Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Se niistä vaalilupauksista

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: sapluuna: kaavio, malli (jonkin tekemiseksi)
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 39/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kokoomus lupaili vaalien alla hyvää kaikille. Mutta kun tulee tosipaikka, puheet eivät realisoidu - Katainen syö sanansa kuin mies. 3 955 lukijaa, joista 558 eli 14% on antanut arvosanan (7-).

Se niistä vaalilupauksista

Kun demarit lupasivat vaalien alla muutaman miljardin vanhustenhuoltoon, mitä teki Kokoomus? Haukkui menoeriä liian suureksi. Minkä jälkeen lupasi itse paljon enemmän – vaan tosin halvemmalla...

Nyt onkin sitten aika syödä vaalilupaukset. Vedotaan siihen, että ei niitä luvattu heti toteuttaa vaan sitten joskus hamassa tulevaisuudessa. Tämän olisi voinut ehkä mainita etukäteen.

Kokoomus on vedonnut myös suhdanteisiin, jotka täytyy huomioida. Mutta eipä näistä suhdanteista mitään lupauksia tehtäessä mainittu. Taidettiinkin unohtaa aivan tahallaan.

Nyt tulemme näkemään, kuinka kaatuu suurella kohulla luvattu tasa-arvo-tupo. Se tai tuo tekosyy kaivetaan taas esiin, tarpeen vaatiessa useampia, jotta lupauksista voidaan livetä. Parhaimmillaankin se, mitä nyt tarjotaan, on vain murto-osa aikaisemmin luvatusta.

Taisi maistua makealta Kataiselle ja Niinistölle vaalivoitto. Vaan luulempa, että suomalainen äänestäjä on siinä määrin kiintynyt suomalaiseen rehellisyyden periaatteeseen, että ensi vaaleissa äänet menevät taas vasemmalle.

-Teemu Jokela, 2.8.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 9 kommenttia
Kommentit
#6096

Näinhän aina käy. Veroja piti keventää, mutta nyt niitä ollaankin nostamassa. Energian hinta nousee ja samoin viinan. Tuloveroja ei pienennetäkään, kuten oli luvattu. Olisi hienoa, jos nämä huijarit saataisiin jotenkin vastuuseen paskapuheistaan.

Mutta epäilenpä, että seuraavien vaalien jälkeen lopputulos on sama: kansaa on jälleen kusetettu ja rankasti.

-Julli, 2.8.2007

#6098

Tarkalleen ottaen, mistä vaalilupauksista puhut?

-Aapo, 2.8.2007

#6101

Aapo, no kyllä tieten (menestyvät) poliitikot sen verran sitä peliään osaavat pelata, etteivät koskaan varsinaisesti mitään lupaa. Kokoomus/Katainen käsittääkseni kyllä on puhunut tästä “tasa-arvotuposta”, Kokoomuksen sivuilta:

“Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen mielestä ensi syksynä, nykyisen tulopoliittisen sopimuskauden päättyessä tulee tavoitteeksi ottaa ”tasa-arvotupo“, jolla parannetaan naisvaltaisten alojen palkkausta ja asemaa.”

“Kataisen mielestä tulevan hallituksen on ohjelmassaan sitouduttava ”tasa-arvotupon“ ajamiseen. Hallituksen tulee ennen alkavia palkkaneuvotteluja ilmoittaa, että se tukee sellaista palkkaratkaisua, jossa koulutettujen naisvaltaisten alojen palkkoja nostetaan muita enemmän.”

Toki puolueet tietävät oikeasti omat rajansa, ei Katainen yksin voi hallitusta ohjata, tuposta puhumattakaan... Tuola lisää kritiikkiä kokoomuksen “lupauksista” (tietysti puolueellinen artikkeli, mutta on hyvin vaikea löytää politiikasta kertovia puolueettomia medioita/kirjoituksia):

Itse en juurikaan politiikkaa seuraa, mutta yritän kyllä suhtautua hyvin suurella varauksella vaalien alla tapahtuviin mielikuvien maalailuihin joita puoleet harrastavat. Ikävää tietysti on kun kansa tuntee itsensä petetyksi, paitsi kansa osalta, myös puolueen osalta...

-Ei vielä ääneensä pettynyt, 3.8.2007

#6104

Eiköhän nyt ole vielä vähän varhaista syytellä vaalilupausten pettämisestä?

Hallituskausi, jonka aikana nuo lupaukset kästtääkseni on tarkoitus lunastaa, on kumminkin sen neljä vuotta.

Tuskin kukaan terveellä maalaisjärjellä varustettu edes odotti hoitajien palkkojen nousevan “yhdessä yössä”.

-SusElikko, 3.8.2007

#6108

En tiedä mitä vaalilupauksia tämä koskee, mutta tottahan se on että valtaan päästäkseen poliitikot joutuvat lupaamaan asioita joiden toteutumisen he itsekin tietävät olevan hyvin epätodennäköistä. Sitä se vallanhimo teettää, olipa sitten oikeistoa, vasemmistoa tai jotain siltä väliltä. Tämäkin on yksi syy siihen että demokratiassa jossa ihmiset saavat ihan itse käydä äänensä antamassa ei yleensä nähdä vuosikymmeniä kestäviä saman puolueen/samojen puolueiden valtakausia.

-Kone, 3.8.2007

#6124

Itseasiassa yleinsä demokratioissa samat puolueet istuvat hallituksissa koska hallitsevia puolueita on 2-3. Ihmiset vain vaihtuvat sellaisella 10v syklillä, eli ei ole elinikäisiä “suuria johtajia”. Esim britannian väistynyt pääministeri Tony Blair oli huomattava poikkeus koska hän oli vallassa 3 kautta putkeen. Tämä on jo aika harvinaista.

Teemukin voisi ihan huvin vuoksi kaivaa SDP vaalilupaukset ja toteutuneet päätökset viimeisen kolmen hallituksen ajalta niin ei varmaan Kokoomuksen toiminta tunnu niin ikävältä.

-Tuomas, 6.8.2007

#6130

Klassinen esimerkki poliittisen järjestelmämme epäkohdasta. Ehdokkaat voivat luvata vaikka kuun taivaalta joutumatta siitä koskaan edesvatuuteen. Suomessahan joudutaan aina muodostamaan hallituskoalitio. Tällöin annetut lupaukset vesittyvät viimeistään hallitusohjeman kompromisseissa. Jos yksi puolue pääsisi kokonaan hallitusvastuuseen, se joutuisi oikeasti vastaamaan huutoonsa.

Voisikohan suora demokratia selättää tämän ongelman?

-Orange, 7.8.2007

#6131

Juuri näin! Hoitajapula uhkaa jo vakavasti niin vanhustenkoteja kuin sairaaloitakin, ja mikäköhän on syy? Palkka! Ei nuorisoa kiinnosta raskas työ jostaa tienaa 1400 euroa kuussa.

Myöskin huonot työolosuhteet, ainakin täällä Oulun seudulla, kiusaa vanhustenhoitajia, nimittäin työasemat voivat vaihtua hyvinkin lyhyin väliajoin ja hoitajien on ITSE tehtävä raportti palkkalaskelmistaan, jos työnantaja tekee muutoksia työaikatauluhin (ylityö, -ja viikonloppukorvaukset).

Joten jos näillä päättäjillä on yhtään järkeä päässä, niin herran nimessä leikatkaa vaikka puolustus budjetista lisää rahaa hoitajille!

-Kane, 7.8.2007

#6136

Nyt on jo revitty pelihousut ja aikaa on kulunut vasta vajaa kahdeksasosa vaalikaudesta eikä korotuksista ole vielä edes ehditty päättää; budjettia on vasta esitetty.

Esityksessä on mielestäni hyvä johtoajatus, että nyt kun rahaa on lyhennetään velkaa ja säästetään jotta tuleva työvoimapula ja siitä seuraavat ongelmat voidaan, jos nyt ei estää, ainakin lieventää.

Hoitajien palkoista. Olen ehdotomasti sitä mieltä että hoitajien (ja farmaseuttien ja osan opettajien) palkat pitää säätää koulutusta vastaavalle tasolle. Tämä on kuitenkin tehtävä järkevällä aikavälillä eikä kerralla jotta muihinkin korotuksiin jää varaa, samoin kuin velationvelan lyhennykseen. Myös on otettava huomioon että kaikki eivät ole hoitoalalla yhtä korkeakoulutettuja taikka tee korkeata ammattitaitoa vaativaa työtä, eikä heidän palkkojaan tulisi korottaa saman verran. Palkkataso on suhteuttettava työnvaativuuden, työkokemuksen ja koulutuksen kanssa, kuten kaikilla muillakin aloilla.

-Mka, 7.8.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.