Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Sosiaaliturva on vakavasti rappiolla

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Sosiaaliturva on nykyisellään vaikeaselkoinen, silppuinen monen luukun järjestelmä ja sen taso on riittämätön. Se ei myöskään kannusta aktiivisuuteen ja sen perusteet eivät ole arkijärjellä ymmärrettävissä. 3 803 lukijaa, joista 529 eli 14% on antanut arvosanan (7+).

Sosiaaliturva on vakavasti rappiolla

Veikko Hurstin leipäjono Kalliossa

Helsingissä asuessa köyhyys ja tämän yhteiskunnan rappiotila lyö silmille joka päivä. Vähävaraisten ihmisten arki on hyvin säädeltyä ja niukkaa kaikkialla, mutta asia kärjistyy Helsingissä. Toimeentulotuki on viimeinen tuki, joka myönnetään jos muut tulot eivät riitä. Toimeentulotuella eläviä ryhmiä ovat mm. vanhuuseläkeläiset, työkyvyttömyyseläkeläiset, opiskelijat, pätkätyöläiset, pienipalkkaiset työntekijät, mielenterveysongelmaiset, päihdeongelmaiset, syrjäytyneet. Useat toimeentulotuella elävät, jotka eivät ole töissä, ovat jääneet niin yhteiskunnan elämän ulkopuolelle, että kukaan ei heitä tahdo ottaa töihin, palkalla tai ilman. Tässä valossa ovat köyhille osoitetut kehotukset mennä töihin asiattomia, sillä harva huvikseen suotuu sosiaalitoimiston nöyryytettäväksi, mikäli mikään muu vaihtoehto tahansa olisi siedettävämpi. Työnteko ei myöskään tilannetta välttämättä paranna, kuten edellä perustelen.

Toimeentulotuella olevalla ei saa olla säästöjä. Kaikki rahat on käytettävä, ennen kuin voi hakea lisää tukea. Käytännössä tarkoittaa rahojen nostamista tililtä käteiseksi, laittamista toisen henkilön nimellä olevalle tilille tai vaikkapa kultaharkkojen ostamista, joita sosiaalitoimistossa ei voida nähdä. Vararahaa on pakko olla, koska sosiaalitoimistoihin ei voi ikinä luottaa, tuki voidaan katkaista ja sitä voidaan viivyttää, pakko olla vararahaa syömisen turvaamiseksi. Kultaharkot ovat järkevin tapa, koska niihin ei inflaatio pure. Osakkeita jos on, niin toimeentulotukea ei tipu. Jos jostain kumman syystä osakkeita saisikin olla, niin viimeistään osingot menevät suoraan toimeentulotuista pois, mutta osakkeiden säilytysmaksut ja verot saa maksaa itse.

Jos toimeentulotuella pitkäaikaisesti elävä saa perinnön tai tuttava päättää lahjoittaa tilille yllättäen raha-avustuksen, sosiaalitoimisto vie kaiken. Mitään ei jätetä. Perintö- ja lahjavero on 100 %.

Asunnon on käytännössä oltava vuokra-asunto. Asumisoikeusasunto tai omistusasuntokin ovat mahdollisia, mutta niistä maksetaan vain juoksevat kulut, lainan lyhennystä ei makseta, vaikka kokonaiskulut olisivat samat kuin vuokralla eläessä. Vuokranormit ovat kuitenkin liian alhaiset. Helsingissä enimmäisvuokra on 520 euroa (Espoossa 580 euroa, vaikka vuokrat edullisempia, Helsingin sosiaalitoimi haluaa eroon köyhistä!), jolla hinnalla on vaikea saada asuntoa. Enimmäisvuokraa ei myöskään nosteta vuosien kuluessa, vaan joka vuosi saa maksaa enemmän omistaan. Vaikka omistusasunnon lainanlyhennyksiä ei makseta omasta asunnosta, se kyllä käy, että tuttava (tai tuntematon) ostaa asunnon ja vuokraa sen toimeentulotuella elävälle maksimivuokralla. Tällöin tuttava voi lyhentää lainaa sosiaalitoimiston piikkiin, vaikka itse asukkaalle sitä ei sallita.

