Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kuka valvoo valvojia?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: rumba: eräs Kuubasta peräisin oleva tanssi; arkikielessä myös: kiireinen, usein sekava toiminta, touhu, "pyöritys"
16 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 17/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Poliisin toimintaa tutkitaan huumerikosten tutkinnassa. Saako poliisi rikkoa lakia, jotta saa tutkittua huumerikoksia? 3 384 lukijaa, joista 477 eli 14% on antanut arvosanan (7).

Kuka valvoo valvojia?

Helsingin huumepoliiseja epäillään virka-aseman väärinkäytöstä, ja lahjusten ottamisesta. Onko oikein, että valtaa käyttävä taho tutkii vakavia huumerikoksia tekemällä itsekin -joskin pienempiä- rikoksia / rikkomuksia? Helsingin veden entinen toimitusjohtaja Timo Kulmala vapautettiin tehtävistään, koska häntä epäiltiin virka-aseman väärin käytöstä ja lahjusten vastaanottamisesta.

Voiko näitä kahta tapausta vertailla keskenään, no ei tietenkään voi suoraan. Parempi kysymys onkin syökö tällainen toiminta lakia valvovalta elimeltä uskottavuutta? Poliisin tulisi löytää keinot tutkia rikoksia rikkomatta itse lakia samalla, koska laki on kaikille sama. Mikäli rikosta ei saada tutkittua rikkomatta itse lakia samalla on kyseinen elin epäonnistunut tehtävässään.

MIelestäni poliisin toiminta jutussa tulisi tutkia pohjamutia myöden, jotta saadaan myös poliisin toiminnalle läpinäkyvyyttä. Syyttäjän uhkailu omien “vasikoiden” nimien julkaisun pelossa voidaan pitää poliisin toiminnalle varsin epäsopivana käytöksenä. Poliisin aiheuttama tutkinnan häirintä tulee tuomita erityisen rankasti, koska poliisi itse ei ole siviili-ihmisen asemassa tutkittavana ollessaan, vaan pikemminkin edustamassa instituutiota, jonka tulisi valvoa asioita, joihin itse on syytettynä.

-teuro, 5.9.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 14:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#9710

Viitteet näkyville ni hyvä tulee.

-J, 6.9.2008

#9712

“Poliisin tulisi löytää keinot tutkia rikoksia rikkomatta itse lakia samalla, koska laki on kaikille sama. Mikäli rikosta ei saada tutkittua rikkomatta itse lakia samalla on kyseinen elin epäonnistunut tehtävässään. ”

Täysin paradoksaalinen väite. Kärjistäen: väitteesi mukaan poliisi ei saisi ajaa ylinopeutta ottaakseen kaaharin kiinni.

Ihmiset ovat irtaantuneet todellisuudesta; poliisia syytetään epäonnistumisesta rikollisuuden edessä ja samalla huudetaan ettei poliisin valtuuksia saa laajentaa. Yhtälö on mahdoton, sillä valtuudet ja voima kulkevat käsi kädessä.

Joshuan jälkimmäisessä kommentissa haparoivaa perää sillä täydennyksellä, että myös muiden kuin viranomaisten on myönnettävä ettei rajoitetuin valtuuksin voi torjua kuin osan rikollisuudesta. Loput on hyväksyttävä. Hyväksyttävä osa on sitä suurempi mitä tiukemmat rajat poliisilla on. Rajanveto yksilön ja yhteiskunnan oikeuksien välillä on kaikkea muuta kuin mustavalkoista.

“jotta poliisi voisi osallistua terrorismin paljastamiseen olisi terroristien päästävä Suomeen, jolloin tulliviranomaiset olisivat epäonnistuneet tehtävässään.”

Oletat, että kaikki terroristit olisivat ulkolaisia. Tekisi mieli kysyä onko kaikilla terroristeilla tumma iho ja keffiyeh? Kuitenkin Suomessa tapahtuneet viimeaikaiset terroriteot ovat kotikutoisia, esimerkiksi ja

Toisekseen jokainen terroristi aloittaa ensimmäisellä iskullaan. Kumpikaan edellämainuituista ei rikkonut lakia (ainakaan merkittävästi) muualla kuin ajatuksissaan ennen tekoaan. Kuvitellaan että he olisivat olleet ulkomaalaisia. Miten tulliviranomainen olisi epäonnistunut tehtävässään laskiessaan heidät maahan ennen iskuja?

--

Joshuan moraalikäsitys on pöyristyttävä:

“Minusta kaikki on sallittua niin kauan tekijälleen ja teon kohteelle, kun ei ole jäänyt kiinni eli teko on kohteensa tietämättömissä.”

Hyväksyt siis esimerkiksi dementoituneen ihmisen rahojen anastamisen, jos hän ei saa tietää tapatuneesta. Rattijuoppous on mielestäsi sallittua jos siitä ei jää kiinni – vaikka todennäköisyys hengenvaaralliselle kolarille tai yliajolle on ilmeinen.

Törkeämpiäkin esimerkkejä voisi keksiä. Vain mielikuvitus on rajana.

En taaskaan ole samaa mieltä kanssasi. Eikä tällä kertaa irtoa hymiöitä.

-EiNo, 6.9.2008

#9715

Oikeastaan just silleen noin se menee. Jos joku pummii mun pyörän, jota en muista edes omistaneeni, en osaa sitä kaivatakaan. Tällöin teosta ei koidu minulle vahinkoa, ainoastaan hyötyä pyörän anastaneelle henkilölle, koska hänellä näyttää pyörälle olevan käyttöä, jota minulla taasen ei ollut, koska olin sen unohtanut. Joo ja rattijuoppous on sallittua niin kauan kuin siitä ei jää kiinni? MINUN mielestäni kyllä! Pointtisi taitaa nyt vaan olla se että kaikessa pitää inttää vastaan. Annetaan lapselle tikkari. Saat hymiön:)

-Joshua Samola, 6.9.2008

#9717

Väitän, että suurin osa vakavasta terrorismista on ulkomaalaisia. wikipedian linkeistä toinen ei toimi, mutta myyrmanninnissa räjähtänyt pommi luultavammin räjähti vahingossa enen aikojaan.

Vertaat edellä poliisin oikeuteen ajaa ylinopeutta omaan kirjoitukseeni, mutta poliisille on hälytystehtävässä oikeus -muuta liikennettä vaarantamatta- ajaa sallittua nopeutta suuremmalla nopeudella. Poliisin huumeyksiköllä ei ole oikeutta tehdä valeostoja.

Poliisi antaa ymmärtää omien resurssien -lähinnä rahoituksen- olevan liian pieni, mutta silloin niitä vähiä rahoja ei kait kannata suunnata valeostoihin, koska tämähän rahoittaa huumeliigoja. Tämä jos mikä on varmaankin vähintäänkin kyseenalaista.

Poliisin toimintaa kritisoiva kirjoitus nostaa väkisinkin karvoja pystyyn, koska poliisia pidetään arvossa Suomessa. Toiminnan läpinäkysyys, jota perään kuulutin kirjoituksessani toteutuisi, jos toiminta tutkitaan pohjamutia myöden.

Mitä muuten olet mieltä tutkintaa johtavan virkamiehen vapauttamisesta kesken tutkinnan, koska hän on jäävi tutkimaan asiaa, jonka tiimoilta häntä syytetään tutkinnan häiritsemisestä ja syyttäjän painostamisesta?

-teuro, 6.9.2008

#9719

Kärjistäminen on kieltämättä vaikea käsite.

Kerro nyt alkuun pari esimerkkiä ulkomaalaisten Suomessa tekemistä terrori-iskuista. Kerro myös miten tullivirkailijat epäonnistuivat laskiessaan tekijät maahan?

-EiNo, 6.9.2008

#9720

Joosu -

Olen perustellut kaikki mielipiteeni, eikä eri mieltä oleminen täytä inttämisen kriteerejä. Lapseksi kutsumallakaan et saa minua provosoitumaan, mutta paljastat sillä että asiallinen sanottava loppuu. Silloin kannattaisi olla hiljaa...

Kiitos hymiöstä kuitenkin.

-EiNo, 6.9.2008

#9721

Noh yrittänyt ei laiteta, panemisesta sitten en sanokaan mitään;)

-Joshua Samola, 6.9.2008

#9729

Vielä pieni yksityiskohta. Ulkomaalainen tarkoittaa käytännössä Schengen-alueen ulkopuolella asustavaa henkilöä Matkustaminen Milanosta Helsinkiin on samanarvoinen toimi kuin matkustaminen Tampereelta Ouluun. Kummassakaan tapauksessa ei määränpäässä ole passintarkastusta eikä tullitarkastusta.

Sitä paitsi ilman rikosepäilyä tapahtuvan rajanylityksen tai rajanylitysaikeen seurauksena tehvästä rajatarkastuksesta on vastuussa rajavartiolaitos eikä tulli.

-Orange, 6.9.2008

#9740

orange- sori mut minusta tää alunperiäinen aihe oli aika kaukana tosta viimesisimmästä kommentista.

-Tuntematon, 7.9.2008

#9742

“tuntematon” olet oikeassa,!!!!!

-Joshua Samola, 7.9.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: