Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Mitä onni on?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
3 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tämä on lukion 1. luokalla kirjoittamani essee, josta sain silloin 55 pistettä. Toivottavasti joku jaksaa lukea :) 4 221 lukijaa, joista 627 eli 15% on antanut arvosanan ().

Mitä onni on?

Suomi on nykykäsityksen mukaan hyvinvointivaltio, koululaisemme ovat yksiä maailman osaavimmista ikäisistään, ja bruttokansantuotteemme on keskivertoa parempi. Moni ulkomaalainen näkee suomalaiset varmaan hyvin onnellisena kansana. Yksittäisten ihmisten onnellisuus ei kuitenkaan paljoakaan riipu Suomen tuloksista älykkyystesteissä eikä muustakaan sellaisesta. Siitä, mikä tekee yksittäisen ihmisen onnelliseksi, on paljon erilaisia käsityksiä.

Elämme materian maailmassa, ja monelle raha tuntuu olevan elämän päätavoite. Kulttuurissamme myös kuuluisuuden ja kauneuden tavoittelu on yleistä. Maailman rikkaimmat ihmiset saattavat esimerkiksi televisiossa vaikuttaa siltä, että heidän elämänsä on täydellistä ja he ovat onnellisia. Tämä ei kuitenkaan ole itsestään selvää, ja moni miljonääri saattaakin koko elämänsä mittaisen rahanhavittelun jälkeen huomata kaipaavansa jotain aivan muuta, kuten perhettä tai ystäviä. Päivittäin näemme myös lehdissä ja mainoksissa kuvia kauniista naisista ja komeista miehistä. Kulttuuriimme kuuluu kauneuden ihannointi ja täydellisyyden tavoittelu. “Olisipa minullakin tuollainen vartalo, niin olisin varmasti onnellinen”, moni meistä huomaa varmasti ajattelevansa. Kuitenkin erittäin moni näistä niin ihanista malleista kärsii syömishäiriöstä, josta on laihuuden ihannoimisen takia tullut koko kansan ongelma. Raha tai kaunis ulkonäkö eievät siis aina automaattisesti merkitse onnellisuutta.

Länsimaissa työtä ja koulutusta pidetään nyky-yhteiskunnan peruspilareina. Meillä onkin usein kiire työ- tai opiskeluasioiden kanssa ja unohdanmme rauhoittua. Aika on rahaa, eikä hetkeäkään saa heittää hukkaan.Tämä perustuu länsimaissa vallalla olevaan lineaariseen aikakäsitykseen. Ajattelemme, että meillä on vain yksi elämä ja siitä pitää ottaa kaikki irti. Esimerkiksi idässä vallalla olevan syklisen aikakäsityksen mukaan ihminen syntyy aina kuoleman jälkeen uudestaan, joten aikaa on loputtomiasti, ja aina saa uuden yrityksen, joten on aikaa myös rauhoittua. Onnellisuuden kannalta on tärkeää osata rauhoittua välillä, sillä muuten tulee vain stressaantuneeksi. Onni on rauhoittumista ja asioiden mietiskelyä.

Yksi meille kaikille tärkeimmistä onnellisuuden aiheista on varmast muut ihmisen. On tärkeää, että jokaisella olisi joku, joka välittää ja jolle voi kertoa omat ilonsa ja surunsa. Arjen ja työelämän keskellä saatamme unohtaa viettää aikaa oman perheemme ja läheistemme kanssa. Ihminen ei saisi vain kerätä tunteita sisälleen, sillä niitä kertyy aina vain lisää, kunnes ihminen ei enää kestä. Sen sijaan pahaa ja samalla lailla hyvää oloa tulisi sitä mukaa jakaa läheisten ihmisten kanssa. Monet vanhemmat saattavat erehtyä luulemaan, että heidän lapsensa ovat onnellisia, kun heille järjestetään mahdollisimman paljon kaikkea. Kun lapsilta kysytään, onni saattaa ollakin sitä, kun istutaan koko perhe yhdessä autossa tai kotisohvalla. Onni voikin löytyä yllättävän arkisista asioista, kuten meille tärkeiden ihmisten läheisyydestä. Luultavasti kukaan, jolla olisi kaikki haluamansa tavara maailmassa mutta olisi yksin, ei olisi onnellinen. Onni on tärkeiden ihmisten läsnäoloa ja rakkautta.

On totta, että meillä täällä Suomessa on kaikki hyvin, on ruokaa ja puhdasta vettä vaikka muille jakaa. Lisäksi meillä on lähes mitä tahansa huveja ja mukavuuksia, joita vain osaamme toivoa. Kuitenkin maailmalla tehdyissä onnellisuuskyselyissä on käynyt ilmi, että kehitysmaiden ihmiset ovat maailman onnellisimpia. Tämä kumoaa täysin sen käsityksen, että raha toisi onnea, koska todistetusti maailman köyhimmät ihmiset ovat onnellisimpia. Kehitysmaissa elämä keskittyy paljon perheen ympärille. Kaikkien työ on yhtä tärkeää, sillä koko perheen osallistuminen esimerkiksi viljelyyn on välttämätöntä toimeentulon kannalta. Ruoka tai puhdas vesi eivät läheskään aina ole selviöitä. Näille ihmisille onni koostuu siitä, että he tulevat toimeen ja saavat olla läheistensä kanssa. Vaikka köyhä osaisikin iloita pienistä asioista, ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että köyhä on onnellinen. Kehitysmaissa köyhyys on normaali asia, joka koskee kaikkia, mutta esimerkiksi täällä Suomessa köyhä, varsinkin nuori, voi joutua syrjinnän kohteeksi. Köyhyys ei siis ole kehitysmaiden onnellisuuden syy, vaan se vain tiivistää yhteisöä ja sitä kautta vaikuttaa onnellisuuteen. Onni on pienistä, arkisista asioista iloitsemista.

Onnellisuus on aina jokaiselle ihmiselle erilainen tunne, ja tulemme onnellisiksi eri asioista. Jollekulle harrastukset, esimerkiksi musiikki tai liikunta, ovat tärkeitä, ja hän tulee itsensä toteuttamisesta harrastuksen kautta onnelliseksi. Toiselle tärkeitä ovat eläimet tai matkustelu. Myös uskonto ja Jumalaan turvautuminen tuovat monelle onnen. Meidän ei tarvitsekaan tulla onnelliseksi samoista asioista kuin muiden, vaan kaikkien tulisi olla yksilöllisiä. Meille tärkeät asiat myös muuttuvat elämän aikana. Onni on meille itsellemme tärkeiden asioiden toteuttamista.

Kukaan meistä ei voi suoraan sanoa, mitä onni tarkoittaa, sillä sen sisältö on monimutkainen ja yksilöllinen. Ei ole tarkoitus, että elämä olisi jatkuvaa onnea ja kaikki menisi aina hyvin, sillä eihän onni silloin tuntuisi miltään. Kaiken onnen lähtökohtana on kuitenkin se, että ihminen on sopusoinnussa itsensä kanssa ja hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Onni ei löydy etsimällä vaan elämällä omaa elämää. Onni on itsensä tuntemista ja hyväksymistä.

-^blueberry^, 21.4.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 15:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#11692

Hyvää asiaa puhut, ja huomaan ettet ole aivan nuorikaan, mikä lienee hyväkin asia pitkän päälle. Money makes the wold go round., as they say. Rahan ja arvomaailman yhdistäminen on vaikeaa, varsinkin meille köyhille. Ei aina huomaa suoriakaan yhteyksiä, postimerkkien hintaa, kesärenkaiden vaihtoa, puhumattakaan henkilökohtaisemmista asioista. Mutta jos kukaan ei sanoisi painavaa sanottavaansa, ei kenenkään sydän kevenisi. Hyvää kevättä ja elämää yleensäkin.

-Mikko Nousiainen, 24.4.2009

#11696

Hieno teksti. Olen samaa mieltä kanssasi siitä että ihminen on onnellisempi jos ei ole yksin. Tiedänkin sen omasta kokemuksesta. Ja vaikka teksti ei olisi täysin oikeaa tietoa (meinaan sitä että vaikka köyhissä kehitysmaissa ei oltaisikaan onnellisia) niin silti viesti meni perille onnistuneesti. Puhut asiaa, ansaitset kympin. :)

-FOBfan, 24.4.2009

#11710

Joo-joo onhan nää jo kuultu. Teksti ei oikein tarjoa mitään uutta, ja menee vähän jeesusteluksikin.

Mikko Nousiaiselle lisäksi: En oikein ymmärtänyt oliko kommenttisi/osa siitä jonkun sortin sarkasmia, mutta kerro kuitenkin seuraavista:

“Hyvää asiaa puhut, ja huomaan ettet ole aivan nuorikaan...” Minkäs ikäinen itse olet, kun noin virkat. 10 v?

Kenen kesärenkaita muuten vaihtelet, jos köyhä olet?

-Jeesus Christ monkeyballs!, 27.4.2009

#11742

Minä luin hiljattain lehtiartikkelin aiheesta (Tiede 3/2009). Useiden tutkimusten mukaan onnellisuus perustuu geeneihin sekä ympäristöön suurin piirtein suhteessa fifty-fifty. Joillakin on siis jo syntyjään paremmat mahdollisuudet tulla onnelliseksi.

Ympäristötekijöitä kirjoituksessa oli mainittu aika hyvin, tosin köyhät eivät ole onnellisempia. Raha tuo turvaa ja viihdykettä, mutta ökyrikkaat eivät ole kuitenkaan sen onnellisempia kuin mukavasti toimeen tulevat. Eli rahaa on hyvä olla taskussa, mutta liika on liikaa.

Muita mainitsematta jääneitä onnellisuutta lisääviä tekijöitä olivat artikkelin mukaan hyvä terveys, hyväntekeväisyyden harjoittaminen, (mieluisa) työ, avioliitto sekä aivojen vasemman etuotsalohkon aktiivisuus.

-Julli, 5.5.2009

#11790

ihanaa, että joku kirjoittaa tänne tämmöisia aineita, esseitä, eikä lähinnä mielipidekirjoituksenomaisia mitä suuri osa ajatuksista on. Tai ihanaa että joku kopioi kouluaineensa. Liekö se sitten vaikuttanutkin siihen että se on kirjoitettu alunperin muissa olosuhteissa

-justme1, 20.5.2009

#12666

hyvä essee, sait 9 :)

-Tuntematon, 8.10.2009

#13966

Kaikki puutokset aiheuttaa ongelmia jos niitä ajattelee ongelmina... Ei ihminen kärsi kaikista puutoksista mitä hän piene ajattelutyön jälkeen löytää. Olen itsekin huomannut, että monet ihmiset (minä mukaan lukien) ovat helpommin onnellisia. Jotkut taas jaksavat valittaa melkein joka asiasta. eivätkä juuri koskaan ole tyytyväisiä nykyhetkeen

-jortikkamasa, 4.4.2011

#14527

Tää on niin totta

-Inu , 10.10.2012

#14837

Hyvä on aijon samaistua tähän ja tehdä esseen samasta aiheesta ,Kiitos tästä

-Peelo , 24.9.2015

#14839

Kiitos

--, 12.10.2015

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.