmentä prosenttia suomalaisista.
- RKP on ollut mukana 86%:ssa hallituksista
- Keskusta on ollut mukana 81%:ssa hallituksista
- SDP on ollut mukana 75%:ssa hallituksista
Kokoomus ei ole päässyt peliin mukaan, sillä se on ollut vain joka neljännessä hallituksessa. Yli 40 vuotta valtaa jättää jälkensä. Näiden kolmen puolueen jäljiltä meillä on mahtava kokoelma “yhteisiä etuja”, joiden perusteella he ovat jakaneet etuoikeuksia jäsenilleen: ruotsinkielisille, maanviljelijöille ja teollisuustyöntekijöille.
- Ruotsinkieliset ovat keskittyneet parempiin palveluihin. Heille on kiintiöt koulutuksessa, YLE:n ohjelmissa, jne. He ovat nousseet EU:n ainoaksi vähemmistöksi, jolla on laajemmat oikeudet kuin pääväestöllä. Jopa suomalaisten pakottaminen pänttäämään ruotsia on “yhteinen etumme”
- Maanviljelijät ovat keränneet rahaa. Tämä näkyy maataloustukina ja rahansiirtoina kaupungeista maalle. Keskimääräinen maanviljelijä saa tukina enemmän kuin keskimääräinen palkansaaja saa palkkana.
- Teollisuustyöntekijät haluavat määrätä. Eduskuntamme on antanut heille oikeutensa säätää lakeja työehtoihin liittyvissä asioissa yleissitovuuden kautta. On ainutlaatuista, että demokratia antaa lainsäädännön etujärjestöjen tehtäväksi
Etuoikeuksien laajuuden tajuaa vasta kun vastaavaa etuoikeutta yrittää soveltaa johonkin toiseen ihmisryhmään. Suomen saamelaisille tai venäjänkielisille oma rinnakkainen koulutusjärjestelmänsä? Jokaiselle opettajalle 30k€ tukea vuodessa? Poliisit ja rikolliset sopivat rikoslaista keskenään?
Aina kun joku saa etuoikeuden, niin joku toinen saa velvollisuuden kustantaa ja järjestää sen. Näiden etuoikeuksien hinta on meille korkea, arviolta 20% – 30% valtion budjetista. Ne ovatkin budjetin suurin kuluerä. Suurempi kuin koulutus, terveydenhoito, sosiaaliturva, yleinen järjestys tai maanpuolustus.
En usko, että haluamme myöntää pysyviä etuoikeuksia erityisryhmille. Jotta saamme turhat etuoikeudet purettua ja estettyä niiden myöntämisen tulevaisuudessa, niistä tulee järjestää kansanäänestys. Ehdotan ensimmäisen sitovan kansanäänestyksemme aiheiksi kielilakia, maataloustukia ja yleissitovuutta.
-Teemu, 23.7.2007
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.