Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Vaalirahoitus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Voimme vaikuttaa puoluetukeen ensimmäistä kertaa neljäänkymmeneen vuoteen 6 163 lukijaa, joista 597 eli 10% on antanut arvosanan (7+).

Vaalirahoitus

Puoluetuki kuluu kampanjoihin

Puoluetuki estää voittamasta vaaleissa pelkän vaalibudjetin voimalla ja myös vähävaraiset puolueet saavat mahdollisuuden. Tuki pitää poliitikot itsenäisinä, lahjoittajat kun aina vaativat vastapalveluksia. Ilman tukea pitkäjänteinen politiikka ei liene edes mahdollista. Näin ajatteli Rafael Paasio käynnistäessään puoluetukijärjestelmän 1967. Hän ei jättänyt meille keinoa järjestelmän lopettamiseen.

Järjestelmä, jossa rahan saaja päättää kuinka paljon hän saa muiden rahaa ilman valvontaa voi johtaa vain turpoamiseen. Uusi eduskunta korotti ensi toimenaan puoluetukea 44% kertomatta syytä. Puolueiden rahoituksesta jo 80% – 90% on tukea. Tavallisesti koko puolue- ja vaalituki kuluu vaalikampanjoihin. Muu toiminta pyörii jäsenmaksuilla, kansliamäärärahahoilla, lehdistötuilla ja lahjoituksilla.

Koska vain eduskuntapuolueita tuetaan, niin pienet ja vähävaraiset puolueet eivät pärjää. Uudet ideat eivät pääse esille, ihmisryhmät jäävät ilman edustusta ja ongelmat huomiotta. Kun kilpailun tuomaa painetta parantaa suoritusta ei ole, eduskuntapuolueiden johtajat vapautuvat lehmänkauppoihin ja päätösten laatu huononee.

Puoluetuki siirtää valtaa äänestäjiltä eduskuntapuolueille. Puolueissa tuki siirtää valtaa jäseniltä johdolle. Puoluejohtajan valta kiteytyykin puoluetukeen ja puoluekuriin.

Demokraattisempi järjestelmä

Euroopan neuvoston Greco, Group of States Against Corruption, suosittelee rahoitusjärjestelmää, jossa vaalibudjetit ovat rajatut, ehdokkaiden rahoittajien nimet julkisia ja valtion tuki pieni, mutta sama kaikille. Tällä on seuraavat edut:

  • Vaalibudjetit pysyvät kurissa. Päätämme asian, emmekä mainoksen, perusteella
  • Uudet ideat lähtevät samalta viivalta vanhojen kanssa
  • Kansanedustajat voidaan jäävätä tukijoidensa asioissa
Suomi on Grecon jäsen ja sitoutunut noudattamaan sen suosituksia. Meillä on mahdollisuus huomattavaan järjestelmän parannukseen.

Puoluetukeen voi vaikuttaa vain sen saaja

SKP teki eduskuntavaaleista valituksen oikeusasiamiehelle, jossa esitti mm., että puoluetuki rikkoo puoluelain kymmenettä pykälää.

“Valtion viranomaisen on kohdeltava kaikkia puolueita tasapuolisesti ja yhdenmukaisia perusteita noudattaen.”
Eduskunnan oikeusasiamies hylkäsi valituksen. Hän ei saa koskea puoluetukeen.

“Oikeusasiamiehellä ei ole lain mukaan toimivaltaa tutkia eduskunnan toimintaa lainsäätäjänä eikä hän voi puuttua siihen, miten lainsäädännön sisältöä tulisi muuttaa tai kehittää. Oikeusasiamies ei myöskään voi ottaa kantaa eduskunnan hyväksymässä valtion talousarviossa olevien määrärahojen suuruuteen tai niiden käyttötarkoituksen määrittelyyn.”

Salainen maksaja

Tukien lisäksi poliitkot saavat lahjoituksia. Vaikka laki määrää kansanedustajat julkistamaan rahoittajansa, he kätkevät nimet ilmoituksissaan. Esim. Maria Guzenina-Richardson sai 90% rahoituksestaan Euroopan MaGu ry:ltä ja joku tuntematon maksoi lahes kaikki Jyri Häkämiehen kulut palkkana esitelmistä.

Myös puolueet toimittavat tilinpäätöksensä oikeusministeriöön. Ne ovat niin ylimalkaisia, ettei niistä selviä keneltä raha tulee. Esim. SDP:n toimintakertomuksessa puolue juhlii puolta miljoonaa euroa “muita tuottoja”.

Rahoituksen valvoja, oikeusministeriö, hyväksyy molemmat menettelytavat.

Paranna demokratiaamme

Ongelma on järjestelmässä, ei ihmisissä. Tekisimme itse samoin poliitikkojen asemassa. Putosimme kuoppaan, josta emme kiipeä omin avuin pois. Greco heitti köyden johon voimme tarttua.

Greco teki kesäkuussa Suomeen vaali- ja puoluerahoituksen tarkastuksen ja valtio toimitti Grecolle vastauksia. Greco antaa Suomelle suosituksen toimenpiteistä joulukuussa 2007, jonka jälkeen meillä on 18 kuukautta aikaa korjata asiat.

Euroopan neuvoston kriittinen suhtautuminen puoluerahoitukseemme voi saada muutoksen aikaan. Olemme tähän mennessä toteuttaneet kaikki paitsi yhden Grecon suosituksista. Jos mielestäsi puoluetuki on demokratiamme ongelma eikä ratkaisu, pyydä Grecoa ehdottamaan puoluerahoituksemme parantamista. Sen puheenjohtaja on Drago Kos.

-Teemu, 27.9.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 131:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13799

Oikeuskanslerin mielestä Vanhanen oli esteellinen myöntäessään itselleen ja muille keskustalaisille vaalitukea RAY:n rahoista nuorisosäätiön kautta. Koska kansanedustajan saa rikosoikeuteen vain muiden kansanedustajien päätöksellä perustuslakivaliokunta alkaa tutkia Vanhasen toimia.

Perustuslakivaliokunta joutuu mielenkiintoiseen tilanteeseen. Jos se esittää poliisitutkinnan aloittamista, niin sama tutkinta voi myöhemmin koskea monta muuta poliitikkoa. Jos se ei näe syytä tutkintaan, voi kansa hermostua ja jättää näitä hyviä veljiä äänestämättä.

Pääministeri Kiviniemen mukaan vaalirahasotku on Vanhasen oma juttu, eikä koske muita keskustalaisia.

-Teemu, 16.9.2010

#13800

Mistä tässä on kyse? <('.')>

-Tuntematon, 16.9.2010

#13801

tässä käy juuri perinteiset, koko korruptio henkilöityy muutamaan ihmiseen, kivitetään ne ja voidaan jatkaa samaa rataa.

-Joonas, 18.9.2010

#13819

Peruslakivaliokunta pyytää poliisia tutkimaan Vanhasen tapauksen:

Poliisi yrittää saada tutkimuksen tehdyksi ennen ensi vuoden eduskuntavaaleja:

-Teemu, 13.10.2010

#13939

Perustuslakivaliokunta: Vanhanen oli jäävi myöntäessään RAY:n tukirahoja itselleen vaalitueksi. Häntä ei kuitenkaan tule moittia, eikä syytettä tule nostaa

-Teemu, 16.2.2011

#13940

Masan perustelu esteettömyydelleen:

'Presidentinvaalikampanja on ehdokkaan asettaneen puolueen kampanja. Ehdokkaasta päättäessään puolue ottaa vastaan kampanjoinnin ja sen rahoituksen. Kampanja ei ole henkilökohtainen, eikä hän ole itse ollut millään tavalla vastuussa kampanjan rahoituksesta.'

Masa siis myönsi itselleen vaaliavustuksen bulvaanin kautta ja vältti siten valtakunnanoikeuden.

-Orange, 17.2.2011

#14075

Ensimmäinen syytteet on vihdoin luettu Nuorisosäätiön vaalituesta. Mm. Keskustan Kaikkonen sai syytteen

Kaikkosen vaalimenestykseen jupakka ei vaikuttanut. Hän sai suunnilleen yhtä paljon ääniä vaaleissa 2011 ja 2007 ja on nyt kansanedustajana. Hänen äänestäjänsä siis pitävät RAY:n tukirahojen jakoa Keskustan vaalikampajointiin hyväksyttävänä tai ovat antaneet asian anteeksi. Kaikkonen itse ei näe tehneensä mitään väärää.

Vanhanen ja Kaikkonen olivat jupakan pääpyörittäjiä. Vanhasta ei uskallettu syyttää hänen korkeasta asemastaan johtuen ja homma lakaistiin sivuun syytekynnykseen vedoten. Vanhanen ei saanut edes moitetta, mutta Kaikkoselle ei saatu vastaavaa suojaa. Hyvä-veli-verkko petti hänet ja muut nyt syytetyt, jotka ovat siis keskustalaisia tai Keskustan lähipiiriä.

Ehkä Nuorisosäätiön homma oli niin härskiä, että jonkun pitää joutua siitä vastuuseen. Kuka muuten uskoisi, että laki on sama myös poliitikoille?

-Teemu, 29.9.2011

#14092

Ehdotus: Poliitikkojen tulisi kantaa vaatteissaan sponsoriensa logoja kuten urheilijoidenkin.

-Teemu, 10.11.2011

#14790

Viro kieltaa julkisen rahan kayton vaalikampanjoihin

Kansalaisaloiitteen paikka

-Teemu, 21.1.2014

#14792

Saapa nähdä milloin rakentajat palaavat Vapaaseen Ukrainaan? Sitä odotellassa kylmäää hikeä valtaa pitävien otsalle ;-)

-Orange, 19.2.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: