Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Onko hyppäys lukioon liian suuri?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Huomasin itse omalla kohdallani kuinka yläasteen ja lukion numerot eivät ole ollenkaan linjassa toistensa kanssa. Ennen keskiarvo oli ollut kahdeksan kieppeillä, vaikken edes yrittänyt ja nyt samalla panoksella takasin tuli kuutosen keskiarvo. Jossain mättää. 3 392 lukijaa, joista 542 eli 16% on antanut arvosanan (7).

Onko hyppäys lukioon liian suuri?

Siirryin lukioon tässä tämän vuoden syksyllä. En missään nimessä yritä puhua kokemuksen syvällä rintaäänellä, mutta minä todella koin yläasteen ja lukion eron Siperian kautta.

Mennessäni lukioon, tiesin sen olevan rankempaa ja syvällisempää kuin yläasteella. Hauskaa oli, kavereita ilmestyi kuin sieniä sateella, läksyjä tehtiin ja kuvittelin olevani mukana. Sitten tuli koeviikko ja maailmani romahti. Luulin, että koeviikko oli mennyt hyvin ja niinhän se oli mennytkin, jos olisimme olleet yläasteella. Monesta kokeessa odotin takaisin sellasta ysiä, ja jopa heikosti menneestä matikan kokeesta odotin edes seiskaa.'

Äitini oli tappaa minut kun näki koetulokseni. Paras numero oli tullut äidinkielestä, eikä sekään ollut kuin kasi. Kemia, maantieto ja englanti, joista kaikista odottelin ysiä takasin, tulikin seiska. Ja matikka. Siitä tulikin oikein kaunis vitonen. Olin suoraan sanoen järkyttynyt.

Mietittyäni nyt koeviikkoa pari viikkoa, tajusin missä olin tehnyt virheen. En ollut lukenut yhteenkään kokeeseen. “Miksi sitä lukea, kun hyvin menee muutenkin? En lukenut yläasteellakaan, ja mitä tuli. Hyvin se menee!”, olin sanonut kun minulta kysyttiin olenko lukenut kokeisiin. Nythän se harmittaa.

Omalla yläasteellani oli selkeästi kaksi valtaporukkaa. Ensimmäinen porukka opiskeli ahkerasti, olivat tunneilla ja haki opettajan pöydältä kokeista ysejä ja kymppejä. Vapaa-ajallaan he oleskelivat kavereidensa kanssa. Tämä porukka meni noin 105% varmuudella lukioon. Toinen porukka (anteeksi kirosana) vittuili opettajille, eivät tehneet tunneilla yhtään mitään eivätkä vapaa-ajallakaan tehneet muuta kuin nuuskineet viinaa, hörppineet alkoholia ja keskustelivat siitä, kuinka saisivat lisää hevosvoimia heidän jo muutenkin laittomiin mopoihinsa. Tämä porukka meni noin 200% varmuudella amikseen tai töihin. Ne jotka eivät olleet kumpaakaan valtaporukkaa, olivat väliinputoajia kuten minä. En juonut alkoholia, mutta ei opiskelukaan kiinostanut, kun koskaan en kuitenkaan joutunut uusimaan. Nämäkin ihmiset menivät noin 75% varmuudella lukioon.

En sano sitä, etteikö nuori saisi hypätä yläasteelta suoraan työmaailmaan, mutta nykyinen yläaste ei valmenna nuorta mitenkään mihinkään. Se ei valmenna nuorta ahkeraksi työntekijäksi, koska vähemmälläkin pääsee. Se ei myöskään opeta nuorta opiskelemaan, koska yläasteella ei todellakaan tarvitse tehdä töitä päästäkseen kursseista läpi. Amiksista en sano mitään.

Disclamer: Ne jotka sanovat, että kirjoittaja puhuu lukiolaisen äänellä tai että vähättelen amiksia, ovat täysin oikeassa. Mutta älkää nyt siitä minua haukkuko.

-Kolmoskentän veskari, 27.10.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 29:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#7070

Kuuntelepas: LUKIO

Eikö jo itse sanakin tarkoita paikkaa, jossa LUETAAN. Siksihän sinne lukioon mennään, meillä ainakin sanottiin: “jos et jaksa lukee, mene amikseen tai jonneki muualle, lukiossa olo on teoriaopiskelua ja pänttäämistä.”

Idiootti olet, jos et älyä tehdä mitään arvosanojen eteen. Ei se edes paljoa vaadi, itse olen saanut arvosanat pysymään suht ennallaan, olen saanut useampia kymppejäkin ja ensimmäisestä kirjoittamastani aineesta (=biologia) tulee ainakin M (mahdollista on myös että yo-lautakunnassa nousee E:ksi), keskiarvo varmaan jossain ysin tienoilla. Enkä edes stressaa mistään.

Ja huom, arvosanoihin vaikuttaa muukin kuin koe vaikka sillä onkin eniten merkitystä yleensä. Tuntiosaaminen ja -aktiivisuus, aineet, esseet, sanakokeet, tiedon hankkiminen kurssin aiheista itse (ja sen saattaminen opettajan tietoon), jne voi muuttaa arvosanaa useammallakin numerolla suuntaan tai toiseen. Meillä saatetaan myös sopia välillä, että “tästä kurssista ei sitten pidetä koetta, jos ette halua.”

-hurtta, 8.11.2007

#7076

Aloitin lukion tänä syksynä. Yläasteella numeroni olivat ysejä ja kaseja, yksi kymppikin päästötodistuksessa oli. Kokeisiin en lukenut ysiluokan aikana kuin ehkä kolmeen kokeeseen ja hyvä numero tuli silti.

Lukiossa on ensimmäinen koeviikko jo kaukana takana ja toinen häämöttää edessä.

Joidenkin kokeiden numerot “pysäyttivät”. Tein numeroiden eteen oikeasti töitä.. Olin lukenut kokeista jokaiseen, tehnyt läksyjä, kuunnellut tunnilla, jne... Neljästä tuli silti seiska. Minä, yläasteella “normaalin hyvä” oppilas, sain yhtäkkiä yläasteen vahvimmista aineista seiskoja. Mikä meni pieleen?

Onhan seiska sinänsä hyvä numero, mutta parempiin tottuneelle se ei ole.

Herää kysymys, onko lukio tarkoitettu oikeasti vain niille, jotka saavat aina ysejä ja kymppejä? Pitäisikö meidän muiden mennä suosiolla amikseen jotta pärjättäisiin?

-..., 8.11.2007

#7083

Todella naiivi kirjoitus.

-Tuntematon, 9.11.2007

#7091

Yleensähän lukioissa on joku keskiarvoraja, näin olen ymmärtänyt. Eli siis ihan tyhmimmät ei sinne pääse, mistä seuraa ainakin vähän parempi taso kuin peruskoulussa kun tarkastellaan opiskelijoiden osaamista ja pärjäämistä. Eli entiset keskitason oppilaat ovat lukiossa huonoimmasta päästä, kärjistetysti ilmaisten. Ja kun lukio kuitenkin on vähän erilainen systeemi, voi odottaakin numeroiden tippumista ainakin alkuvaiheessa kun ei ole vielä tottunut uuteen tilanteeseen. Peruskoulussa tosiaan opitaan perusasiat, lukiossa alkaa aiheiden syventäminen ja haastavammat kokonaisuudet. Olen abi ja tiedän mistä puhun.

“Onhan seiska sinänsä hyvä numero, mutta parempiin tottuneelle se ei ole.” ...Ja niin huomasit, että aina on sinua parempiakin, kuten meillä viimeisimmässä aamunavauksessa todettiin. Olen minäkin työllä ja vaivalla saanut päntätyksi pitkästä matikasta parikin alle seiskaa koenumeroiksi, vaikka yläasteella tuli kymppejä useammankin kerran, mutta se riittää mulle enkä ole vaihtanut lyhyeen vaikka siitä saisin varmasti ysejä (muutamat samantasoiset kaverit vaihtoivat juuri tällä seurauksella).

Ja riippuu myös vähän edellisistä opettajista miten arvosanoille käy: jotkut opettajat antavat liian hyviä numeroita, jolloin tiukempi arvostelu voi tulla yllätyksenä. Esimerkkinä meidän edellinen ranskan ope antoi kirjoitelmista jopa 30 pistettä parempia numeroita kuin nykyinen.

Aina ei kannata kuvitella olevansa hyvä ja pärjäävänsä; ei tarvitsekaan olla. Mitä parempi olet, sitä vaikeampia ongelmia joudut ratkomaan, tyhmät saa olla tyhmiä ihan rauhassa eikä kukaan ainakaan odota heiltä liikoja.

-hurtta, 10.11.2007

#7364

Niin ja viimeistään yo-kirjoituksissahan se karu totuus iskee:

Ensin ytl:ssa tehtävistä annetaan pisteet ja sitten pistemääristä tehdään normaalijakauma, jonka mukaan arvosanat annetaan. 5% saa laudaturin, 5% hylätään, muissakin arvosanoissa oli tietyt prosentit joita en nyt vaan muista. Arvosana ei siis riipu siitä miten hyvä olet, vaan siitä miten paljon parempi/huonompi olet muihin verrattuna.

Vaikka olisit koulusi parhaimmistoa voit silti kuulua reputtavaan 5%:iin jos muualla Suomessa ollaan vielä fiksumpia.

-hurtta, 10.12.2007

#8295

Hyppäys riippuu myös paljon yläasteesta, josta on tullut. Itselläni kaikki numerot nousivat mennessäni lukioon (minne pääsi muutenkin vain joka kolmas hakija). Ainoan poikkeuksen teki äidinkieli, joka laski kympistä kasiin, eli oletan, että opettajatkin vaikuttavat suhteellisen paljon.

Ja hurtta puhuu asiaa!

-Olento, 7.4.2008

#8352

Meille ainakin toitotettiin ja toitotaan vieläkin että “Lukiossa on tehtävä töitä”, “Lukiossa oikeasti luetaan”jne. jne. Opomme jauhaa siitä vieläkin. Eikö teillä muka kerrottu tätä? Ja ystäväni joka on nyt lukion ensimmäisellä on sanonut samaa, mutta kertoi että kyllä siellä pärjää. Omalla kohdalla numerot on jo nyt tippumassa joten melkein kaduttaa se lukioon meno mutta valinta on jo tehty eikä voi muuta kuin mennä sinne. Täytyy päntätä sitten h******isti että saan hyviä numeroita.

-wer_wet, 12.4.2008

#10247

Totta. Peruskoulusta on enemmän apua amista varten, mutta lukioon se ei valmenna juuri mitenkään. Esim. yläasteen essee = 10 lausetta, lukion essee = 2 sivua.

-Felix, 10.11.2008

#11284

Tuo, että lukiossa pitäisi päntätä aivan älyttömästi on täyttä puppua. Luen itse sillointällöin tunneilla käsiteltävät kappaleet ja koeviikolla luen muistiinpanot ja kirjan. Tämä on melkein kaikissa reaaliaineissa kiitettäviin arvosanoihin.

-ada, 10.3.2009

#11817

Itse sain koko yläasteen ysiä tai kasia. Harvoin meni seiskan puolelle, mutta ei niitä kymppejäkään tainnut yhtäkään olla.

Nyt lukiossa sen sijaan todistuksessa komeilee viisi kappaletta kymppejä, monta ysiä ja vain kaksi kasia. Mielestäni en ole tehnyt töitä sen enempää lukiossa kun peruskoulussakaan. Lukion oppimis-/opetustyyli vain sopii minulle paremmin: Suurempien kokonaisuuksien opettelu, yhä mielenkiintoisemmat ja syvälliset pohdinnat ja oma vastuu opinnoistaan. Kaikki vaan eivät ole valmiita tämmöiseen ja jäävät jumittamaan pienissä yksityiskohdissa, eivätkä osaa muuttaa oppimistyyliään lukioon sopivaksi.

Peruskoulu ja lukio ovat kaksi täysin eri asiaa, mutta molemmissa on mahdollisuus pärjätä yhtäläisesti. Kyse on sopeutumisesta, omasta innostuksesta ja omien oppimistyylejen tiedostamisesta.

-Neppi, 29.5.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Opiskelu tai muista aiheista.