Lisää kirjoituksia aiheesta Urheilu tai muista aiheista.
Tiivistelmä: SM-Liigassa on monia vikoja jotka pitäisi korjata mahdollisimman nopeasti. Minä yritän tässä joitain näistä listata. 2 331 lukijaa, joista 457 eli 20% on antanut arvosanan (7).
SM-Liigan vikoja
“SM-Liigan pahin vastustaja on yleisökato.” Tämä on tavallinen mantra ennen kauden alkua, mutta miksi siitä on muodostunut pahin vastustaja SM-Liigan kehitykselle? Isänikin joskus muistelee “niitä vanhoja kunnon aikoja, jolloin Kiekko-Espoo pelasi vielä Matinkylässä. Siellä sentään oli tunnelmaa...” Harvoin olen jaksanut kuunnella sitä kauempaa. Mutta, miksi yleisökadosta on tullut SM-liigan pahimpia vastustajia?
Yksi syy on hallien tietynlainen koreus. Kukaan ei halua pilata mitään, koska puitteet ovat niin hienot. Olin joskus mukana kun isä kävi katsomassa Kiekko-Espoo – Jokerit -ottelua Matinkylän Ladossa, kuten isäni sanoo. Hän muistelee joskus sitä pienen hallin tunnelmaa ja kuinka siellä oli niin helppo saada koko katsomo huutamaan omalle joukkueelleen. Muistan ottelusta tasan kaksi asiaa. Tunnelma oli koko ajan käsinkosketeltava ja Kiekko-Espoo sai köniinsä 0-7. Olen ollut Länsi-Autolla katsomassa Bluesin kotipelejä niin kauan kuin muistan ja yleensä ensimmäisen erän yläkatsomosta. Siellä ei ole minkäännäköistä tunnelmaa, ja kun sitä kerran yrittää huutaa omalle joukkueelleen, saa puoleensa vain tylynnäköisiä katseita, joista kuvastaa lause: “Äläs nyt viitti.” Vaihdan yleensä alakatsomoon, mahdollisimman lähelle fanikatsomoa, jossa tunnelma on aina katossa, oli tulos taululla mikä tahansa. Fiilis leviää, muttei tarpeeksi kauas.
Toinen syy saattaa olla se, että nykyliigan tuomarointilinja on liian ankara. Kunnon taklauksen kun heittää, niin saat luistella suoraan kohti jäähyaitiota. Harvoin näkee nykyliigassa kovia pommeja, joista yleisökin kohahtaa. Ja jos näkee, niin penalttipoksi on ainoa osoite. Liiga on oikeassa siinä, että “kahvaus” pitää saada pois, mutta mitä kahvaamista kunnon taklaamisessa on, minä vaan kysyn. Kysyt keneltä tahansa Matti Meikäläiseltä: “Miten kuvailisit lajia jääkiekko?” Vastaukseksi saat keneltä tahansa Matti Meikäläiseltä: “Jääkiekko on fyysinen taitolaji.” Miksi sitten Liiga ihmettelee vuosi vuoden perään, ettei yleisö vaella halleille, kun fyysisyydestä rangaistaan... Minä vain kolmoskentän veskarina kysyn.
Kolmas syy on nämä naurettavat välisarjat. Ihmiset pitävät vaihtelusta, mutta miksi esimerkiksi HIFK-fanit saivat katsella kuinka Jokerit pyörittivät heidän joukkueensa kumoon – kahdesti puolentoista viikon sisään? Tai kuinka Liigan päättäjät kuvittelivat houkuttelevansa KalPa-faneja Niiralan Monttuun katsomaan kolme kertaa kaudessa, kuinka Kärpät takoo tauluun hirveät luvut. Toisaalta, Espoossa eletään unelmaa, kun Pelicans, sarjan parasta jääkiekkoa esittävä joukkue tulee vierailulle kolme kertaa kaudessa ja tähänastisissa peleissä pelit ovat olleet mielenkiintoista ja hienoa jääkiekkoviihdettä. Mutta toisaalta, enpä usko että viimeiseen Blues-Pelicans-otteluun jaksaa raahautua niinkään paljon porukkaa kuin viimeksi. Sama näytös kun on nähty jo kahdesti.
Välisarjasysteemihän kopioitiin kaiketi suoraan NHL:stä, jossa sen ylläpitämiseen oli sentään jonkinmoiset järkisyyt. 1) Siellä kaikki tilastoidaan näiden välisarjojen sisäisesti 2) Etäisyydet ovat paljon pidemmät kuin pienessä ja piskuisessa Suomessa 3) Siellä pelataan noin puolitoista kertaa enemmän pelejä kuin meillä Suomessa kauden aikana (Mestaruuteen Suomessa vaaditaan maksimissaan 56+3+7+7+7=80 ottelua, kun “Änärissä” runkosarja ei edes ole ohi 80 ottelussa.)
Neljäs syy on sarjan pohjalla majailevien joukkueiden mielenkiinnottomuus. Kenen idea oli sulkea liiga ja vielä miksi ihmeessä se tehtiin? Kuten esimerkiksi TPS:n ja KalPan rimpuilua pisteistä olisi mielenkiintoista seurata, jos tietäisi, että viimeiseksi jäävä joukkue joutuu kohtaamaan putoamispeikon. No, onneksi sentään kaikki ei ole menetetty. Ensi kaudeksi luvattiin liigakarsinnat, mutta toivotaan nyt kaikki yhdessä ja yksissä tuumin, etteivät Liigan päättäjät senkin mielenkiintoa tuhoa esimerkiksi tekemällä se viime kauden tavoin... Paras seitsemästä sarja nousukarsinnassa, jossa kukaan ei voi nousta, eikä kukaan pudota. Ketä sen oli tarkoitus kiinnostaa?
Viidentenä syynä jotkut mainitsevat ihmisen yleisen laiskuuden. Olen siinä suhteessa samaa mieltä. Joskus suunnittelen meneväni naapurini kanssa katsomaan Bluesin kotipeliä kausikorteilla, mutta nin 3 kertaa kymmenestä naapuri vastaa: “Emmä jaksa, mulla on parempaa tekemistä/Peli tulee Canalilta, katon sitä siitä/Kuuntelen radiosta tai tekstitelkusta. Tämä on nyt pahin ongelma SM-Liigassa. Minun kokemuksieni mukaan asiasta, jota on helposti saatavilla, ei olla kiinnostuneita. SM-Liiga teki mielestäni 5 vuoden mittaisen virheen antamalla oikeudet Canalille, jolla riittäisi resursseja lähettää vaikka kaikki ottelut suorina kotisohville. Mutta minä en kotisohvalleni jää. Katsomossa on liian hyvä tunnelma, jotta siitä voisi tinkiä katsomalla pelin kotona selostajan selostaessa jokaikisen syötön ja vedon ja torjunnan. Haluan itse nähdä ottelun. Haluan itse päätellä ja sanoa mitä joukkueen pitäisi tehdä, mitä pitäisi tapahtua ja niin pois päin.
-Kolmoskentän veskari, 22.10.2007
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Urheilu tai muista aiheista.