Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Asuntojen hintavertailua Helsingissä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: junkkari: riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa)
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 16/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Koti tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Asunossa asuinalueen nimen osuus voi olla jopa 50% kokonaishinnasta. 4 761 lukijaa, joista 534 eli 11% on antanut arvosanan (7+).

Asuntojen hintavertailua Helsingissä

Asuntojen hinnat muodostuvat monesta tekijästä. Näitä ovat ainakin alueen arvostus, sijainti, koko, taloyhtiö, vastikkeet, liikenneyhteydet, palvelut, työmahdollisuudet jne. Helsingin keskustan kaupunginosissa hintaerot ovat suhteellisen suuret. Tein vertailevan tutkimuksen hintaerojen syistä. Otin tutkimukseeni mukaan seuraavat Helsingin kaupunginosat: Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Kruununhaka, Katajanokka, Punavuori, Etu-Töölö, Kamppi ja Kallio. Hain www.oikotie.fi:stä asuntoilmoituksia, kaupunginosatieto on ilmoituksista suoraan. Asuntoja oli yhteensä 109 kpl.

Seuraavassa on eritelty hintaerojen syitä:

Alueen arvostus

Tässä on epäilemättä eroja. Pohdin tätä myöhemmin lisää.

Sijainti, liikenneyhteydet, rauhallisuus

Kaikki vertailun kaupunginosat sijaitsevat suunnilleen yhtä kaukana keskustasta. Kallio on etäisin mutta toisaalta sieltä on erinomaiset liikenneyhteydet keskustaan. Eirasta on huonoimmat yhteydet ja matka sieltä keskustaan vie kauemmin kuin muista vertailun kohteista. Toisaalta Eira on alueista rauhallisin mutta oleellisia eroja esimerkiksi Kruununhakaan, Kaartinkaupunkiin tai Etu-Töölöönkään ei ole.

Koko

Vertailussa oli mukana erikokoisia asuntoja kultakin alueelta; kaikkien vertailtujen asuntojen keskikoko oli kullakin alueella suunnilleen sama.

Taloyhtiöt, vastikkeet

Vastikkeissa ei ollut oleellisia eroja, eikä taloyhtiöissä muutenkaan (keskimäärin kaupunginosien sisällä taloyhtiöt olivat samanlaisia suhteessa toisiin kaupunginosiin; toki kustakin kaupunginosasta löytyi erilaisia taloyhtiöitä).

Palvelut, työmahdollisuudet

Työmahdollisuudet lienevät yhtäläiset näissä kaupunginosissa. Keskustassa on eniten työpaikkoja joten etäisyys ja liikenneyhteydet sinne nostavat asunnon hintaa. Toisaalta koska kaikki kaupunginosat olivat suunnilleen samalla etäisyydellä, ei tämä tekijä varmaankaan ole kovin tärkeä hinnan muodostamisessa. Sama pätee palveluihin. On huomionarvoista että Eirassa ja Ullanlinnassa on vähemmän palveluita ja huonommat liikenneyhteydet ydinkeskustaan kuin muissa tutkimuksen kaupunginosissa.
Kaupunginosien välisten keskimääräisten hintaerojen selittäjäksi jäävät lähinnä etäisyys ja yhteydet ydinkeskustaan sekä rauhallisuus. Koska näiltä osin alueet olivat suunnilleen samanveroiset, on jäljellä enää yksi tekijä jonka vastuulle jää liki kokonaan hintaerojen selittäminen: alueen arvostus, eli toisin sanoen nimi.Alla on kunkin asuinalueen asuntojen keskimääräiset neliöhinnat (hinnat ovat myynti-ilmoituksista eikä toteutuneista kaupoista, todelliset myyntihinnat ovat jonkun verran näitä hintoja alhaisemmat):

AlueKeskineliöhinta
Eira4 736 €
Kaartinkaupunki4 171 €
Ullanlinna4 148 €
Katajanokka3 772 €
Kruununhaka3 290 €
Punavuori3 041 €
Etu-Töölö2 914 €
Kamppi2 535 €
Kallio2 351 €

