Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ilmastonmuutos

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
2 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ympäristö tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Mitren ilmastonmuutos vaikuttaa eri vuodenaikoihin. 2 347 lukijaa, joista 491 eli 21% on antanut arvosanan ().

Ilmastonmuutos

Yleiskielessä termillä ilmastonmuutos tarkoitetaan nykyistä ihmisen toiminnasta johtuvaa, ilmakehän lisääntyvästä kasvihuonekaasupitoisuudesta aiheutuvaa globaalia ilmaston lämpenemistä. Tämä artikkeli on yleiskatsaus ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Historiallisesti ilmakehän hiilidioksidin ja metaanin pitoisuudella sekä maapallon keskilämpötilan välillä on vallinnut voimakas yhteys. Tämän perusteella ja teoreettisten ilmastomallien avulla on arvioitu, että maapallon keskilämpötila nousee vuoteen 2100 mennessä usealla asteella ja jatkaa nousuaan useita vuosisatoja. Nykyinen konsensusarvio vuodelle 2100 on n. 1,5–6 astetta, mutta arvioon sisältyy huomattavaa epävarmuutta

Pitkällä aikavälillä mannerlaattojen liikkeet vaikuttavat merivirtoihin ja vuorten muotoihin muuttaen siten ilmastoa. Auringon aktiivisuudessa sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä tapahtuvat muutokset muuttavat ilmaston säteilypakotetta. Tietyssä mielessä Auringosta johtuvat myös Maan radassa tapahtuvat säännölliset muutokset. Nämä muutokset johtuvat Aurinkokunnan sisäisestä dynamiikasta ja voidaan ennustaa hyvin.

-Jamppa, 8.8.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 7 kommenttia
Kommentit
#9374

Ilmastonmuutos on hyvin monimutkainen juttu. Olihan viime kesänä vai oliko se nyt sitä edellisenä pari kesäpäivää, jolloin oli ollut päälle neljäkymmentä astetta lämpöä. Ja tossa vähän aikaa sitten oli uutisissakin siitä, että Australiassa ja Afrikassa on satanut lunta. Ei kai ilmastokaan voi minkäänlaisessa tasapainossa pysyä, kun ihmiset menee liikaa siihen heittämään kaikkea ympäristölle haitallista.

-Muumi, 8.8.2008

#9375

Kesä 2006 oli tosi lämmin. Varsinkin elokuu.

-EmBBu, 8.8.2008

#9386

Musta tuntuu siltä, että mua huijataan. Kelaa sitä.

-Tuomas, 11.8.2008

#9402

Mikä tän kirjoituksen idea oli?

-hm, 12.8.2008

#9411

Ilmaston muutosta ei kuitenkaan saisi tarkastella lyhyellä tai edes puolipitkällä tarkasteluvälillä, koska muutos ei näy edes sadan vuoden lämpötilakeskiarvoja tarkastelemalla.

Voidaan osoittaa, että maapallon historiassa on ollut vielä tät aikaakin merkittävämpiä lämpötiloja, jolloin edes ihmistä ei ole ollut olemassa saatikaan hiilidioksidipäästöjä, jotka nostetaan suurimmaksi syylliseksi ilmaston lämpenemisestä.

1860 – 2000 välillä olevat lämpötilat kuvasa näkyy aivan selkeästi kohoaminen, joka on -0,5 ja +0,6 asteen välilä. Lämpötilan kohoaminen on siis ollut 1,1 astetta 140 vuoden aikana, jossa hiilidioksidipäästöt ovat olleet suurehkossa roolissa vasta alle 60 vuotta.

Toisaalta tarkkoja mittaustuloksia ei ole saatavilla aikaisemmilta vuosilta, mutta maapallon pintakerroksia tutkimalla voidaan osoittaa maapallolla olleen myös hyvin kylmiä ja hyvin kuumia jaksoja.

Säännölliset meteoriittien törmäykset maapalloon aiheuttavat ilmastomuutosta, koska aurinko ei pääse lämmittämään maata savu- ja pölykerrosten takia.

-jtr, 13.8.2008

#9474

Anteeksi. Taas mielestäni asiattoman huono teksti. Laajempaa käsittelyä olisin kaivannut.

-yöpöllö, 16.8.2008

#9816

Kannattaisi tutkia asiaa tarkemmin ennen kuin tekee tarkempia johtopäätöksiä ilmastomuutoksen vaikutuksista. Liian monimutkaista, et voi vain yhden viileän kesän takia sanoa ettei ilmastonmuutosta ole. Ilmastonmuutosta on aina, muuten elämää tavataisiin vain päiväntasaajan seuduilla.

-siljuska, 13.9.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ympäristö tai muista aiheista.