Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Topeliukselle liputuspäivä Suomen kalenteriin!

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset

Pidätkö?


15 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 21/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Topelius ansaitsee liputuspäivän. 2 550 lukijaa, joista 453 eli 18% on antanut arvosanan (7).

Topeliukselle liputuspäivä Suomen kalenteriin!

Topelius oli suomalainen kirjailia, toimittaja ja Helsingin yliopiston rehtori. Yleisesti hänet tunnetaan Suomen satusetänä. Hänellä oli erittäin suuri vaikutus maamme kulttuurin kehittymiseen. Hänellä ei kuitenkaan ole Suomen kalenterissa omaa liputuspäivää. Tämä on mielestäni käsittämätön puute Suomen kalenterissa. Tämä puute pitäisi korjata. Topelius kirjoitti elämänsä aikana monia kirjoja. Eräs hänen kirjansa oli nimeltään Lukemista lapsille. Siinä hän julkaisi hyviä satuja. Sadut opettivat monia tärkeitä asioita kuten isänmaanrakkautta, rohkeutta ja rehellisyyttä. Kirjassa julkaistuja satuja ovat mm. Tähti ja koivu ja Adalmiinan helmi. Muita Topeliuksen julkaisemia kirjoja ovat mm. Välskärin kertomuksia ja Kesäpäivä Kangasalla. Topelius kirjoitti myös satoja runoja. Erittäin tunnettuja ovat hänen joululaulunsa. Valitettavasti niitä ei useinkaan osata yhdistää häneen. Hänen kirjoittamiaan joululauluja ovat mm. Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja Ei valtaa, kultaa, loistoa. Topelius toimi toimittajana lehdessä nimeltä Helsingfors Tidningar. Lehdessä hän ajoi itsenäisen Suomen aatetta. Hän oli todennäköisesti Suomen ensimmäinen täyspäiväinen toimittaja. Minä lähetin syksyllä asiasta mielipidekirjoituksen Helsingin sanomien mielipidepalstalle. Kirjoitusta ei koskaan julkaistu. Myöhemmin syksyllä lähetin asiasta sähköpostia kulttuuriministeri Stefan Wallinille, opetusministeri Sari Sarkomaalle (tämä tapahtui luonnollisesti ennen hänen eroaan) ja pääministeri Matti Vanhaselle. Steffan Wallinin avustaja vastasi näin: “Ministeri Stefan Wallinin puolesta kiitän viestiänne. Olen välittänyt viestinne eteenpäin ministerille.” Topelius teki niin paljon työtä suomalaisen kulttuurin eteen, että hän ansaitsee ehdottomasti liputuspäivän. Hyvä päivä olis hänen syntymäpäivänsä, joka on 14. tammikuuta.

-ath, 4.1.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 11:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#10581

Olen kyllä tiukasti sillä linjalla, että täällä liputetaan jo liikaa kissanristiäisiä.

-The Unfortunate One, 4.1.2009

#10585

Mun mielestä liputuspäiviä ja muita kalenteriin merkittyjä päiviä saisi poistaa rutkasti.. Joka päivä on joku Aleksis Kiven tai Minna Cantin päivä, niitä on niin paljon että menettävät hohtonsa ja erikoisuutensa.

-Maria, 5.1.2009

#10587

Maria, olen samaa mieltä siinä, että Minna Cantin päivän vois poistaa. Liputuspäiviä pitäisi olla lähinnä Aleksis Kiven ja Topeliuksen kaltaisille todella tärkeille henkilöille.

-ath, 6.1.2009

#10596

Minun mielestäni on hienoa, että suurnaisia ja -miehiä muistetaan. Liputuspäiviä ei ole yhtään liikaa.

Se on kyllä tyhmää, että nykyään tuntuu että koko kaupungin lipunnostot ja -laskut hoitaa muutama tyyppi. Nimittäin kun lippu lasketaan esim. 2 tuntia etuajassa niin silloin tuntuu että asiaa ei enää kunnioiteta.

-jr, 8.1.2009

#10601

Miten olisi Mika Häkkisen päivä? Tai Linus Torvaldsin?

No ei... me tarvitsemme Nokian päivän, jolloin koko kansa saa yhdessä juhlistaa kännykkää, josta Suomi nykyään maailmalla parhaiten tunnetaan.

-Julli, 8.1.2009

#10642

No Linuksen päivä paljon mielummin kuin Nokian.. mutta Julli taisi kyllä vitsailla.

-jr, 14.1.2009

#10652

Huumoria? Joo ja ei. =)

Oikeastaan, kun asiaa ajattelee, niin miksi liputamme sellaisia henkilöitä, joita nykynuoret eivät enää edes tunne. Tulevaisuudessa, kun vanhemmat sukupolvet makaavat haudassa, tuskin kukaan enää muistaa. Liputammeko vielä sadan vuoden päästäkin samoja henkilöitä?

Ja, olihan Paavo Nurmikin aikoinaan kympin setelissä. Miksei Häkkistä voitaisi muistaa jotenkin? Nykypäivän suurmiehet eivät saa ansaitsemaansa kunniaa, koska kalenteriin ei enempää liputuspäiviä ole järkeä laittaa. Vanhoja pitäisi poistaa, jos uusia aiotaan ottaa käyttöön.

-Julli, 14.1.2009

#10659

Ruotsalaisuuden päivän vois poistaa. Naistenpäivällekkään en oikein keksi tarkoitusta.

-ath, 15.1.2009

#10660

Samaa mieltä, pitäisi olla myös miestenpäivä. Tai vielä parempi, ettei ole kumpaakaan.

-Julli, 15.1.2009

#10670

“Oikeastaan, kun asiaa ajattelee, niin miksi liputamme sellaisia henkilöitä, joita nykynuoret eivät enää edes tunne.”

Oikeastaan pitäisi ajatella miksi (jos on näin) nykynuoret eivät näitä ihmisiä tunne. Historian opetusta syytä parantaa?

Paavo Nurmi onkin saavutuksiltaan paljon merkittävämpi kuin Häkkinen. Ja Häkkistä on jo muistettu, eikös hänellä ole joku tori Vantaalla? Se on aivan tarpeeksi.

Ruotsalaisuuden päivän voisi tosiaan poistaa, tai sitten perustaa venäläisyyden päivän, jos näissä miehittäjissä on jotain juhlimista.

-jr, 16.1.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: