Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ajatuksen voimalla

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Takinkääntö kannattaa paremmin kuin koskaan. Tietoa ja vaihtoehtoja on, ajattelu riittää 9 130 lukijaa, joista 1 079 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Ajatuksen voimalla

Takinkäännön taito

Ihmisen kehitys oli ulkoisesti valmis 200,000 vuotta sitten Afrikassa. Suunnilleen meidän näköisiämme kavereita samoili etsimässä ruokaa savanneilta. Tekemämme taide todistaa, että opimme ajattelemaan 80,000 vuotta sitten. Ilo oli jäädä lyhytaikaiseksi, sillä luonnonmullistus lähes tuhosi meidät 7,000 vuotta myöhemmin. Mahdollisesti Toban supertulivuoren purkaus tuotti kuuden vuoden talven ja aloitti jääkauden. Vain 15,000 ihmistä yli sadastatuhannesta selvisi.

Kun kärvistelimme vulkaanista talvea pienellä porukalla, niin jotain outoa tapahtui. Evoluutio kiihtyy, kun hyödylliset geenit leviävät koko väestöön muutamassa sukupolvessa. Opimme parantamaan ajatteluamme. Tähän saakka ihmisen työkalut olivat aina näyttäneet samanlaisilta, nyt ne kehittyivät erilaisiksi eri paikoissa ja paranivat ajan myötä. Olimme keksineet takinkäännön taidon.

Kun olimme aikaisemmin yrittäneet pois Afrikasta, tien Lähi-idässä ja Euroopassa tukkivat kylmään ilmastoon sopeutuneet ja vahvat neanderthalilaiset. Jääkauden loputtua 50,000 vuotta sitten lähdimme yrittämään uudestaan, tuolloin meitä oli jo yli miljoona. Neanderthalilaisten teknologia pystyi pitämään hengissä vain noin 10,000 ihmistä. Kun he sohivat keihäillä kaloja, me ongimme koukuilla. Neanderthalinihmiset kuolivat sukupuuttoon saavuttuamme. Samoin kävi Aasiassa sinne muuttaneelle esi-isällemme, homo erectukselle.

Evoluutio sai aivomme valmiiksi 80,000 – 50,000 vuotta sitten. Sen jälkeen kehityksemme on ollut ajattelun kehitystä, älykkyytemme ei ole muuttunut. Pystymme rakentamaan lentokoneita ja luolamiehet eivät pystyneet, koska hyödymme aikaisempien ihmisten ajattelusta.

Epäilemme ja etsimme parempia ratkaisuja. Todennäköisin selitys on paras. Jos usean selityksen todennäköisyys on yhtä suuri, niin yksinkertaisin on paras. Tämä osoittautui toimivaksi tavaksi ajatella. Ajattelu nopeutuu, koska voimme käyttää muiden paranevia ideoita hyväksemme. Mullistavien ideoiden määrä on kasvavut eksponentiaalisesti koko ihmisen historian ajan.

Ajattelemisen ajattelu

“Elämämme on sellainen, joksi ajatuksemme sen tekevät” Marcus Aurelius

Kun ratkaisimme selviytymisen ongelmat, niin aikaa jäi ajattelemiselle. Euroopassa ajatteleminen kehittyi Kreikassa, jossa filosofian koulut ajattelivat elämää eri näkökulmista. He vertailivat ajattelutapoja ja niiden tuottamia tuloksia keskenään ja on valitsivat tilanteeseen parhaiten sopivan. Ateenan stoalaisuudesta kehittyi Rooman valtakunnan johtava elämänkatsomus.

Stoalaisten mielestä emme voi vaikuttaa elämän meille järjestämiin iskuihin, mutta voimme päättää miten reagoimme niihin. Arvokaalla ja rauhallisella käytöksellä on vastoinkäymisten saavuttamattomissa. Heistä asemalla ja varallisuudella ei ole merkitystä ihmisten välisissä suhteissa, vaan olemme kaikki maailman kansalaisia, joiden tulee elää auttaen toisiaan.

Kiinassa taolaiset näkivät, että paras tapa ajatella on olla yrittämättä. Anna mielen valita oma reittinsä ja se tuottaa parhaita tuloksia. Ikäänkuin vuorelta valuva vesi, ajatus löytää helpoimman uoman ja liikkuu valtavalla voimalla.

Kun valtio otti ajattelun vastuulleen, se muuttui hampaattomaksi. Laitosfilosofiamme tuottaa oppinutta kritiikkiä, ei uutta ajattelua. Ajattelu pitää opetella itse.

Totuus

Kun totuus löytyy, on ajattelun jatkaminen turhaa. Ainakin totuuden löytäjien mielestä. Yhden totuuden järjestelmiä on ollut monia, mutta yksijumalaiset uskonnot ovat vertaansa vailla. Euroopassa takinkääntö tyssäsi kristinuskoon.

Rooman kristityt kopsasivat stoalaisuuden valitut ajatukset dogmaansa, tekivät näin moraalista uskon asian ja takinkäännöstä syntiä. Tätä ennen jumalat ja elämänkatsomus eivät liittyneet toisiinsa. Kun keisari Theodosius I kielsi muiden uskontojen harjoittamisen ja lakkautti filosofikoulut, niin takinkääntämisestä tuli rikollista.

Yksijumalaisissa uskonnoissa jumala määrää totuuden, dogman. Erottuaan katolisesta kirkosta luterilaiset päivittivät dogmaan omat totuutensa. Kirkko kutsuu totuudestaan poikkeamista harhaoppisuudeksi. Esim. katolisen kirkon mielestä luterilaiset ovat harhaoppisia, joilla ei ole asiaa taivaaseen, koska kirkkojen dogmat eroavat toisistaan.

Alitajunta

“En koskaan keksinyt mitään rationaalisen ajattelun avulla” Einstein

Tietoisuuteemme pulpahtelee jatkuvasti uusia ideoita alitajunnasta. Suurin osa niistä on roskaa, mutta välillä löytyy helmiä. Alitajunta työskentelee yhdistelemällä ajatuksiamme ja tietojamme. Voimme vaikuttaa ajatusten laatuun syöttämällä alitajunnalle materiaalia. Esim. Einstein näki unessa ratkaisun suhteellisuusteoriaan työskenneltyään vuosia sen parissa. Hän kuvasi tunnetta: “kuin maailmankaikkeuden kartta olisi levitetty eteeni.”

Evoluutio on hionut alitajuista ajatteluamme miljoonia vuosia ja se on lähes täydellistä. Kolmevuotias lapsi kävelee metsässä paremmin kuin yksikään rakentamamme kone. Tietoinen ajattelu kehittyi myöhemmin alitajuisen ajattelun avuksi ja se on vielä kankeaa. Emme pärjää päässälaskussa edes taskulaskimelle. Jonathan Haidt vertaa tietoisuutta ja alitajuntaa elefantin ratsastamiseen. Elefantti, alitajunta, tekee niin kuin haluaa. Ratsastaja, tietoinen mieli, voi vaikuttaa menoon vain huokuttelemalla elefanttia. Väkisin se ei tottele kuin hetken.

Sattre:n mielestä elämän arviointi järjen pohjalta on turhaa, sillä ihminen ei tee päätöksiä järjen vaan merkityksen perusteella. Alitajunta antaa meille merkityksen tunteiden kautta. Antonio Damasio ehdottaa, että alitajunta tekee päätöksemme kun ongelma on liian vaikea tietoiselle ajattelullemme. Ongelmaa ei voi ratkaista tarpeeksi hyvin tai riittävän nopeasti käytettävissä olevilla tiedoilla ja ajattelunopeudella. Aivot lisäävät päätöksiin tunnetiloja, joiden perusteella jostain uusista valinnoista tulee “hyvä”- tai “huono”-tunne. Tehdessä elämän tärkeitä päätöksiä ei koskaan ole riittäviä tietoja saatavilla, joten tunteet tekevät niistä merkittävän osan.

Epilleptikoille tehdyissä aivojen jakoleikkauksissa syntyy silloin tällöin sivuoireena toinen tietoisuus, kun aivopuoliskojen yhteys katkaistaan. Leikkauksen jälkeen aivoissa toimii kaksi eri tietoisuutta olematta tietoisia toisistaan. Ehkä alitajunta on erillinen tietoisuus.

Aivot

“Koska meillä on paremmat aivot, niin onko velvollisuutemme suojella muita olentoja, yllättäen, meiltä itseltämme?” Joy Adamson

Emme ymmärrä ajatteluamme, ennen kuin tiedämme miten aivot toimivat. Aivokuvauksen avulla voimme nähdä elävät aivot sisältä, mutta se ei riitä. Ehkä aivot ovat kvanttigravitaatiotietokone, joita emme vielä ymmärrä. Nykyiset menetelmät kertovat meille, mitkä aivojen alueet ovat toiminnassa milloinkin ja joukon sekalaista tietoa:

 • Vain osa näkemästämme tulee silmistä, loppu tulee muistista
 • Aivomme käsittelevät hyvin tietoa tarinoiden muodossa
 • Aivot oppivat helposti uusia aisteja
 • Aivojen toiminnot tapahtuvat synkronoidulla 40 Hz:n taajuudella
 • Aivot kuluttavat 20% energiastamme

Spinozan mukaan jo väitteen ymmärtäminen riittää sen totena pitämiseen, mutta epäily vaatii hylkäämisprosessin. Tästä on saatu todisteita mittaamalla aivoja. Evoluution aikana on yleensä kannattanut pitää vanhasta kiinni. Takinkääntö on uusi asia ja osa aivoistamme tekee siitä meille epämiellyttävämpää kuin nykyään olisi hyödyllistä.

Ihmisen evoluutiossa on tapahtunut neljä kehityshyppäystä, joista takinkäännön keksiminen 50,000 vuotta sitten on viimeinen. Mahdollisesti viides hyppy tulee olemaan koneen ja aivojen liittäminen toisiina. Tällöin voimme nähdä myös toistemme ajatukset.

Tietoisuus

“Älä yritä taivuttaa lusikkaa, se on mahdotonta. Sen sijaan, yritä ymmärtää totuus. Lusikkaa ei ole. Sitten oivallat, että lusikka ei taivu vaan vain sinä itse” Matrix

Tietoisuutta ei ole vielä löydetty, emme edes tiedä miten sen voisi havaita. Sillä on ainakin kolme mahdollisuutta:

 • Tietoisuus löytyy aivoista. Se on ehkä talletettu neuronien kvanttitiloihin
 • Tietoisuutta ei ole, olemme monimutkaisia automaatteja, botteja
 • Tietoisuus on maailmankaikkeuden jakamaton perusominaisuus, kuten massa, sähkövaraus tai bitti

Jos muistoa ei ajattele, se vähitellen haalistuu. Tietoisuuteen tulevat ajatukset painuvat tarkemmin muistiimme. Richard Dawkins ehdottaa, että ajatukset kilpailevat selviytymisestä tietoisuuksissamme. Parhaat ajatukset tulevat mieleen usein ja kerromme niistä muille, heikot ajatukset unohtuvat.

Tietoisuuteen voi vaikuttaa hallusinogeeneillä. LSD auttaa uuden maailmankuvan luomisessa. Se irrottaa elämäntapahtumille antamamme selitykset itse tapahtumista, jolloin aivomme etsivät uuden selityksen. Kun LSD:tä on käytettiin alkoholismin hoidossa 50-luvulla, yli puolet parantui. Omat shamaanimme etsivät vaihtoehtoisia selityksiä kokemuksilleen luonnostamme löytyvillä psykoaktiivisilla kasveilla, punakärpässienellä ja ruokohelpillä.

Systeemi

“Jos et ole ajatellut toisin, oletko ajatellut ollenkaan?” Juice

Poliitikkomme toivovat tottelijoita, mutta ajattelu tuottaa epäilijöitä. Tuloksena he tarjoavat ohjattua ajattelua. Valtio määrää mitä ja miten opetetaan ja oppivelvollisuus pakottaa paikalle. 98% suomalaista käy valtion koulua ja vain valtion yliopistot ovat sallittuja. Myös suunniteltu “huippu”-yliopisto on poliittikojen taskussa, vaikka sen esikuvat ovat heistä vapaita.

Netissä ajatus liikkuu vielä vapaasti, mutta poliitikkomme haluavat kesyttää sen YLE-netiksi, joka näyttää asiat “suomalaisesta” näkökulmasta ja suodattaa tietoa “yhteisesti sovittujen pelisääntöjen” mukaan. Netin sensurointi onkin jo käynnissä. Netissä suomalaiset kuitenkin vastustavat holhousta ja kamppailu ajattelun vapaudesta on vasta alkanut. Ajattelulla on seurauksia, joita systeemi ei siedä.

Yhteenveto

Ylläolevan perusteella väitän, että:

 • takinkäännön taito on ihmisen menestyksen tärkein selittäjä
 • elämänkatsomuksen takinkääntö on tehtävä itse
 • yhden totuuden järjestelmä on takinkäännölle tuhoisa
 • emme ymmärrä takinkäännön toimintaa aivoissamme
 • valtio on takinkäännön este

Tämä mielipide on voimassa, kunnes löydän paremman.

-Teemu, 18.2.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 227:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#8726

Selvennös:

Kysymystä voiko ajattelulla vaikuttaa todellisuuteen on tutkittu jo jonkin aikaa. Eli voiko meditaatiolla, rukoilulla, keskittymisellä, tms. oikeasti vaikuttaa fyysisiin asioihin.

Löysin mielestäni vakavasti otettavan yrityksen selvittää asia. Koska ajattelun vaikutus fyysiseen todellisuuteen on pieni, niin pitää olla koe, jossa pienikin ero näkyy. Tässä helpointa lienee vaikuttaa hieman satunnaislukujen tuottamiseen tietokoneen avulla. Ainakin tämän projektin tapauksessa.

He totesivat labrassa, että keskittymällä ihminen voi vaikuttaa suhteessa 1:50 000 binäärisiiin satunnaislukuihin. Siis ajattelemalla, että tulee enemmän ykkösiä kuin nollia, niitä myös tulee enemmän. Ero on niin pieni, että epäiliöitä riittää.

Tämä on vuodesta -98 laajentunut maailmanlaajuiseksi mittaukseksi, jossa tutkitaan tunnettujen tapahtumien aiheuttaman tietoisuuden keskittymän aiheuttamaaa muutosta. Tulokset ovat vieläkin omasta mielestäni epäselviä.

-Teemu, 10.6.2008

#8818

Teemu: “Joka kolmas kirkkoon liittyjä uskoo Jumalaan: ” Taitaa sisälukutaito puuttua. Missään tuossa artikkelissa ei noin sanota.

-jr, 21.6.2008

#8819

“Artikkeli New Scientist lehdessä ehdottaa, että uskonto on mielikuvituksen tuotetta:

Tiivistelmä Uudessa Suomessa: ”

“Blochin mukaan eläimistä ainoana ihminen harjoittaa uskontoa, koska eläimistä ainoana ihmisellä on riittävästi mielikuvitusta.”

Öh, niin, uskonto varmasti vaatii mielikuvitusta, mutta ei tuo todista että uskonto on _koska_ on mielikuvitusta. Toisekseen, ja etenkin, se ei todista että uskon kohde ei olemassa, sehän kertoo vain uskojasta ja hänen mileikuvituksestaan, ei uskon kohteesta.

“Maurice Bloch toteaa myös, että muun muassa ajatukset työyhteisöstä, kansallisvaltiosta ja laeista ovat myös pelkkää mielikuvitusta.”

Mitähän tämä sitten tarkoittaa??

-jr, 21.6.2008

#9679

James Randi Education Foundation tarjoaa miljoonan dollarin palkinnon “ihmeen” esittämisestä

“we offer a one-million-dollar prize to anyone who can show, under proper observing conditions, evidence of any paranormal, supernatural, or occult power or event.”

-Teemu, 4.9.2008

#10588

Tekstissä mainittu Toban supertulivuoren purkaus aiheutti ihmisen populaation tippumisen n. 15,000:een. Toban purkaus tapahtui 75,000 vuotta sitten ja on toistaiseksi viimeinen supertulivuoren purkaus.

Yellowstonen supertulivuori Yhdysvalloissa on aktiivisempi purkautuja. Se on pussahtanut 0.6 miljoonan vuoden välein. Nyt edellisestä purkauksesta on 0.63 miljoonaa vuotta. Yellowstone ei ole siis purkautunut ihmisen aikana.

Viime kuussa Yellowstone on aktivoitunut ja tuottanut 500 pientä purkausta

Purkausten kehitystä voi seurata täältä:

-Teemu, 6.1.2009

#12219

Ajattelumme on meemi-kone, joka on mahdollisesti kehittymässä ilman ihmistä pärjääväksi teemi-koneeksi. Video:

Artikkeli:

Geenit ohjasivat kehitystämme evoluution sääntöjen mukaan kunnes opimme kopioimaan käyttäytymistä muilta ihmisiltä. Sen jälkeen kopioidut ajatukset, meemit, rupesivat elämään omaa elämäänsä. Kuten geenit, ne kopioituvat ihmiseltä toiselle, muuntuvat ja valikoituvat. Meemit vaativat isompia aivoija ja rupesivat ohjaamaan ihmisen kehitystä.

Meemit kuten geenit, ovat informaatiota, ne eivät välitä muusta kuin kopioitumisesta. Ne puskevat meitä rakentamaan yhä isompia meemi-koneita kuten internetin. Nyt kun koneet kopioivat, muuttavat ja valitsevat informaatioita on ehkä syntynyt kolmas “toistin”, teemi. Teemit eivät enää tarvitse ihmistä kopioitumiseen, muuttumiseen ja valikoitumiseen vaan voivat tehdä sen itse. Toistimien evoluution kolmas§ ilmentymä ei enää tarvitse ihmistä.

-Teemu, 9.8.2009

#12381

Palkinto huonontaa suoritusta tehtävässä, jossa täytyy ajatella, mutta yksinkertaisissa toistuvissa toimissa se parantaa suoritusta.

Dan Pinkin mukaan tämä todettiin jo -44 ja tieto on sen jälkeen vahvistettu useissa kokeissa. Bonukset huonontavat pomojen suoritusta, kympit haittaavat koululaisen oppimista, porkkana ei anna luovuudelle tilaa.

Pinkin mukaan ajattelua vaativissa tehtävissä meitä motivoi parhaiten kolme asiaa:

- Ajankäytöstä päättäminen. Esim. Google antaa insinöörien työskennellä minkä tahansa parissa 20% ajastaan. Puolet Googlen uusista tuotteista keksitään tuona aikana.

- Osaaminen. Kun osaa jotain hyvin, niin sitä tekee mielellään

- Tärkeys. Itselleen tärkeät asiat tekee ensimmäisinä

-Teemu, 29.8.2009

#13340

Mirror-self recognition testi on itsetietoisuuskoe, jolla voi mitata tietääkö koehenkilö olevansa olemassa itsenäisenä olentona.Testissä katsotaan tajuaako, että itsensä kuva näkyy peilissä. Ihmiset pääsevät testistä läpi 18 – 24 kuukautisina. Myös simpanssit ja orangit pääsevät läpi, mutta muut eläimet eivät. BBC Horizon 2010 “The Secret You”

Kissat ja koirat ei tiedä olevansa olemassa?

