Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Aikamatkustamisesta

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tuli tarve alkaa kirjoittamaan jonnekin kirjoituksia ja tässä siis asia joka herättää mielessäni kysymyksiä. 3 307 lukijaa, joista 461 eli 14% on antanut arvosanan (7-).

Aikamatkustamisesta

Madonreikä kaavakuvassa.

Ensinnäkin nykyajan tiedemiehet kiistelevät siitä, että onko aikamatkustus mahdollista. Kummastakaan ei ole esitetty varmoja todisteita, mutta mielestäni siihen sisältyy useita ongelmia.

Jos aluksi ajatellaan matkustamista menneisyyteen niin ongelmaksi tulee ns. isoisäparadoksi eli mitä tapahtuisi jos henkilö matkustaisi ajassa taaksepäin ja murhaisi siellä oman isoisänsä? Lakkaisiko hän olemasta vai mitä tapahtuisi? Toiset väittävät, että olisi mahdollista matkustaa menneisyyteen, mutta ei vaikuttaa sen tapahtumiin vaan aikamatkustaja olisi kuin “aave”. Uskon, että jos aikamatkustuksessa joskus onnistutaan niin menneisyyteen mentäessä tapahtuu juuri näin.

Suurin ongelma liittyy kuitenkin tulevaisuuteen matkustamiseen. Aikamatkustaminen on joidenkin tiedemiesten mukaan mahdollista jos vain saadaan aikaan tarpeeksi suuri energialataus. Jos ajassa pystytään matkustamaan niin silloinhan koko olemassaolo on kuin “filminauha” jota voi kelata mihin suuntaan haluaa. Jos voimme kelata sitä tulevaisuuteen niin silloinhan tulevaisuudessa on olemassa jo samanlainen tai kehittyneempi aikakone kuin meillä meidän ajassamme. Miksi meidän aikaamme ei ole kuitenkaan kukaan koskaan matkustanut aikakoneella jos sellainen on olemassa kerran tulevaisuudessa? Itse en siis usko että ikinä tultaisiin ainakaan tulevaisuuteen matkustamaan millään koneella ja menneisyyteenkin korkeintaan “aaveena”.

Keskustelua aiheesta olisi kiva käydä ja kuulla muidenkin näkemyksiä asiasta. Tällä hetkellä voimme vain uteliaina odottaa ja katsoa mihin tiede pystyy.

-Kyclooppi, 28.9.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 18:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#9947

Ei tulevaisuuteen matkustaminen ole mitenkään mahdotonta. Emmekös me kaikki matkusta tulevaisuuteen juuri tälläkin hetkellä, hitaasti, mutta varmasti.

Suhteellisuusteorian mukaan, jos nopeutta lisätään, niin matkustus tulevaisuuteen nopeutuu. Ulkoavaruudessa ei periaatteessa ole mikään ongelma kiihdyttää nopeutta huikeisiin lukemiin, mikäli polttoainetta on riittävästi; pystyisimme siihen jo periaatteessa nykyisellä teknologialla.

Carl Sagan laskeskeli aikoinaan, että lähelle valonnopeutta yltävällä aluksella olisi mahdollista kiertää koko tunnettu maailmankaikkeus jo yhden ihmiselämän aikana. “Todellisuudessa” matka kestäisi satoja miljardeja vuosia, mutta valtavalla nopeudella oleva matkailija kokisi sen vain muutamina kymmeninä vuosina.

-Dummy, 29.9.2008

#9949

Tuosta isoisäparadoksista tuli mieleen ns. kaksosparadoksi, jossa toinen kaksosista matkustaa avaruudessa jumalattomalla nopeudella ja takaisin palattuaan on huomattavasti nuorempi kuin “normaalisti” ikääntynyt siskonsa. Tästä voisi päätellä, että jokaisella saattaa olla “oma” aikansa eikä se ehkä olekaan jokin iso möhkäle, joka on kaikille sama.

Aloin muuten miettimään myös sitä mahdollisuutta, että jos aika on kaikille eri, niin onko myös maailmankaikkeus kaikille eri? Ehkä sinua, tätä tekstiä, tätä tietokonetta ja koko tätä maapalloa ei olekaan olemassa, vaan kuvittelen kaiken ja tämä on ikään kuin “minun maailmankaikkeuteni”, jossa jokainen esine ja ihminen onkin vain mielikuvitukseni tuotetta.

-Muumi, 30.9.2008

#9953

Olen samaa mieltä Matin kanssa tässä; aika on pelkkä käsite, ihmisen tapa hahmottaa maailmaa. Menneisyyttä ei ole enää, tulevaisuutta ei ole vielä.

Jos kuitenkin oletetaan ajan olevan olemassa, aaveena matkustaminen tulevaisuuteen synnyttää oman paradoksinsa: jos matkustan tulevaisuuteen, näen lentäviä autoja ja selvitän miten ne valmistetaan, palaan takaisin 'nykyaikaan' ja teen sellaisen. Kuka sen auton silloin keksi?

-Nightingale, 1.10.2008

#9966

Kuka uskaltaa käyttää nimimerkkiä Kyclooppi?

-lol, 3.10.2008

#10516

Ehkä kallistuisin minäkin aika paljon tuohon “aave”-juttuun. Ja siitä isoisäparadoksista oli pakko saada sanoa jotain vielä. Periaatteessa jos matkustaisi menneisyyteen ja murhaisi oman isoisänsä, ei olisi koskaan syntynytkään eikä siis olisi voinut murhata isoisäänsä. Toisin sanoen jos tappaa, ei synny, jollei synny, ei tapa. Anteeksi nyt vain jos kukaan ei saanut viestistäni selvää.

-Lightning, 21.12.2008

#10535

-lightning- Totta turiset. Näin ollen tuntuu mahdottomalta ajatella, että ajassa matkustaminen olisi mahdollista.

Mutta jos pystyisi menemään tuhoamaan oman esi-isänsä, jonka jälkeläinen on, jonka jälkeen matkustaisi takaisin omaan aikaansa, niin mitä tapahtuisi?

Olisiko omaan aikaan palaaminen tällöin mahdotonta koska ei olisi periaatteessa syntynytkään, jolloin omaa aikaa ei myöskään olisi?

-Joshua Samola, 22.12.2008

#10542

Juuri kaksosparadoksissahan voidaan periaatteessa matkustaa tulevaisuuteen nopeammin kuin 'normaalisti'. Kun 'aikamatkailija' palaa avaruuslennoltaan, on maahan jäänyt kaksonen vanhentunut enemmän kuin matkailija. Siis, jos haluaisi nähdä millaista maapallolla on sanotaan vaikka tuhannen vuoden päästä, niin matkalle vain lähellä valonnopeutta kulkevaan rakettiin ja takaisin. Toivottavasti pallo on vielä tallessa :) Ja näinpäinhän tässä ei ole edes mitään fysiikan lakien vastaista (jos unohdetaan käytännön ongelmat rakettimatkailusta lähellä valonnopeutta)

Mutta jotenkin hankala kuvitella aikamatkustusta toiseen suuntaan. “Aave”-juttukin tuntuu vähintään oudolta. Millainen tämä “aave” olisi. Näkee muut, mutta muut eivät näe aavetta? Entäs olisiko mahdollista nähdä muut aaveet tai koskettaa esineitä ja vaikuttaako gravitaatio aaveisiin? Vaikka kaikenlaisia madonreikäteorioita onkin kehitelty, niin en usko, että on mahdollista päästä seuraamaan esimerkiksi isoisän syntymistä puhumattakaan kätilönä toimimisesta.

-Kunhan matkailen, 23.12.2008

#10545

Ehkä siinä tapauksessa olisi “aave” omassa ajassaan? Mutta taidan jättää liian syvälliset pohdinnat niin kutsutuille asiantuntijoille. Omat aivoni ovat aivan liian pienet käsittelemään mitään monimutkaisuuksia?

-Lightning, 23.12.2008

#10830

Mutta hei, entäs sitten, jos matkustaisi tulevaisuuteen ja tulisi murhatuksi? Jos tulevaisuuteen matkustanut ihminen murhattaisiin, niin hän siis katoaisi maan päältä omassa ajassaan, eli ei enää koskaan tulisi takaisin/hänen kohtaloaan ei saataisi tietää kuin tulevaisuudessa? Vaikeaa :D

-Lightning, 24.1.2009

#14021

Menneisyyten matkustaminen on mahdotonta. Se on helppo kuvitellakin, jo mainitun isoisäparadoksin avulla. Lisäksi, jos menneisyyteen matkustaminen olisi mahdollista, oma aikamme olisi täynnä tulevaisuuden hörhöjä.

Tulevaisuuteen matkustaminen onnistunee. Suhteellisuusteorian mukaan ajan kulku hidastuu kovassa nopeudessa, joten tulevaisuuteen matkaaminen onnistuu. Takaisin ei vain pääse. Oikeastaan kyse ei ole niinkään tulevaisuuten matkustamisesta, vaan oman henkilökohtaisen ajan hidastamisesta muun maailman jatkaessa normaalia etenemistään. Tulevaisuuteen matkustetaan siis yksinkertaisesti matkustamalla samaan aikaan riittävän nopealla vauhdilla jonnekin, tai vaikka ympyrää.

Lisäksi tulee vastaan edelläkin mainittu huomio siitä, että matkustamme tulevaisuuteen koko ajan. Olen tulevaisuudessa, jos katsoisimme sitä esimerkiksi siitä hetkestä, kun kirjoitin sanan »lisäksi», tai tulen kirjoittamaan tulevaisuudessa sanan Einstein.

Tässäkin täytyy toki muistaa Einsteininkin mainitsema ajatus siitä, ettei mistään voi olla varma.

-Tuntematon, 13.6.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Tiede tai muista aiheista.