Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ohje alaikäisille

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: iibis: eräitä haikaralintuja
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Mihin Alko pyrkii tv -kampanjallaan? 4 708 lukijaa, joista 634 eli 13% on antanut arvosanan (8).

Ohje alaikäisille

Kaste

Muutama päivä sitten näin televisiosta kummallisen Alkon teettämän tietoiskun.

Tässä tietoiskussa neljä nuorta, joista kaksi ilmeisesti alaikäisiä, menevät alkoon ostamaan alkoholijuomia. Kassaneidin ovelana tarkkaillessa tilannetta, ryhmän alaikäiset jäsenet valitsevat juomat, minkä jälkeen poistuvat liikkeestä. Kun ryhmän täysi-ikäiset jäsenet menevät maksamaan ostokset, kassaneiti ilmoittaa, ettei voi myydä heille, ennen kuin heidän kaupasta jo poistuneet seuralaisensakin todistavat ikänsä. Sankarimme tietenkin hölmistyvät tästä tiedosta ja juomat jäävät ostamatta.

Nähtyäni tämän tietoiskun, en ensin uhrannut sille montaakaan ajatusta. Vähän ajan kuluttua aloin kuitenkin ihmettelemään, mikä oli sen tarkoitus. Tietoiskun ainoa sisältöhän oli itselleni jo entuudestaan tuttu sääntö, että alkoholijuomia ei saa myydä edes täysi-ikäiselle, jos on oletettavissa, että juomat päätyvät alaikäisille. Tietoisku ei siis ollutkaan alkoholivalistusta, niin kuin ensin välinpitämättömänä ajattelin, sillä siinä ei puhuttu itse alkoholista mitään.

Hämmennyin, koska en keksinyt, mihin Alko tällä tietoiskullaan pyrki. Pitkään mietittyäni keksin sille vain yhden tarkoituksen: kertoa alaikäisille, että jos he haluavat saada hankittua alkoholijuomia, on heidän pysyttävä piilossa ja annettava täysi-ikäisten rauhassa ostaa ne heille. Alkohan saisi enemmän tuotteita myytyä, jos nuoret tietäisivät tietoiskussa esitellysta säännöstä... Yrittääkö Alko siis härskisti parantaa voittojaan kertomalla alaikäisille, miten he voivat hankkia alkoholijuomia?

(Mitään muuta tarkoitusta en ole tietoiskulle keksinyt. Jos joku keksii, pyydän häntä kirjoittamaan selityksensä kommentiksi tälle kirjoitukselle. Tietoisku jäi nimittäin ihmetyttämään minua paljon.)

-Pyhä Olavi, 16.10.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 28:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#10118

Joshua, odotan mielenkiinnolla sillä se on alue, josta minulla ei ole käytännön kokemusta.. mitä nyt rosvotuksi tulemisesta pikkuisen. Saadaan hyvä keskustelu pystyyn kun vähän provosoidaan :)

-EiNo, 27.10.2008

#10162

Melkein jo liityin tuohon Joshuan varastusfilosofia-keskusteluun, mutta taidankin odottaa, että sille saadaan oma kirjoitus.

Mitä tulee tuohon alko-juttuun tulee niin eikö jo pelkästään valtion alkoholimonopolin tarkoitus ole siinä, että sillä pyritään hillitsemään ihmisten alkoholinkäyttöä kansanterveydellisistä syistä. Olen täsmälleen samaa mieltä Marian kanssa. Ei ole mitään järkeä, että valtio pyrkii parantamaan alkoholinmyyntiään, kun sitä lailla yritetään vähentää.

Kyllä minä olen sitä mieltä, että tuo mainos on alkoholivalistusta tai ainakin se yrittää herättää ajatuksia alaikäisille välittämisestä. Eikä tuo mainos mitenkään alaikäisten alkoholinkäyttöä kasvata, sillä miten tämä muka herättäisi juomattomissa nuorissa halua ostaa alkoholia? Ja ryyppäävät nuoret nyt saavat sen viinansa lopulta joka tapauksessa ostettua.

-cheese, 28.10.2008

#10187

Siis kyllähän tietoiskun viesti on ainakin minulle päivänselvä, eli mikäli Alkossa asioivassa porukassa on mukana useampia henkilöitä joista vain yksi asioi kassalla, on muidenkin valmistauduttava todistamaan täysi-ikäisyytensä, eli toisin sanoen alaikäisillä ei ole asiaa koko myymälään. Tämä perustuu lakiin koska myyjää on lailla kielletty myymästä mikäli hän ei voi olla varma koko seurueen täysi-ikäisyydestä. Tottakai myyjä saa silloin tällöin haukkuja vihaisilta asiakkailta jotka eivät ole olleet tietoisia tästä lainsäädännöstä jota myyjä vain kuuliaisena pyrkii noudattamaan. Itseänikin otti kyllä kerran suunnattomasti päähän kun kanssani yhtä aikaa Alkossa oli pari nuorta tyyppiä jotka kävelivät ulos ostamatta mitään ja myyjä sitten kieltäytyi myymästä minulle koska epäili minus ostavan heille vaikken ollut koskaan edes ollut missään tekemisissä heidän kanssaan!

Yhteenvetona siis: ymmärrän kyllä viestin mutta kun se ei ilmeisesti mene kaikille perille niin huonosti on kampanjassa onnistuttu. Risuja Alkolle.

-Torvi, 31.10.2008

#10227

Harmittavan usein yhteiskunnassamme käytetään kieltopolitiikkaa. Ihmisiä pelotellaan rangaistuksilla ja se vaikuttaisikin välillä olevan ainut ennaltaehkäisykeino. Ei tuota ohjetta suunnattu alaikäisille.

-väsymyksen valtatie, 9.11.2008

#10302

“When you choose an action, you choose the consequences.”

Eikö ylläolevaa asiaa voisi ilmaista suomeksikin? Haluatteko englannin suomen viralliseksi kieleksi? Kehotan tällaisia ihmisiä muuttamaan esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

-TermoS, 22.11.2008

#10303

Entä jos lainaus olisi latinaksi, mihin kehottaisit muuttamaan?

-Amicus curiae, 22.11.2008

#10552

Ei ole pahitteeksi osata englantia. Siitä on hyötyä, asuipa missä hyvänsä.

-Julli, 29.12.2008

#10600

Pyhä Olavi itse halveksuu tahalleen väärinymmärtäjiä ja sortuu siihen itsekin. Mainoksessa ei ollut tarkoitettuna (oletettavasti) mitään piilomerkityksiä.

-WegQ the Emperor, 8.1.2009

#11737

Mainos muistuttaa että aina Alkon ovista sisään kävellessä pitää olla henkkarit taskussa. Jonkun kerran olen ollut kavereiden kanssa liikkeellä, kaikki täysi-ikäisiä, mutta yhdellä ei papereita, hyllylle jäi juomat.

-Brix, 4.5.2009

#13969

Näin tämä ei ole, koska Alko on valtion yritys, joten se ei tuota voittoa muille kuin valtiolle. Valtio on taas säätänyt rajat itse.

-Tuntematon, 5.4.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.