Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Entä jos vaatisin oikeutta?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 23/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Shivan haastaminen oikeuteen. 3 017 lukijaa, joista 509 eli 17% on antanut arvosanan (7).

Entä jos vaatisin oikeutta?

Tässä taannoin Yhdysvalloissa entinen senaattori Ernie Chambers haastoi Jumalan oikeuteen vedoten Jumalan aiheuttamiin pahoihin asioihin kuten erilaisiin luonnonkatastrofeihin. Oikeus hylkäsi kanteen, sillä Jumalalla ei ole kotiosoitetta. Käsittääkseni Raamatusta ei voidakaan löytää Jumalan kotiosoitetta, enkä ole koskaan kuullut yhdestäkään kristillisestä kirkosta tai lahkosta, joka väittäisi tietävänsä jumalan kotiosoitteen. Yhdysvalloissa oikeuden päätös oli siis mielestäni täysin asiallinen.

Mutta entä jos haastaisin oikeuteen hindujen Shiva -jumalan? Shivahan on tuhoajajumala, joka tuhoaa maailman. Millä oikeudella Shiva tuhoaa maailman? Haastaisin Shivan oikeuteen törkeästä joukkomurhasta ja omaisuuden tuhoamisesta (mikähän mahtaa tälle olla oikea lainopillinen sana?). Toisin kuin kristinuskossa, hindulaisuudessa temppelit ovat jumalien asuinsijoja. Shivan kotiosoitteeksi voitaisiin siis määritellä jonkun Shivalle omistetun temppelin osoite. Oikeudessa tavataan, Shiva!

-Pyhä Olavi, 28.11.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 21:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#10354

Myös lukijalla on vastuu ymmärtämisessä. Eihän kirjoittaja voi mitään sille, jos lukija on esimerkiksi henkisesti niin jälkeenjäänyt, ettei ymmärrä merkitystä yksinkertaisesta tekstistä.

-Pyhä Olavi, 1.12.2008

#10356

Pyhä Olavi, ei ole kauhean tahdikasta kutsua toisia henkisesti jälkeenjääneiksi. Tämän tekstin on ymmärtänyt väärin jo moni lukija; tuskin he kaikki ovat “jälkeenjääneitä”. Ehkä voisit vain myöntää, että tekstisi jätti tilaa väärinymmärrykselle. Hyvä kirjoittaja pystyy vastaanottamaan myös kritiikkiä kiukuttelematta.

-Maria, 1.12.2008

#10360

Ai siis se, että kirjoituksestasi todellakin jäi sarkastisuus epäselväksi, johtuu minun jälkeenjääneisyydestäni? Saako tälle perustelulle nauraa? Koita nyt hyvä ihminen pysyä edes asiallisena. Marian kommentissa on muuten erittäin hyvä pointti.

-Muumi, 2.12.2008

#10361

Ei ei ei. Teet liian hätäisiä johtopäätöksiä. En väitä sinua jälkeenjääneeksi. Tuo jälkeenjääneisyys oli vain kärjistetty esimerkki siitä, kirjoituksen ymmärtäminen ei ole pelkästään kirjoittajan vastuulla.

-Pyhä Olavi, 2.12.2008

#10362

Ja marialle vielä, olen jo myöntänyt, että tekstini voi ymmärtää väärinkin. Etkö ole lukenut aiempia kommentteja?

-Pyhä Olavi, 2.12.2008

#10364

Täytyy olla kyllä kohtalaisen heikot anturit tunnistaa sarkasmia ja huumoria, jos kuvittelee Pyhän Olavin olleen tuon tekstin perusteella tosissaan.

Ei sarkasmia merkitä tekstiin millään sukkelilla vitseillä tai hymiöillä, vaan pelkästään viemällä aihe niin yli ettei normaali ihminen voi olettaa toisen normaalin ihmisen sanovan niin tosissaan. Jos taas vetää liian yli ei juttu ole enää hauska lainkaan, joten tosiasiaksi jää, että onnistuneen sarkasmin aina joku tulkitsee väärin.

Lukijalla on aina osa vastuusta tekstin tulkinnassa ja aika isokin osa. Niiden, jotka tätä tekstiä lukiessaan kuvittelevat kirjoittajan olevan tosissaan kannattaisi ehkä hieman tarkkailla sitä, mitä kaikkea uskovat todeksi. Totuus on kuitenkin niin subjektiivista ja saamme jatkuvasti viestejä ympäriltämme, joilla on muitakin tarkoituksia kuin kertoa joku maailmassa vallitseva tosiasioiden tila. Kahvipöytävitseistä mainoksiin ja poliittisiin viesteihin asti. Viestin antajalla on aina joku tarkoitus, mikä ei yleensä ole täsmälleen sama kuin viestin sisältö. Tässä tapauksessa se oli hauskuuttaa. Jossain toisessa vitsissä myydä “80% tehokkaampaa” shampoota tai saada poliittista valtaa.

Olen muuten huomannut, että Itä-Suomessa sarkasmi menee yleensä paljon paremmin läpi kuin länsirannikolla. Jotain totta lienee siinä, että savolaiset tietävät vastuunsa kuulijana....

Vihje: Jos ensimmäinen mieleen tulee, että kirjoittajan täytyy olla idiootti, niin seuraavaksi kannattaakin pohtia, että yrittikö hän olla hauska vaikkei naurattanutkaan. On huonoja vitsejä ja sitten on ihmisiä joilta puuttuu luontainen kyky tunnistaa vitsi ellei se ala sanoilla “nooh... suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen oli....”.

Niin ja Pyhä Olavi ei tosiaankaan sanonut ketään jälkeenjääneeksi vaan käytti vain esimerkkiä osoittaakseen, että kirjoittajan joutuu tekemään jotain oletuksia vastaanottajien kyvystä tulkita tekstiä eikä siis voi vastata kaikista väärintulkinnoista. Jos sarkasmi pitäisi kirjoittaa niin, että kaikkein heikoimminkin sarkasmia tunnistavat sen tunnistaisivat niin koko tyylilaji lakkaisi koska suuri enemmistö ei enää pitäisi niin auki selitettyjä vitsejä lainkaan hauskoina.

-Tosikko, 3.12.2008

#10366

Sarkasmi on myös kulttuurisidonnaista. Venäläisen kertoma vitsi ei välttämättä ole hauska Suomalaisten mielestä, ja toisinpäin. Kulttilehti Pahkasika käsittelee aihetta kirjoituksissaan 'Etelä-Afrikkalaishuumoria' tai 'Kidutus- ja inksvisitiohuumoria'.

-Orange, 3.12.2008

#10367

“Olen muuten huomannut, että Itä-Suomessa sarkasmi menee yleensä paljon paremmin läpi kuin länsirannikolla. Jotain totta lienee siinä, että savolaiset tietävät vastuunsa kuulijana....”

No, jos kiinnostaa, niin kuulun noihin länsi-Suomessa asuviin. :P

-Muumi, 3.12.2008

#10473

Rikosnimikkeet olisivat maailman tuhoamisen kohdalla rikos ihmisyyttä vastaan ja törkeä vahingonteko.

-Minä vain, 17.12.2008

#10492

Kiitos paljon :)

-Pyhä Olavi, 18.12.2008

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.