Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Gootit

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Arvostellaanko ihmisiä sinunkin mielestä liian herkästi ulkonäön perusteella? 3 876 lukijaa, joista 622 eli 16% on antanut arvosanan (7).

Gootit

Mielestäni ihmisiä arvostellaan aivan liian herkästi ulkonäön perusteella. Syy on yleensä siinä, että arvostelun kohde sattuu ehkä pukeutumaan eri tavalla kuin arvostelija, tai vaikka käyttämään “vääränlaisia” värejä. Olen itse gootti, joten tiedän, että sellainen kohtelu ei tunnu mukavalta. Omista kokemuksistani olen ainakin huomannut, että monilla ihmisillä on ärsyttäviä yleiskäsityksiä ihmisistä joita eivät tunne. Esimerkiksi gootteja arvostellaan aivan liian herkästi friikeiksi ja leimataan satanisteiksi. Tiedän montakin ihmistä jotka tuomitsevat heitä hyvin pienin perustein. Minusta se on väärin. Ihmiset ovat vapaita pukeutumaan kuinka haluavat ja kaikki ovat erilaisia, joten tekeekö musta vaatetus ihmisestä automaattisesti satanistin? Gootti on vain yksi pukeutumistyyli, vaikka jotkut väittävätkin sen olevan elämäntapa. Eihän se suinkaan ole ellei henkilö itse ota asiaa niin vakavasti. Monet ihmiset evät edes halua tutustua muiden tyylien edustajiin kunnolla, vaan leimaavat heidät kuulemiensa perusteella. Gootteja arvostellaan usein näin: he ovat ihmisiä jotka eivät pidä päällään mitään muuta kuin mustaa, kuuntelevat ainoastaan raskasta heviä, ovat hiljaisia, heillä ei ole ystävinään kuin toiset gootit, jos niitäkään, palvovat saatanaa ja ovat muutenkin ihmeen masentunutta väkeä. Tämän kuullessaan voisi kuvitella sanan “gootti” merkitsevän enemmänkin jotain heimoa kuin yhtä nykymaailman vaatetyyliä. Monilta unohtuu se seikka, että ihmiset eivät ole kaikki samanlaisia. Toinen gootti on ehkä satanisti, mutta toinen vain sattuu pitämään mustasta. On väärin lokeroida ihmisiä tuosta vain. Mutta miksi juuri gootti leimataan satanistiksi? Yhtä hyvinhän jonkin muunkin tyylin edustaja voi olla sellainen. Ehkä erilaiset goottien käyttämät ristit ja muut uskonnollisemmat varusteet ovat saaneet muut ihmiset yhdistämään meidät satanisteiksi. Eihän tietenkään kaikkien goottien pukeutumiseen liity mitään uskonnollista. Vouhotus on voinut lähteä esim. siitä, että jossain kaveripiirissä on voinut olla goottityyliä edustanut henkilö joka on vastannut yleiskäsityksiä melko hyvin ja joku muu on alkanut pullistella asioita kyseisestä henkilöstä. Ehkä joku on saanut vihat päällensä siten. Suuret juorut lähtevät leviämään hyvin nopeasti aivan pienistä jutuista. Eräs poika leimasi minut kerran saatananpalvojaksi kun huomasi hatussani olevan tähden muotoisen niitin. Olin kiinnittänyt epähuomiossani sen samoin päin kuin pentagrammissa olevan tähden. Tarkoitukseni ei todellakaan ollut näyttää sillä, että olisin satanisti, mitä en olekaan. Monet ihmiset eivät edes tiedä, että merkkiä käytetään saatanapalvonnassa jonkinlaisissa rituaaleissa. Tähden kaksi sakaraa osoittavat ylös ja yksi alas. Se merkitsee kristinuskon pyhän kolminaisuuden kieltämistä. Mutta tietääkö moni arvostelija mitä satanismi oikeastaan on? Lainaus Wikipediasta (http://fi.wikipedia.org/) osittaa, että on hieman outoa käyttää tätä nimitystä kaikista gooteista.

“Yhdysvalloissa levisi saatananpalvontapelko 1980-luvun alussa. Julkisuudessa epäiltiin, että saatananpalvojat muodostivat laajan renkaan ja jopa 50 000 lasta vuosittain joutui rituaalimurhan uhriksi. Yhtään tapausta ei kuitenkaan pystytty todistamaan, ja kohu vaimeni vähitellen. Suomessa saatananpalvonta nousi otsikoihin niin sanotun Hyvinkään paloittelusurman oikeudenkäynnissä. Kyseessä oli saatananpalvontaan liittynyt ”rituaalimurha“. Minkäänlaisen laajan järjestäytyneen saatananpalvontaverkoston olemassaolosta nykyaikana ei ole näyttöä, vaan saatananpalvojiksi tunnustautuvat henkilöt ovat useimmiten yksittäistapauksia, joiden tavallisimpana vaikuttimena on järkytyksen ja pelon synnyttäminen toisissa ihmisissä. Tällaisille henkilöille tyypillisiä itseilmaisun muotoja ovat merkkien piirtelyt, kuvioiden viiltelyt ihmisiin ja eläimiin sekä hyökkäykset vallitsevaa uskonnollista laitosta kohtaan esimerkiksi hautakiviä kaatamalla. Suurin osa tällaisista saatananpalvojista on ahdistuneita nuoria.”

On siis naurettavaa leimata ihminen satanistiksi ilman todisteita. Nyt ajattelette varmaan, että otan haukkumisen turhan vakavasti. Mielestäni en ota. On täysin sairasta sanoa kiusoitellen toiselle hänen olevan satanisti, koska on gootti. On todella outoa, että ihmiset tekevät tällaisia johtopäätöksiä pelkän asun perusteella. En tietenkään väitä, että koko maailma on meitä vastaan. On olemassa paljonkin ihmisiä jotka hyväksyvät gootit samanarvoisina kuin muutkin. Kiusauskaan ei aina ole näin vakavaa. Toivon silti, että kirjoitukseni sai jonkun miettimään asiaa uudessa valossa. On kovin harmillista, että samantapaisia kirjoituksia voisi kirjoittaa lähes kaikista pukeutumistyyleistä.

-Darehitorimo, 23.7.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 29:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#8757

Njääh, kaikkihan täällä tuijottelee vaa omaa napaansa, kun kuvittelevat olevansa maailman napoja, Omapahan on heikkoutensa, jos on tarvfe kuisata massasta poikkeavia!

-Ziva, 13.6.2008

#8829

Pahoittelen arvon kirjoittaja, mutta hajosin. Tarkoitukseni ei ole loukata tai mitään, mutta minun mielipiteeni mukaan pidän huvittavana erillaiseen pukeutumistyyleihin lokeroitumista, te itsekkin kirjoititte: “On väärin lokeroida ihmisiä tuosta vain.”, mutta samalla aiemmin kirjoititte olevanne gootti, tämä aiheutti hieman hämmennystä minun mielessäni, tarkoitatteko että ME emme saa lokeroida teitä, mutta TE saatte? Minusta myös tuntuu että kirjoittaja on sekoittanut sanat saatananpalvoja ja satanisti.

-Donkey, 23.6.2008

#8896

Joo minu oma äitiki on sanonu mua satanistiksi :D:D:D Ja turistit ottaa musta kuvia kaupungilla ja käyhän se hermoille juu mutta joskus se on iha hassuaki, ei tosin sillo kun on huonolla tuulella enkä ihmettele YHTÄÄN miks ihmiset tuijottaa, muistan hyvin ku olin pieni ja pelästyin ekaa goottia minkä näin, sillä oli semmoset salmiakkikuviot silmien ympärillä ja sillee. Ei sitä tuijottamista voi lopettaa millää, mie ainaki suhtaudun siihe positiivisesti ja jos menee överiksi (niinku eräs joka pysähty ja tuijotti ja nauro) ni sanon että katoppa jonnekki muuale mutta jos turisti ystävällisesti kysyy että saako ottaa kuvan ni sanon että mikäs siinä :)

-vähän outo rovaniemeläinen, 29.6.2008

#9349

Täysin sammaa miältä.

Itekkin kuuntelen melkoosen rankkaa metallia, ja pukeu'un aikamoisesti mustaan.

Sehän on vaan tyyli, josta tykkään.

Ja miut silti leimataan satanistiksi ja auringonpimentäjäksi koko ajan.

Ottia tuota..

Eikös pentargammi olekin “Voimakkain valkoisen magian suojaussymboli, ja kaiken pahan karkoitusmerkki”?

Näin lukkee jossaen.

-\,,/, 3.8.2008

#9836

Itse pidän ennakkoluuloja lähinnä mahdollisuuskina näyttää muille ihmisille. En edusta pelkästään yhtä pukeutumistyyliä vaan laitan aamulla “hopparin” tai “fruittarin” vaatteeet. Ette ikinä arvaa miltä mummo näyttää siwan ovella kun huppupäinen lökäpöksy avaa oven ;)

-outo??, 17.9.2008

#9840

Heh, kuullostaa hauskalta. Kaikenlainen ennakkoluulojen poispotkiminen ihmisistä on poikaa. Varsinkin jos saa virneen itsekeskeisen eläkeläisen kasvoilta pyyhkäistyä, on päivä pelastettu:)

-Joshua Samola, 17.9.2008

#10014

1) Satanismi & saatananpalvonta

2) Kappalejako

...

n) Aiheessa pysyminen.

Kiitos.

----, 8.10.2008

#10377

Ongelma: 47,5-reikäisiin maihareihin sonnustautunutta goottia häiritsee yläkerran mummon katsoessa häntä paheksuvasti.

Ratkaisu: Gootti ottaa maiharit pois ja on vähemmän gootti. Mummoakaan ei enää pelota. Kaikki ovat onnellisia.

Sama asia ois lämmittää kaljaa mikrossa ja valittaa et se on lämmintä ja pahaa.

Jos ks. gootti haluaa olla marttyyri niin mikäs siinä, mut omista valinnoista on turha valittaa. Avaahan hän samalla tietä tuleville gooteille. Justiinna voitti se yksiki Finlandia-palkinnon. Tuskin hän itseensä kohdistuvista ennakkoluuloista valittaa, vaan on ylpeä tyylinsä edustaja niinku pitäiskin?

Joku voi tietysti saada jonkinasteista tyydytystä oudoksuvista katseista?

Onhan ennakkoluulot paha asia sellasia asioita kohtaan, kuten ihonväri, vammaisuus, yleensäki asiat, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Tässä tapauksessa kaikki riippuu vain sinusta!

-Naurettava, 5.12.2008

#10956

Lähes pätevä.

-Agakonna, 7.2.2009

#12077

OPilla on mennyt saatananpalvonta ja satanismi aika pahasti sekaisin.

-camu, 25.7.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.