Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Viihteellä

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
6 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 6/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kehitys sanasta “juhliminen” viihteeseen suomalaisessa kulttuurissamme. 2 915 lukijaa, joista 487 eli 17% on antanut arvosanan (7).

Viihteellä

Viihteellä

Haluan nyt kertoa tämän päivän muotisanoista ja siitä miten niihin on päästy ja kuinka veemäisiltä ne kuulostavat.

Kaikki varmaan tietävät “juhla” sanan merkityksen: sillä ilmaistaan jonkin sortin hauskanpitoa jonkun henkilön tai tapahtuman kunniaksi.

No suomalainen nuoriso on keksinyt tälle ilmaisulle jotain paljon parempaa koska juhliminen ei tarpeeksi pelkiltään kuulostanut kuvaamaan heidän toimintaansa eli kännäämistä. Juhliminen sanana muistutti liikaa hää-juhlia, rippi-juhlia, siis toisinsanoin ei mitään mikä voisi liittää baari iltaan tai mihinkään örveltämiseen.

Eli juhlimista kuvaava termi nuoriso keskuudessa ja nyt myös muiden keskuudessa on “biletys”, joka tulee englannin sanasta “partying” joka käännettiin suomessa “bailaamiseksi” ja nyt se on Biletys!

Aina keksitään hauskanpidolle v-mäisiä termejä jotka kuulostaa ihan skeidalta ja kaikki laukoo niitä ihan kuin ne olisivat hauskoja, Tässä teille hauska sana juomiselle: pämppääminen! keittoaminen!

Olemme taas saaneet yhden haista paska sanan tälle hauskanpidolle…VIIHDE! Jumalauta, milloin tämä schaissen jauhaminen oikein loppuu?

Viihde! olette varmaan kaikki kuulleet sen ja tiedätte, että se on yksi sana muiden joukossa mutta tällä hetkellä se on The hauskanpidon hallitseva termi!

Milloin aletaan puhua asioista niiden oikeilla merkityksillä, eikä keksitä niille joko teinimäisiä tai tässä tapauksessa astetta sivistynyttä termiä, “viihdettä”.

Se että kuulee kadulla ja missä tahansa muuallakin “hei, mennäänkö tänään viihteelle?” … “ööh, siis juomaan vai?” …“no niin, siis bilettään!” No tuota, tunge se viihde perseeseesi ja sano suoraan menenkö vetämään perseet! tai pelti kiinni!

Tuossa viihde sanassa on myös sellaista aikuismaisempaa hauskanpidon tuntua. “Viihde” sanaa tuntuu käyttävän ihmiset jotka pääsevät klubeille ja nuoriso tuntuu kallistuu tuohon “biletys” osioon. Vaikka näitä nyt viljelläänkin ihan sekaisiin, oli sitten vanha pieru tai 18-kesäinen kolli.

Varsinaisesti asenne ratkaisee. Termissä välttämättä ei ole mitään vikana vaan ihmisissä jotka niitä laukoo. Se johtuu siitä asenteesta, se mainostelu, ne nasaaliäänet jotka raiskaa korvia kun niitä huudetaan.

Enemmän ärsyttävältä nuo termit kuulostaa kun ne tulevat naisten suusta, en tiedä syytä varsinaisesti, ehkäpä se on se nasaali. Miehillä sekin on ärsyttävää.

Useimmat eivät näe tässä mitään ärsyttävää, luulenpa, että nämä useimmat juuri käyttävät näitä termejä ja elävät sitä asennetta.

Tämän kirjoituksen ajatus ei ollut suinkaan mollata ihmisten juomatapoja tai mitään siihen liittyvää, vaan sanoa suoraan kuinka perseestä nämä muotisanat ovat ja välittää sen ärsyttävän teennäisyyden kun niitä käytetään.

Muuten, hyvää joulua kaikille ja menkää vaikka viihteelle

-Sämpylä, 20.12.2008

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 13:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#10523

huonoa tekstiä.. !

-Yoyo, 21.12.2008

#10524

Heheh, kyll meijäkin koulussa kaikki mainostelee tyyliin “ootkos viihteellä perjantaina? vähänhä se ottaa kaaliin....kukaan ei enää sanoa että mennääkös kekkereille :D

-party king, 21.12.2008

#10527

Kyllä meillä pidetään aina silloin tällöin kunnon kekkereitä, joskus jopa kestejä:D

-Joshua Samola, 21.12.2008

#10537

Tässäpä teille, nuoriso, oiva sana:

juomingit.

Sämpylälle vielä, ettei teksti kovin erinomaista ollut, mutta sanoitpahan sanottavasi jollain tavalla.

-monokkeli, 22.12.2008

#10538

no, teksti nyt ei tainnut olla kerrottavuudessaan huippua, mutta piti tosiaankin pistää tälläinen menemään...

koetan panostaa seuraavissa...

Tiedän että on ihmisiä joita yleensä ei ärsytä sellainen mainostelu, mutta kun sitten ihmiset mainostaa tekemisiään ja korostaa sitä vielä näillä tämän päivän “muoti” sanoilla, ettei vaan kenellekkään jäisi epäselväksi.

suoraan sanoen vähemmästäkin ammutaan ihmisiä jossain päin maailmaa....

okei ei oikeasti, mutta se on hyvin, HYVIN ärsyttävää.

-Sämpylä, 23.12.2008

#10544

Sämpylä- Jos tekstistä käy selväksi asia mitä siinä yritetään sanoa, on teksti ajanut asiansa. Minusta kieliasu ei ole olennainen, ainoastaan tekstin sisältö ja sen mukaansa tempaavuus.

Ja sisällön hyvyyden mittari on aina lukijan mielessä.

-Joshua Samola, 23.12.2008

#10546

No olen samaa mieltä,

mutta en ole mielestäni kauhean hyvä pistämään näitä asioita tekstiksi, jotenkin tekstistä ei saa niin hyvin irti kun sitä voisi kertoa...tai no riippuhan se vaikka mistä.

-Sämpylä, 25.12.2008

#10551

Kirjoittaja on siltä osin oikeassa, että kyseinen termi on ärsyttävä, eikä juuri kuvaa sitä mitä sillä tarkoitetaan. Tosin se ei ole mikään muotisana; itse olen kuullut viihteelle menosta jo vuosia sitten, ja termiä käyttävät myös aikuiset, ehkä vielä enemmän kuin nuoret.

Mutta rakkaalla lapsella on nimiä, minä olen ollut ryyppämässä, särppimässä, dokaamassa, kännäämässä, riehumassa, rellestämässä, rälläämässä, vetänyt perseet olalle sekä ottanut keittoa, kuppia ja häppää. Koskaan en kuitenkaan ole ollut vielä viihteellä, enkä myöskään jatkossa mene.

Ehkä tuon viihde-termin käyttö kuvastaa sitäkin, että ryyppäämistä jotenkin alitajuisesti hävetään ja yritetään keksiä mahdollisimman kaukaa haettu nimitys, kuka tietää?

-Julli, 29.12.2008

#10562

Minusta tuollaiset kausitermit ovat ihan hauskoja, enkä ymmärrä, miksi sellaisia ei saisi kehitellä tai käyttää. Jos ne ärsyttävät, se on vain kuulijan (tässä tapauksessa Sämpylän) ongelma.

Teksti ei ollut kovin sujuvaa; kirjoitusvirheitä ja turhia täytesanoja oli liikaa. Minulle jää usein virheitä vilisevästä tekstistä sellainen mielikuva, että kirjoittaja ei ole kovin sivistynyt. Tällöin on vaikeampi uskoa tekstin asiaan.

-Maria, 1.1.2009

#10786

Surkeata tekstiä. Kuulostaa enemmän näiden “viihtellä” käyvien teinien kirjoutukselta kuin sanan vastustajien joilta odottaisi vähän siistimpää ja kypsempää kieltä

-pohdiskelija, 20.1.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.