Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Apinat saattavat pystyä ajattelemaan samalla tavalla kuin ihmiset.

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Ihmismäinen ajattelu on apinoille mahdollista. 3 262 lukijaa, joista 476 eli 15% on antanut arvosanan (7).

Apinat saattavat pystyä ajattelemaan samalla tavalla kuin ihmiset.

Apinat voivat periaatteessa toimia muutenkin kuin vaistojensa varaisesti. Annan tässä muutaman esimerkin tilanteista joissa näin on voinut olla.

Olen joskus lukenut jostain Tiede-lehden vanhasta artikkelista, että erään eläintarhan apinat ilmoittivat muille apinoille ruuasta eri tavalla eri ruokia tarjotessa. Leipää tarjotessa kutsumuoto oli korkea kirahdus, kun taas omenasta tuli vain matala urahdus. Sitä ei tiedetä, että kuin tarkkoja nämä sanat olivat. Eli olivatko ne vaan “leipä” tai “omena”, vai “jes leipää” tai “yäk omenaa”. Nämä apinat pitivät enemmän leivästä kuin omenasta.

Koko niminen gorilla osaa yli 1000 amerikkalaisen viittomakielen viittomaa. Sen myös väitetään ymmärtävän 2000 englannin kielen sanaa. Kokolla oli lemmikkikissa. Se on maailman ainoa eläin jolla tiedetään olleen lemmikki. Kun tämä kissa kuoli, Koko viittoi kovasti olevansa surullinen. Tämä viittaisi siihen, että sillä olisi tunteet. Se on myöskin mm. käynyt chat-keskustelua internetissä.

Congo niminen apina maalasi maalauksia. Se maalasi noin 400 maalausta. Niitä huutokaupattiin suurilla hinnoilla. Erään maalauksen hinta oli 25 000 dollaria.

Jotkut apinoille viittomakieltä opettaneet tutkijat, ovat kertoneet kasvatiensa pilailevan ja onnistuessaan “hyresevän tyytyväisyydestä”. Tämä voisi olla eräänlaista naurua.

Apina on ihmisen lähin sukulainen ja hyvin paljon ihmisen näköinen eläin, joten en näe mitään esteitä sille, että ne pystyisivät ihmismäiseen ajatteluun.

-mä., 23.9.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 12:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#6563

Otsikon loppuun ei todellakaan kuulu pistettä ja minulle jäi kyllä taas kerran hieman epäselväksi mitä ihmettä tällä kirjoituksella oli tarkoitus sanoa. Miksi minun pitäisi kiinnittää huomiota apinoiden ajatusmaailmaan? Se ehkä on samankaltainen kuin ihmisen, mutta mitä sitten?

-Kone, 24.9.2007

#6564

Apinat tai mikseivät jotkin muutkin eläimet saattavat pystyä ajattelemaan kuin ihmiset, mutta minusta sillä ei ole mitään merkitystä niin kauan kuin ne kuitenkin käyttäytyvät kuin apinat. (Sama koskee tietenkin ihmisiä: mikäli käyttäytyy kuin apina, ei ole merkitystä, ajatteleeko ihmisen kaltaisesti.) Mihin tätä tietoa sitten tarvitaan? johonkin ihmisen superhienoon projektiin, jolla pyritään käyttämään jollain sadistisella tavalla apinoita tarkoituksiin, joihin ei voida eettisistä syistä alistaa ihmisiä? Eli en näe kirjotiuksesi tarkoitusta.

-Malla, 24.9.2007

#6566

Onhan se tosiaan turha pohtia tällaista, mutta kun tarkemmin ajattelee, Agorassa on paljon kirjoituksia, joiden tarkoitus on turha. Muutama kirjoitus jostain arvoituksestakin on. En puolustele nyt tämän kirjoituksen kirjoittajaa, mutta huomauttaisin kuitenkin tästä.

-Joku, 24.9.2007

#6600

Olen kauan miettinyt mitä tapahtuisi jos autio saarelle vietäisiin lauma ihmis lapsia hyvin nuoressa iässä ja jätettäisiin sinne ilman ulko maailman vaikutteita ja oppeja. Kuinka lähellä apinaa nämä ihmis yksilöt mahtaisi olla? Osaavatko he tehdä työkaluja tai puhua yhteistä kieltä tai ylipäätään tehdä mitään. Tuskin kukaan saa koskaan tietää..

-hermanni, 29.9.2007

#6605

yhdyssanat!

-ihmislapsi, 29.9.2007

#6900

Tässä tekstissä on kolme pahaa virhettä, joita olen kyllä huomannut muissakin Män kirjoituksissa.

1) Kielivirheitä (enimmäkseen yhdys sanoja) on melko paljon.

2) Agoran tarkoitus on tietääkseni antaa ihmiselle vapaa alue kertoa omista mielipiteistään. Mikä on kirjottajan mielipide, se jää allekirjoittaneelle arvoitukseksi, ainakin tässä tapauksessa.

3) Pahimpana kaikista, kirjottaja tuntuu aliarvioivan lähteitään. Hän kertoo kyllä, että Tiede-lehdessä “joskus” oli juttu apinoista. Hienoa, hän kertoo lukeneensa sen Tiede-lehdestä, muttei vaivaudu kertomaan mistä tietystä lehdestä se on. Mielestäni pitäisi kertoa joko koko lähdejutun alue tai sitten pitäisi myöntää, ettei ollenkaan muista mistä sen on lukenut.

-Kolmoskentän veskari, 24.10.2007

#8712

Minusta nämä kirjoitukset ajaa aisansa. En usko, että kirjoittajan on tarkoituskaan saada suurempaa keskustelua kirjoitelmiensa ympärille syntymään, vaan kertoo pelkästään mielipiteensä, joka tässäkin minusta käy tekstistä esille hyvinkin selvästi. Ja ei omasta mielestäni mielipiteen esilletuominen ole edellytys Agoran kirjoituksia rustaillessa. Tässä kirjoittaja sanoo “Apinat voivat periaatteessa toimia muutenkin kuin vaistojensa varaisesti. Annan tässä muutaman esimerkin tilanteista joissa näin on voinut olla.” Ja mielipide on selvästi luettavissa rivienvälistä. Ei aina tarvitse olla äärimmäisen kyllä tai vastaan.

-Joshua Samola, 8.6.2008

#12889

Eihän täällä oo ollenkaa perustietoa apinoista

-Teemu Puro, 25.11.2009

#13346

ei mtn tietoo... -.-

-Ismo Laitela, 19.2.2010

#13347

A monkey is any cercopithecoid (Old World monkey) or platyrrhine (New World monkey) primate. All primates that are not prosimians (lemurs and tarsiers) or apes are monkeys. The 264 known extant monkey species represent two of the three groupings of simian primates (the third group being the 21 species of apes). Monkeys are generally considered to be intelligent and, unlike apes, monkeys usually have tails.

The New World monkeys are classified within the parvorder Platyrrhini, whereas the Old World monkeys (superfamily Cercopithecoidea) form part of the parvorder Catarrhini, which also includes the apes. Thus, scientifically speaking, monkeys are paraphyletic (not a single coherent group) and Old World monkeys are actually more closely related to the apes than they are to the New World monkeys.

Due to its size (up to 1 m/3 ft) the Mandrill is often thought to be an ape, but it is actually an Old World monkey. Also, a few monkey species have the word “ape” in their common name.

-chikua cnerrer, 19.2.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.