Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Takinkääntö kannattaa paremmin kuin koskaan. Tietoa ja vaihtoehtoja on, ajattelu riittää 8 617 lukijaa, joista 1 002 eli 12% on antanut arvosanan (7+).
Ajatuksen voimalla
Takinkäännön taito
Ihmisen kehitys oli ulkoisesti valmis 200,000 vuotta sitten Afrikassa. Suunnilleen meidän näköisiämme kavereita samoili etsimässä ruokaa savanneilta. Tekemämme taide todistaa, että opimme ajattelemaan 80,000 vuotta sitten. Ilo oli jäädä lyhytaikaiseksi, sillä luonnonmullistus lähes tuhosi meidät 7,000 vuotta myöhemmin. Mahdollisesti Toban supertulivuoren purkaus tuotti kuuden vuoden talven ja aloitti jääkauden. Vain 15,000 ihmistä yli sadastatuhannesta selvisi.
Kun kärvistelimme vulkaanista talvea pienellä porukalla, niin jotain outoa tapahtui. Evoluutio kiihtyy, kun hyödylliset geenit leviävät koko väestöön muutamassa sukupolvessa. Opimme parantamaan ajatteluamme. Tähän saakka ihmisen työkalut olivat aina näyttäneet samanlaisilta, nyt ne kehittyivät erilaisiksi eri paikoissa ja paranivat ajan myötä. Olimme keksineet takinkäännön taidon.
Kun olimme aikaisemmin yrittäneet pois Afrikasta, tien Lähi-idässä ja Euroopassa tukkivat kylmään ilmastoon sopeutuneet ja vahvat neanderthalilaiset. Jääkauden loputtua 50,000 vuotta sitten lähdimme yrittämään uudestaan, tuolloin meitä oli jo yli miljoona. Neanderthalilaisten teknologia pystyi pitämään hengissä vain noin 10,000 ihmistä. Kun he sohivat keihäillä kaloja, me ongimme koukuilla. Neanderthalinihmiset kuolivat sukupuuttoon saavuttuamme. Samoin kävi Aasiassa sinne muuttaneelle esi-isällemme, homo erectukselle.
Evoluutio sai aivomme valmiiksi 80,000 – 50,000 vuotta sitten. Sen jälkeen kehityksemme on ollut ajattelun kehitystä, älykkyytemme ei ole muuttunut. Pystymme rakentamaan lentokoneita ja luolamiehet eivät pystyneet, koska hyödymme aikaisempien ihmisten ajattelusta.
Epäilemme ja etsimme parempia ratkaisuja. Todennäköisin selitys on paras. Jos usean selityksen todennäköisyys on yhtä suuri, niin yksinkertaisin on paras. Tämä osoittautui toimivaksi tavaksi ajatella. Ajattelu nopeutuu, koska voimme käyttää muiden paranevia ideoita hyväksemme. Mullistavien ideoiden määrä on kasvavut eksponentiaalisesti koko ihmisen historian ajan.
Ajattelemisen ajattelu
Kun ratkaisimme selviytymisen ongelmat, niin aikaa jäi ajattelemiselle. Euroopassa ajatteleminen kehittyi Kreikassa, jossa filosofian koulut ajattelivat elämää eri näkökulmista. He vertailivat ajattelutapoja ja niiden tuottamia tuloksia keskenään ja on valitsivat tilanteeseen parhaiten sopivan. Ateenan stoalaisuudesta kehittyi Rooman valtakunnan johtava elämänkatsomus.
Stoalaisten mielestä emme voi vaikuttaa elämän meille järjestämiin iskuihin, mutta voimme päättää miten reagoimme niihin. Arvokaalla ja rauhallisella käytöksellä on vastoinkäymisten saavuttamattomissa. Heistä asemalla ja varallisuudella ei ole merkitystä ihmisten välisissä suhteissa, vaan olemme kaikki maailman kansalaisia, joiden tulee elää auttaen toisiaan.
Kiinassa taolaiset näkivät, että paras tapa ajatella on olla yrittämättä. Anna mielen valita oma reittinsä ja se tuottaa parhaita tuloksia. Ikäänkuin vuorelta valuva vesi, ajatus löytää helpoimman uoman ja liikkuu valtavalla voimalla.
Kun valtio otti ajattelun vastuulleen, se muuttui hampaattomaksi. Laitosfilosofiamme tuottaa oppinutta kritiikkiä, ei uutta ajattelua. Ajattelu pitää opetella itse.
Totuus
Kun totuus löytyy, on ajattelun jatkaminen turhaa. Ainakin totuuden löytäjien mielestä. Yhden totuuden järjestelmiä on ollut monia, mutta yksijumalaiset uskonnot ovat vertaansa vailla. Euroopassa takinkääntö tyssäsi kristinuskoon.
Rooman kristityt kopsasivat stoalaisuuden valitut ajatukset dogmaansa, tekivät näin moraalista uskon asian ja takinkäännöstä syntiä. Tätä ennen jumalat ja elämänkatsomus eivät liittyneet toisiinsa. Kun keisari Theodosius I kielsi muiden uskontojen harjoittamisen ja lakkautti filosofikoulut, niin takinkääntämisestä tuli rikollista.
Yksijumalaisissa uskonnoissa jumala määrää totuuden, dogman. Erottuaan katolisesta kirkosta luterilaiset päivittivät dogmaan omat totuutensa. Kirkko kutsuu totuudestaan poikkeamista harhaoppisuudeksi. Esim. katolisen kirkon mielestä luterilaiset ovat harhaoppisia, joilla ei ole asiaa taivaaseen, koska kirkkojen dogmat eroavat toisistaan.
Alitajunta
Tietoisuuteemme pulpahtelee jatkuvasti uusia ideoita alitajunnasta. Suurin osa niistä on roskaa, mutta välillä löytyy helmiä. Alitajunta työskentelee yhdistelemällä ajatuksiamme ja tietojamme. Voimme vaikuttaa ajatusten laatuun syöttämällä alitajunnalle materiaalia. Esim. Einstein näki unessa ratkaisun suhteellisuusteoriaan työskenneltyään vuosia sen parissa. Hän kuvasi tunnetta: “kuin maailmankaikkeuden kartta olisi levitetty eteeni.”
Evoluutio on hionut alitajuista ajatteluamme miljoonia vuosia ja se on lähes täydellistä. Kolmevuotias lapsi kävelee metsässä paremmin kuin yksikään rakentamamme kone. Tietoinen ajattelu kehittyi myöhemmin alitajuisen ajattelun avuksi ja se on vielä kankeaa. Emme pärjää päässälaskussa edes taskulaskimelle. Jonathan Haidt vertaa tietoisuutta ja alitajuntaa elefantin ratsastamiseen. Elefantti, alitajunta, tekee niin kuin haluaa. Ratsastaja, tietoinen mieli, voi vaikuttaa menoon vain huokuttelemalla elefanttia. Väkisin se ei tottele kuin hetken.
Sattre:n mielestä elämän arviointi järjen pohjalta on turhaa, sillä ihminen ei tee päätöksiä järjen vaan merkityksen perusteella. Alitajunta antaa meille merkityksen tunteiden kautta. Antonio Damasio ehdottaa, että alitajunta tekee päätöksemme kun ongelma on liian vaikea tietoiselle ajattelullemme. Ongelmaa ei voi ratkaista tarpeeksi hyvin tai riittävän nopeasti käytettävissä olevilla tiedoilla ja ajattelunopeudella. Aivot lisäävät päätöksiin tunnetiloja, joiden perusteella jostain uusista valinnoista tulee “hyvä”- tai “huono”-tunne. Tehdessä elämän tärkeitä päätöksiä ei koskaan ole riittäviä tietoja saatavilla, joten tunteet tekevät niistä merkittävän osan.
Epilleptikoille tehdyissä aivojen jakoleikkauksissa syntyy silloin tällöin sivuoireena toinen tietoisuus, kun aivopuoliskojen yhteys katkaistaan. Leikkauksen jälkeen aivoissa toimii kaksi eri tietoisuutta olematta tietoisia toisistaan. Ehkä alitajunta on erillinen tietoisuus.
Aivot
Emme ymmärrä ajatteluamme, ennen kuin tiedämme miten aivot toimivat. Aivokuvauksen avulla voimme nähdä elävät aivot sisältä, mutta se ei riitä. Ehkä aivot ovat kvanttigravitaatiotietokone, joita emme vielä ymmärrä. Nykyiset menetelmät kertovat meille, mitkä aivojen alueet ovat toiminnassa milloinkin ja joukon sekalaista tietoa:
- Vain osa näkemästämme tulee silmistä, loppu tulee muistista
- Aivomme käsittelevät hyvin tietoa tarinoiden muodossa
- Aivot oppivat helposti uusia aisteja
- Aivojen toiminnot tapahtuvat synkronoidulla 40 Hz:n taajuudella
- Aivot kuluttavat 20% energiastamme
Spinozan mukaan jo väitteen ymmärtäminen riittää sen totena pitämiseen, mutta epäily vaatii hylkäämisprosessin. Tästä on saatu todisteita mittaamalla aivoja. Evoluution aikana on yleensä kannattanut pitää vanhasta kiinni. Takinkääntö on uusi asia ja osa aivoistamme tekee siitä meille epämiellyttävämpää kuin nykyään olisi hyödyllistä.
Ihmisen evoluutiossa on tapahtunut neljä kehityshyppäystä, joista takinkäännön keksiminen 50,000 vuotta sitten on viimeinen. Mahdollisesti viides hyppy tulee olemaan koneen ja aivojen liittäminen toisiina. Tällöin voimme nähdä myös toistemme ajatukset.
Tietoisuus
Tietoisuutta ei ole vielä löydetty, emme edes tiedä miten sen voisi havaita. Sillä on ainakin kolme mahdollisuutta:
- Tietoisuus löytyy aivoista. Se on ehkä talletettu neuronien kvanttitiloihin
- Tietoisuutta ei ole, olemme monimutkaisia automaatteja, botteja
- Tietoisuus on maailmankaikkeuden jakamaton perusominaisuus, kuten massa, sähkövaraus tai bitti
Jos muistoa ei ajattele, se vähitellen haalistuu. Tietoisuuteen tulevat ajatukset painuvat tarkemmin muistiimme. Richard Dawkins ehdottaa, että ajatukset kilpailevat selviytymisestä tietoisuuksissamme. Parhaat ajatukset tulevat mieleen usein ja kerromme niistä muille, heikot ajatukset unohtuvat.
Tietoisuuteen voi vaikuttaa hallusinogeeneillä. LSD auttaa uuden maailmankuvan luomisessa. Se irrottaa elämäntapahtumille antamamme selitykset itse tapahtumista, jolloin aivomme etsivät uuden selityksen. Kun LSD:tä on käytettiin alkoholismin hoidossa 50-luvulla, yli puolet parantui. Omat shamaanimme etsivät vaihtoehtoisia selityksiä kokemuksilleen luonnostamme löytyvillä psykoaktiivisilla kasveilla, punakärpässienellä ja ruokohelpillä.
Systeemi
Poliitikkomme toivovat tottelijoita, mutta ajattelu tuottaa epäilijöitä. Tuloksena he tarjoavat ohjattua ajattelua. Valtio määrää mitä ja miten opetetaan ja oppivelvollisuus pakottaa paikalle. 98% suomalaista käy valtion koulua ja vain valtion yliopistot ovat sallittuja. Myös suunniteltu “huippu”-yliopisto on poliittikojen taskussa, vaikka sen esikuvat ovat heistä vapaita.
Netissä ajatus liikkuu vielä vapaasti, mutta poliitikkomme haluavat kesyttää sen YLE-netiksi, joka näyttää asiat “suomalaisesta” näkökulmasta ja suodattaa tietoa “yhteisesti sovittujen pelisääntöjen” mukaan. Netin sensurointi onkin jo käynnissä. Netissä suomalaiset kuitenkin vastustavat holhousta ja kamppailu ajattelun vapaudesta on vasta alkanut. Ajattelulla on seurauksia, joita systeemi ei siedä.
Yhteenveto
Ylläolevan perusteella väitän, että:
- takinkäännön taito on ihmisen menestyksen tärkein selittäjä
- elämänkatsomuksen takinkääntö on tehtävä itse
- yhden totuuden järjestelmä on takinkäännölle tuhoisa
- emme ymmärrä takinkäännön toimintaa aivoissamme
- valtio on takinkäännön este
Tämä mielipide on voimassa, kunnes löydän paremman.
-Teemu, 18.2.2008
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.