Toimeentulotuella elävä pidetään riippuvaisena sosiaalitoimistosta. Tilanteen parantamiseen ei kannusteta. Jos saa pientä palkkaa jostain, siitä 80 % menee tuista pois ja 20 % saa pitää. Eli ei kannata työnteko. Opiskelun aloittamisesta rangaistaan korvaamalla 300 euroa tuista lainalla. Jos ei ota lainaa, saa perusosan 380 euroa – 300 euroa eli 80 euroa jää ruokarahaa. Siitä kun vielä maksaa 40 euroa liian suureen vuokraan ja puhelinlaskun sekä nettiyhteyden (pankkiasiointiin), ei jää mitään. Jos opiskelee pimeästi, saa täydet tuet. Rehellinen ei kannata siis olla. Kuitenkin sosiaalitoimisto määrää opiskelemaan, jos tutkintoa ei ole. Jos töitä ei saa opiskelun jälkeen, opintolainan takaisinmaksua ei lasketa menoksi, vaan käsketään laittaa laina ulosottoon. Luottotiedot menevät ja joutuu velkakierteeseen, sosiaalitoimiston aiheuttamana.

Työtön voidaan pakottaa palkattomaan työharjoitteluun sillä uhalla, että tuet katkaistaisiin kokonaan (työmarkkinatuki) tai niitä vähennettäisiin merkittävästi (toimeentulotuki). Käytännössä työtön tekee samoja töitä kuin palkallinenkin työntekijä, mutta saa siitä 8 euroa päivältä ruokarahaa palkaksi. Eläke ei kerry, työterveyshuoltoa ei ole ja tukia saa edelleen hakea. Veikko Hurstin leipäjono ja Kirkon diakoniatyökin tulee tutuksi palkintona 6-tuntisesta ahkeroidusta työpäivästä. Leipäjonossa voi katsella, kuinka ohi ajaa kalliilla kaupunkimaastureilla vanhoja tuttuja. Tutut eivät tahdo nähdä köyhiä metroissa, kaupoissa tai kadulla, joten kulkevat autolla ja asuvat turvallisilla omakotialueillaan, joissa heidän lastensa ei tarvitse nähdä köyhyytä. Tv-kamerat kunnioittavat toisinaan leipäjonolaisia läsnäolollaan. Illalla työttömän äidin lapsi juoksee iloissaan kertomaan “jee, äiti, sä pääsit uutisiin!”.

Työtön joutuu joka kuukausi lähettämään tiliotteensa sosiaalivirkailijan tarkastettavaksi. Tämän lisäksi on haettava ensin työmarkkinatukea ja tämän jälkeen asumistukea. Kun nämä tuet eivät ole elämiseen riittäviä, näiden lisäksi on haettava toimeentulotukea täydentämään noin 200 eurolla edellämainittuja tukia. Jos voi elää ilman tätä 200 euroa, ei tarvitse tiliotteita lähetellä eikä sosiaalitoimisto kyttää tuloja ja menoja. Köyhälle on kuitenkin tämä 200 euroa olennainen raha ja on haettava pysyäkseen hengissä.

Pankista ei köyhä saa luottokorttia eikä edes pankkikorttia, joten halvemmat tilaukset ulkomailta jäävät haaveeksi. Kehätien edullisissa marketeissa ei voi käydä ruokaostoksilla, eikä niitä valtavia ruokamääriä edes jaksaisi kantaa kotiin ilman autoa, vaan on ostettava kalliista lähikaupasta pienissä erissä. Itse ei ruokaa voi viljellä vaikka haluaisikin, koska perittyä maatilaa ei ole, eikä osaamistakaan. Rahaakaan ei ole maatilkun ostamiseen, vaikka halua maalle muuttoon olisikin. Ja ilman autoa siellä maalla on vaikea pärjätä, mutta mistäpä köyhä sellaista hommailisi, kun bussin 40 euron kuukausilippukin tekee tiukkaa. Jos nyt osaamista viljelyyn löytyisikin, niin eihän niitä viljeltäviä aineksia voi minnekään myydä, koska direktiivien vaatimat hygieenisyysvaatimukset ym. estävät järkevän pientuotannon.

Alkoholiongelmista kärsiviä syrjäytyneitä hemmotellaan alkoholiveron alennuksilla ja avaamalla kulmakapakoita jokaiseen taloon. Vieroitushoito on luonnollisesti säästetty minimiin, koska halvempaa on antaa ihmisten alkoholisoitua kotonaan kuin hoitaa heidät terveiksi.

Jos parempituloiset eivät muuten köyhistä välittäisikään, niin on muistettava, että lisääntyvä kurjuus on uhka myös heille. Jos syrjitty ja köyhä ihminen päättää hukuttaa tuskansa päihteisiin, mukaan kuvioihin astuvat usein myös vakatkin mielenterveyden häiriöt. Monet näistä ihmisistä yrittävät hakeutua päihteiden katkaisuhoitoon, mutta eivät pääse, koska kaupunki säästää rahaa. No entäpä mielenterveystoimisto? Ei, ei sinnekään pääse, koska ei ole kuntoutumiskelpoinen, vaan ns. toivoton tapaus. Kun joku päivä tällainen ihminen alkaa nähdä harhoja ja tönäisee yllättäen täysin tuntemattoman ihmisen metron alle, saadaan kyllä kohuotsikko lehteen ja paljon päivittelyä, mutta unohdetaan, mistä tämä kaikki on lähtenyt.

Vaikka lama-ajoista on jo lähes 20 vuotta, köyhyys on edelleen läsnä keskuudessamme, syvempänä kuin pitkiin aikoihin.

-Krisu, 9.2.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 13:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#7753

Sosiaaliturva pitää köyhät köyhinä, jotta he voivat äänestää köyhien puolesta taistelevaa puoluetta, joka järjestää sosiaaliturvan, joka pitää köyhät köyhinä....

-Teemu, 11.2.2008

#7757

Sosiaaliturva on kaljaa kansalle (vrt. Uskonto on ooppiumia kansalle ;-)

-Orange, 11.2.2008

#7758

kerran olen minäkin joutunut sossun luukulle ja kokemus oli kyllä sellainen, että mielummin varastaa ruokansa. Mitä vain että välttyy sellaiselta kohtelulta.

-Tuntematon, 11.2.2008

#7759

Teemu, mitä ehdotat? Sosiaaliturva pois vissiin köyhiä köyhdyttämästä? Jos jostain syystä sitten estyy tuottamasta itselleen toimeentuloa, niin mikä eteen?

-Kilgore, 12.2.2008

#7761

Minä maksaisin kansalaispalkan. Se vapauttaisi tekemään ja ehkä maksaa vähemmän kuin nykyinen systeemi.

-Teemu, 12.2.2008

#7775

Nopeasti ajatellen kansalaispalkka voisi korvata sosiaaliturvan yksinkertaisesti ja kannustusloukuttomasti: Yhteiskunta maksaa jokaiselle verottoman kansalaispalkan joka on riittävä perustoimeentuloon. Jos henkilöllä on tuloja, on turha kierrättää rahoja edestakaisin, vaan antaa vastaava määrä veroja anteeksi.

Tavallisille palkansaajille kansalaispalkka voisi siis merkitä tuloverojen leikkausta tietyllä kiinteällä summalla. Suhteellisesti mitattuna veronkevennys olisi suurin alemmissa tuloluokissa, joka taas kannustaa tekemään töitä kansalaispalkalla elämisen sijaan.

Ja tietenkin suuri määrä sosiaalivirkailijoita vapautuu työvoimapulassa kärvistelevän liike-elämän käyttöön. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen mahdollista?

-Orange, 14.2.2008

#13156

Yhtään väheksymättä oikeassa ahdingossa elävien kärsimystä haluaisin silti sanoa että köyhyys on ennen kaikkea mielen tila, sikäli kun se ei liity esim. vammaisuuteen, sairauksiin ja loukkaantumisiin. Hyvinvointivaltiota rakennettaessa on menty pahasti metsään esim. ahdingossa olevien tai tilannettaan sellaiseksi kuvailevien auttamisessa. Asia on iskostunut niin lujasti osan kansasta selkärankoihin että leipäjonossa henkilö valittaa tv-uutisille että hänelle ei jää vuokran jälkeen kuin 500 euroa kuukaudessa! Vannon, että ruokkisin tuolla rahalla tarvittaessa ainakin 7 ihmistä kuukauden ajan, ilman että kenenkään tarvitsee käydä lisäksi hakemassa leipäpusseja. Opiskelija ihmettelee ääneen joka vuosi sitä mukamas epäoikeudenmukaisuutta että hän joutuu maksamaan opintotukea takaisin koska on tienannut niin paljon että ei itseasiassa edes ole ollut tuen tarpeessa. Nämä ihmiset tarvitsisivat henkistä valmennusta ja tukea päästäkseen tuosta reppanakierteestään eroon. On oikeasti kunnia-asia yrittää tehdä toimeentulonsa eteen minkä pystyy. Apua pitää antaa oikeassa muodossaan niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.

-Antti, 11.1.2010

#13162

Antti, mielestän opintotukivalituksessa on asiaakin. Nykyinen systeemihän kannustaa “laiskuuteen”. On parempi istua kotona, vaikka aikaa työlle olisi, koska muuten joutuu maksamaan tukiaan takaisin. Vaihtoehtona on siis rahan saaminen “ilmaiseksi” tai tekemällä opiskelun ohella töitä. Kummankohan opiskelija valitsee? Luulisi, että verottajalle ja yhteiskunnallekin olisi edullisempaa, että mahdollisimman moni tekisi töitä.

Jotkut opiskelukaverini ovat tehneet runsaasti lähi- ja perushoitajan töitä opiskelun ohella ja lomilla. Loppuvuodesta monet joutuvat kuitenkin kieltäytymään työvuoroista, koska se alkaa olla heille itselleen epäedullista. Hoitokodissa raavitaan huolestuneena päätä, vaikka kokenut työntekijä löytyisi. Siinä ei ole mitään järkeä.

-Maria!, 12.1.2010

#14526

Mites tämä ns, kelan vararaha järjestelmä? Siinä yksi mysteeri, joka ollut elämässäni, kolme vuotta! Olen ollut tapaturmassa kymmenen vuotta sitten ja meinasin halvaantua, nikama meni murskaksi, siitä sairaslomaa jonka jälkeen elin suht normaalisti, kunnes sain epilepsen kohtauksen ja ruuvit selässäni antoi periksi ja aiheutti uusia murtumia, tämä tapahtui siis 2010! Sen jälkeen olen ollut sairaslomalla ja sain kelasta sairaspäivärahaa vuoden, sen jälkeen minun on käsketty hakea kuntoutustukea, sen olen tehnyt, sitten pitää pitää työnhaku voimassa vajaakuntoisena työnhakijana, jotta saadaan maksettua sitä vararahaa (työmarkkinatukea), käsittääkseni tämän pitäisi olla väliaikainen järjestely. Olen aloittanut psyykkisten sairauksien hoidon sekä fysiikkaa on koitettu hoitaa, kuntoutustukea ei vaan myönnetä vaikka olisin kuntoutuksessa, saan kuntoutustukea vain niiltä päiviltä kun ole kuntoutuksessa! Olen nyt kolme vuotta ollut tällä vararaha järjestelmän piirissä! KOLME VUOTTA! Olen psyykkisesti sairas ja asioiden hoito takkuaa ja tämä systeemi ei tue kuntoutumista edes normaaliin elämään, koska tämä loppuu, onko jollain tästä tietoa?

-Miguel, 8.10.2012

#14646

Itse opiskelen ja käyn töissä ja kyllä, olen sosiaalitoimen asiakas..

Teen hallaa itselleni jok`ikinen kerta kun lupaudun töihin, jokainen tienaamani tunti miinustetaan sosiaalitoimelta saamasta tuesta.

Minusta on naurettavaa, että ne kaikki työttömät työnkarttelijat, nistit ja juopot tienaavat sosiaalitukia enemmän kuin minä, heillä on turvatumpi jokakuukautinen tulonlähde. Itse kikkailen koulun ja työn välillä, ja jään miinukselle. Helpommalla pääsisin kun en tekisi mitään; sitä luontoni ei anna periksi!

Nyt varmaan ajattelette, että kun käyn työssä niin miksi minä edes haen tukea. No varmaan siksi, että viikossa ei riitä päiviä eikä tunteja tehdä rahaa niin paljon, että saisi vuokran ym. maksettua, saatika itselle ruokaa jne.

Minut pakotettiin ottamaan opintolainaa, sillä sehän on ensisijainen etuus(??!), milloin laina on ollut etuus, kysynpähän vaan. Minusta summa, jonka joutuu lainaamaan, oli se sitten pankki, yritys- tai yksityinenhenkilö, ei ole etuus... Tässä vaiheessa kiitän sitä, että luottotietoni ovat menneet, enkä joudu ottamaan lisää velkaa; vaan voin koulusta valmistuttuani ja siirtyessäni työelämään hakeutua velkasaneeraukseen hyvillä mielin, ja inhimillisemmillä summilla :D

Kaiken maailman lappusirkus on naurettavuuden huippu. On käsittämätöntä, että nykyaikana, jolloin lähes kaikilla on pääsy Internettiin ja eri kaupungin yksiköillä pääsyt toistensa tietokantoihin, niin kaikki tämä paperishow hoidetaan asiakkaan aikaa ja voimavaroja venytellen käsin!!?

Noh, kitkutellen seuraavaan kuukauteen.. Koittakaa tekin elää kuten minä, vuokran, sähkön (2-3kk välein) ja välttämättömän dösälipun jälkeen minulle jää kuukausittain käteen keskimäärin noin 150-200, jolla minun tulee elättää myös puolisoni. Se on aikamoista laskennallista mahdottomuutta koittaa saada tuolla rahalla kaikkea tarvitsemaansa, hyvä että ruoassa pysytään, saatika sitten puhelin ja netti ym.. Huhhuh. Koittakaa, ihan huvikseen.. Niin ja käykää tekemässä ensin tosiaan se n.8h koulupäivä ja siihen vielä duuni päälle-- Mahtaa kyrsiä???????

-Eläisitkö näin?, 16.11.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: