Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Minne ovat kaikki merkkarit menneet?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Hieman kevyempää luettavaa pahan maailman ja ahdistavien uutisten keskelle. 2 671 lukijaa, joista 420 eli 16% on antanut arvosanan (7+).

Minne ovat kaikki merkkarit menneet?

“En go staerk lakrids til alle lakrids elskare”.

SAS:n asetettua kaikki Dash 8-Q400 – koneensa lentokieltoon, on Turkulaisille ja Tamperelaisille salmiakkikarkki Super Piratos (=merirosvoraha, merkkari) – faneille koittaneet kovat ajat.

Muistan lapsuudestani erityisen hyvin kaksi asiaa: Kun maistoin ensimmäisen merkkarini keväällä “76 ja kun Tappara päihitti TPS:n SM-liigan finaalissa keväällä ”77. Toinen maistui erityisen makealle, toinen kirpeälle. Päättäkää itse kumpi on kumpi.

Keväällä “76 olin toisella luokalla kun teimme luokkaretken Turun linnaan, vierailimme myös Martinsillan kupeessa Suomen Joutsenella, silloisessa merimiesammattikoulussa. Nykyisin ”Ankka“ on museoituna kolmimastoparkki Sigynin edessä arvoisellaan paikalla Forum Marinumissa. Jos kuulet jossakin kännykän soivan Georg Malmstenin Mikki Hiiri merihädässä, ”oon meripeikko“ –kohtaa, voit bongata minut, mutta se onkin jo toinen tarina.

Joka tapauksessa linnan lähettyvillä olleessa kioskissa myytiin merirosvorahoja kymmenen penniä kappale. Ostin niitä parilla markalla ja olin koukussa heti. Muistan matkassa olleen yhden stallarikakaran. Maikka sai jälkeenpäin kuulla kunniansa kun oli sallinut meidän vierailla paikassa jossa myytiin riistäjäporvarituotteita. Sekin on jo sitten toinen tarina.

Myöhemmin ostelin merkkareita tilaisuuuden tullen aina aikuisikään asti. Jossakin vaiheessa niiden kokoa pienennettiin n. D20mm -> D15 mm ja lopulta katosivat myynnistä kokonaan. Jossain vaiheessa työni alkoi vaatia melkoisesti matkustelua. Silloin minulle avautui taivas: huomasin Tukholman ja Kööpenhaminan lentoasemilla myytävän merkkareita!

Arlandasta (Tukholaman lentokenttä) merkkarit vedettiin pois myynnistä tämän vuoden alussa. Gardemoe (Oslo) myy edelleenkin niitä pienempiä, mutta ainoa paikka saada aitoja merkkareita on Kastrup (Kööpenhamina). Onneksi ostin niitä kaksi suurta pussia kolmisen viikkoa sitten. Pian sen jälkeen SAS:n Dash koneille tuli lentokielto.

Kirjoituksen julkaisuhetkillä lentoyhtiö SAS aloittaa uudelleen lennot vaaratilanteita aiheuttaneella matkustajakonetyypillä, jolloin lennot Kööpenhaminasta Turkuun ja Tampereelle jatkuvat. Noin viikko sitten paluumatkani toiseksi viimeinen etappi oli, ensimmäisen kerran vuosien jälkeen, Finnairilla Tukholmasta Helsinkiin. SAS:n sikaluokkaan tottuneelle lento oli Upea!

Jos jatkossa näet uutiskuvissa pakkolaskun tehneestä koneesta kömpivän ulos hieman kahelin näköisen hepun mukanaan pusseittain merkkareita, voit bongata minut.

-Orange, 29.9.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 8 kommenttia
Kommentit
#6611

En kommentoi paria kirjoitusvirhettä. Merkkarit tarttuu hampaisiin. Mutta entisenä ärrän kesämyyjänä muistan, kuinka suosittuja nuo olivat. :) Siks lämmitti mieltä tää kirjoitus, kivat muistot.

-Malla, 29.9.2007

#6616

Merkkareiden pienentäminen ainakin liittyi turvallisuuteen, joku lapsi oli meinannut tukehtua. Luulen että poistaminenkin liittyy siihen mutta en ole ihan varma.

Juu, turvallisuushysteria meni yli. Mutta lohduksemme voimme todeta että Ruotsi on vielä turvallisuushysteerisempi maa.

-Aapo, 1.10.2007

#6617

Korjaus edelliseen: kyllä niitä pienempiä edelleen saa. Tuolta Orange voisi tilata kaksi kiloa

Eikä tarvi Mallankaan niitä pikkupusseihin kauhoa!

Wikipedia taas kertoo että se pienentämisen syy oli nimenomaan juuttuminen kurkkuun

-Aapo, 1.10.2007

#6619

Kiitos Aapo!

Köpiksestä ostamani merkkarit ovat itse asiassa kilpailijan valmisteita . Ainakin ne näyttävät (halkaisija, korkeus, kuviointi) ja maistuvat aidoilta. Jos erehtyy ostamaan pussin jonka best before date on ensi vuosikymmenellä, ovat kyseisen valmistajan merkkarit liian pehmeitä. Siihen auttaa “kypsytys” avonaisessa rasiassa.

Tilaan kotimaisen version välittömästi. Kommentoin tuotetta myöhemmin täällä. Ainakin pakkaus on kioskiromanttinen :-)

-Orange, 1.10.2007

#6621

Naantalista sai ainakin viime kesänä aivan aidon makuisia merkkareita (pussi tulikin syötyä kauheaa vauhtia!). En nyt tähän hätään muista liikkeen nimeä, mutta siellä se on vanhassa kaupungissa, myy kaikkea hömppää...

-diudiu, 2.10.2007

#7001

SAS on päättänyt vetää DASH-koneet pois reittilennoita. Enää ei tarvitse hakea merkkareita henkensä kaupalla :-) Katsokaas tätä! Samalla konetyypillä on tullut tehtyä kymmeniä lentoja.

-Orange, 31.10.2007

#8189

En tajunnut aikoinaan merkkareiden myynnistä vetämistä ja sittemmin koon pienentämistä. Koon muuttuessa muuttui myös maku. Tarjolla oli kuitenkin edelleen kooltaan suuria makeisia, jotka olisivat ajneet asiansa lapsien “kurkku-korkkeina” merkkarien tapaan, ellei paremmin. Onko totta ettei nykyäänkään ole aidon kokoisia merkkareita kauppojemme hyllyillä? Aivan kuin olisin jossain, saatoi olla Jyväskylän Forumin Kalpis, aidon kokoisiin törmännyt aivan viime vuosina. En tosin ole varma onko maku säilynyt samana sitten 80-luvun.

-Joshua Samola, 25.3.2008

#9461

Fazer teettää merkkareita Norjan tehtaallaan. Nämä ovat niitä pienenpiä ja maultaan hieman erilaisia, kuin vanhat kunnon merkkarit. Hedelmämerkkareiden valmistuksen Fazer lopetti kokonaan...

-Kalpiksen namutäti, 15.8.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.