Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Etuoikeudet ovat yhteinen haitta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 19/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: “Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.” Eläinten vallankumous 5 799 lukijaa, joista 619 eli 11% on antanut arvosanan ().

Etuoikeudet ovat yhteinen haitta

Mauri Pekkarinen: yhteinen etu on siirtää autoverot kaupunkilaisten maksettaviksi

Poliitikot mielellään lupaavat edistää suomalaisten yhteistä etua ja julistavat, että kaikki suomalaiset ovat saman arvoisia lain edessä. Kuitenkin valtaan päästyään puolueet usein pyrkivät antamaan etuoikeuksia jäsenilleen. Suomen kaltaisessa maassa, jossa valtio päättää lähes kaikesta, tämä on erityisen houkuttelevaa.

Kun puolue haluaa kannattajiensa etuoikeuksia kirjattavaksi lakiin, niin sen pitää saada etuoikeus näyttämään yhteiseltä edulta. Lakiehdotukset, jotka tunnistaa heti oman edun tavoitteluksi, menevät harvoin läpi ja voivat johtaa äänten menetykseen vaaleissa. Etuoikeudet pitää ujuttaa lakeihin pitkän ajan kuluessa ja samalla tehdä niistä pysyviä.

Reippaasta neljästäkymmenestä Suomessa sotien jälkeen vaikuttaneesta puolueesta kolme on ollut lähes koko ajan hallituksessa. Nämä kolme puoluetta edustavat muutamaa kymmentä prosenttia suomalaisista.

  • RKP on ollut mukana 86%:ssa hallituksista
  • Keskusta on ollut mukana 81%:ssa hallituksista
  • SDP on ollut mukana 75%:ssa hallituksista

Kokoomus ei ole päässyt peliin mukaan, sillä se on ollut vain joka neljännessä hallituksessa. Yli 40 vuotta valtaa jättää jälkensä. Näiden kolmen puolueen jäljiltä meillä on mahtava kokoelma “yhteisiä etuja”, joiden perusteella he ovat jakaneet etuoikeuksia jäsenilleen: ruotsinkielisille, maanviljelijöille ja teollisuustyöntekijöille.

  • Ruotsinkieliset ovat keskittyneet parempiin palveluihin. Heille on kiintiöt koulutuksessa, YLE:n ohjelmissa, jne. He ovat nousseet EU:n ainoaksi vähemmistöksi, jolla on laajemmat oikeudet kuin pääväestöllä. Jopa suomalaisten pakottaminen pänttäämään ruotsia on “yhteinen etumme”
  • Maanviljelijät ovat keränneet rahaa. Tämä näkyy maataloustukina ja rahansiirtoina kaupungeista maalle. Keskimääräinen maanviljelijä saa tukina enemmän kuin keskimääräinen palkansaaja saa palkkana.
  • Teollisuustyöntekijät haluavat määrätä. Eduskuntamme on antanut heille oikeutensa säätää lakeja työehtoihin liittyvissä asioissa yleissitovuuden kautta. On ainutlaatuista, että demokratia antaa lainsäädännön etujärjestöjen tehtäväksi

Etuoikeuksien laajuuden tajuaa vasta kun vastaavaa etuoikeutta yrittää soveltaa johonkin toiseen ihmisryhmään. Suomen saamelaisille tai venäjänkielisille oma rinnakkainen koulutusjärjestelmänsä? Jokaiselle opettajalle 30k€ tukea vuodessa? Poliisit ja rikolliset sopivat rikoslaista keskenään?

Aina kun joku saa etuoikeuden, niin joku toinen saa velvollisuuden kustantaa ja järjestää sen. Näiden etuoikeuksien hinta on meille korkea, arviolta 20% – 30% valtion budjetista. Ne ovatkin budjetin suurin kuluerä. Suurempi kuin koulutus, terveydenhoito, sosiaaliturva, yleinen järjestys tai maanpuolustus.

En usko, että haluamme myöntää pysyviä etuoikeuksia erityisryhmille. Jotta saamme turhat etuoikeudet purettua ja estettyä niiden myöntämisen tulevaisuudessa, niistä tulee järjestää kansanäänestys. Ehdotan ensimmäisen sitovan kansanäänestyksemme aiheiksi kielilakia, maataloustukia ja yleissitovuutta.

-Teemu, 23.7.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 79:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13529

Keskusta esittää Kelan johtajaksi Liisa Hyssälää. Paikkaa ei ilmeisesti edes aseteta julkisesti haettavaksi, vaikka kaikilla suomalaisilla tulisi olla yhtäläinen mahdollisuus saada homma.

Presidentin tulee vahvistaa valinta. Todennäköisesti Halonen ei näe systeemissä mitään väärää :-)

-Teemu, 12.5.2010

#13759

Myös Kokoomus on päässyt etuoikeuksia jakelun makuun. Yritysten Kela-maksu poistettiin ja rahat kerätään kaikilta asuntojenlämmittämisveroina. Keskustan mielestä idea on hieno, koska maaseudun “yrittäjät” saavat edut, jotka kaikki maksavat yhdessä.

Yhteensä kansalle tuli maksettavaksi yritysten maksuja noin miljardi.

Mitään vanhoista etuoikeuksista ei pureta, vaikka valtion tuloista melkein kolmannes katetaan lainalla, jota otetaan lisää ainakin kahdeksan vuotta.

-Teemu, 29.7.2010

#13944

Perustuslakivaliokunta ei hyväksy yksityistä pysäköinninvalvontaa, koska

“perustuslaissa kielletään merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältävien tehtävien antaminen muulle kuin viranomaiselle.”

Kuitenkin eduskunta on antanut koko työlainsäädännön AY-liikkeen ja työnantajien päätettäväksi :-)

-Teemu, 19.2.2011

#13946

Missä on se mahti joka puuttuu eduskunnalta? :-)

-Orange, 20.2.2011

#14064

S-ryhmän lisäksi myös Tradeka (Siwa, Valintatalo, Euromarket) tarjoaa ruokaa 7%:n ja muita tavaroita 15% alennuksella johtaville poliitikoille. Tradekan mukaan homma on jatkunut vuosikymmeniä, eli kyseessä on mahdollisesti satojen tuhansien eurojen lahjat. Tradeka ei aio tehdä asialle mitään.

Saajien joukossa on myös ex-oikeusministeri ja perustuslakivaliokunnan johtaja Johannes Koskinen. Ilmeisesti hänkään ei näe asiassa ongelmaa.

Lähetin asiasta sähköpostin Tradekan toimitusjohtajalle, jossa kerroin tekeväni kantelun mahdollisesta lahjonnasta, jolleivat he lopeta toimintaa ja harkitse lahjojen perimistä takaisin.

-Teemu, 2.9.2011

#14065

E-liike uudistuu eduksesi! Vedän yhtäläisyysmerkit sen kanssa ettei Finnairin pisteitä oikeasti panna verolle

Itse kerään lentoyhtiön pisteet Lufthansalle (lupasi sopimuksessa ettei luovuta tietojani kolmansille osapuolille, kuten verottajalle :-)

-Orange, 2.9.2011

#14067

Mitenkähän käy osuuspankin pisteiden? He maksavat omistaja asiakkailleen pientä korkoa, mutta myöntävät reilusti pisteitä, joilla voi sitten ostaa pankin palveluita. Pankin hinnoittelu ja osingon maksaminen omistajille pyörii pisteiden ympärillä.

-Teemu, 2.9.2011

#14093

Miten musta Teemu hyvä tuntuu että “joku” hieman manipuloi näitä “arvosanoja”... ;D

-Nimi Erkki, 10.11.2011

#14094

Tuosta Teemun ja Teemu Jokelan keskenään sekoittamisesta tulee mieleen kirjakauppa Shanghaissa: Siellä oli oikeasti osasto nimeltään “Classical Marxism Leninism and Business Administration” – Klassinen Marxismi- Leninismi ja taloushallinto. Karl Marxin ja Warren Buffetin kuvat komeilivat hyvässä sopusoinnussa :-)

-Orange, 10.11.2011

#14787

“Kun meille annetaan jokin etuoikeus, mielemme selittää muutamassa minuutissa, että ei sitä meille itse asiassa lahjoitettu, vaan ansaitsimme sen omalla erinomaisuudellamme.” Paul Piff sosiaalipsykologia professori/Berkeley

-Teemu, 7.1.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: