Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Omaa analyysia siitä, miksi Suomessa ihmiset voivat nykyään niin pahoin. Yksilöllisyyden korostaminen, hyvinvointivaltion purkaminen ja erilaisuuden hyljeksiminen ovat minusta tärkeitä syitä ihmisten pahoinvointiin. 3 222 lukijaa, joista 452 eli 14% on antanut arvosanan (7).
Miksi Suomi voi pahoin
Kyllä minä ymmärrän sen, että Suomi ja Helsinki kuulostavat aika vastenmielisiltä paikoilta etelän maihin verrattuna. Ilmasto on kylmä ja kolea, samaten suomalaisten mielenlaatukin. Suvaitsemattomuus on jotain uskomatonta. Se on jopa lisääntynyt nykypäivänä. Ehkä eri ihonvärejä suvaitaan paremmin, mutta eri luonteenlaatuja ja erilaisia mielipiteitä vähemmän. Onhan nyt yhdytty tähän amerikkalaiseen ajatukseen, että ujouskin on luonnevika, mitähän seuraavaksi. Valtaapitävien toimia ei saa arvostella, sillä ihmiset uskovat aina kulloinkin vallassa olevien puheiden olevan totuuksia ja eri mieltä jos on kuin valtaosa muista, niin leimautuu omituiseksi. Omien aivojen käyttö on täällä maassamme kielletty!
Samaten tuntuu usein, että kohtelias käytös ja kiinnostuksen osoittaminen muita kohtaan, sekä myös toisten ajatteleminen itsensä lisäksi on nuoremmilla sukupolvilla asetettu syrjään. Itse olen nuorena huomannut selvästi eron, että vanhemmat ihmiset käyttäytyvät paremmin, mahtaako se sitten olla elämän tuomaa viisautta vai hyvää kasvatusta, tiedä sitten. Ehkä tämä yleinen menestymisen paine on johtanut siihen, että kyynärpäätaktiikasta on tullut hyväksyttyä. Koskaan ennen ihmiskunnassa ei ole ollut yksilöllisyys näin pitkällä, vaan aina on voitu tukeutua lauman turvaan. Luulen, että tästä yksilöllisyyden ja oman menestymisen korostamisesta johtuvat nämä pahat mielenterveysongelmat, joita on alkanut tulla yhä enemmän esille. Meidän tulisi palata askel taaksepäin ja todeta, että menestyminen on yhteinen asia ja kaikki pidetään mukana porukassa, eikä kilpailla yksilöllisesti toisia vastaan ja heittää huonosti pärjääviä joukon ulkopuolelle. Ehkä he pärjäävät huonosti siksi, että menestymisen mittarit ovat vinoutuneita ja yksipuolisia.
Maatamme kutsutaan hyvinvointivaltioksi ja että on lottovoitto syntyä Suomeen, joka on kai suurten ikäluokkien päälle jäänyt levy jostain 1970-luvulta. Hyvinvointipalveluja onkin aiemmin ollut tarjolla ihmisille ja samalla on opittu, että muita ihmisiä ei tarvitse auttaa, koska yhteiskunta hoitaa sen tehtävän, kuten on aiemmin hoitanutkin. Nyt kun yhteiskunta ei enää paljoakaan auta ihmisiä ongelmissaan ja kaikkia tukipalveluja on karsittu ideologisista syistä, niin onkin meillä ongelma. Ihmiset nimittäin kuvittelevat edelleen, että yhteiskunnan turvaverkot ovat kunnossa, koska eivät ole niitä itse käyttäneet aikoihin, jos edes ikinä, ja muistelevat menneitä. Näinpä he pitävät köyhien ja sairaiden auttamista turhana ja syrjäytetyt ihmiset jäävät aivan yksin, kun heitä eivät auta kanssaihmiset eikä valtio.
Erikoisinta muuten on, että pahiten palveluja on karsittu kun SDP on ollut hallituksessa! Opit tähän on Paavo Lipponen varmasti saanut Yhdysvaltojen ihmemaasta, jossa on hurahdettu “jokainen on oman onnensa seppä” -tarinaan. Vaikea päätös ketä äänestäisi, kun myöskään Kokoomus ei kannata hyvinvointivaltiota. Keskustaako tässä pitää sitten äänestää. Vai lähteä näiden pienten, kuten Vihreät, Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, leiriin.
Niin, siellä Yhdysvalloissakin on jo tajuttu, että markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä. Sielläkin lähdetään rakentamaan pohjalta lähtien hyvinvointivaltiota ja pohjoismaiden mallin mukaista sekataloutta, joka ei ole mitään ääripäätä. Sitten Matti Vanhanen keksii “omana ajatuksenaan”, että onpa hyvä idea tuo sekatalous, tehdään Suomessakin niin. Sääli vain, että meillä Suomessakin tämä optimitilanne, eli puolivälistä kapitalismia ja sosialismia, oli olemassa, mutta poliitikkomme ja virkamiehemme sen hölmöyksissään purkivat tässä välissä.
-Krisu, 20.1.2009
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.
Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: