Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Miksi Suomi voi pahoin

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: sapluuna: kaavio, malli (jonkin tekemiseksi)
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 32/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Omaa analyysia siitä, miksi Suomessa ihmiset voivat nykyään niin pahoin. Yksilöllisyyden korostaminen, hyvinvointivaltion purkaminen ja erilaisuuden hyljeksiminen ovat minusta tärkeitä syitä ihmisten pahoinvointiin. 3 392 lukijaa, joista 494 eli 15% on antanut arvosanan (7).

Miksi Suomi voi pahoin

Rahaa on, tahto puuttuu

Kyllä minä ymmärrän sen, että Suomi ja Helsinki kuulostavat aika vastenmielisiltä paikoilta etelän maihin verrattuna. Ilmasto on kylmä ja kolea, samaten suomalaisten mielenlaatukin. Suvaitsemattomuus on jotain uskomatonta. Se on jopa lisääntynyt nykypäivänä. Ehkä eri ihonvärejä suvaitaan paremmin, mutta eri luonteenlaatuja ja erilaisia mielipiteitä vähemmän. Onhan nyt yhdytty tähän amerikkalaiseen ajatukseen, että ujouskin on luonnevika, mitähän seuraavaksi. Valtaapitävien toimia ei saa arvostella, sillä ihmiset uskovat aina kulloinkin vallassa olevien puheiden olevan totuuksia ja eri mieltä jos on kuin valtaosa muista, niin leimautuu omituiseksi. Omien aivojen käyttö on täällä maassamme kielletty!

Samaten tuntuu usein, että kohtelias käytös ja kiinnostuksen osoittaminen muita kohtaan, sekä myös toisten ajatteleminen itsensä lisäksi on nuoremmilla sukupolvilla asetettu syrjään. Itse olen nuorena huomannut selvästi eron, että vanhemmat ihmiset käyttäytyvät paremmin, mahtaako se sitten olla elämän tuomaa viisautta vai hyvää kasvatusta, tiedä sitten. Ehkä tämä yleinen menestymisen paine on johtanut siihen, että kyynärpäätaktiikasta on tullut hyväksyttyä. Koskaan ennen ihmiskunnassa ei ole ollut yksilöllisyys näin pitkällä, vaan aina on voitu tukeutua lauman turvaan. Luulen, että tästä yksilöllisyyden ja oman menestymisen korostamisesta johtuvat nämä pahat mielenterveysongelmat, joita on alkanut tulla yhä enemmän esille. Meidän tulisi palata askel taaksepäin ja todeta, että menestyminen on yhteinen asia ja kaikki pidetään mukana porukassa, eikä kilpailla yksilöllisesti toisia vastaan ja heittää huonosti pärjääviä joukon ulkopuolelle. Ehkä he pärjäävät huonosti siksi, että menestymisen mittarit ovat vinoutuneita ja yksipuolisia.

Maatamme kutsutaan hyvinvointivaltioksi ja että on lottovoitto syntyä Suomeen, joka on kai suurten ikäluokkien päälle jäänyt levy jostain 1970-luvulta. Hyvinvointipalveluja onkin aiemmin ollut tarjolla ihmisille ja samalla on opittu, että muita ihmisiä ei tarvitse auttaa, koska yhteiskunta hoitaa sen tehtävän, kuten on aiemmin hoitanutkin. Nyt kun yhteiskunta ei enää paljoakaan auta ihmisiä ongelmissaan ja kaikkia tukipalveluja on karsittu ideologisista syistä, niin onkin meillä ongelma. Ihmiset nimittäin kuvittelevat edelleen, että yhteiskunnan turvaverkot ovat kunnossa, koska eivät ole niitä itse käyttäneet aikoihin, jos edes ikinä, ja muistelevat menneitä. Näinpä he pitävät köyhien ja sairaiden auttamista turhana ja syrjäytetyt ihmiset jäävät aivan yksin, kun heitä eivät auta kanssaihmiset eikä valtio.

Erikoisinta muuten on, että pahiten palveluja on karsittu kun SDP on ollut hallituksessa! Opit tähän on Paavo Lipponen varmasti saanut Yhdysvaltojen ihmemaasta, jossa on hurahdettu “jokainen on oman onnensa seppä” -tarinaan. Vaikea päätös ketä äänestäisi, kun myöskään Kokoomus ei kannata hyvinvointivaltiota. Keskustaako tässä pitää sitten äänestää. Vai lähteä näiden pienten, kuten Vihreät, Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, leiriin.

Niin, siellä Yhdysvalloissakin on jo tajuttu, että markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä. Sielläkin lähdetään rakentamaan pohjalta lähtien hyvinvointivaltiota ja pohjoismaiden mallin mukaista sekataloutta, joka ei ole mitään ääripäätä. Sitten Matti Vanhanen keksii “omana ajatuksenaan”, että onpa hyvä idea tuo sekatalous, tehdään Suomessakin niin. Sääli vain, että meillä Suomessakin tämä optimitilanne, eli puolivälistä kapitalismia ja sosialismia, oli olemassa, mutta poliitikkomme ja virkamiehemme sen hölmöyksissään purkivat tässä välissä.

-Krisu, 20.1.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 5 kommenttia
Kommentit
#10783

Finanssikriisin pääsyy ei ole kontrollin puute tai vapaa markkinatalous. Sille on neljä pääsyytä, jotka kaikki liittyvät valtion toimiin.

a) 9/11 terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltain hallitus halusi torjua talouskriisiä, ja syyti markkinoille paljon rahaa. Tämä laski rahan hintaa (korkoja). Rahaa oli paljon tarjolla, ja sitä lainattiin myös heille, joilla ei ollut kykyä sen hoitoon.

b) Tasa-arvon nimissä valtio sääti, että esim esikaupunkialueiden mustille vähävaraisille piti myöntää pankkilainaa siinä missä muillekin. Kukaan ei vaan tullut ajatelleeksi, että köyhillä ei ole kykyä hoitaa suurta lainaa.

c) Sota. Irakin sota on maksanut aivan tajuttomasti. Rahallinen hinta on nyt jossain 500 000 000 000 euron paikkeilla, ja voi vielä tuplaantua siitä. Yhdysvaltojen verot eivät kuitenkaan ole nousseet. Mistä rahat ovat tulleet? Tulevaisuuden veronmaksajilta, eli inflaation kautta. Seurauksena dollarin arvo onkin pudonnut valtavasti.

d) Kun rahaa oli paljon tarjolla halpaan hintaan, ihmiset lainaavat sitä ja ostavat esimerkiksi taloja. Tämä nosti kiinteistöjen hintoja Yhdysvalloissa valtavasti. Valtio siis rikkoi korkojen hintamekanismin, joka johti kiinteistökriisiin ja finanssikriisiin. Ja sitä ratkaistaan lisäämällä valtion kontrollia ja painamalla rahaa

Markkinatalous ei ole mikään peikko. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tuotetaan sellaisia palveluita ja tuotteita, joita ihmiset haluavat. Onko tässä jotain vikaa?

Hyvinvointivaltio perustuu väkivaltaan. Siitä ei usein puhuta, mutta siihen se perustuu. Jos et maksa hyvinvointivaltion kuluja (veroja), saat ensin pari kirjettä, sitten kutsun oikeuteen, ja sitten mukavat poliisit hakevat sinut.

Jos ihmiset haluavat hyvinvointivaltiota, hehän rahoittavat sen aivan vapaaehtoisesti. Hehän haluavat sitä! Oikeasti he kannattavat sitä, että muut maksavat näitä kuluja. Jos hyvinvointivaltioideologia toimisia, sen pitäisi toimia myös niin, että verojenmaksu olisi vapaaehtoista (kun kaikki niitä palveluita kuitenkin haluavat). Miksi niin ei tehdä?

Ja mistä ihmeestä tulee ajatus, että kun ihminen on puutteellinen, niin kuinka se valvoja olisi sitten ilman näitä puutteita? Yhdysvalloissakin oli valvontaviranomaisia, mutta he eivät huomanneet mitään erikoista. Ja ratkaisu on lisätä valvontaa. Ei jessus.

Suomen kokonaisveroaste on jossain 45% hujakoilla. Tämä luku on oleellisesti korkeampi kuin 70-luvulla. Silti rahat eivät koskaan liitä. Ongelma ei ole se, että rahaa on liian vähän, vaan että kunnalliset palvelut hukkaavat sitä. Valtion virastojen ja laitosten tuottavuus ei ole kasvanut lainkaan 10 vuoteen vaikka samaan aikaan bruttokansantuote on kasvanut 40%.

No, en oikein ymmärtänyt tätä koko kirjoitusta. Otsikossa kysyt, miksi Suomi voi pahoin. En löytänyt siihen vastausta kirjoituksesta. Paitsi ehkä “yleinen menestymisen paine”?

-Aapo, 20.1.2009

#10784

Minulta meni nyt vähän ohi, että mitä tässä kirjoituksessa meinataan pahoinvoinnilla? Taloudellista vai yksilöllistä? Nämä menevät vähän sekaisin tässä.

Kirjoitus oli mielestäni aika sekava. Ensin puhut ihmisten asenteesta, sitten yksilöllisyydestä ja käytöstavoista, sitten hyvinvointivaltiosta, sitten pohdit puolueita ja lopuksi markkinataloutta. En saa ajatuksesta kiinni.

Markkinataloudessa yhdyn täysin Aapoon.

-The Unfortunate One, 20.1.2009

#10792

Oikea talousratkaisu ei löydy kummastakaan ääripäästä, markkinataloudesta tai sosialismista. Suomessa jo pitkään käytetty sekatalous on toimivin ratkaisu. Näinhän se on monissa muissakin asioissa, puolivälin ratkaisu on parempi kuin ääripäät. Markkinat ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Neuvostoliitto oli aikoinaan hyvä esimerkki siitä, että kansalla on varaa valita, jos markkinatalousmalli ei miellytä. Siksi poliitikot kehittivät myös länsimaissa jonkinasteista sosialismia markkinatalouden vastapainoksi. Nyt kun se luonnollinen vastapaino markkinataloudelle on ollut jo pitkään kaatunut, ovat kapitalistit saaneet temmeltää vapaasti.

Mitä ehdotat hyvinvointivaltion tilalle? Minusta yleinen terveydenhuolto, maksuton koulutus, edulliset asunnot ja hyvät turvaverkot siltä varalta, että elämässä kävisi huonosti, ovat tavoiteltavia asioita. Oletko eri mieltä siitä? Miksi sitten haluaisit purkaa hyvinvointivaltion?

Jos mennään tähän, että ihmiset vapaaehtoisesti maksaisivat, niin siinä on eräitä ongelmia. Sehän johtaisi siihen, että hyvinvoivat ihmiset eivät tarvitsisi näitä palveluita, kuten vaikka kalliita syöpähoitoja, paitsi jos käy huonosti. Silloin kun käy huonosti, on paha käydä enää maksamaan, jos ei ole mistä maksaa. Idea on sama kuin vakuutuksissa, tasataan yhteistä riskiä ja saadaan tukea kun tarvitaan. Käsittääkseni Suomessa ihmiset maksavat mielellään veroja hyvien julkisten palvelujen eteen, näin olen mielipidetiedusteluista lukenut. Eliittimme on siitä huolimatta keventänyt veroja ja heikentänyt palveluita, vaikka kansalaisten enemmistö on ollut sitä vastaan.

Tuottavuus on minulle kirosana. Tuottavuuden parantaminen tarkoittaa yleensä käytännössä työtahdin kiristämistä. Leppoisa työtahti edistää ihmisten mielenterveyttä, vähentää sairaslomia ja lisää onnellisuutta, kun on aikaa kaikessa rauhassa tehdä työt. Voipa tulla muutama uusi ideakin, kun koko ajan ei ole kiire. Työllistetään ihmisiä, jolloin heillä on mielekästä tekemistä. Jos kaikille ei voida tarjota soveltuvia töitä, niin parempi luoda suojatyöpaikkoja, joissa saa tuntea olevansa osa yhteiskuntaa, kuin että ihmiset jätettäisiin koteihinsa makaamaan. On vaarallista, jos käydään esimerkiksi terveydenhuoltoon tai sosiaalihuoltoon ottamaan käyttöön tuottavuuskriteerejä. Käy pian kuten pääkaupunkiseudun bussikuskeille, ammatin arvostus romahtaa ja tekijöitä ei tahdo löytyä, kun siitä tulee niin epämiellyttävää tehostamisten ja epävarmuuden takia.

Jos verojen maksaminen on niin kauheata, niin missä niiltä välttyisi? Hyvin toimeentulevilla on lukuisia mahdollisuuksia lähteä ulkomaille ja niin he myös tekevät, tosin harvoin rahan takia, vaan esimerkiksi ilmaston, urahaasteiden tai rakkauden takia. Sen sijaan huonosti toimeentulevia ei ulkomaille edes kelpuuteta, eikä hyvinvointivaltioita paljoa ole maailmassa, niin heidän on pysyttävä täällä Suomessa. Ja jos verojen maksu pelottaa ja haluaa Suomessa asua, niin lopettakoon porvarit työnteot ja ryhtyköön työttömiksi, niin saa nauttia siitä paljon kadehditusta elämästä. Kateellisia taitavat mokomat porvarit olla, kun eivät kuitenkaan näin tee. Tyhjät tynnyrit kolisevat.

-Krisu, 20.1.2009

#10798

Dubaissa ei kai makseta pahemmin veroja :)

Kirjoitus ei oikein kertonut mikä on vialla ja miten asia korjattaisiin. Jokin ongelma ilmiselvästi on mutta en saanut kiinni siitä.

-Tuomas, 21.1.2009

#13460

Tämä kirjoitus ei ole pahemmin saanut kiitosta, mutta minä pidin siitä. Ajatuksena tässä oli kai se, että Suomea kutsutaan hyvinvointivaltioksi, mutta sitä se ei kuitenkaan aina käytännössä ole. On paljon hyvääkin, kuten edulliset julkiset palvelut, mutta sen ohella myös Krisun kuvaamia ikävämpiä ilmiöitä.

-Da Dam, 7.4.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.