Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ruotsinkielisten lelliminen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Olen kyllästynyt ruotsinkielisten lellimiseen. 4 546 lukijaa, joista 550 eli 12% on antanut arvosanan ().

Ruotsinkielisten lelliminen

Sweden Sucks!

Olen lopullisesti kyllästynyt ruotsikielisten lellimiseen, ja ruotsin kielen ylisuureen arvostukseen täällä Suomessa. Ymmärrän, että joskus aikoja, aikoja sitten, ruotsi oli sivistyneistön kieli, ja suomenkieliset olivat alempaa väkeä. Tämäkin ajatus raivostuttaa minua, mutta vaikka siitä on jo kauan, tuntuu että ruotsinkieliset luulevat vieläkin olevansa parempia, ja mikäs siinä luullessa, kun suomenkielisetkin toimivat sen mukaan.

Esimerkiksi, Ylellä on neljä kanavaa. TV1(suom.), TV2(suom.), Teema(suom.) ja FST5(ruots.). Eli suomekielisiä kanavista on 75 prosenttia, ja ruotsinkielisiä 25%. Suomen väestöstä taas 90,9% on suomenkielisiä, kun taas ruotsinkielisiä 5,44%. Suomessa on paljon englantia ja varsinkin venäjää puhuvia, mutta näitä ei ole YLE huomioinut kun englanninkielisillä uutisilla. Joissain kaapelitalouksissa voi näkyä englannin- tai venäjänkielinen kanava, mutta sekin on todennäköisesti maksullinen. Ylen radiokanavista myös 25% on ruotsinkielisiä, ja niitä on kaksi. Ei vain ole venäjänkielisillä edes yhtä kanavaa.

Toinen asia on se kuuluisa ja paljon puhuttu pakkoruotsi. Se on todella yliarvostettua, paitsi oppilaiden ja kansan keskuudessa. Esimerkiksi Itä-Suomessa ruotsilla ei tee oikeastaan mitään, mutta venäjästä, vaikka pakko sellaisesta, olisi heille varmasti hyötyä, tuleehan sieltä vielä Suomessa asuvien venäläisten lisäksi joka vuosi enemmän matkailijoita, jotka tarvitsevat venäjänkielistä palvelua. Eikä sillä ruotsilla paljon mitään tee muualla kuin rannikolla, jos sielläkään, koska onhan sentään laissa turvattu suomelle sama asema kuin ruotsin kielelle. Ainoa paikka Suomessa, jossa suomen kielellä ei tätä asemaan ole on Ahvenanmaa. Siitä seuraavaksi.

Ahvenanmaa. Oma postimerkki, lippu, rekisterikilvet, ym. Ruotsin kielellä virallinen asema, suomea ei tarvitse opiskella eikä osata. Tästä päätellen jokaisen suomalaisen TÄYTYY osata ruotsia, mutta ihan jokaisen suomalaisen ei tarvitse osata suomea. Reilua, eikö, kun kuitenkin suomi on edelleen ylivoimainen valtakieli. Ahvenanmaalle on taattu paikka eduskunnassa, ja heillä on maakuntapäivät, jossa he voivat suhteellisen vapaasti päättää oman pikku saaristonsa asioista. Suomen kansalaisella tulee olla ns. Kotiseutuoikeus, ennen kuin hän saa omistaa mitään kiinteää omaisuutta, äänestää maakuntapäivillä tai harjoittaa elinkeinoa saarella. Sen saadakseen Suomen kansalaisen täytyy osata ruotsia ja asua viisi vuotta Ahvenanmaalla. Omassa maassaan! Ja ahvenanmaalaisten ei tarvitse maksaa samanlaista televisolupamaksu kuin manner-suomalaisten, ja arvaan, että ahvenanmaalaisilla se ei ole suurempi. Ahvenanmaalaisille maksetaan myös erityistukia, esimerkkinä lapsilisässä oleva Ahvenanmaa-lisä. Hehän niitä tukia tarvitsevat, kun alueen BKT per henkilö on monta tuhatta euroa korkeampi kuin muualla Suomessa!

Joten, yhteenvetona täytyy sanoa, että ihmettelen vain, miten ruotsille on muodostunut tälläinen asema. RKP:kin on hallituksessa apupuolueena, vaikka sitä äänestää vain harva. Onhan niitä ruotsinkielisiä sen verran, että heillä täytyy jonkinlainen asema olla, mutta sen täytyy olla samanlainen kuin muilla selvillä vähemmistöillä. Ja Ahvenanmaalta pitäisi välittömästi poistaa itsehallinto, ja panna voimaan samat lait kun Manner-Suomessa.

-Rönttöne, 3.6.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 33:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#11905

Ymmärrän ruotsin pakko-opiskelun siltä kantilta, että pohjoismainen yhteistyö sujuu helpommin kun suomalaisetkin vääntää jotain itägermaanista kieltä. Katsokaas kun ruotsi, tanska, norja ja islanti muistuttavat melko tavalla toisiaan, mutta suomi jää ulkopuolelle. Sitä tosin en tajua, miksi Islannissa on pakkonorja.

Ahvenanmaa kuuluisi kulttuurillisesti Ruotsille. Mielestäni ei olisi oikein, jos heidät “pakotettaisiin” Suomen kansalaisiksi. Minun puolestani sen voisi luovuttaa Ruotsille. Tiivistäisi ainakin naapureiden ystävyyssuhdetta entisestään, eikä Ahvenanmaasta kyllä mitään erityistä hyötyä ole tällä hetkellä.

----, 6.6.2009

#11908

Pohjoismainen yhteistyö voidaan hoitaa englanniksi, kuten Nuorten Pohjoismaiden Neuvosto on tainnut jo alkaa tehdäkin. Eivät skandinaavisten kielten puhujat tosiasiassa usein ymmärrä toisiaan. Eivät etenkään islantilaiset (Islannissa on käsittääkseni pakkotanska, ei -norja). Englanti on luonnollinen, neutraali yhteistyön kieli; kun kaikki puhuvat vierasta kieltä, asetelma on tasa-arvoinen.

Vaikka pohjoismainen yhteistyö hoidettaisiinkin ruotsiksi, ei ole mitään järkeä opettaa koko kansalle ruotsia tätä varten, koska vain pikkuriikkinen osa suomalaisista koskaan osallistuu pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Ahvenanmaa kuuluu Suomelle, koska se sitä hallinnoitiin Suomesta käsin jo Ruotsin vallan aikana. Suomi ei ole luopunut siitä, koska valtiot harvoin vapaaehtoisesti luopuvat alueestaan. Olisi ollut järkevää vaihtaa se Pohjois-Ruotsin suomenkielisiin alueisiin, jotka tosin on pitkälle pakkoruotsitettu.

Teemu, siteeraat minua, et Grulpsia.

-TTT, 6.6.2009

#11910

“Ja Ahvenanmaalta pitäisi välittömästi poistaa itsehallinto, ja panna voimaan samat lait kun Manner-Suomessa.”

Ahvenanmaalla on itsehallinto, ja sillä hyvä! Suomi saisi kunnolla turpaansa jos yrittäisi poistaa tätä. Suomi itse oikeastaan ryösti Ahvenanmaan Ruotsin käsistä 1920-luvulla. Oma vika siis.

-Felix, 6.6.2009

#11911

TTT: Teemu, siteeraat minua, et Grulpsia.

Totta. Anteeksi.

-Teemu, 6.6.2009

#11926

Teemu:

Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue, joten sotatilanteessa sen taktisen sijainnin pitäisi olla yhdentekevä.

-MM82, 11.6.2009

#11928

MM82: Kuka idiootti nyt sodan aikana jotain sääntöjä noudattaa?

-Pyhä Olavi, 11.6.2009

#11930

Ahvenanmaa on käytännössä ollut miehitettynä jokaisessa sodassa tähän asti, myös toisen maailmansodan aikaan. Kaunis puhe demilitarisoinnista koskee lähinnä rauhan aikaa :) Ja tämä tieto on Bomarsundin museon oppaalta.

-Tää, 11.6.2009

#11931

Tähän mennessä demilitarisoinnilla ei ole ollut juurikaan vaikutusta Ahvenanmaan sotilaskäyttöön. Koska ne ovat strategisesti tärkeät, niin joku aina miehittää ne mieluummin kuin antaa vihollisensa tehdä sen.

Venäjän aikana saaret linnoitettiin ja toisessa maailmansodassa ne miehitettiin. Ruotsi ei uskaltanut miehittää saaria koska pelkäsi Saksan suuttuvan. Saksa taas halusi säästää miehiä Venäjälle, joten Suomi kilpaili miehittämisestä Venäjän kanssa. Tästä syntyi ns. Ahvenanmaan kilpapurjehdus. Tämä kaikki demilitarisoinnista huolimatta :-)

-Teemu, 11.6.2009

#11935

Ahvenanmaa on demilitarisoitu vain rauhan aikana, ja vain ahvenanmaalaisten itsensä toimesta. Kun tulee kriisi, muut ryntäävät saarille niitä puolustamaan.

-Aapo, 12.6.2009

#12707

Sori vaan, mutta tästä tekstistä tulee lähinnä mieleen lapsellinen kitinä kaikesta mistä itse ei tykätä. : )

Ihan turhaa narisemista joka ei kyllä rakenna siltoja minnekään. Finlandssvenska televisiooniin saa tarvittaessa suomenkieliset tekstit joten ei ole minua koskaan häirinnyt. “Pakkoruotsi” – no jos pitää joku kieli valita englannin lisäksi niin se on saksa, venäjä tai ruotsi.

Ja toinen puoli tekstistä on Ahvenanmaasta kitisemistä. Uskokaa nyt että Ahvenanmaa on ITSEHALLINTOalue, jonka Suomi silloin joskus välttämättä vaati saada itselleen!

Ahvenanmaan “suomalaistaminen” kuuluu samaan paskaan sen kanssa että Tanska vaatisi Grönlannin tanskalaistamista.

-Felix, 12.10.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.