Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kiusaajan ja kiusatun tunteet

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Miksi ihmistä kiusataan? Kun kiusaat, uhri voi olla mielestäsi jossain muodossa hieman “out”, mutta ei, kaikki ovat samanarvoisia? Mikä meissä kiusaajissa hyrrää? Missä on todellisuudentaju? Eivätkö kiusaajat ymmärrä uhrin tuskaa? Kenen syytä se on? Asuuko kiusaajan sisällä pieni, paha kovuus? Sitä käsittelen aiheessani. 2 533 lukijaa, joista 508 eli 20% on antanut arvosanan (7).

Kiusaajan ja kiusatun tunteet

Kiusaaminen, se voi olla joko fyysistä tai henkistä. Voit tönäistä, kampata, nipistää tai jopa lyödä. Se on fyysistä. Voit myös haukkua, pilkata, saattaa toisen naurunalaiseksi. Se on henkistä. Ja uhri, se kiusaajan uhri, kuinka hän kestää? Hän yrittää jaksaa ehkä vain ainoan ystävän voimin. Jos ystävää ei ole, kuinka hän selviää. Niin, opettajat. Mutta ei, opettajat eivät auttaneet. Kiusaaja kärsii. Kuka tämän kärsimyksen aiheuttaa? Ai, se koulun kovis. Sieltä se vaan kävelee ylpeästi koulun käytävää ja sylkäisee maahan. Hänen takanaan on muutama hänen “ystävä”. “Kovis” huomaa pojan. “Hah, katsokaa ton pikkuisen läskin vaatteita”, se huutaa. Käytävälle syntyy hiljaisuus. Kaikki ovat keskittyneet tuohon kovikseen ja poikaan. Kovis astuu lähemmäksi, tönäisee poikaa ja ottaa sen repun. Poika kärsii. Hän on raivoissaan, ja samalla itkee sisimmissään. Hän kuitenkin peittää tunteensa. Hän ei voi purkaa niitä, kantaa vain sisällään tuota suurta raivoa ja tuskaa. Koviksen jengi vaan nauraa. Muut hyväksyvät kiusaamisen. Ja poika edelleen kärsii. Jos poika kärsii, mikä olo on koviksella? Millainen hän lopulta on? Kiusaaja on samanlainen. Hän kärsii, hän ei kestä. Hänellä on huolia. Hän on raivoissaan. Hän ei kestä. Ja koska koviksella ei ole oikeita ystäviä, vain tunteettomia “ystäviä”, hän ei voi purkautua. Hänen sisällään asuukin pieni ja pelokas ihminen, ja hän on voinut olla muiden tietämättä joskus kiusattu. Hän kantaa kaiken sisällään, hän kärsii. Hänen on pakko saada purettua kaikki johonkin. Niin hän tekee, hän purkaa sen uhriinsa, ja hän kiusaa.

-Teemunen, 31.10.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 9 kommenttia
Kommentit
#7002

Suomen työttömyysaste oli 7,0% 2007 alussa. Tutkimuksen mukaan ne joita koulussa on kiusattu jäävät useammin työttömäksi kuin ei kiusatut. Aihe oli tärkeä ja kiinnostava, mutta tekstissä olisi voinut olla faktaa enemmän, muuten hyvä teksti.

-jomo, 31.10.2007

#7004

Teemunen, osuit oikeaan aiheeseen!

Kuvailemastasi koulukiusaamisesta voidaan tehdä rikosilmoitus ellei se lopu. Siksi meillä on lait, rikoslain mukaan pahoinpitely, myös henkinen, on rangaistavaa. Se tulee kalliiksi rikoksen tekijälle, kiusaajalle.

Ellei kiusaaminen lopu ja kiusaaja joudu tuomiolle, sekä kiusattu pääse terapiaan, uhri joutuu pahaan jamaan, pahimmillaan ajautuu itsemurhaan nuorena. Sehän sitten järkyttää koko koulua ja kylää/kuntaa.

Kiusaajan pitäisi päästä hoitoon. Tuomio pahoinpitelyrikoksesta tuomio on jo vakava oire hänen ongelmastaan.

-Ope, 1.11.2007

#7005

Tekstisi oli hyvä, mutta mitä haluat sillä sanoa? Että kiusaaminen on typerää? Sitähän se on, mutta vaikeasti se tuossa tulee esille...

-Kolmoskentän veskari, 1.11.2007

#7008

Itse olen ollut kiusattu koko elämäni ja tämä ei kyllä minusta näyttäisi pitävän paikkaansa. Nämä kiusaajat tekevät tätä juuri siksi, että heillä on valtaa. Heillä on ystäviä, heille pitää antaa hiukan showta. Kiusataan siis sitä nörttiä, sitä erilaista musaa kuuntelevaa, meikkaavaa ja rauhallista poikaa. Kiusaamisella ei saavuta mitään, hakekoot kiusaaja apua. Kyllä nyt kenen tahansa pitäisi tajuta se.

-The Unfortunate One, 1.11.2007

#7030

älä anna sylkeä kenenkään silmillesi.

vastaa takaisin!

-mä 1991, 4.11.2007

#12587

Noh, itse olen ollut aikoinaan koulukiusattu, ja ainakin itse annoin ajan kulua. Aika kului ja minä muutuin. En niinkään ulkoisesti vaan sisältä minusta tuli kovempi. Ilman tuota kiusausta en olisi se mitä nyt olen. Myöhemmin, vuosia koulukiusaamiseni jälkeen hoitelin entisiä kiusaajiani yksi kerrallaan. Ensin keskustelin heidän kanssaan, ja sain huomata, että vaikka 10 vuotta oli kulunut eivät heidän juttunsa olleet muuttuneet. Sain puheillani heidät kärsimään. Uhkailin ja annoin mahdollisuuksia, joko tehdä sovinto anteeksi pyytäen, tai ottaa turpaansa invalidisoivalla tavalla. Muutama ensimmäinen valitsi vaihtoehdoista jälkimmäisen. Sitten juttu levisi ja myöhemmät “juttutuokioni” läpikäyneet kiusaajani ovat valinneet toisin. Silti kaikki velka ei vielä ole peritty. On jäljellä yksi, jota en ole nähnyt 18:aan vuoteen, mutta jos hän enää hengissä on, ja hänet joskus löydän, voi olla etten anna kahta mahdollisuutta.

Jarkko.T. tule ihmeessä pyytämään. Nyt “Joshualla on koshua!”

-Joshua Samola, 26.9.2009

#12591

Joshua: Eli sinusta kiusaaminen on ihan ok? Muutoinhan antaisit anteeksi kiusaamisesi ja jatkaisit elämääsi. Kertomasi mukaan et ole päässyt tuosta kiusaamisesta yli, vaikka annat muuta ymmärtääkin. Muiden uhkaileminen ja vaihtohetojen antaminen on nimenomaan kiusaamista.

Henkisesti tasapainoinen aikuinen ihminen kykenee nimittäin käsittelemään tunteensa. Itseäni on myös kiusattu koulussa aivan tarpeeksi, mutta en silti tunne mitään tarvetta alkaa hakkaamaan / uhkailemaan kyseisiä henkilöitä. Pikemminkin päin vastoin voisin aivan hyvin lähteä heidän kanssaan vaikkapa oluelle.

-teuro, 27.9.2009

#12597

Siis kiusaaminen ei ole hyväksyttävää, mutta kiusaajalle pitää antaa samalla mitalla takaisin. Jeesus-ideologia “toisen posken kääntäminen” ei lohtua useinkaan tuo.

Ja jokainen valitsee itse omat tapansa hoitaa asiansa, kuin asiansa. Kerroin vain mielipiteeni ja siinä kaikki. En neuvo ketään toimimaan samoin, mutta itse olen kokenut mainitsemani toimintatavan erittäin toimivaksi. Käväisepä Iisalmessa niin huomaat, että pelko on valtaa.

Itseasiassa pelko on kautta aikain ollut toimivin motivaattori, miltei kaiken suhteen. Esim. Jumalanpelko, kuolemanpelko jne. jne.

Minun puolestani koulukiusaajat pitää pistää ruotuun, ennenkuin he kiusaavat jonkun siihen pisteeseen, että tämä onneton saapuu kouluun haulikon kanssa ja antaa sen laulaa pitkin luokkarivistöjä. Koulukiusaajat saavatkin kuolla, mutta siinä voi mennä helposti syyttömiä sivussa.

-Joshua Samola, 29.9.2009

#12750

Ja Teuro, jos sinua tarpeeksi olis piesty, et oluelle, tai muullekaan kiusaajiesi kanssa lähtisi. Usko pois:) Eivätkä hekään sinun.

-Joshua Samola, 17.10.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.