Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / EU ja Suomi

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 39/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Euroopan unionin suhde Suomeen tiivistettynä. lähde: www.valtioneuvosto.fi/eu/fi.jsp 2 429 lukijaa, joista 488 eli 20% on antanut arvosanan (7).

EU ja Suomi

Kun Suomi 1.1.1995 liittyi EU:n (Euroopan Unioni) jäseneksi, pääsimme osaksi Euroopan maiden tiivistä yhteisöä. Tästä vastineeksi joudumme maksamaan jäsenmaksua, josta EU sitten jakaa erilaisia tukia (kuten maataloustuki) ja avustuksia jäsenmailleen. Suomikin saa näitä avustuksia jonkin verran, mutta ei se paljoa hetkauta. Maksamme EU:lle n. 400 miljoonaa euroa enemmän kuin mitä saamme. Suomalaisten äänestäessa EU jäsenyyden puolesta heihin vetosi suomalaisten yritysten pääsy Unionin sisämarkkinoille sekä halu vaikuttaa asioihin laajemmin. Kielteisellä kannalla olevat taas pelkäsivät Suomen itsemääräämisoikeuden vähenevän ja peruselinkeinojen harjoittamista rajoitettavan. Ja niinhän siinä kävi. Suomi sai suhteellisen paljon vaikutusvaltaa EU:ssa, mutta toisaalta EU:n päätökset menevät Suomen sisäisten päätösten edelle, eikä Suomi saa tehdä joitakin asioita ilman EU:n suostumusta. Myöskin maataloutta rajoitettiin erilaisin säädöksin jaa liian pienin tukiaisin. Tämä on aiheuttanut hallaa Suomen maataloudelle. Olisi kuitenkin tärkeää pysyä omavaraisena ravinnontuotannon suhteen, vaikka Euroopan unioniin liittymisen myötä onkin helpompaa hankkia ja viedä tuotteita muiden EU maiden välillä. Euron tulon myötä EU maiden väliset sisämarkkinat tiivistyivät entisestään. Hintojen vertailusta tuli helppoa, valuutanvaihtokustannukset pienenivät ja taloudesta tuli vakaampaa. Vaikka yhteisestä valuutasta on monia hyötyjä, tärkeimpiä niistä on hyvä kilpailukyky muita valuuttoja vastaan. Huonoja puolia eurolla ei juuri ole, mutta Suomessa näkyi erityisesti hintojen nousu. Tuotteiden hinnat saattoivat nousta jopa moninkertaisesti, mutta palkat pysyivät kutakuinkin samana. Tämä on heikentänyt suomalaisten ostovoimaa. Tavallisen kansalaisen elämässä EU:n vaikutus näkyy euron lisäksi parhaiten vapaana liikkumisena EU maasta toiseen. Toiseen maahan voi helpommin muuttaa, mennä töihin tai opiskelemaan. Myös sijoittaminen ulkomaille on EU:n myötä helppoa ja turvattua. Siltikin, jos olisin voinut äänestää liittymisestä Euroopan unioniin, olisin äänestänyt vastaan. Vapaus ja omavaraisuus ovat minulle tärkeitä asioita. Entäs teidän mielestänne, hyvät lukijat?

-yöpöllö, 18.8.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 7 kommenttia
Kommentit
#9491

Olisi kiva kun tekstissä olisi jonkinlainen kappalejako. Nyt sitä on vähän puuduttava lukea. Toinen mitä kaipaan on viitteet väitteillesi. Esimerkiksi euron myötä tullut hintojen nousu. Mistä tieto on peräisin? Onko sille näyttöä?

Maatalousuista yli puolet on kansallisia tukia, jotka eivät siis kierrä EU:n kautta. Suomi kyllä pyrkii maksimoimaan tuet EU:sta huolimatta. Valitettavasti, sillä tuista ei ole hyötyä vaan pidemmällä aikavälillä vain haittaa, ks

“Tuotteiden hinnat saattoivat nousta jopa moninkertaisesti, mutta palkat pysyivät kutakuinkin samana.”

Missä on tälle lähde? Ruuan hinta useissa tapauksissa laski selvästikin. KS esimerkiksi Tilastokeskuksen kuvaaja ruuan kuluttajahintaindeksille vrt muiden tuotteiden vastaava indeksi

Sen sijaan ruuan yleisesti korkea hinta Suomessa on ihan omaa ansiotamme.

Oletko muuten sen vapaampi, tekee päätökset sinun puolestasi sitten Mikko Alatalo tai Jose Manuel?

-Aapo, 18.8.2008

#9492

Vielä lisää tietoa ruuan hintakehityksestä (paljon kuvaajia siellä loppupuolella). EU:n vaikutus ruuan hintaan on selvästi alentava, mutta se on edelleen kallista.

-Aapo, 18.8.2008

#9493

Yöpöllö: Taidat vielä olla hieman hiomaton timantti. Ajatuksia sinulla on, mutta ne tulevat lukijan kannalta kovasti yhtenä ryöppynä ulos.

Kokeile editoida kirjoitus. Jäsentele asiat ensin mielessäsi. Käytä kappalejakoa, vain yksi kantava ajatus per kappale. Sano asiat turhia kiertelemättä suoraan, niinkuin ajattelet. Kärjistä vähän.

Niin eiköhän ala tulla kommentteja ja arvosanoja. Älä vain luovuta. Tsemppiä!

-Orange, 18.8.2008

#9497

Kiitos kommenteista :)

Yritin kyllä laittaa tekstiini kappalejakoja, mutta syystä tai toisesta ne eivät näkyneetkään. Kuinka lintukodossa saa teksteihin näkyvät kappalejaot?

Tieto (tai näemmä luulo ;D) hintojen noususta euron tulon myötä perustuu omiin peruselintarvikkeiden vertailuihini. Parhaiten nousun näkee, kun vertailee alle euron ostoksien hintaa euro- ja markka-aikoina. Osa nousustahan on tosiaan omaa “syytämme”, mutta euron tulon myötä pieniä hintoja oli helppo “pyöristää” ylöspäin.

-yöpöllö, 18.8.2008

#9501

Kappalejaon saa jättämällä tyhjän rivin kappaleiden väliin. Eli siis kokonaan tyhjä, ei vain rivinvaihtoa edellisen kappaleen lopussa. Olen uusimassa editoria mutta en ole vielä ehtinyt tekemään.

Nousua ei näe parhaiten kun vertaat markka- ja euroaikoja. Unohdat inflaation kokonaan. 3% vuosittaisella inflaatiolla hinnat nousevat kuudessa vuodessa 20%. Jos vertaat markka- ja eurohintoja, sinun pitää vähintäänkin ottaa mukaan tulotason nousu. Se on noussut joka vuosi muutaman prosentin

Kaipaan viitettä tutkimukseen tai muuhun tietoon että yleinen hintataso olisi noussut euron tulon myötä. Mutu ei riitä. Toki osa hinnoista nousi suhteellisesti paljon, mutta valtaosa ei. Osa laski.

-Aapo, 19.8.2008

#9524

Parhaiten nousun näkee, kun vertailee alle euron ostoksien hintaa euro- ja markka-aikoina

Älä ajattele näin suoraan, vaan laske sen hetkisen markan inflaation aiheuttama hintojen nousu vuosittain. Esimerkiksi 6 markkaa maksanut tuote (v. 2002) maksisi nyt 6-vuotta myöhemmin 3,5%:n inflaation vaikutuksesa 7,37 markkaa. En muista tarkkaa inflaation arvoa tuona vuonna, mutta se oli jotain tuota luokkaa.

Tosin euron aiheuttama vakaampi valuutta hieman vääristää laskua, koska pitäisi huomioida vielä inflaation ikävä puoli, eli se ruokkii itseään.

-juha, 21.8.2008

#9529

Verrattaessa muihin hyödykkeisiin ruuan hinta on pysynyt Suomessa suhteellisen alhaisena. Miettikääpä, miten paljon ovat pompsahtaneet esimerkiksi asuntojen, öljyn sekä erilaisten palveluiden hinnat. 400g maksalaatikko maksaa edelleen sen 6 markkaa.

-Julli, 22.8.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: