Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Alkoholi teoria

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 17/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Miksi juodaan? Miksi päihteistä kieltäytymistä oudoksutaan? 3 271 lukijaa, joista 546 eli 17% on antanut arvosanan (7).

Alkoholi teoria

Tuli tässä pohdittua jo jonkin aikaa päihteiden käytöstä, yleensäkin sitä miksi moni käyttää. Hyvä on, hyvin itsestään selvä kysymys, mutta käännetäänpä se toisin päin: miksi et käytä päihteitä?

Hyvin monille on sairaalloisen vaikeaa ymmärtää kanssakulkijoitamme jotka eivät juo, tai eivät käytä mitään päihdyttäviä aineita.

No, itselleni tuli tämä selvän kaverin rooli viime vapun jälkeen, jolloin tajusin, että tämä juominen ei taida olla minun juttuni. Seuraavista syistä mainittakoon muutama;

-en saanut siitä mitään irti

-humala ei säästänyt korviani huonoilta jutuilta mitä kuulin ympärilläni, eikä se tehnyt niiden kuuntelemisesta helpompaa

-käyttäytymiseeni ei vaikuttanut humala (örveltäminen, huutaminen.) Toisin sanoin minulle ei iskenyt dr. jekyl & mr. hyde efektiä.

-alkoholi maistui hyvin skeidalle

-ympärillä olevat känniset ihmiset ärsytti

-kännisten ihmisten jutut ärsytti

-aamulla oli rapula

Jos minä koskaan aikoisin mitään päihteitä vetää, niin vetäisin kannabis kakkuja!

No anyway, tulen aina saamaan palautetta asiasta, mutta mikä seikka tekee siitä vaikeasti ymmärrettävän?

Miksi päihteistä kieltäytyminen tekee asiasta niin ison haloon?

Mistä ihmisen päihteiden käyttö alkoi?

Kuvitellaanpa skenaario jossa matti meikäläinen syntyy suomeen. Matti on 5-vuotias tomera miehen alku, jonka ensimmäinen kosketus alkoholiin syntyy perhetuttujen hääjuhlissa. Matti kysyy äidiltään: “miksi minä en saa juoda mitä muut aikuiset saavat?” , johon äiti selittää “tämä on aikuisten juoma, pääset juomaan sitä kun olet aikuinen…otahan limpparia”.

Noniin elämä jatkaa matkaansa, Matti on nyt 8-vuotias nuori miehenalku joka suunnilleen tiedostaa mitä alkoholi on. Tässä vaiheessa Matin mielestä humalaista leikkiminen on hauskaa ja hän tietää, että miehet juovat kaljaa ja naiset viiniä (stereotyppisessä mielessä).

Jossain vaiheessa Matti keskeyttää olutta lipittävän isänsä televisio hetken ja kysyy: “saanko maistaa?” Johon isänsä ramisti vastaa “no ei kai siinä mitään haittaa pahaa ole”

Tässä vaiheessa Matti on rehellisemmillään kuin koskaan, kun hän maistaa olutta ja sanoo “HYIIII”

Johon isä vastaa ramisti “kyllä sinä sitä opit juomaan kun vanhenet vähäsen, hik”

Varmaankin monille tuttu juttu.

Mennään eteenpäin, Matti on nyt 13-vuotias suosiota hakeva teini. Tietenkin heikkona ja typeränä Matti tuumailee, ettei halua olla noviisi juominen suhteen, jonka johdosta hän vetää elämänsä ensimmäiset perskännit. Mitkä sitten olivat muistot humalassa olemisesta, se jää matin mieleen.

No tämän jälkeen Matti on 20-vuotias opiskelija/työssäkävijä, joka sitten tästä eteenpäin juo baareissa tai kotonaan tai vuoren huipulla.

The End

Loppuyhteenvetona voidaan sanoa että hyvin moni aloittaa juomisensa painostuksen alhaisena, osa taas odottaa kiltisti laillista ikää, osa puhkui ja vannoi ettei koskaan ole aikomusta juoda jne.

Minusta moni vaan ei ole tarpeeksi rehellisiä itselleen. Jos nämä alkoholin pämppääjät uskovat, että ihminen on parhaimmillaan kännissä niin voi morjens.

Mitä se kertoo meistä ihmisinä, jos käyttäydymme aivan erilailla kännissä ja selvin päin?

Se on sitä samaa potaskaa kun ihmiset selittelevät holtitonta käyttäytymistään turvautuen “olin humalassa, en siis vastaa teostani, koettakaa ymmärtää minua” – pois kädet ja jalat tuollaiselta juopolta.

Väittelin kaverini kanssa asiasta ja esitin hyvin selvästi asiani pointin ja tein selväksi, että kaikki päihteet pitäisi laillistaa. Se olisi vaan jotain niin oikein.

No muutama epäkohta nousi pintaan; “kun kerran et tykkää humalasta niin mikset sitten juo nautintoon”?

Täh? Miksi haluaisin maksaa itseni kipeäksi siitä, että joisin jotain pahanmakuista, mistä en pidä.

Tämä seikka herätti itselleni kysymyksen: Juoko jotkut vaan tilanteen mukaan vaikkeivät haluaisikaan? Tällä tarkoitan, että hyvin moni myöntää itselleen, ettei pidä alkoholijuomien mausta mutta lipittää sitä sosiaalisista syistä.

Jos tuo pitää paikkansa, niin hyvin moni on tosi pohjalla. Mitä pahaa on mennä baariin ja tilata jotain mistä oikeasti pitää, vaikkapa appelsiini mehua.

Tällä en nyt tarkoita, että kaikki juo vasten tahtoaan hyvin epämääräisistä syistä, mutta sanon että jotkut juovat.

Suosio paineen alla moni tekee vaikka mitä, joka monen osalta johti ensimmäiseen känniin.

Minä en osoittele muita sormella kun he juovat, ja toivon samaa muilta kun minä juon limpparia.

-Sämpylä, 19.2.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 12:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#11045

Alkoholi________teoria. =(

Jos vaikka yhdyssanat opettelisit.

-no, 19.2.2009

#11046

jees! hieno kirjoitus! mitä tähän vois lisätä?

-jwc, 19.2.2009

#11050

Kirjoitusvirheitä täynnä oleva teksti. Totta, mutta asia on mielestäni tärkeä. En ole absolutisti, mutten juurikaan juo alkoholia. En pääsääntöisesti pidä mausta, enkä missään tapauksessa halua krapulaa (päänsärkyjä kun on liikaa jo muutenkin). Tästä syystä olen saanut kokea olevani kummajainen ja usein tuntuu siltä, että pitäisi hävetä omaa juomattomuuttaan. Ihmiset eivät jostain syystä tahdo hyväksyä sitä, että kaikki eivät ole kännissä. Olen kuullut muidenkin “huonojen juojien” kohtaavan samanlaisen ongelman. Oudointahan tässä on se, että mielestäni terveellisiin elämäntapoihin pitäisi kannustaa eikä painostaa toisia pilaamaan maksansa...

-Ellu, 20.2.2009

#11053

Alkoholi addiktoi, jolloin se alkaa maistumaan hyvältä. Olet varmaan yksi niistä onnekkaista jotka eivät addiktoidu kovin helposti.

Tekosyitä oman addiktionsa ylläpitoon löytyy aina.

-Tuomas, 20.2.2009

#11070

Musta on typerää tarttua toisen kirjoitusvirheisiin kun kirjoittajalla on selvästi hyvä ja perusteltu pointti.

-Kirjoitus-virhe, 20.2.2009

#11077

Kirjoitus-virhe, pointti tulee selvemmin esiin, jos kirjoitusvirheitä on vähemmän ja teksti on selkeämpää.

-The Unfortunate One, 20.2.2009

#11207

mitä ristiriitaista sanomassani oli?

En osoittele sormilla muita. Tällä tarkoitin sitä, että en mene baariin sössöttämään muille mitä mieltä olen heistä, niin kauan kun nämä “muut” eivät myöskään tule raportoimaan juomattomuudestani.

kyllä mielipiteensä saa kertoa vai onko se lailla kiellettyä?

-Sämpylä, 27.2.2009

#11212

KAIKKI JOTKA VINKUVAT JOSTAIN HEMMETIN KIRJOTUS VIRHEISTÄ VOIVAT VETÄÄ ALAHUULEN PÄÄN YLI JA ISTUA PEUKALON PÄÄLLE!

kyllä sämpläri kirjoittaa asiaa jälleen, ei täällä hirveän moni ymmärrä esim mitä tässä hyvässä tekstissä sanotaan vaan ruvetaan vinkumaan kirjoitusvirheistä, voi hemmetti!

asia teksti 10+

-Hnekka krijoutusvirhe, 27.2.2009

#11248

Hyvää kirjoitusta tuosta ei saa mitenkään, mutta kyllä kirjoittajalla minusta ajatusta on mukana tuossa kirjoitelmassa. Itse juon mieluusti lasin hyvää punaviiniä taikka otan putelin olutta saunan päälle.

Humalahakuisesta juomisesta en erityisemmin pidä, koska minusta se ei ole kovinkaan mieluisaa. Alkoholin mahdollisista terveyshatoista puhutaan aivan tarpeeksi, mutta toisaalta mahdollisista terveysvaikutuksista usein vaietaan osin tarkoituksella osin vahingossa.

Terveysvaikutukset (positiiviset ja negatiiviset) ovat tutkimusten mukaan erittäin ristiriitaiset. Punaviinin kohtuullisella käytöllä on vaikutusta sydämen toimintaan, joskin etanolin käytöllä on huomattu olevan vaikutusta erilaisten syöpien kehittymiseen.

-jtr, 3.3.2009

#14736

The Economist huumeiden haitoista:

-Teemu, 25.3.2013

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.