Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Och samma på svenska

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
4 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Suomessa ei ole tarvetta neljälle ruotsinkieliselle tv-kanavalle. Silti niitä on tulossa jatkuvasti vain lisää televisioon. Eikö olisi jo vaihteeksi muidenkin kielten vuoro? 4 114 lukijaa, joista 622 eli 15% on antanut arvosanan ().

Och samma på svenska

Sveriges Televisionin logo.

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut haettavaksi kaksi uutta toimilupaa televisioon. Etusija on annettu yhtiöille, joiden tarkoituksena on lähettää Ruotsin yleisradioyhtiön Sveriges Televisionin kanavien SVT1 ja SVT2 -ohjelmaa.

SVT1 ja SVT2 -kanavien ohjelmistossa tuskin on mitään erityistä vikaa. On vain todella huvittavaa, että jo lähes koko Suomessa näkyvä SVT Europa (tuleva SVT World) toimii lähinnä SVT ykkösen ja kakkosen ohjelmistojen koostekanavana. Mutta silti viestintäministeriön on saatava nämä kaksi lisäkanavaa näkyviin lähes ympäri Suomea.

On siis hyvin todennäköistä, että kohta näemme lisää vain ruotsinkielistä ohjelmaa televisioistamme. Tämä on kai sitä ihmeellistä digiaikaa. Oikeaa kilpailua yhtiöiden välille tuskin pääsee edes syntymään, “etusija” tarkoittaa vain sitä, että muiden tv-yhtiöiden on edes turha yrittää saada omaa kanavaansa läpi.
Vastustan kiivaasti etusijan antamista ruotsinkielisille kanaville! Nämä lisäkanavat eivät anna mitään vähintään yli 80% Suomen kansasta, sillä edes suomenkielistä tekstitystä ei ole luvassa.

Eikö meillä ole minkäänlaista toivoa saada mitään muuta oikeasti järkevää? Suomessa asuu noin 11 000 äidinkielenään englantia puhuvaa henkilöä, ja lähes kaikki täällä ymmärtävät englannin kieltä, englanninkielinen uutiskanavakin olisi paljon parempi lisä televisioon. Esimerkiksi EuroNewsin saaminen Suomen antenniverkkoon olisi ollut todella hieno teko, kanavanhan saa vielä valittua monelle eri kielelle (ainakin englanti, ranska, saksa ja venäjä) ja EuroNews voisi olla monelle erittäin hyvä ja innostava väline kieltenopettelussa. Sama koskee vaikkapa BBC:tä.

Lisäksi lähes 50 000 ihmistä puhuu Suomessa äidinkielenään venäjää ja heidän määränsä on vain kasvussa. Miten voi olla mahdollista, ettei venäjänkielistä kanavaa suorastaan himoita viestintäministeriössä?

Suomessa on kuitenkin tarvetta ruotsinkieliselle tv-ohjelmistolle, tätä varten meillä on jo kotimainen YLE FST5 ja ruotsalainen SVT Europa. Jos (tai itse asiassa “kun”) SVT1 ja SVT2 tulevat, niin mitä ihmettä esimerkiksi Kainuussa tai Pohjois-Karjalassa voi tehdä neljällä umpiruotsinkielisellä tv-kanavalla?
Suomessa on ruotsinkielistä väestöä kuitenkin se päälle 250 000, joten on perusteltua että hekin saavat katsoa omalla äidinkielellään tulevia ohjelmia. Mutta olisi hyvä kysyä, että eikö suomenruotsalaisille riitä kaksi lähes koko maassa näkyvää ruotsinkielistä tv-kanavaa? Varsinkin kun lähes koko ruotsinkielinen väestö asuu vain Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla, SVT Europan näkyessä 95%:lla suomalaisista (FST5:n 99,9%). Jos Ruotsin kanavia halutaan katsoa, niin paljon kätevämpi keino olisi esimerkiksi lautasantennin hankkiminen. Näin Suomen muutenkin pientä verkkokapasiteettia ei tarvitsisi tuhlata johonkin sellaiseen, mikä hyödyttää loppujen lopuksi vain hyvin pientä osaa väestöstä.


Päivitys: Voitto?
SVT ei lupaa sitten hakenut, joten televisioon ei ole luvassa (ainakaan vielä) lähes täysin turhaa katseltavaa. BBC World News ja LIV ovat mahdollisia.

-Felix, 13.2.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 11:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#10994

Taisin mennä kommentissani vähän hakoteille. YLEn kanavia ja televisiomaksuja lähinnä sillä siis kritisoin. Mitä taas tulee näihin toimilupiin, niissä olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, ne pitäisi antaa nimen omaan niille kanaville, joilla on eniten katsojia.

-The Unfortunate One, 13.2.2009

#10995

Samaa mieltä sekä kirjoittajan, että he Unfortunate One:n kanssa.

Ehdottomasti.

-Eezi, 13.2.2009

#10996

Asiasta on vastuussa legendaarinen Suvi Linden. Ehdotan, että lähetät hänelle sähköpostin ja kysyt miksi näin pitää olla ([email protected])

-Teemu, 14.2.2009

#10997

Tuossa vähän lisäinformaatiota aiheesta kun kirjoittajalla ei ollut mitään linkkejä.

-K., 14.2.2009

#10998

Loistavaa Suvi! Kyllä olet ihana. (not)

Felix, hyvä kirjoitus, annoin kympin.

-jr, 14.2.2009

#11001

Tämä on kyllä vähän offia, mutta englanninkieliseen kanavatarjontaan liittyen haluan sanoa, että kyllähän täällä Suomessakin suurin osa ohjelmista on englanninkielisiä tekstityksineen. Lisäksi Yle lähettää englanninkieliset uutiset käsittääkseni päivittäin suomenkielisten ohella. Eli en siis usko että ainakaan englantia tarvitsisi painottaa enempää.

-Comment, 14.2.2009

#11002

Olisi mukavaa, jos Suomeen tulisi englanninkielisiä kanavia. Tai vaihtoehtoisesti MTV3 ja Nelonen voisivat rukata tekstityksiään sillä tavalla, että ne saisi halutessaan pois. Onkohan mahdollista...

-Maria, 14.2.2009

#11012

Suvi Lindenin slogan “Tietoa & taitoa” Pakostakin rupeaa hymyilyttämään kun tuon lukee. Tietoa & taitoa, näitä Suvi on työssään jatkuvasti osoittanut.

-Aapo, 16.2.2009

#11416

Ainakin MTV3 fakta ja mahdollisesti max kanava sisältää dvb tekstit joten tekstit saa pois

-perkele, 29.3.2009

#13559

LIV päätyi televisioon.

-Eezi, 29.5.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Media, TV tai muista aiheista.