Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Länsi-Suomen Kuningaskunta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 23/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kuvitellaan että Länsi-Suomi haluaa rauhanomaisesti erota muusta Suomesta ja perustaa oman valtion. Tässä tiekartta. Kirjoitusta editoidaan kommenttien mukaan. 3 672 lukijaa, joista 558 eli 15% on antanut arvosanan (7).

Länsi-Suomen Kuningaskunta

Varsinais-Suomen vaakuna

1800 –luvun loppupuolella omaksuttu kansallisvaltioperiaate ei enää vastaa nyky-yhteiskuntaa. Aikanaan Otto Von Bismarck yhdisti Saksan raudalla ja verellä. Nykyään vaikkapa Baijerilaiset uneksivat uudesta Baijerin vapaavaltiosta. Emmehän mekään enää oikeasti vaadi Karjalan palauttamista. Italiassa taas Lega Nord –puolue ajaa Padoniaksi kutsumalleen Pohjois-Italialle itsenäisyyttä, tai ainakin suurempaa autonomiaa.

Ero tapahtuu rauhanomaiseti molempien neuvotteluosapuolien vapaasta tahdosta. Länsi-Suomi järjestää kansanäänestyksen ennen lopullista valintaansa. Muun Suomen kansalta ei tarvitse kysyä mitään. Riittää kunhan tekee lehmänkaupat sen valtaeliitin kanssa. Kenestäkään alueella asuvasta ei automaattisesti tule uuden valtion kansalaista. Kansalaisuus anotaan erillisesti. Jokaisen alueella asuvan tai sinne muuttavan tulee kuitenkin rekisteröityä uudelle hallinnolle.

Omistusoikeudet säilyvät kuten ennenkin. Esimerkiksi Senaattikiinteistöt Oy:stä tulee merkittävä kiinteistönomistaja uudessa valtiossa. Kuitenkin Ruissalon saari, Turun linna ja Turun tuomiokirkko pakkolunastetaan uudelle valtiolle periaatteellisista syistä. Lisäksi lienee molempien osapuolien edun mukaista että uusi valtio ottaa haltuunsa luonnonsuojelualueet.

Valtion nimi: Länsi-Suomen Kuningaskunta – Väst-Finlands konungadömet

Valtiotunnukset: Ahvenanmaan lippu, Varsinais-Suomen vaakuna, Porilaisten Marssi

Virallinen kieli: Suomi ja ruotsi. Jos jotakin muuta kieltä puhuu äidinkielenään yli 5 % väestöstä, saa se automaattisesti vähemmistökielen aseman, kuten ruotsi. Tälle väestönosalle taataan perustuslaissa hallinnollinen autonomia, joka käytännössä varmistaa sekä kielellisen että kulttuurillisen identiteetin säilymisen. Kielien opiskelu kouluissa on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.

Valtiomuoto: Muodollinen kuningaskunta/suora demokratia. Ruotsin Prinssi Carl-Filip kutsutaan Länsi-Suomen kuninkaaksi. Hän pitää hoviaan Maarianhaminassa. Valtio on voimassa toistaiseksi. Perustuslakiin on kirjattu miten se voidaan lopettaa.

Lainsäädäntö: Kansan tahtoa kuunnellaan suoran demokration hengessä. Jokaisella maan asukkaalla on nettitunnukset valtion kotisivuille. Kuka tahansa voi tehdä lakialoitteen (myös täysin ulkopuolinen). Jos aloitetta kannattaa yli 5% maan asukkaista, se menee kansanäänestykseen. Tällöin aloitteen ehdoittaja saa valtiolta tarvittavan avun lain esivalmisteluun. Äänestykset suoritetaan netin välityksellä.

Pääkaupunki: Maarianhamina, hallintokaupunki: Tampere

Uskonto: Valtio takaa uskonnonvapauden, mutta pysyttelee visusti syrjässä uskonasioita.

Liittoutuminen: Jättäytyy kaikkien liittoutumien ulkopuolelle mukaan luettuna EU ja YK.

Rahayksikkö: Valtiolla ei ole omaa rahayksikköä eikä keskuspankkia. Valtio ei käytännössä rajoita vastuullista pankkiliiketoimintaa mitenkään, joten kaikki sellaiset toimijat ovat tervetulleita hoitamaan maksuliikennettä haluamallaan tavalla.

Rajavalvonta ja maahanmuutto: Maassa on passi- ja viisumivapaus kaikkien maiden kansalaisia kohtaan. Käytännössä kuitenkin vaaditaan matkustusasiakirja henkilöllisyyden todistamiseksi tarvittaessa. Maan kansalaisuus myönnetään anomuksen perusteella kaikille maahan pyrkijöille. Maalla ei ole armeijaa, mutta se valvoo rajojaan.

Terveydenhuolto: Maassa ei ole julkista terveydenhuoltoa.

Sosiaaliturva: Tilapäisesti vaikeuksiin joutuneille maksetaan toimeentulotukea maksimissaan 6 kk per 5 vuotta köyhyysrajan alittavista tuloista.

Verotus: Kiinteä tulovero 19 %, jota sovelletaan sekä pääoma- että palkkatuloihin, tuotteiden arvonlisävero joka elää valtionhallinnon rahoitustarpeen mukaan + korkea kilometriperusteinen autojen kayttomaksu. Valtio-kunta-asetelmaa ei ole. Valtio on vastuussa kaikesta verovaroin rahoitettavasta toiminnasta.

Liikenne: Ajoneuvojen ja polttoaineiden hinnassa on ainoastaan arvonlisävero. Kerätyillä käyttömaksuilla ylläpidetään tiestö. Tavoitteena on pitää autokanta mahdollisimman uutena, jolloin varmistetaan vähäiset päästöt ja viimeisin turvallisuustekniikka.

-Orange, 30.5.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 10 kommenttia
Kommentit
#8655

Ensimmäisenä herää kysymys siitä, miten meille käy, jos tällainen valtio joskus perustetaan? Tuleeko minusta automaattisesti kansalainen (koska asun alueella), ja jos uusi valtio ei miellytäkään, mitkä ovat vaihtoehtoni?

[Hallitusmuoto] Suora demokratia on hyvä asia ja kannatan sitä. Kansanäänestystä on kuitenkin hankalaa järjestää ihan kaikesta, joten kai muutama ministeri tarvitaan päättämään vähäpätöisemmistä asioista? Tämä valtioneuvosto valittaisiin kuitenkin vaaleilla.

[Lainsäädäntö] Ainakin seuraavia asioita voisi miettiä:

- Kannabiksen laillistaminen (kovempien aineiden hallussapidosta ja kaupasta ankarat rangaistukset)

- Eutanasian salliminen

- Kovemmat rangaistukset henkirikoksista, talousrikoksista, ja seksuaalirikoksista

- Kaikenlainen yksilönvapauden rajoittaminen pois (sensuuri pannaan sen kaikissa muodoissa)

[Rangaistuskäytäntö] Pakkotyörangaistus otetaan paremmin osaksi rangaistusjärjestelmää. Suomessa yhdyskuntapalvelu on typerästi toteutettu, maksimituomio on 8 kuukautta, jolloin 1 päivä linnaa korvataan 1 tunnilla yhdyskuntapalvelua. Kovemman tuomion saaneet lähtevät aina lusimaan. Käytännössä Länsi-Suomessa nakkivaras voisi selvitä lakaisemalla katuja viikon ajan, pahoinpitelijä taas joutuisi siivoamaan vuoden putkeen. Käytäntö on taloudellinen, sillä näin tarvitaan vähemmän vankiloita ja valtio hyötyy pakkotyöläisistä. Ehdollisten rangaistusten sijaan pyritään tuomitsemaan pakkotyötä ja tuntuvia sakkoja.

[Verotus]

- Auton käyttöverotus voisi perustua päästöihin sekä moottoritilavuuteen. Suositaan yhtä autoa/perhe, jolloin seuraavien verotukseen tulisi korotus. Työkäytössä oleville ajoneuvoille tietysti alhaisempi verotus.

- Nälkärajoilla elävien tulot verottomiksi.

- Rajanylityspaikoille tiemaksu (halvan bensan perässä ulkomailta tulevat kustantavat rajavalvonnan =) ).

[Muuta]

- Painotetaan kulttuuria. Matkailu olisi huomattava tulonlähde.

- Ollaan ekologisia. Pienen valtion on helpompi toteuttaa toimivaa ekologiaa ja olla esimerkkinä muille (alhaisen veroasteen takia maahan tulee muuttamaan paljon ökyrikkaita liikemiehiä, jolloin teollisuuden osuus BKT:stä jää pieneksi).

- Tuetaan huipputeknologiaa ja tutkimustyötä (tuo hyvää mainetta ja rahaa uusien innovaatioiden toteuttamisen muodossa).

- Energiaomavaraisuus/-vienti (käytetään ydinvoimaa/kehitetään fuusioenenrgian käyttömahdollisuuksia)

-Julli, 31.5.2008

#8659

Joo vähän keskeneräinen, mutta tuollahan vois asuakkin. Miks oisit tekemäs? Vituttaako sua tää nykymaailma tai siis valtion ja byrokratia tai jotain

-Tuntematon, 31.5.2008

#8670

Ahahaha onko tää joku libertaari-Ronpaul-läppä?`

-drrt, 2.6.2008

#8686

hahaa! liioittelu on komedian äiti, vai miten se nyt oli? =) kiitos orange loistavista nauruista =)

-Tuntematon, 3.6.2008

#8688

Itse olisin aivan vakavissani valmis muuttamaan tuonne. Eutanasian lisäksi myös Eugeniikkatulisi sisällyttää valtiion, siitähän on vain hyötyä vähääkään pidemmällä tähtäimellä.

-Eezi, 4.6.2008

#8713

Kiitos kommenteista! Olen hetken ollut netittömässä tilassa Kiinaan muuton seurauksena. Nykyinen asemapaikkani on Shanghai. Vastoin kaikkia odotuksia rajoittamattoman sananvapauden puolustaja Lintis on vapaasti surffattavissa täällä, kunhan yhteyden saa avattua.

Julli: editoin kirjoitusta erinomaisen kommenttisi perusteella hetken pureskelun jälkeen. Sinusta ei automaattisesti tule perustettevan valtion kansalaista, mutta säilytät omistusoikeuden kaikkeen omaisuuteesi (myös henkiseen) siellä.

drrt: Tämä on nimenomaan läppä, mutta totta toinen puoli.

Tunttemattomat: Nykymaailma ei vituta minua, mutta vähättely on ylimielisyyden äiti.

Eezi: Eugeniikka on vastoin maailmankatsomustani, eikä se oiken sopisi tällaiseen vapaavaltioon. Uskon että että Julli tarkoitti eutanasialla esim. parantumattomasti sairaiden oikeutta omasta tahdostaan päättää päivänsä arvokkaasti. Annetaan kuitenkin kaikkien kukkien kukkia!

-Orange, 8.6.2008

#8717

Länsi-Suomen kuningaskunnan koulutuspolitiikka voisi kaivata vielä hieman hiomista (tai “ammattiin johtavan koulutuksen” uudelleen määrittelyä)...

Mikäli korkeakouluopiskelu olisi ilmaista vain arvosanojen perusteella 10%:n parhaimmistolle, kovin monella muulla tuskin olisi mahdollista yhtä aikaa saada toimeentulonsa jostain, opiskella ja ilmeisesti maksaa koulutuksestaan. Olisiko meillä hetken kuluttua vain 10% luokanopettajista, 10% lääkäreistä, 10% arkkitehdeistä, 10% matematiikanopettajista ja niin edelleen? Mihin vedettäisiin se raja, jonka sisäpuolella on ammattiin johtava koulutus ja ulkopuolella päämäärätön, vastuuta kartteleva ja yleisesti turha yliopisto-opiskelu?

-jouko k., 9.6.2008

#8762

Kyllä vaan. Eutanasialla tarkoitin juuri sitä, miten Orange asian ymmärsi. Eli ei mitään tuhoamisleirejä Länsi-Suomeen! Eutanasiaa ei myöskään saisi käyttää itsemurhaamiseen, joten lääkärit päättävät tarpeesta viime kädessä, ja ainoastaan potilaan omasta toivomuksesta.

-Julli, 13.6.2008

#8901

Uusi päivitys julkaistu. Koulutuspolitiikan kanssa takki kääntyy sen verran usein että uhkaa tulla ikiliikkuja ;-). Alkuperäinen idea oli härskisti hyödyntää naapurivaltioita, jotka kouluttaisivat omilla verovaroillaan huippuosaajat, jotka sitten parempien palkkojen ja alhaisten verojen voimalla houkutellaan Länsi-Suomeen.

-Orange, 1.7.2008

#8903

Toisaalta maanviljelijä syö pöydässäsi, kuin maisteri.

-Orange, 1.7.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.