-Teemu, 16.2.2010

#14174

Tekstissä lukee “katolisen kirkon mielestä luterilaiset ovat harhaoppisia, joilla ei ole asiaa taivaaseen, koska kirkkojen dogmat eroavat toisistaan.”

Tarkastin tämän uudestaan. On tosiaan niin, että useat paavit ovat rajanneet ei-katoliset pelastuksen ulkopuolelle.

On tosin olemassa yksi keino, jolla protestantti voisi pelastua, nimittäin voittamaton tietämättömyys (“invincible ignorance”). Tällöin ihmisellä ei ole ollut mitään mahdollisuutta tutustua katolisen kirkon pelastavaan oppiin, esim. jos kuolee heti syntymänsä jälkeen. Niitä, jotka pystyvät lukemaan tämän tekstin, ei voittamaton tietämättömyys voi koskea.

Monet katoliset eivät kuitenkaan pitäneet kirkon määräyksestä, että heidän ei-katoliset yhtävänsä ja perheenjäsenensä käristyisivät helvetin tulessa ja rupesivat inttämään, että oikeasti kirkko ei päätä kuka pelastuu vaan Jumala.

Kirkon muuttikin kantaansa pelastukseen kokouksessaan 60-luvulla (Vatican II)

Kokous julisti, että katolisesta kirkosta erkaantuneet seurakunnat ja yhteisöt ovat “päteviä joiltain osin”. Esim. pyhän hengen sanotaan olevan aktiivinen myös muissa kristillisissä kirkoissa kuin katolisessa.

Mutta tarvitaanko katolista kirkkoa pelastumiseen vai ei? Uusi oppi näyttäisi menevän suunnilleen niin, että pelastuminen voi olla mahdollista ei-katolisille, jos he vilpittömästi etsivät Jumalaa (siis katolisen kirkon Jumalaa). Samalla kirkko julistaa, että pelkkä usko ei riitä vaan hyvät teot ja sakramentit ovat olennaisia pelastumiselle. Koko homma kuulostaa kääntymiseltä katolisuuteen.

Minusta tämä tuntuu lähinnä siltä, että katolinen kirkko rimpuilee nykyajan kanssa. Heidän asiakkaansa eivät pidä ihmisten tuomitsemisesta helvettiin, mutta kirkko ei voi myöskään päästää heitä taivaaseen. Miksi kukaan viitsisi käydä läpi katolisen kirkon pelastusreittiä: usko, hyvät teot ja seitsemän sakramentta.

Katolisen uskon mukaan paavi ei ole koskaan väärässä. Jos nyt sallisi pelastuksen ei-katolisille, niin aikaisemmat paavit olisivat olleet väärässä.

Ainoa tapa eteenpäin on sekava julistus pelastumisesta, jossa on ripaus kivaa kaikille, mutta joka ei muuta mitään. Katolinen kirkko teki juuri näin.

Luterilainen kirkko kamppailee samalla tavalla helvetin kanssa. Asia on niin epäsuosittu kirkon asiakkaiden joukossa, että papit eivät enää uskalla edes mainita koko asiaa

Helvetti on selvästi kirjattu Luterilaiseen oppiin ja uuteen testamenttiin, jossa itse Jeesus pauhaa syntisten joutumisesta ikuiseen piinaan. Asia on niin arka, että luterilaiset obvat alkaneet välttää koko sanaa ja puhuvat kadotuksesta, siitäkin vain pinnallisesti.

-Teemu, 2.4.2012

#14431

Hello! eegbeee interesting eegbeee site! I'm really like it! Very, very eegbeee good!

-rouiyiyt, 2.8.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: