Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Milloin U-käännös on sallittu moottoritiellä?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Valtio patistaa pieniä kuntia liitoksiin julkisen talouden tehostamiseksi. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. 4 094 lukijaa, joista 508 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Milloin U-käännös on sallittu moottoritiellä?

Salaisuus

Oletko koskaan katsonut tilastoja, missä on Suomen kuntien pienimmät veroäyrit? Kärjessä on Kauniainen sekä Maarianhamina ja Hammarland Ahvenanmalla. Heti kannassa on Naantali ja Masku, pienehkö kaupunki ja kunta Turun seudulla.

Naantalissa ja Maskussa asustaa tilastojen valossa aivan tavallista väkeä. Matalaa kunnallisveroa ei ole selitettävissä asukkaiden hyväosaisuudella. Esimerkiksi kiinteistöjen hintoihin ei alhainen veroäyri korreloidu. Vahvasti liioiteltuna Maskun Rivieralta saa omakotitalon samaan hintaan kuin yksiön Korsosta.

Turun ympäristökunnat kuuntelevat asukkaitaan ennennäkemättömästi. Ne tuottavat isoveljeään laadukkaampia päätöksiä. Raisio toteuttaa menestyksellisesti julkisissa palveluissaan tilaaja-tuottajamallia. Systeemin voittajia ovat kaupungin asukkaat, häviäjä taas vanhakantainen valtaeliitti. Taloustutkimuksen vuoden 2007 imagotutkimuksen mukaan Raisiolla on kokoluokkansa (20 000 – 50 000 as.) kunnista paras imago.

Hanke valtatie 8:n jatkamiseksi moottoritienä Raisiosta Maskun kautta Nousiaisiin tuottanee vain pienen määrän valituksia. Kunnat tiedottivat siitä yhdessä tiehallinnon kanssa avoimesti ja läpinäkyvästi. Pohjavesialueet ja asukkaiden kohtuulliset vaatimukset otettiin huomioon. Mitään liito-oravien massaesiintymiä ei ilmennyt valitutusprosesseissa.

Omakohtainen kokemus on toteuttamani remontti. Piirsin itse lupakuvat. Tuttu arkkitehti allekirjoitti ne. Periaatteessa ammattitaitoisena, mutta kokemattomana suunnittelijana tein pari muotovirhettä. Kopiofirma totesi heti: “Ethän sä tarjoo näitä Turkuun. Ei mee läpi siel.” Selitin muotovirheet kotikuntani rakennustarkastajalle: “Älä turhaan ota uusia kuvia! Näillä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta.”

Pienen kunnan vahvuus on nimenomaan käytännön suorassa demokratiassa. Kunnanvaltuutettu joka, meni läpi yhden äänen enemmistöllä, joutuu ulkona liikkuessaan perustelemaan valintojaan tapaamilleen äänestäjilleen. Saattaa olla, että hänen on vaikea vain käskeä heitä rakastamaan veroja.

Turku painostaa kehyskuntiaan liitoksiin, eikä mikään ihme. Sen salaiseen kabinettipolitiikkaan ja päättäjien oman edun tavoitteluun nojautuva talous on rankasti kuralla. Turku suunnittelee maksattavansa paisuvan vajeensa lähiseutujen asukkailla, liittämällä ympäryskuntiensa hyvin hoidetut taloudet omaansa.

-Orange, 26.7.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 16:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#9285

Selvitin tilastojen valossa esimerkkinä käyttämäni Maskun kunnan kermankuorintaa.

Kunnan työpaikkaomavaraisuuden kehitys:

1991: 56,2 %

2002: 62,7 %

2005: 67,1 %

Asukasluku vs. (kunnassa olevat) työpaikat:

2002: 5 785 – 1 799

2005: 6 077 – 1 989

2000-luvun trendi näyttää olevan ~0,65 uutta työpaikkaa jokaista uutta asukasta kohden, lapset ja vanhukset mukaanlukien. Kunnassa asuvien työssäkäyvien osuus on vajaa puolet väestöstä.

Näiden tietojen valossa Masku olisi laajentanut epäreilun kermankuorinnan myös elinkeinoelämän puolelle.

-Orange, 27.7.2008

#9288

Työpaikkaomavaraisuudessa on sellainen ongelma, että se kertoo vain montako työpaikkaa kunnassa/kaupungissa on vs. montako työntekijää siellä on. Se ei kerro kuka niissä työpaikoissa itseasiassa käy. Eli henkilö X käy Turussa duunissa ja törsää siellä tienaamansa korkean palkkansa kotikunnassa, jolloin kauppaan voidaan palkata joku huomattavasti pienemmällä palkalla ja verotuloilla yksi byrokraatti pyörittämään papereita. Ilman Turussa olevaa työpaikkaa puuttuisi kuitenkin 3 työpaikkaa, koska kaikki raha tulee oikeasti sieltä.

Voi olla, että tämä ei oikeasti vaikuta mitään mutta silti tuo työpaikkaomavaraisuus ei ole kovin häävi mittari.

-Tuomas, 28.7.2008

#9300

Hyvä näkemys Tuomas! Nopean surffailun tuloksena en pystynyt kumoamaan, enkä vahvistamaan väitettäsi, mutta lienee lähellä totuutta silloin jos ympäryskunta ei ole puhtaasti nukkumalähiö.

-Orange, 29.7.2008

#9301

Kermankuorintaliturgian toinen väittämä on kieltäytyminen 'yhteisistä kustannuksista'. Suurin osa kuntien menoista on lakisääteisiä, eikä niistä voi kieltäytyä. Miksi sellaisia kuluja pitäisi maksaa, joita ei koe omikseen ja jotka eivät ole pakollisia?

Jos TV-lupa ei olisi pakollinen niille, jotka eivät katso YLE:n kanavia, todennäköisesti YLE syyttäisi maksuista kieltäytyjiä epäreilusta kermankuorinnasta ja vaatisi pakollisuuden palauttamista.

Jos sen osuuden veroista, joka käytetään maataloustukiin, maksaminen olisi vapaaehtoista, voisi Pelkosenniemi yhtä hyvin syyttää Helsinkiläisiä epäreilusta kermankuorinnasta ja vaatia Helsingin pakkoliittämistä Pelkosenniemeen.

Tällaista rinnastusta ei tietenkään voi tehdä. TV-lupamaksut ja maataloustuet ovat pakollisia yhteisiä kustannuksia joihin kaikkien kuuluu osallistua. Ja niinhän sen kuuluu olla jatkossakin. Vai kuinka?

-Orange, 29.7.2008

#9302

> TV-lupamaksut ja maataloustuet ovat pakollisia yhteisiä kustannuksia joihin kaikkien kuuluu

> osallistua. Ja niinhän sen kuuluu olla jatkossakin. Vai kuinka?

Nämä yhteiset kustannukset ovat yleensä pienen joukon etuoikeuksia. Mielestäni meillä ei ole velvoitetta maksaa kuluja, joista emme ole päässeet päättämään. Eli jos maataloustuet ja TV-maksu hyväksytään kansanäänestyksessä, niin ne ovat hyväksytty yhteinen kulu, muuten ne ovat vain toisten etujen rahoitusta väkivallan uhalla.

-Teemu, 29.7.2008

#9303

Minusta edes kansanäänestys ei ole niille oikeutus. Mikä määrää sen keiden äänet lasketaan? Voinko vaimoni kanssa yksinkertaisella kansanenemmisöllä äänestää että naapurin omaisuus on omaamme? Suomessa on enemmän äänestysikäisiä naisia kuin miehiä. Jos he päättäisivät, voisivatko he äänestää miehet orjikseen?

Minun mielestäni vain ihminen itse voi valita maksaako hän TV-lupaa tai maataloustukia. Vain vapaaehtoisuus voi taata sen että kaupasta on molemmille, sekä myyjälle että ostajalle, hyötyä. Ihminen ei luonnollisesti tee kauppaa, jossa hän häviää (eli maksu on suurempi kuin saatu hyöty). Vain vapaaehtoinen kauppa takaa että molemmat kokevat että heidän saamansa hyöty on suurempi kuin haitta. Ja sen arvon voi arvioida vain ihminen itse. Jos ihminen on nääntymässä nälkään, on ruuan arvo hänelle suurempi kuin sellaiselle joka on juuri syönyt.

Tämän toteuttaminen tarkoittaa ainakin valtion purkamista nykymuodossaan. Eikä se ole huono asia ollenkaan, valtion koko olemassaolo kun perustuu nimenomaan pakkoon. Se, että vapaaehtoiset verot eivät toimisi, kertoo surullisella tavalla että ihmiset eivät koe saavansa valtiolta verojen verran hyötyä. Se ei tarkoita että ihmiset ovat pihejä (vaikka voivat ollakin), vaan että valtio ei tuota sitä arvoa jonka se meiltä vie.

Mutta tämä on jo toinen asia. Suora kansanäänestys on kyllä paljon parempi kuin nyt. Vielä sitäkin parempi olisi että enemmistölläkään ei olisi oikeutta määrätä mihin vähemmistön on pakko osallistua.

-Aapo, 29.7.2008

#9305

> Suora kansanäänestys on kyllä paljon parempi kuin nyt. Vielä sitäkin parempi olisi että

> enemmistölläkään ei olisi oikeutta määrätä mihin vähemmistön on pakko osallistua.

Totta.

Demokraattinen päätös on vähemmistön pakotusta. Pakotettuja täytyy valvoa ja päätöksen rikkomisesta pitää olla rangaistus. Tämän takia demokratiaa pitää käyttää vain sellaisten asioiden päättämiseen, joista koituva yhteinen hyöty on selvästi suurempi kuin pakottamisen aiheuttaman haitta. Silloinkin vain harkiten. Parempi tapa päättää on vapaaehtoisuus.

Mielestäni maataloustuet ovat niin nyt suuria, että niistä on päätettävä yhdessä. Silti on epäselvää kannattaako haluttomia pakottaa maksamaan väkivallan uhalla. Demokratia tuottaa parhaimmillaan vain kohtuullisen päätöksen kun nykyinen järjestelmä pohjautuu pakottamiseen. Jos tukia ei olisi, niin mahdollisen tukijärjestelmän pitäisi lähteä vapaaehtoiselta pohjalta.

TV:n katsomista taas ei kannata päättää demokraattisesti. Yhteinen hyöty siitä, että pakotamme haluttomat maksamaan poliittisesti oikeaoppisista ohjelmista, on kyseenalainen. Haitta pakotetuille on suurempi kuin saatu yhteinen hyöty.

-Teemu, 29.7.2008

#9380

Jälleen kerran Turku lakaisi ongelmansa maton alle: Kaupungin talouden alijäämä ylittää tänä vuonna 30 MEUR ja korolliset lainat 300 MEUR. Jos päättäjät eivät pane törsäilylle stoppia, nykymenon jatkaminen vaatisi vuoteen 2012 mennessä kunnallisveroasteen korottamista 7 prosenttiyksikköä 25 prosenttiin.

Turku kuitenkin päätti lykätä taloutensa tasapainotuksen kunnallisvaalien yli. Kun jaettavissa olisi vain kurjuutta, varmaan näissäkin vaaleissa kukin kellokas vuorollaan julistaa, kuinka aikoo tuoda äänestäjilleen hyvää lisäämällä uuden rönsyn jo muutenkin tehottomaan toimintaan. Sen sijaan että poliitikot kertosivat ikävän toduuden asukkailleen ja viivyttelemättä ryhtyisivät asian vaatimiin kipeisiin toimenpiteisiin, he roikkuvat kiinni vallassa hinnalla millä hyvänsä. Se hinta vain tulee olemaan kovin kallis veronmaksajille.

-Orange, 9.8.2008

#9762

Ruotsin postin tytäryhtiö Posten Logistic kaavailee maksimissaan 38 000 neliön jättilogistiikkakeskuksen avaamista Turkuun : Toteutuessaan hanke toisi melkoisen potin sekä verotuottoina että työpaikkoina.

Orangen ennuste: Aikansa soudettuaan ja huovattuaan hitaan mutta erittäin kankean päätöksenteon kanssa esim. kaavoitus- & lupa-asioissa, Posten Logistic alaskirjaa projektin ja toteuttaa sen jossakin muualla.

Toivottavasti olen väärässä.

-Orange, 9.9.2008

#12910

Vuonna 2010 Raisio ei korota veroprosenttiaan, huolehtii asukkaistaan entistä paremmin eikä lomauta työtekijöitään. “Yhteisten kustannusten” laistamista parhaimmillaan!

-Orange, 3.12.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.