Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Masennus - mielen mustat syöverit

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 17/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Ajatuksiani masennuksesta. Mitä se on, miksi se on ja miten siitä voisi päästä? 2 801 lukijaa, joista 536 eli 19% on antanut arvosanan (7+).

Masennus - mielen mustat syöverit

Masennus, mistä se tulee ja miten se lähtee? Kukapa sitä osaisi selittää. Olen kuullut masennuksesta monia teorioita. Eräs kaverini sanoi, että ihminen ei ole masentunut ellei hän tahdo. Kuulostaa ihanteelliselta.

Pelkäämpä, että totuus on kuitenkin toisenlainen. Ainakin omat kokemukseni masennuksesta ovat erilaisia. Masennus on kiusa, masennus on itsepäinen. Masennus on lamauttava, pelottava ja inhottava. Masennus on toivottomuutta, ahdistusta ja epätietoa.

Masennukesta on tullut milteipä kansantautimme, siltä tuntuu. Masennusta tutkitaan koko ajan. Masennus on kuitenkin hankala tarkasteltava, koska ihmisen mieli on aina arvoituksellinen. Miksi tuntuu siltä kuin tuntuu? Kyse on monistakin asioista. Aivojen kemiasta, sen epätasapainosta, oman elämän olosuhteista, lapsuudesta, päihteistä. Kun masennuksella voi olla niin monta tekijää, miten sitä voidaan koskaan hoitaa tehokkaasti?

Itse masennusta sairastavana voisin sanoa, että mielestäni masennuksen hoidossa tärkeintä on täysivaltaisuus. Koska masennus ei ole kiinni vain yhdestä asiasta, ei sitä pitäisi hoitaakaan vain yhdellä tavalla, kuten lääkkeillä. Lääkkeiden pitäisi olla vain tukena muuhun hoitoon. Keskusteluun, toimintaan.

Toinen tärkeä asia masennusta hoidettaessa on kärsivällisyys. Masennus ei lähde viikossa tai parissa. Hoidon kanssa on oltava pitkäjänteinen silloinkin kun tulosta ei tunnu tulevan. Masennus on saattanut tulla vuosien kuluessa, miten se siis voisikaan lähteä niin nopeasti.

Masennus on otettava vakavasti alusta asti. Jos masennusta ei hoideta ja masentunut pyrkii sen kieltämään, se varmasti pahenee ja tiukentaa otettaan ihmisestä. Masennus saattaa viedä työkyvyn pitkäksikin aikaa. Mitä aikaisemmin hoito saadaan aloitettua, sitä parempi.

Minä peräänkuuluttaisin sitä, että ihmiset välittäisivät toistensa voinnista. Ei voi aina ajatella, että omapahan on asiansa. Kuka masennuksesta tai muistakaan ongelmista yksin selviäisi? Valitettavasti vain yhteiskunnassa näkyy suuntaus, että jos menet naapurilta kysymään kuulumisia, sinua pidetään outona. Miksi? Onko olemassa joku raja, kenestä saa huolehtia ja kenestä ei?

Masennus on hyvin monimutkainen asia, jonka kanssa eivät auta taikatemput. Yritetään huolehtia toisistamme ja toistemme hyvinvoinnista. Se ei ole keneltäkään pois. Masentuneelle tärkeintä on puhuminen, ja silloin täytyy olla myös joku joka kuuntelee. Ei se ole vaikeaa.

Toivon voimia ja jaksamista kaikille masentuneille ja heidän läheisilleen. Helppoa ei masennus ole, mutta voitettavissa.

-Jemppu, 16.11.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 9 kommenttia
Kommentit
#7208

Niin.

Masennus on monen asian summa, joka itseasiassa jotaa myös monenlaisiin vaivoihin.

Monet haukkuvat masentuneita heikoiksi ja surkeiksi epäonnistujiksi, he eivät tietenkään itse koskaan masennu, koska ovat vahvoja. Kunnes sitten masentuvat.

IHminen on kokonaisuus, johon vaikuttaa niin moni asia. Jos ihminen saa huonosti jotain ravinto-ainetta, niin koko keho alkaa voida huonosti.

Jos ihminen kohtaa liikaa epäonnea, liian vähän rakkautta, hän lannistuu.

JOs ihmisen kaikki tarpeet tyydytetään, ihminen on terve ja tasapanoinen. Tosin vielä en ole tavannut yhtään tällaista ihmistä. En yhtään.

Ihmisen fyysiset tarpeet: ravinto, uni, liikunta, lepo.

Psyykkiset tarpeet: Eri tunteet, tärkeimäpänä rakkaus, “aivojumppaa” (esim. opiskelu, ristikot, jotku pelit), haasteita, onnnistumisia yms.

Jos jokin ihmisen tarpeista ei tyydyty, hän alkaa voida huonosti. LIsäksi jos menneisyydessä on jokin ikävä tapahtuma, joka vainoaa, ja josta “ei pääse yli”, niin se voi myös “suistaa ihmisen raiteiltaan”.

Jos masennus olisi parannettavissa pelkin lääkkein ja psykoterapioin, nini tuskin ihmisiä jäisi sen takia sairaseläkkeelle tms. Ihminen on kokonaisuus, ja jos ihmisen tarpeista liian harva täyttyy, hän voi huonosti. tavalla tai toisella.

Mutta onko se sitten ihmisen oma syy., jos masentuu?

Miten voisi?

Toki, jos elintavat ovat huonot, niin se johtuu usein itse ihmisestä, mutta ihminen itse havoin voi vaikuttaa siihen, miten muut häneen suhtautuvat. Ihmiset ovat luonteiltaan erilaisia, toiset tarvitsevat erilaista huomiota kuin toiset. Ihmisen ei koskaan pitäisi muuttua toisten takia tai pyynnöstä.

Ihmisten pitäisi tukea toinen toistaan ja olla toistensa lähellä arjessa. Rakkaus, välittäminen, huomio, ovat parasta, mitä toiselle voi antaa. Joskus jo pelkkä hymy tekee ihmeitä. MIlloin viimeksi hymyilit toiselle?

Joskus on parempi kannustaa, kuin torua.

Esim. EI “miksi et laittanut pussia roskikseen kun veit sen ulos?”

KYLLLÄ: “Kiitos, kun veit roskat. Se oil minusta mukavaa. Viitsisitkö vielä laittaa uuden pussin, niin saan siihen nämä roskat!”

Ystävällisyys on tärkeää kaikille, niin masentuneille kuin “terveillekin”.

Pienillä muutoksilla itsessä saa ihmeitä aikaan toisissa =)

-muuttaen, 20.11.2007

#7214

Hieno kirjoitus.

t. Kind of vertaisesi

-dprs, 20.11.2007

#7219

Ihan mukiinmenevä, joskin vähän ennen puolta väliä aloit puhua sen hoidosta, et niinkään itse masennuksesta. Ja alussa esitit pari retorista kysymystä, jotka vähän hämmensivät. Muuten hyvä.

-Elämä potkii päähän, 21.11.2007

#7271

minä olen masentunut ollut jo vuodesta 2004, se ei ole helppoa ole aina ollut. masennukseni syyt onkin toinen juttu, mut olis kiva jutella enemmän ja vaihtaa kokemuksia.

-heisku79, 24.11.2007

#7287

Tiedän tunteen, Heisku. Mullakin on ollut masennusta, sillon on tosi vaikeeta.

-Hanna, 27.11.2007

#7297

Itse lähinnä ihmettelen, miten suuri osa ihmisistä voi olla masentumatta tällaisessa apinanpersemaailmassa kuin tämä nykyinen. Ovatko he sokeita, tyhmiä, piittaamattomia vai kaikkia niitä?

-Mars., 29.11.2007

#7314

Mars. hyvä, parempaakaan meillä ei ole, eikä ainakaan meidän elinaikanamme luultavasti tulekaan olemaan. Asian murehtiminen ei liikauta asiaa mihinkään suuntaan. Jotkut ovat kaiketi tyytyväisiä vähempään ja löytävät ilonaihetta pienistäkin asioista.

Tietynlaista kapeakatseisuutta sekin, myönnettäköön. Mutta ainakin yksilöllä on hauskempaa.

-Dowi, 2.12.2007

#7408

Ymmärrän masennuksen hyvin, loistava kirjoitus. Elämäntilanne voi myös aiheuttaa lievää masennusta, koska kaipaamme muutosta. Maailmaa on turha murehtia, jokapuolella sattuu ja tapahtuu.

-Tuntematon, 17.12.2007

#13474

eihän tuossa juurikaan ollut einoja masennuksesta pääsemiseen. Tekstin sisältö jäi melko suppeaksi.

-naionen, 13.4.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.