Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Periaatteista

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Periaatteet ovat kauniimpi nimi perusteettomille ennakkoluuloille. 4 171 lukijaa, joista 513 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Periaatteista

Periaatteet ovat jäykistynyttä ajattelua. Ne ovat keino perustella asioita, joille ei keksi perusteita. Ne ovat kauniimpi nimi ennakkoluuloille.

Periaatteen syntymiselle pitäisi ainakin olla jotain syitä ja niiden pitäisi olla voimassa niin kauan kuin periaatekin on voimassa. Ellei itsekään niitä keksi niin on todella syytä miettiä miksi tällaista periaatetta edes noudattaa.

“Joustavia periaatteita” pidetään usein merkkinä selkärangattomuudesta. Minulle ne ovat merkki omasta ajattelusta. Jokainen yksittäinen tapaus tulee arvioida erikseen, eikä jonkin jäykän ennaltamäärätyn säännön kautta.

“Periaatteen miehet” ovat kangistuneita ennakkoluuloisia jäykkäniskoja, jotka ovat onnistuneet luomaan takapajuisuudestaan ylevän kuvan.

-Aapo Puskala, 6.3.2002

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 30 kommenttia
Kommentit
#17

Jotakuinkin jokseenkin juuri noin.

-markoj, 29.3.2002

#18

Olen eri mieltä kanssasi ihan periaatteen vuoksi.

-Aatos, 2.4.2002

#21

Vastustatko tästä lähtien kategorisesti kaikkia periaatteita?

-Zag, 6.4.2002

#45

aapo et kuule ole periaatteita nähnytkään..

-havanna, 26.6.2002

#58

No kyllä periaate voi olla ihmisen moraalia. Moraaliperiaatteita ja kyllä ne yleensä on ihan perusteltuja.

-pakanatyttö, 8.7.2002

#74

tästä lähin maksat sen narikka maksun mukisematta, vaikka et kyseistä palvelua tarvitsekkaan..

-zodiak, 19.7.2002

#91

Periaatteita ei vain osa matalalentoisista ajattelijoista pysty ymmärtämään. Tosin periaatteiden vaatteisiin moni tyhmempikin piiloutuu. Ennakkoluuloseksi syyttäminen on taas vain vajaata tutkintaa.

Periaatteita pitää olla. Ne pitää miehen linjassaan.

-Ennakkoluuloton, mutta silti monta asiaa vastaan, 1.10.2002

#184

Onko sinulla Aapo useinkin tapana “trollata”, kirjoitella väitteitä vain herättääksesi keskustelua?

-gilead, 15.5.2003

#232

Tää ei kyllä ollut millään muotoa trolli. En muutenkaan trollaa, se on typerää. kyllä tarkoitin mitä yllä sanoin.

-Aapo, 23.9.2003

#291

“Periaatteen mies”... niinpä, en voisi olla enempää samaa mieltä, toisin sanoen olen täysin samaa mieltä. Periaatteen miehet on joo päälle päin tosi jees mutta sitten kun mennään pintaa syvemmälle niin ihan mätiähän ne on.

-Miehet ovat vioittaneet elämäni, 10.11.2003

#312

Aikaajoin on syytä tarkastella kriittisesti omia periaatteitaan

ja katsoa asioita aivan uudesta näkökulmasta. Se saattaa antaa

aivan uutta syvyttää omiin ajatuksiin.

-xyz, 29.11.2003

#320

Kyllä periaatteita pitää tosiaan olla. Se mitä tossa aijemmin oli moraaliperiaatteista, olen aivan samaa mieltä. Mitä järkeä siinä sitten on jos ei minkäänlaisia periaatteita? Kaipa siinä alkais se oikeen ja väärän välimaasto olla aika sekava jo itsellensäkin.

-Periaatteellinen, 2.12.2003

#367

mielipiteet syntyvät periaatteista

-Bitten, 19.12.2003

#416

useimmat tuntemani periaateihmiset ovat kyllä hyvin ottaneet selvää asiastaan ja toteuttavat sitä arkielämässäkin. eri asia on sitten nuoriso, joka “periaatteillaan” pyrkii lähinnä kapinoimaan ilman minkäänlaisia perusteluja.

-dult, 15.1.2004

#443

Ihmisen tiedonkäsittelyllehän nimenomaan on luonteenomaista muodostaa skeemoja, ts. tiivistyksenomaisia yleistyksiä, joiden perusteella tulkitaan uusia tilanteita. Useimmiten nämä ennakkoluulot / yleistykset / periaatteet toimivat ihan tarpeeksi hyvin, mutta fiksu ihminen tiedostaa niiden rajoitukset ja päivittää näkemystään silloin tällöin. Valitettavasti se on pirun vaikeaa :D

-Tää, 26.1.2004

#444

Periaate? hmm... Perimmäinen ajatu, Perusajatus, Vakiintunut ajatus, Kiintopiste.

Kyllä jokainen tilanne pitää arvioda erikseen, mutta usein ei ole tarpeen viedä arviota

ihan perimmäiseen ajatukseen saakka. Se veisi liiaksi aikaa ja voimavaroja uuden kehittämiseen.

Joskus olisi kyllä hyvä hiljentyä ja tarkastella periaatteitaan perinpohjaisesti, josko niissä olisi

jotain muuttamista. Tosin Perimmäisen ajatuksen muuttaminen voi todellakin olla hankalaa, koska

koko arvomaailma on rakentunut sen varaan. Mutta se kannatta silti silloin tällöin tehdä, koska

se antaa aivan uusia näkökulmia tutuiksi tulleisiin asoihin. Tästä kommentista nyt ei saa mitään selkoa

mutta tulinpahan ajatelleksi. Vaikkakaan en perimmäisesti ajatelleksi.

-xyz, 26.1.2004

#445

Kuka se on väittänyt, että periaatteet eivät olisi joustavia? Periaattessa periaatten joustavuus on periaate siinä missä perusperiaatekin. Voimme periaatteessa perustella periaatteitamme joustavan periaattellisesti. Silloin periaatteemme on periaattellisesti joustava periaate.

-Jake, 26.1.2004

#535

Hmmm... Olisiko näin? Olenko pitänyt itseäni periaatteen naisena aivan turhaan..?

-feministi, 20.2.2004

#620

ja mistähän periaatteista nyt on kyse =) jos ei jotai

menny nyt himpun verran ohi ni oon törppö koska oon päättäny etten aja päissään enkä lyö naista =D oikaskaa jos on tarvis

-Ritari, 30.3.2004

#626

Ritari ,etkö todellakaan?

Jos olisit päissäsi ja ainut paikalla kun vaikka lapsi makaisi tiellä vakavasti loukkaantuneena,et ajaisi häntä sairaalaan j/tai et löisi naista joka puukolla uhaten kävisi päällesi?

-veka, 1.4.2004

#710

Elämä ilman pakkomielteitä on turhaa :)

-Heze, 10.5.2004

#711

Hmm... Tässä tämä sana periaate kyllä tarkoittaa ehkä vähän eri asiaa kuin mitä minä sen ymmärrän tarkoittavan. Voin esimerkiksi olla jonkin asian puolesta “periaatteen vuoksi” vaikka sen välittömät seuraukset olisivatkin pahoja. Näin siis silloin kun ajattelen sen lopulta johtavan johonkin mikä minusta on “periaatteessa” parempi suunta. Tietenkin periaatteet on pystyttävä jotenkin perustelemaan, mutta kyllä niitä tarvitaan ajattelun peruspilareiksi. Eivät periaatteet minulle ole koskaan tarkoittaneet mitään korkeinta totuutta, vaan asioita joihin uskon ja joiden puolesta olen valmis tekemään uhrauksia.

-Kone, 10.5.2004

#823

Sana periaate tulee sanasta perinaate. Sen voi ymmärtää ehkä näin, ihminen on tapojensa orja enemmän kuin uusien opettelija.

-Kunhan selailin, 23.6.2004

#1065

Minulla on periaatteena, että niin kauan, kuin on olemassa suomalaisten omistamia kauppoja, en osta mitään Lidlistä.

Mikä ennakkoluulo minulla on tässä takana ?

-Milleniar, 18.8.2004

#2568

Hmm... Tämän keskustelun pohjalta tuntuu siltä, periaatteet ovat jotain, mihin ajattelu perustuu. On myös olemassa esim. moraaliperiaatteita, joita ei tarvitse (eikä ehkä voikaan) perustella. Näillä ominaisuuksilla varustettuna periaate kuulostaa mielestäni melko lailla samalta käsitteeltä kuin arvo.

Toisaalta, taisin nähdä vilauksen myös mielipiteestä, jonka mukaan periaatteet olisivat arvojen pohjalta muodostuneita yleistyksiä. Näitä periaatteita ei siis pystyisikään perustelemaan muuten kuin arvoilla.

Jos taas eteen sattuu tilanne, jossa periaate asettuu vastakkain jonkin muun arvon kanssa, olisi aina verrattava periaatteen takana olevia ja periaatteen vastaisia arvoja keskenään. Jos periaatteen vastaiset arvot ovat tärkeämpiä, tulee periaatteen joustaa. Jos taas periaate joutuu joustamaan kovin usein, on kyseessä ilmeisesti hätäisesti tehty yleistys ja sitä on syytä muuttaa.

Siis, tämän kirjoittelun ajan ajateltuani olen päätynyt Aapon kanssa samaan lopputulokseen siitä, että periaatteita olisi muutettava tarpeen vaatiessa. Periaatteen jättäminen vertaamatta periaatteen vastaiseen arvoon on älyllistä epärehellisyyttä ja henkistä laiskuutta.

-Kinky XL, 8.12.2005

#2611

Johan sana periaate kertoo mistä kyse. Eli siis peri ja aate. Eli hommaa periytyy jostain aatteesta, joka on aikanaan syntynyt. Onhan olemassa kirosana jumalauta siittä löytyy sanat jumala ja auta. Joku on keksinyt siittä vaan kirosanan. Samalla tavalla joku on muodostanut sanan periaate, jotta ei tarvitse aina selittää. Miksi esim autosta kannattaa sammuttaa moottori tankatessa. Se nyt on vaan fiksu periaate, joka on syntynyt joskus :) No joo lieneekö tästäkään kyse...

-Resi, 24.12.2005

#2822

Hih, toivottavasti kirjoittaja ei pane pahakseen jos joskus siteeraan.

-Joonas, 12.3.2006

#5992

Käytännöllisyys periaatteiden edelle on minun periaatteeni. :-)

-Nightingale, 24.7.2007

#5993

Eikö tuo ole nyt aika tapauskohtaista. Itse miellän periaatteet useastikin liittyvän arvomaailmoihin, mutta toki myös ennakkoluuloihin.

Mutta kuitenkin: jos jollakin henkilöllä on periaate, että hän ei valehtele, niin tarkoittaako se sitä, että kyseessä on ennakkoluulo valehtelua kohtaan vai ihanne rehellisyydestä? Tai jos ihan periaatteesta ei kokeile huumeita, koska on nähnyt mitä ne tekevät; onko kyse ennakkoluuloista vai arvomaailmasta ja kokemuksesta?

-tyhjyys, 24.7.2007

#8918

kerran junassa kun istuin kaverin vieressä (mun oma paikka oli kaverin takana) siihen tuli kaksi noin 17 vuotiasta poikaa jotka halusivat tulla istumaan niiden omille paikoille (jotka olivan mun ja kaverin paikkojen vieressä) yritin sopia sitä asiaa niin että he menisivät taakse istumaan, mutta he kertoivat että heillä on sellainen periaate että istuvat aina omilla paikoilla. Yritin vielä selitellä että kun niihin takana oleviin paikkoihin ei tulisi muita istumaan koska siinä oli mun ja sen toisen kaksosen paikka, mutta toinen kaksosista sanoi siinä vaiheessä että hällä on sellainen periaate että eivät voi vaihtaa istuma paikkaa. Siinä sitten menin aluksi omalle paikalle istumaan, mutta myöhemmin lähdettiin toiseen vaunuun kaverin kaa istumaan. Ihmettelin miten he eivät ajatelleet asiaa sen tarkemmin vaan takertuivat periaatteeseen. Sehän periaate vois tulla siitä kun jos istuu toisella paikalla kuin omalla niin voi joutua vaihtamaan paikkaa useasti. Mutta tässä tilanteessa ne mihin ehdotin heitä istumaan olivat minun ja sen toisen kaksosen paikka, että taisivat hieman sekoittaa periaatteensa merkityksen nämä kaksoset ja se oli myös hieman koominen tilanne kun kaksi kaksosta eivät ole yhtään läsnä eivätkä sen jälkeenkään kun vaihettiin paikat sen koomin ajatelleet, vaikka he puhuivat toisillee olan ylitte sen jälkeen:D

-nixoni, 3.7.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.