Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ihmisen suurin tyhmyys

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Miksi Edenissä oli kiusaus? Ihmisillä on typerä ja rasittava tapa juosta juuri lähteneen junan perässä ymmärtämättä, että epävarmuus on tarve sinänsä, jota menettämämme asiat eivät koskaan voi tyydyttää. 2 600 lukijaa, joista 497 eli 19% on antanut arvosanan (7+).

Ihmisen suurin tyhmyys

Täydellisyyteen kuuluu kielletty hedelmä. Se ei ole niinkään paradoksaalista. Ihminen tarvitsee aina jotain, jota ei voi saada, jotta olisi jotain, jota kohti pyrkiä.

Mitä ei koskaan saa, täydellistyy mielessä niin, että tavoitteeseen pääseminen on väistämättä pudotus. Unelmat eivät silti mitenkään voi korvata todellista nautintoa. Siis vain sellainen nautinto, joka on odottamatonta, kaikkien kuvitelmien ulkopuolella, voi tuottaa riittävän tyydytyksen. Hetkeksi.

Onhan kyllästyminen inhimillistä, mutta niin kuin useassa muussakin yhteydessä, ihmiset ovat typeriä. Kaikkein vaikeinta, kaikkein haasteellisinta ja kaikkein etäisintä haluavat ne, jotka eivät ole saaneet juuri mitään, mutta varsinkin ne, joilla on jo kaikkea. Esineet kuluvat käytössä, mutta taideteokset, ihanteet tai filosofiat eivät muutu. Loisto niiden ympäriltä häviää oman kirotun haluamisemme takia ja silloin on saatava jotain muuta. Heikkoutemme on tämä tarve ja vahvoja ovat ne, jotka voittavat sen itsessään ja tunnistavat sen muissa. Myös instituutiot, kuten markkinatalous ja kirjallisuuden kenttä, käyttävät tätä tarvetta hyväkseen.

Jonkin tavoitteleminen, vaikka sen saavuttaminen on epätodennäköistä, on ymmärrettävää ja ihailtavaa. En tarkoitakaan, että pitäisi luovuttaa tai lannistua. Pitäisi vain tiedostaa se, että kullan arvokkuus johtuu sen harvinaisuudesta, uniikkiudesta eikä sillä ole mitään tekemistä kullan kauneuden kanssa. Joillain harvinaisilla asioilla on tietysti itseisarvoa, joka ei katoaisi, vaikka vallitsisi yltäkylläisyys. Tietysti jatkuvasta pyrkimyksestä syntyvä jännite on nautinto sinänsä, mutta siihenkään ei saa takertua. On osattava olla viisas ja nöyrä ja päästettävä irti, jotta voi ottaa uuden päämäärän vastaan.

Tyhmyyttä onkin haluta jotain juuri siksi, että se on saavuttamatonta. Kuvitella, että omena on kielletty, koska se on parempaa kuin viinirypäleet. Lapsellista on haluta juuri sitä omenaa, josta toinen on haukannut.

-Koiruoho, 24.3.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 1 kommenttia
Kommentit
#8188

Hmm.. Tuossa on järkeä :)

-Juuso ''Twel Fiith'', 25.3.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.