Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Median luonne ottaa pannuun!

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Päivän sana: praksis: käytäntö

Pidätkö?


24 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 24/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Lähes aina jokainen joka tarkoin seuraa nykymediaa, saa tiedotusvälineiden kautta paljon hyvinkin epäolennaista tai jopa väärää tietoa. Aiheena on sekä median luonne että lyhyesti Internetin vaikutus nuorisokulttuuriin. 2 154 lukijaa, joista 401 eli 19% on antanut arvosanan (7).

Median luonne ottaa pannuun!

Päivittäinen uutisten lukeminen voi lisätä maailmantuskaa, vaikka läheskään kovinkaan moni muu aihe kuin sää ei usein kosketa suurta kohderyhmää, jos huomio kohdistetaan lähinnä suomalaisiin. Korkeintaan sääennusteiden antamat tulokset ovat kiistatta meitä kaikkia koskevaa tietoa, mutta vaikka esim. Lähi-idässä vallinneet väkivaltaisuudet koskettavatkin monia ihmisiä, niin onko meille pakko toitottaa asioista joiden eteen emme voi mitään? Outoa etteivät sitten politiikkaan tai päätöksiin liittyvät myönteiset asiat juuri ylitä uutiskynnystä (muulloin kuin presidentin vaaleissa tai pääministerin vaihtuessa), kun vielä mielummin esim. syyllistetään kansalaisia ilmastonmuutoksen nopeuttamisesta tai marmatetaan jostain kadulle kuolleesta kissasta. Ja kuten jo vuodatinkin, median taktiikka saada ihmiset hulluiksi näyttää olevan juuri uutisointi sellaisista asioista, jotka tavalla tai toisella ovat negatiivisia ja joille lukija ei voi mitään (uskon että näin on ollut ennenkin, mutta tämä vain kärjistämisenä). Uutisointikulttuuri näyttää siis vielä tarvitsevan huoltoa, jotteivät aktiiviset uutisten lukijat joutuisi joka päivä ikävien aiheiden uhreiksi.

Meitä tämän päivän nuorison edustajia on myös usein vanhempien ikäluokkien keskuudessa kutsuttu ¨pullamössösukupolveksi.¨ Mielummin he saisivat syyttää sukupolvemme ¨pullamössömäisyyttä¨ kuitenkin siitä, että olemme joutuneet nopeasti saatavan viihteen sekä epäolennaisen tai jopa vääränkin tiedon uhreiksi, mm. Internetin välityksellä. Maailma on tietoteknistymisen myötä muuttunut nopeasti sen verran paljon, etteivät kaikki meidän vanhemmatkaan ole osanneet antaa kunnon ohjeita. Meitä on siis turha syyllistää siitä että olemme joutuneet kokemaan tietokoneistumisen niin hyvät kuin huonotkin puolet. Huonoista puolista mainittakoon juuri se surullisen kuuluisa ongelma, että monet ovat saaneet seksistä väärääkin tietoa ja että mm. seurustelu- ja seksikulttuurin vapautuessa ihmisiä syntyy yhä vähemmän, mikä puolestaan saa suuret ikäluokat kantamaan huolta Suomen kansan tulevaisuudesta.

-musicantor, 2.7.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 3 kommenttia
Kommentit
#8910

Kaupungilla kävellessään kuulee kaikenlaisia ääniä, joista suurimpaan osaan ei ole syytä kiinnittää huomiota. Ne ovat ääniä kaupungin miljoonista satunnaisista tapahtumista. Kauempaa ne kuulostavat kohinalta. Vain muutamat kaupungin äänet sisältävät meille olennaista tietoa. Kaupungilla tämän tiedon, signaalin, erottaminen kohinasta ei yleensä tuota meille vaikeuksia.

Uutiset käyttäytyvät samoin kuin kaupungin äänet. Arviolta 95%

uutisista on maailman kohinaa, joka ei sisällä tietoa. Ne ovat pääosin raportointia satunnaista tapahtumista. Uutisia seuraamalla on mahdotonta erottaa signaalia kohinasta. Pystymme erottamaan olennaiset tapahtumat ja trendit vasta ajan kuluessa. Jo viikon odottaminen auttaa. Perjantaina tiedämme, että suurin osa maanantain jutuista oli kohinaa.

Uutiset ovat myös viihdettä. Tom Hodgkinsson

uskoo uutisviihteen perustuvan pelkoon, vihaan ja kateuteen. Se ei rentouta vaan ahdistaa. Viihdytämme itseämme lukemalla merkityksettömiä negatiivisia tarinoita.

Meillä on parempia tapoja hankkia tietoa maailman tapahtumista ja viihdyttää itseämme. Uutisten seuraamatta jättämisestä ei ole haittaa. Kun jotain oikeasti tärkeää tapahtuu, niin saamme tietää siitä joka tapauksessa.

Loppujen lopuksi me uutisten lukijat valitsemme uutiset. Jos uutiset eivät saa lukijoita, ne muuttuvat sellaisiksi, että lukijoita löytyy. Jopa YLE, jonka tarkoitus ei ole miellyttää asiakkaitaan, vaan “valistamalla” muuttaa heidät paremmiksi kansalaisiksi, muuttaa uutisiaan, jos katojat häviävät.

-Teemu, 2.7.2008

#8932

...ja sitten kun asiosta ei kerrota, siitäkin marmatetaan. Tuoko paha postinkantaja päivittäisen uutisannoksen vasten tahtoasi postilaatikkoosi ja siitä aamukahvipöytään?

-- - -, 4.7.2008

#8939

Kieltämättä on alkanut riepomaan ainaiset “mies kuristi perheensä Clevelandissa” uutiset. Tietysti on niin että lehdet toimii markkinoiden ehdoilla, ja jos tuollaiset uutiset myy lehtiä, niin aivan varmasti niitä myös julkaistaan. Mutta mitään yhteiskunnallista merkitystä tuollaisilla uutisilla ei ole, eikä niitä kuukauden päästä kukaan edes muista. Tuollaiset uutiset jättävät jälkeensä vain ahdistusta ja epäuskoa ihmisyyteen.

Nykyään aivan kaikessa tuntuu olevan kusetuksen makua, ei haluta oikeasti tarjota mitään ihmisille, kaikessa keskitytään vain siihen miten saadaan myytyä mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä vaivalla.

Kukaan ei ota vastuuta/ylpeyttä tuotteesta, ainoastaan tuloksesta.

Ne jotka omaavat tiedon ihmisten “heikkouksista”, eivät kuitenkaan ota minkäänlaista vastuuta niiden hyväksikäyttämisestä. Tulos ei saisi olla tuotetta tärkeämpää.

-Väkivaltaa ja seksiä, 5.7.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: