Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Mahdollinen turvallisuusaukko Norjan lentoliikenteessä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 11/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Norjan valtion epäjohdonmukainen suhtautuminen alkoholiin saattaa aiheuttaa terroristin mentävän turva-aukon paikalliselle lentoliikenteelle. 2 693 lukijaa, joista 495 eli 18% on antanut arvosanan (7+).

Mahdollinen turvallisuusaukko Norjan lentoliikenteessä

Kuvaamani “incident” tapahtui 19.11.2007 Gardemoen lentokentällä Oslossa.

Matkustin Turusta Tukholman kautta Norjaan. Arlandasta (Tukholman lentokenttä) ostin norjalaiselle kollegalleni tuliaisiksi pullon Captain Morgan – merkistä jamaikalaista rommia. Norjan Monopolista hankittuna sama juoma olisi ollut ainakin neljä kertaa kallliimpaa kuin Arlandan Duty-freessä. Arlandassa karvan verran halvempaa, kuin Suomen Alkossa.

Käytännön syistä Norja sallii kotimaan liikenteessä turvatarkastusten yhteydessä tax-free viinojen viemisen matkustamoon, jos on pakattu sinetöityyn muovipussiin. Tukholmassa paikallinen tax-free virkailija, nähtyään boarding passini kysyi, jatkanko Norjassa kotimaan lennolla. Vastasin myöntävästi. Myyjä laittoi pullon kuitin kera muovipussiin, johon jäi sinetöinnin yhteydessä sisälle n. 4 litraa ilmaa.

Koin tyynyä muistuttavan ilmaa täynnä olevan muovipussin epämiellyttäväksi, mutta päätin olla rikkomatta sinettiä. Oslossa Kävelin pusseineni ja matkalaukkuineni tullin läpi tuloaulaan. Sieltä jatkoin SAS:n baggage-drop virkailijoiden luo, josta edelleen turvatarkastukseen (Norjan)kotimaan jatkolennolle.

Pääsin pulloineni tarkastuksen läpi helposti. Jälkeenpäin vaan tuli mieleen että, mitä jos ilmatiiviisti pakattu rommipullopussini olisikin sisältänyt rommin lisäksi neljä litraa väritöntä myrkkykaasua? Tuskinpa läpivalaisu sitä paljastaisi. Teoriassa minulla olisi ollut mahdollisuus viedä pussi vaikkapa lentokentän pysäköintialueella olevien rikoskumppanien “säädettäväksi” ennen turvatarkastukseen menoa.

En todellakaan suunnittele terroristihyökkäystä, eikä minulla tietenkään ole mitään rikoskumppaneita. Itse asiassa outoon valoon joutumisen pelossa en ottanut yhteyttä paikallisiin turvallisuusviranomaisiin. Joka tapauksessa minulta ainakin meni usko lentokenttien turvatarkastuksiin.

-Orange, 23.11.2007

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 8 kommenttia
Kommentit
#7244

Ei niihin olekaan uskomista. En nyt ole tuota nimenomaista asiaa aikaisemmin ajatellut mutta monia muita kyllä. Kysymys on (varsinkin Amerikiassa mutta yhä enemmän myös Euroopassa) nk. turvallisuusteatterista, kansa kun pysyy rauhallisena kun on näennäisesti turvallista kun kenkiä riisutaan ja sampoopurkkeja heitellään roskiin. Kyllä se niin vain on että jos resursseja ja taitoa on niin kyllä niiden tarkastusten ohi pääsee ihan takuuvarmasti. Toisaalta Norjan sisäiset lennot eivät kai niitä todennäköisimpiä kohteita ole. Kuten eivät Suomen lennotkaan. Oletteko olleet Washington DC:ssä klo 6 aamulla 14h lennon jälkeen armeijatyyliin käskytettävinä (riviin! kengät pois! mars mars!) :) Matkailu on ihanaa kuitenkin :)

-K., 23.11.2007

#7252

Suomessakin lentokentän tax-freesta saa viedä (lasi)pullon koneeseen käsimatkatavarana. Sen sijaan kynsisaksia ei saa viedä.

Kumpi on vaarallisempi ase, rikki lyöty viskipullo vai kynsisakset? :D:D

-paskaa., 24.11.2007

#7254

Kyllähän noilla kynsisaksillakin saa pahaa jälkeä aikaan toisen kurkulla, mutta tuo viskipullon vieminen on vähän outoa. Joku tyyppi kun salaa huitaisee sen suuhunsa ja yhtäkkiä vierustoverin naama alkaakin näyttää ärsyttävältä.

-Tepi, 24.11.2007

#7263

Minulla on vaan semmoinen olo että mikä ihmisiin on mennyt, että tämä tällaiseksi on muuttunut? Kai sinne lentokoneeseen pitää pian mennä alasti, kun niihin vaatteisiin voisi kuristaa jonkun?

On se kamalaa jos ihmistä pitää pelätä. Ei sen niin pitäisi olla. Vaan minkäs teet.

-Jemppu, 24.11.2007

#7326

Eihän junissa ja raitiovaunuissa ole turvatarkastuksia ensinkään. Miksi siis ihmetellään jos lentokoneeseen voi TEORIASSA viedä kaasua. Junaan voi viedä vaikka käsiaseen.

-Setti-Matti, 3.12.2007

#7455

mutta mitenköhän ongelman ratkaisisi? turnatarkastukset eivät ole halpoja eikä ainakaan suomella olisi resursseja täydellisiin turvatarkastuksiin.

-entäpä jos, 27.12.2007

#8689

Metron kaappaaminen se vasta helppoa olisikin. Pistooli, lyhyt konetuliase tai katkaistu haulikko takin alle ja kaappaus käyntiin.

Älkää toteuttako ideaa.

-Eezi, 4.6.2008

#14040

Tämä päivä on ollut tavallisille Eurooppalaisille ruoskanisku ympäri korvia monella tapaa! Ennen saattoi Norjassa herätä keskellä yötä hotellissa huomatakseen että lompakko on unohtunut autoon. Ei hätää, tämä on NORJA kyllä se siellä säilyy!

Muistan paria päivää ennen Jokela-ammuntoja lounastaneeni norjalaisen kollegani kanssa Suomessa ravintolassa jossa oli poliiseja tauolla. Hän ihmetteli kovasti kun poliisit kantavat mukanaan pistooleja…

-Orange, 22.7.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Liikenne tai muista aiheista.