Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / SM-Liigan vikoja

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Urheilu tai muista aiheista.

Tiivistelmä: SM-Liigassa on monia vikoja jotka pitäisi korjata mahdollisimman nopeasti. Minä yritän tässä joitain näistä listata. 2 453 lukijaa, joista 499 eli 20% on antanut arvosanan (7).

SM-Liigan vikoja

Tätä et Canalilta katsellessa koe

“SM-Liigan pahin vastustaja on yleisökato.” Tämä on tavallinen mantra ennen kauden alkua, mutta miksi siitä on muodostunut pahin vastustaja SM-Liigan kehitykselle? Isänikin joskus muistelee “niitä vanhoja kunnon aikoja, jolloin Kiekko-Espoo pelasi vielä Matinkylässä. Siellä sentään oli tunnelmaa...” Harvoin olen jaksanut kuunnella sitä kauempaa. Mutta, miksi yleisökadosta on tullut SM-liigan pahimpia vastustajia?

Yksi syy on hallien tietynlainen koreus. Kukaan ei halua pilata mitään, koska puitteet ovat niin hienot. Olin joskus mukana kun isä kävi katsomassa Kiekko-Espoo – Jokerit -ottelua Matinkylän Ladossa, kuten isäni sanoo. Hän muistelee joskus sitä pienen hallin tunnelmaa ja kuinka siellä oli niin helppo saada koko katsomo huutamaan omalle joukkueelleen. Muistan ottelusta tasan kaksi asiaa. Tunnelma oli koko ajan käsinkosketeltava ja Kiekko-Espoo sai köniinsä 0-7. Olen ollut Länsi-Autolla katsomassa Bluesin kotipelejä niin kauan kuin muistan ja yleensä ensimmäisen erän yläkatsomosta. Siellä ei ole minkäännäköistä tunnelmaa, ja kun sitä kerran yrittää huutaa omalle joukkueelleen, saa puoleensa vain tylynnäköisiä katseita, joista kuvastaa lause: “Äläs nyt viitti.” Vaihdan yleensä alakatsomoon, mahdollisimman lähelle fanikatsomoa, jossa tunnelma on aina katossa, oli tulos taululla mikä tahansa. Fiilis leviää, muttei tarpeeksi kauas.

Toinen syy saattaa olla se, että nykyliigan tuomarointilinja on liian ankara. Kunnon taklauksen kun heittää, niin saat luistella suoraan kohti jäähyaitiota. Harvoin näkee nykyliigassa kovia pommeja, joista yleisökin kohahtaa. Ja jos näkee, niin penalttipoksi on ainoa osoite. Liiga on oikeassa siinä, että “kahvaus” pitää saada pois, mutta mitä kahvaamista kunnon taklaamisessa on, minä vaan kysyn. Kysyt keneltä tahansa Matti Meikäläiseltä: “Miten kuvailisit lajia jääkiekko?” Vastaukseksi saat keneltä tahansa Matti Meikäläiseltä: “Jääkiekko on fyysinen taitolaji.” Miksi sitten Liiga ihmettelee vuosi vuoden perään, ettei yleisö vaella halleille, kun fyysisyydestä rangaistaan... Minä vain kolmoskentän veskarina kysyn.

Kolmas syy on nämä naurettavat välisarjat. Ihmiset pitävät vaihtelusta, mutta miksi esimerkiksi HIFK-fanit saivat katsella kuinka Jokerit pyörittivät heidän joukkueensa kumoon – kahdesti puolentoista viikon sisään? Tai kuinka Liigan päättäjät kuvittelivat houkuttelevansa KalPa-faneja Niiralan Monttuun katsomaan kolme kertaa kaudessa, kuinka Kärpät takoo tauluun hirveät luvut. Toisaalta, Espoossa eletään unelmaa, kun Pelicans, sarjan parasta jääkiekkoa esittävä joukkue tulee vierailulle kolme kertaa kaudessa ja tähänastisissa peleissä pelit ovat olleet mielenkiintoista ja hienoa jääkiekkoviihdettä. Mutta toisaalta, enpä usko että viimeiseen Blues-Pelicans-otteluun jaksaa raahautua niinkään paljon porukkaa kuin viimeksi. Sama näytös kun on nähty jo kahdesti.

Välisarjasysteemihän kopioitiin kaiketi suoraan NHL:stä, jossa sen ylläpitämiseen oli sentään jonkinmoiset järkisyyt. 1) Siellä kaikki tilastoidaan näiden välisarjojen sisäisesti 2) Etäisyydet ovat paljon pidemmät kuin pienessä ja piskuisessa Suomessa 3) Siellä pelataan noin puolitoista kertaa enemmän pelejä kuin meillä Suomessa kauden aikana (Mestaruuteen Suomessa vaaditaan maksimissaan 56+3+7+7+7=80 ottelua, kun “Änärissä” runkosarja ei edes ole ohi 80 ottelussa.)

Neljäs syy on sarjan pohjalla majailevien joukkueiden mielenkiinnottomuus. Kenen idea oli sulkea liiga ja vielä miksi ihmeessä se tehtiin? Kuten esimerkiksi TPS:n ja KalPan rimpuilua pisteistä olisi mielenkiintoista seurata, jos tietäisi, että viimeiseksi jäävä joukkue joutuu kohtaamaan putoamispeikon. No, onneksi sentään kaikki ei ole menetetty. Ensi kaudeksi luvattiin liigakarsinnat, mutta toivotaan nyt kaikki yhdessä ja yksissä tuumin, etteivät Liigan päättäjät senkin mielenkiintoa tuhoa esimerkiksi tekemällä se viime kauden tavoin... Paras seitsemästä sarja nousukarsinnassa, jossa kukaan ei voi nousta, eikä kukaan pudota. Ketä sen oli tarkoitus kiinnostaa?

Viidentenä syynä jotkut mainitsevat ihmisen yleisen laiskuuden. Olen siinä suhteessa samaa mieltä. Joskus suunnittelen meneväni naapurini kanssa katsomaan Bluesin kotipeliä kausikorteilla, mutta nin 3 kertaa kymmenestä naapuri vastaa: “Emmä jaksa, mulla on parempaa tekemistä/Peli tulee Canalilta, katon sitä siitä/Kuuntelen radiosta tai tekstitelkusta. Tämä on nyt pahin ongelma SM-Liigassa. Minun kokemuksieni mukaan asiasta, jota on helposti saatavilla, ei olla kiinnostuneita. SM-Liiga teki mielestäni 5 vuoden mittaisen virheen antamalla oikeudet Canalille, jolla riittäisi resursseja lähettää vaikka kaikki ottelut suorina kotisohville. Mutta minä en kotisohvalleni jää. Katsomossa on liian hyvä tunnelma, jotta siitä voisi tinkiä katsomalla pelin kotona selostajan selostaessa jokaikisen syötön ja vedon ja torjunnan. Haluan itse nähdä ottelun. Haluan itse päätellä ja sanoa mitä joukkueen pitäisi tehdä, mitä pitäisi tapahtua ja niin pois päin.

-Kolmoskentän veskari, 22.10.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#6893

Ihan asiallinen kirjoitus, vaikkei minulla erityisempiä kommentteja jääkiekosta olekaan kun en sitä niin paljon seuraa että osaisin sanoa.

En kyllä ymmärrä sitä että ei jakseta lukea loppuun mutta jaksetaan kommentoida että ei jaksettu lukea. Otan pois sellaiset. Niissä ei ole mitään sisältöä. Ketä kiinnostaa sellainen kommentti muutenkaan?

-Aapo, 24.10.2007

#6895

Minä olen erimieltä lajin näkyvyyden ja katsojamäärien laskemisen suhteen.

Olen vakaasti sitä mieltä, että suurempi näkyvyys lisää katsojia. Esim jalkapallon MM-kisat vetävät katsojia kuin musta-aukko, vaikka kaikki matsit näkyy telkkarista paljon paremmin kuin katsomosta. Mitä enemmän lajia katsotaan, tunnetaan, ja siitä innostutaan, sitä enemmän on myös katsojia katsomossa.

SM-liigan matsit pitäisi näkyä maksuttomilla kanavilla niin katsojamäärät lisääntyisivät.

-Viltsu, 24.10.2007

#6896

jääkiekko on laji, joka pitäisi kieltää.. liikaa väkivaltaa yms..

-ei jääkiekkoa kiitos, 24.10.2007

#6898

Ei yhden joukkueen ongelmat ole sama asia kuin koko SM-Liigan ongelmat!Blues,HIFK ja TPS ovat yleisökadosta kärsiviä joukkueita,mutta sellaiset joukkueet kuin JyP ja Pelicans ovat nostamassa hurmosta kotikaupungissaan.Kirjoittaja yksilöittää että SM-Liiga => Blues.Olen itse Oulusta ja käyn katsomassa Kärppien kotipelin vähintään kerran kuussa.Joka kerta on hurmosta olisi vastassa KalPa,Jokerit tai BLUES.Oulussa asioita osataan tehdä kärsivällisyydellä,pitkäjänteisyydellä ja sisulla,toisin kuin Espoossa,josta kertoo viime vuosien saamattomat superhankinnat.Tilastoista voidaan katsoa myös se,että Kärpät on voittanut 3 viime kautena runkosarjan,ollut kahdesti ECC:sä,ottanut 5 viime vuoden aikana 3 kultaa,hopean ja pronssin.Blues taas on ollut 2 välierissä ja sieltäkin on tullut vain 2 4.sijaa

-Oululsinen Hulluus., 24.10.2007

#6901

Pandelaukkujen puhetta! IFK on kingi! Pysy vaan pohjoisessa juntti! Karalahti retkahtaa kohta ja sen jälkeen lappi palaa kuin vuonna '44.

-Rape, 24.10.2007

#6913

Stadin juntti luulee Oulua Lapiksi......Karalahti saa Oulussa enemmän tukea kuin siellä etelässä,ja siitä kertoo se että kaveri on nousemassa Kärppien eliittiin!Stadissa on kaverit Baxter ja Matikainen jotka osaa muuta tehä ku kaiva persettään!IFK ei pääse ees pudotuspeleihin nii mitäs sitte sanot juntti!Pohjoisesta tuulee ja lujaa!Pesonen,Bros,Hyvönen,Karalahti ja Kratena upottaa Stadin juntit keväällä!

-Pohjoista Voimaa, 26.10.2007

#6914

Ei tee ees mieli tullakkaa Hesaan ku se on nii perseestä!

-Tuntematon, 26.10.2007

#6917

Sehän oli ihan tolokkua asiaa! Mitä nyt tulee lajin väkivaltaisuuteen niin parempi se on, että ne tunteet puretaan kaukalossa tai katsomossa kuin että mennään vetelemään porukkaa pleksiin nakkikioskin jonossa. Ja kun on kiekosta puhe niin vierasjoukkueen solvaaminenhan on enemmän velvollisuus kuin tapa, kuten komentteja lukeva voi todeta :D

-seisomakatsomossa on tunnelmaa, 26.10.2007

#6919

Tuntuu tylsältä lukea tekstiä, jossa argumentit on jaettu luettelomaisella kappalejaolla (1. syy, 2. syy jne.). Käytä mielikuvitustasi, tekstistä tulee vakuuttavampi ja mukavampi lukea. :)

-Janne, 26.10.2007

#6968

Nickerson on paras!

-joona!, 29.10.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Urheilu tai muista aiheista.