Kuten yllä on mainittu, asunnot olivat muilta osin hyvin samankaltaisia alueen arvostusta lukuunottamatta. Näinollen laskin itse asunnon hinnaksi halvimman alueen keskihinnan; tähän päälle tuleva hinta muilla kaupunginosilla on lähinnä alueen arvostuksen mukanaan tuomaa hintalisää, eli maksua nimestä. Kun kunkin kaupunginosan keskihinnoista vähenetään Kallion keskihinta, saadaan “nimilisää” seuraavasti:

AlueKeskineliöhintaNimen hintaNimen osuus hinnasta
Eira4 736 €2 385 €50%
Kaartinkaupunki4 171 €1 820 €44%
Ullanlinna4 148 €1 797 €43%
Katajanokka3 772 €1 421 €38%
Kruununhaka3 290 €939 €29%
Punavuori3 041 €690 €23%
Etu-Töölö2 914 €562 €19%
Kamppi2 535 €184 €7%
Kallio2 351 €0 €0%

On huomionarvoista, että Eirassa, Kaartinkaupungissa ja Ullanlinnassa itse asunnon arvo on suhteessa pienin; siellä pelkkä nimi kaksinkertaistaa hinnan. Nämä kaupunginosat, Kaartinkaupunkia lukuunottamatta, ovat kuitenkin suhteellisen kaukana ydinkeskustasta (suhteessa muihin vertailtuihin kaupunginosiin), eikä sinne mene metroa, junaa tms. ja ratikoitakin vain pari. Talot ovat vanhoja eikä autopaikkoja ole runsaasti. Palvelut ovat vertailun kaupunginosista huonoimmat. Näistä seikoista riippumatta hinta oli halvimpaan nähden kaksinekertainen ja mediaanihintaan nähden puolitoistakertainen. Toisin sanoen: Eiraan muuttaessasi menee puolet rahasta pelkkään nimeen. Muualta saisit samanlaisen asunnon paremmilla palveluilla ja paremmilla liikenneyhteyksillä 30%-50% halvemmalla. Nimi Eira maksaa 2 400 €/m2, Kruununhaka 900 €/m2 ja Etu-Töölö 600 €/m2.

Tietenkin ihmiset saavat maksaa asunnoistaan ihan mitä lystäävät, mutta on syytä muistaa että jos maksaa nimestä niin asunto voi menettää arvoaan nopeasti ja runsaasti jos nimi tai sen arvostus muuttuu. Eiran ahtaat ylikalliit kopit sopivat niille jotka haluavat matkustaa kauppaan ja työpaikalle pitkän matkan, jotka haluavat asua kylmissä, vanhoissa asunnoissa, jotka haluavat riittämättömiä palveluita (suhteessa muihin vertailtuihin alueisiin) ja maksaa tuplahinnan siitä ilosta että voivat sanoa asuvansa Eirassa.

Ei, en halua asua Eirassa tai Ullanlinnassa. Minä saan asua paljon paremmassa paikassa. Pikemminkin säälin niitä joille nimi on niin tärkeä että se voi kaksinkertaistaa asunnon hinnan. Mutta joillekin se on niin tärkeä imagokysymys tai merkkituote.

-Aapo Puskala, 3.1.2002

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 21:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#1725

Heh, luinkin tätä jutua näköjään jälkijunassa. Kirjoittajan kannattaisi tutustua kiinteistöjen arvoon hieman perusteellisemmin. Se ei tietenkään muodostu nimestä... vanha sääntöhän on, että kiinteistön arvoon vaikuttaa 3 asiaa sijainti, sijainti ja sijainti....

Ja kyllähän ympäristö esim ullanlinnassa meren rannalla lukuisten puistojen ympäröimänä 10 min kävelymatkalla espalle on aika hyvä... saa tietty olla eri mieltä....

-lauri, 17.2.2005

#2171

Kai siihen on jokin syy että nimi maksaa? Nimen arvonkin täytyy kummuta jostain. Ja vielä tuon linkin kirjoituksessa voisi poistaa koska se ei ole enää toimiva :)

-Anonyymi, 14.7.2005

#2264

Joo. Ihan hyvä juttu, mutta olet todellakin väärässä siinä, että Ullanlinnasta olisi huonot kulkuyhtydet. Asun Ullanlinnassa ja käyn töissä Maunulassa. Kävelen miain nuutin kolmosen pysäkille ja sillä hurautan parissa minuutissa Rautatientorille, josta lähtee bussi Maunulaan. Ja kymppiratikan pysäkille on jotain 300 metriä. Olen asunut myös Kalliossa ja kyllä täällä on rauhallisempaa ja palvelut – Alepaa ja Siwaa sun muuta on joka kulmassa. Alkokin täällä on ja partureita jne. vaikka kuinka paljon. En oikein ymmärrä tota palvelu-juttua ollenkaan. Ja se, että tämä asuinalue on juuri keskustan eteläpuolella, on huippujuttu. Täällä ei ole minkäänlaista läpikulkua kuten esim. Hakaniemessä jne. Mutta pääasia on se, että jokainen saa asua siellä, missä viihtyy. Itsekin ajattelin, että esim. Etelä-Haaga olisi ihana, rauhallinen asuinalue ja huomattavasti halvempi kuin Ullanlinna. Mutta tänne päädyin ja tyytyväinen olen ollut.

-Jack, 3.8.2005

#3062

Hyvinkin on kyllä hinnat saattaneet muuttua tuon jutun kirjoittamisen jälkeen. Jotenkin tuntuu että Kallionkin asunnot on jo alkaneet saada nimilisää. Moni joka ei uskalla väkivalan pelon takia muuttaa todellisuudessa rauhalliseen Itä-Helsinkiin, haluaa kuitenkin muuttaa juoppojen keskelle Kallioon koska alueella on niin huima maine.

-ville, 3.6.2006

#6364

Hei!

...Kuka tutkisi Kulosaari,Herttoniemi,Laajasalo yms. itäisten alueiden toteutuneita asuntokauppahintoja?

-Hönö, 4.9.2007

#6589

Heips!

Muutimme kesällä Kruununhakaan, en voisi enää kuvitellakkaan asuvani missään muualla Helsingissä. Kruununhaka on aivan loistava paikka sijainniltaan, ympäristöltään yms..

-terppa, 27.9.2007

#13442

Kruununhaan keskineliöhinnat ovat 5843e/m2. Mitä vanhempi talo sen arvokkaampi eli 1800-luvun loppupuolen talot ovat kalleimmat.

-Ilmari Joukahainen, 29.3.2010

#13766

Kalastamaa rakennetaan kovaa vauhtia!

Asiantuntijat, joiden kanssa olen puhunut tästä hankkeesta ovat sanoneet, et tuon alueen rakentaminen tulee vaikuttamaan erittäin positiivisesti kauas Helsinginkatua ylöspäin, siistimään ja kehittämään myös näitä alueita ja sitä kautta siis niiden alueiden status ja hinta nousee.

-rami., 1.8.2010

#13789

Olen asunut Etu-Töölössä, Lauttasaaressa, Katajanokalla ja Kalliossa. Nimi ei ole todellakaan se ainoa tekijä. Katajanokalla oli aikoinaan (en tiedä onko enää) asuntola, jonka asukkaat nukkuivat humalaansa pois alueen rappukäytävissä ja roskiksissa ja aiheuttivat ainakin meille lapsille (tämä siis oli 80-luvulla) epävarmuutta ja pelkoa. Toki myös joukkoon sisältyi miehiä ilman housuja muna kädessä huutelemassa että tule lähemmäs yms.

Kalliossa lapseni vaunuihin heitettiin tupakantumppeja lukitussa rappukäytävässä (muut asukkaat), riehuttiin pitkin öitä, kustiin rappukäytävään, rikottiin paikkoja, mustalaiset kilistivät ovikelloa jatkuvasti myyden nahkatakkeja yms.

Etu-Töölössä ja Lauttasaaressa minua ei ole kertaakaan häiriköity. Kertaakaan omaisuuttani ei ole vahingoitettu, kertaakaan ei ole haaroihini tungettu kättä yms.

Minulle tällaisilla seikoilla on rahallista arvoa. Ei nimellä. Siksipä asun nykyisin poissa pääkaupunkiseudulta kokonaan :)

-seikku, 26.8.2010

#13821

Oleellista lienee myös talojen tyyli, rakentamisvuosi jne.

-Pauliina, 18.10.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Koti tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: