Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Huippu-urheilijan tulevaisuus uran jälkeen?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 17/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Urheilu tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Huippu-urheilijan elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista. Vaikea paikka tulee silloin, kun ura päättyy. 2 561 lukijaa, joista 506 eli 20% on antanut arvosanan ().

Huippu-urheilijan tulevaisuus uran jälkeen?

Jokaisen itsensä urheilulla elättäneen on myönnettävä eräs tosiasia: urheilu-ura loppuu, ennemmin tai myöhemmin. Vanheneminen, motivaation puute, toisen elämänarvon nouseminen urheilua tärkeämmäksi tai loukkaantuminen, ovat asioita, jotka huippu-urheilijan on kohdattava kasvotusten. Urheilu-uran katkeaminen tulee olemaan kova paikka jokaiselle, mutta varsinkin niille urheilijoille, jotka eivät ole suunnitelleet elämäänsä tästä eteenpäin. Suurin osa näistä urheilijoista on joukkuelajeista, mutta myös monet yksilöurheilijat kamppailevat saman ongelman kanssa. Urheilu-uran päätyttyä sponsorit kaikkoavat, erilaiset urheilutuet loppuvat ja on mahdotonta hakea säännöllistä työtä, ilman minkään alan koulutusta. Myös urheilusta irtaantuminen on henkisesti raskasta, koska urheilu on ollut niin kiinteä osa arkea – mahdollisesti viimeiset kaksikymmentä vuotta.

Surullisimmat esimerkit urheilu-uransa jälkeen “rappioon” joutuneista suomalaisista huippu-urheilijoista ovat kiistatta Mika Myllylä ja Matti Nykänen. Itse koin asian niin, että Hiihtoliitto jätti molemmat urheilijat uriensa päätyttyä heitteille, kun suurin hyöty oli jo heistä revitty irti. Nykyisin heistä voi lukea keltaisen lehdistön kautta, milloin alkoholin vaikutuksen alaisena, milloin hakattuna ja niin edelleen. Mielestäni tästä voi sysätä vastuuta hiukan valmentajille ja muille valmennusporukoille, jotka eivät pystyneet takaamaan valmennettavalleen parempaa tulevaisuutta.

Mielenkiintoinen kysymys on, miten tällainen entisen huippu-urheilun tyhjänpäiväiseksi jääminen yhteiskunnassa on mahdollista. Paljon kuulee sellaisia kommentteja, että omaa tyhmyyttä se on, jos ei huolehdi opinnoistaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että urheilijan kehityksen kannalta tärkeimmät harjoitteluvuodet sijoittuvat 20- 25 ikävuosien välille. Nämä vuodet täytyy hyödyntää. Samaan ajankohtaan ajoittuvat myös tärkeimmät opiskeluvuodet. Tunnollinen opiskelu ja ankara harjoittelu ovat vaikeasti toteutettava yhdistelmä, jonka toteuttamisessa moni on epäonnistunut. Joukkuelajeissa puurtavien opiskelun tekee vaikeaksi se, että valmentajat eivät hyväksy kovin avarakatseisesti opiskelun ja urheilun päällekkäisyyttä. Kilpailu pelipaikoista on kovaa, mistä johtuen useat jääkiekkoilijat eivät ole suunnitelleet tulevaisuutta uran jälkeen, vaan uskovat heidän “urheilustatuksensa” tuottavan vielä rahaa. Totta kai Suomessa on onneksi paljon myös huippu-urheilijoita, jotka ovat onnistuneesti yhdistäneet huippu-urheilun ja opiskelun. Heistä mainittakoon yhdistetyn olympiavoittaja Samppa Lajunen ja uinnin maailmanmestari Hanna-Maria Seppälä.

Vaikka ongelma on suuri, niin se on tiedostettu jo paremmin. Siihen on myös puututtu, muun muassa kiinnittämällä huomiota koulutukseen. Nykyisin myös yhä useampi huipulle tähtäävä urheilija on suunnitellut tarkemmin elämäänsä uran jälkeen kuin ennen. On hyvä muistaa, että urheilu-urankin jälkeen voi pärjätä elämässään hienosti, esimerkiksi Marjo Matikainen –Kallström, Lasse Viren ja Juha Mieto ovat hoitaneet oman hommansa mallikkaasti. Uransa aikana opiskelupaikkaa miettiville urheilijoille hyviä vaihtoehtoja ovat erilaiset urheilupainotteiset oppilaitokset, kuten urheilulukiot, jossa voi harjoitella omaa lajiaan. Myös opiskelu urheilu-uran jälkeen on mahdollista, mutta useiden huippu-urheilijoiden mukaan asennoituminen tähän on erittäin vaikeaa. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että jokainen huippu-urheilija voi surutta luottaa itseensä. Ahkeruus, energisyys ja se määrätietoinen työ, mikä on urheilun eteen tehty, ovat asioita, jotka auttavat vielä elämässä pitkälle.

-Miksuuri, 29.9.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 6 kommenttia
Kommentit
#6602

Ihan hyvä asiapohjainen teksti, vaikkakin melko yleisesti tiedossa olevasta asiasta.

“...urheilijan kehityksen kannalta tärkeimmät harjoitteluvuodet sijoittuvat 20- 25 ikävuosien välille.”

Hieman eri mieltä tuosta. Yleisesti ottaen nuoruusikä (13-17) on paljon tärkeämpi vaihe sillä silloin tapahtuvat myös suurimmat kehon muutokset. Nuorena luotu pohja on kaikille urheilijoilla tärkeää.

8

-Snyyppis, 29.9.2007

#6603

Kiitoksia kommentista.

“Hieman eri mieltä tuosta. Yleisesti ottaen nuoruusikä (13-17) on paljon tärkeämpi vaihe sillä silloin tapahtuvat myös suurimmat kehon muutokset. Nuorena luotu pohja on kaikille urheilijoilla tärkeää.”

Joo, aivan totta. Selitin vähän huonosti, mutta hain sitä, että 20-25 vuotiaana täytyy harjoittelun olla jo paljon rankempaa ja kuluttavampaa kuin nuoruusvuosina, jolloin tapahtuu vielä kasvua ja lepo on tärkeää. 20-25 vuotiaana myös yleensä otetaan se viimeinen ero umpeen maailman huippuihin nähden tai ollaan jo niin kovia, että on tulosten teon aika. Siksi monen valmentajan on vaikea hyväksyä valmennettavansa opintoja samanaikaisesti.

-Miksuuri, 29.9.2007

#6604

Niin, fyysinen kehitys eroaa suuresti tuloskehityksestä. Ymmärsin kuitenkin pointin. Oletko/olitko muuten itse urheilija?

-Snyyppis, 29.9.2007

#6614

Nykyisin lähinnä penkkiurheilija :) Mutta urheilutausta löytyy: Jalkapalloa 6-7 vuotta ja hiihtoa 12 vuotta piirin tasolla. Yleisurheiluakin muutaman vuoden.

-Miksuuri, 1.10.2007

#8604

“Marjo Matikainen –Kallström, Lasse Viren ja Juha Mieto ovat hoitaneet oman hommansa mallikkaasti. ”

Kaikki ovat kansanedustajia :-)

-Tuntematon, 22.5.2008

#14865

Totta. Tästä aiheesta oli pitkä juttu eräässä aikakauslehdessä

-Marjoliina23, 12.10.2017

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Urheilu tai muista aiheista.